Mivel eddig Délegyházával foglalkozó topic nem volt, viszont nekem, aki itt tengetem mindennapjaimat, hiányzott egy ilyen fórum, így létrehoztam egyet.
Remélem a jövőben minél többen látogatnak ide, akár konstruktív jobbítás vágyától vezérelve, vagy csupán némi csevelyre vágyva.
Kifejezett kérésem a topic lakókhoz annyi, hogy tiszteljük meg egymást, a nem sértő, normális hangnemmel, valamint a dedós eszmefuttatásoktól, és (különösen az országos) politikától mentes tartalommal!
Kellemes fórumozást!
Ja, Bocskai út, akkor te a Petőfi hídnál mész át ugye? Nekem viszont észak felé kellene mennem, s a Műegyetem melletti építkezés elég zűrössé teszi most arrafelé a közlekedést.
Amikor Harasztinál építették a teszkós kereszteződést, akkor kerültem arrafelé. A munka kezdés miatt 7 körül jártam arra. Elég zsúfolt volt már Soroksáron is az út, de beérve a Lágymányosi híd környékére, már csak lépésben lehetett haladni. Aztán a legbelső részen (a Petőfi híd után) meg egy sávra szűkül - na az már maga volt a HALÁL.
Most hétvégén reggel szoktam néha arra menni, a Lágymányosi hídon átvágok a Budai alsó rakpartra aztán ott nyomulok észak felé (hétközben az sem jó, mert tele van.)
JÓ. Reggeli csúcsforgalom idején Délegyháza-Bp(Moszkva tér): 55-60 perc (Dunavarsány - 51-es út - M0 - M5 - Üllői út - Szabadság híd - Attila út) . Hétvégén ugyanez 35-40 perc (a KRESZ-t betartva!). Hétköznap befelé jövet hallgatom a rádióban a közlekedési híreket, s szinte minden környező főút bedugul, a mi 51-esünkön viszont nincs ilyen probléma (kivétel hétfő reggel Haraszti kereszteződés és M0 közötti rész).
A Soroksári út reggel befelé felejtős, mert bedugul. Hazafelé délután viszont már elég tiszta.
Miért van az, hogy mindenki a autó úton közlekedik? Ott van pár méterre a járda, tök üres, s az autók sem akarnak elütni.
(Amíg tartott a hideg, havas idő, egy rémálom volt a csúszkáló gyalogosok közt szlalomozni.)
Ez valami tudathasadás lehet. Beér a vonat, busz az állomáshoz, leszállnak a Pestről érkező népek, s mint a csorda áramlik mindenki az úton hazafelé. Próbálná csak meg ezt Bp-en, rögtön leüvöltenék a haját. (Gondolom ott a járdán közlekedik a jó ember, de amikor hazaér, akkor elfeledkezik az elemi óvatosságról is.)
valaki tudna nekem információt adni délegyházáról?
Ott néztünk ki egy új építésű sorházat és a párommal, illetve a 8 hónapos kislányommal szeretnénk oda költözni.
Viszont érdekelne hogy milyen az élet délegyházán? (jelneleg Bp.-en élek) Milyen boltok vannak? Iskola,óvoda? Közlekedés Pestre, Soroksár felé? Az emberek kedvesek? Minden információ érdekel amit csak tudtok! Köszönöm szépen!
Most mintha olvadna minden. Vékonyodik a jég, néhol a hó (nagy kör alakú foltokban) elolvadt a jégről. Gondolom az alulról érkező melegebb víz olvasztotta le a havat (no meg a jég is csak hártya vékony lehet. Most nem kell nagyon a jégre menni szerintem.
" Nálunk miért nem lehet korcsolyapályát kijelölni, úgy, mint más (Balaton, Velencei-tó) tavakon?"
A tv-ben, ha jól tévedek, azt mondták, hogy aki kijelöl ilyet, annak feladatai is vannak ezzel kapcsolatban, mint pl. mentő személyzetet biztosítani. Gondolom, ez az uccsó amit a főhivatal bevállalna, tekintve, hogy közvetlen bevételt nem igazán realizálhatna a dologból.
Tegnap elött (a parttól 1-1,5 m-re) kb 10 cm vastag volt a jég. Ma ugyanott már csak 7 cm-t mértünk (két napig meleg volt). Na de a jövő héten (ha bejön az előrejelzés ;-) ) hízik majd a jég a hidegben.
Apropó. Nálunk miért nem lehet korcsolyapályát kijelölni, úgy, mint más (Balaton, Velencei-tó) tavakon?
Közel is van Bp, monjuk, hogy jó a közlekedés (autó, busz, vonat), közel is van a tó (Gizella) a megállókhoz, némi infrastruktúra is akad, ... Akkor mi az akadálya? Jól jönne valószínűleg ez a kis pénz a falunak, de úgy látszik nem kell. Kár.
Már egy hete korcsolyáznak rajta. Csak most kell egy jó hótaposó korcsolya, vagy egy hólapát. :-) És persze az óvatosság sem árt, hogy ne a legmélyebb rész felett próbálja ki az ember, hogy milyen a jég. Van, ahol a hó alatt kicsit kásás a teteje, ráadásul elég rücskösen is fagyott be az idén. Ja, és a tavak közötti átereszek tavaly sem voltak befagyva, valszeg most sincsenek.
A hamura én is gondoltam, de félek, hogy abba azért belekerül szög, meg néha egyéb gumigyilkos anyag is, amibe ha valaki belehajt, valszeg nem sok hízelgőt mondana rólam. Ráadásul felénk mivel sok a nyaraló, ill az olyan út, ahol nincs telek, így bár forgáccsal rendre fölszórom előttünk, meg a szomszédok előtt, de azt aztán várhatnám, hogy ez az aszfalt útig meg legyen csinálva. Pontosabban várhatnám, attól a hivataltól, aki az üdülők után beszedi az adót. Ez azért annyira nem pénz kérdés. De ha mégis, akkor összedobunk 20 lityi gázolajat a traktorba.
"csodálom kedves lakótársainkat, akik a járda helyett (már ahol van) az úton próbálnak meg beesni, csusszanni a kocsik alá"
És lehetőleg sötétedés után fekete ruhában forgalomnak háttal, mert az úgy a hatékony. :-/
Ez a varsányi Halász Lajosné u. végén van, de az a telek és a Halász L.né utcát lezáró Határ utcának az az oldala már Délegyháza. (Így ha akarom délegyházi, ha akarom varsányi határ utca. Azért érdekes lehet. Az egyik oldalra a délegyházi postás, meg szemetes jár, a másik oldalra a varsányi. :-)) Megtalálni egyszerű. Ha a varsányi állomás felől jön az ember, és túl későn fékez az utca végi kanyar előtt, akkor beszáll a kerítésen, és pont a karámban találja magát. Az utcáról elég jól látni őket ha kint vannak, de hogy be lehet-e menni közelebbről megnézni, azt nem tudom, de hát cirkuszosok a nézőkből élnek, csak megengedik.
Szia! Ebben az utcába. Szeretek itt lakni, jó környék, csendes, nem annyira poros, normális szomszédok. Közbiztonság sem rosszabb mint máshol, szerintem.
"Kocsival is, de GYALOGOSAN GYAKORLATILAG JÁRHATATLANOK AZ ÚTJAINK!"
A havazások utáni 3-4 nap a kritikus, mert utána már többnyire elolvad a hó az utakról (az időjárásnak köszönhetően). Az önkormitól én már nem várok semmit, hisz alig van pénzük. Viszont azért mi is tehetnénk valamit, mert akinek van egy kis hamuja (kályhából,kandallóból) az kiszórhatná a háza elé az útra. Környezetbarát, lebomló anyag, jól járható (na igen, kicsit mocskos). Viszont segítené az olvadást, hamarab lennének szárazak az utak. (Mellesleg csodálom kedves lakótársainkat, akik a járda helyett (már ahol van) az úton próbálnak meg beesni, csusszanni a kocsik alá. Különösen a posta és az orvosi rendelő közti szakasz kritikus, ott találkozok a legtöbb öngyilkos jelölttel.)
"Onnan tudni, hogy itt a tél, hogy megjön a cirkusz"
Hol is van ez a hely ahova megjöttek? Délegyházán én találtam Határ utcát sehol, vagy ez a Varsányi Határ utca lenne. Mennyi lehet látni és megnézni ezeket az állatokat? Gondoltam elvinném a gyereket megnézni őket, persze csak ha tényleg látni is lehet valamit.
"Onnan tudni, hogy itt a tél, hogy megjön a cirkusz"
Meg onnan, hogy mindenféle esik az égből, és ami utána marad, az is cirkusz, csak másféle.
Mivel a közelmúlt havazásai után csak a másodiknál érdemeltünk kotrást, ezért az első havazás eredményét keményre taposták az autók, masszív jégpáncélt képezve az úton, és csúszik mint a fene. Ami kevésbé lenne baj, ha legalább egyenes lenne, és nem hepehupás, amit az őszi esők, és a karbantartás hiánya, okoztak. De így elég izgalmas rajta közlekedni. Kocsival is, de GYALOGOSAN GYAKORLATILAG JÁRHATATLANOK AZ ÚTJAINK! Ha már a bánya ingyé' adja azt a nyomorult homokos izét amit nyáron voltak kedvesek kiszórni ide, akkor nem lehetne esetleg mist is kiszórni belöle? Nem nagy befektetés. Egy platós alkalmatosság, meg két ember, akik menet közben lapátolják lefelé a cuccost, és akkor talán nem törnénk ki a bokánkat. Ma reggel egy kicsit megtréfált a technika ördöge, meg az akkumulátor. Mitagadás, felemelő érzés volt a néhol kukk sötétben (minek is egy erdőn átvezető utcába közvilágítás?) a hepehupás jégpáncélon botorkálni. A "harmadik halott zsidó műkorcsolyázó" (tripla reszúrt Ritzberger) után, bizony sűrűn emlegettem, a mindenhatót, és településünk vezetőségét, ráadásul nem annyira hízelgő jelzőkkel. Erzsébet szobor, meg termál fűtés, mi? (Bár ez utóbbinak meglenne az az előnye, hogy legalább fölötte lehetne télen közlekedni.) Addig meg merjünk nagyokat álmodni, csak vigyázzunk az ébredéssel, mert a biliről pattogó zománc balesetet okozhat. :-/
Szia! Köszi a hozzászólást. Ha jól értem akkor te ebben az utcában laksz, vagy a környékén?! És milyenek az eddigi tapasztalatok? Szomszédok? Közbiztonság? Csend? Tisztaság? Szóval úgy összességében milyen ott lakni?