Régóta fontolgattuk többen, hogy szükség lenne olyan topicra, amelyik a nagyobbacska (kb. 6-10 éves) gyerekekről szól, mert sok "régi" fórumozó gyerekeivel együtt "kiöregedett" a várandós-szoptatós-babázós-kisgyermekes topicokról. Pedig ahogy nőnek a gyerkőcök, egyre tágul a világ, egyre több megbeszélnivaló merül fel az emberben. Úgy gondoltam, hogy itt mindenről essék szó, ami ezt a korosztályt és szüleit érinti, vagyis lehet az iskola, szabadidő, különóra, evés, játék és minden, ami belefér...
az en 7,5 evesem meg ettol a zavartol elfelejtett koszonni.Leeg a bor a kepemrol,mert joesetben dunnyog valamit az orra alatt,rossz esetben meg sem nyikkan.Nem tudja a szerencsetlen,kinek hogy is kellene,amig eddig egyertelmu volt,hogy mindenkit tegez,az az a kis fejeben atertelekelodott es most fogalma sincs.Ha van idom,sugok neki es akkor harsanyan koszon,de nem vagyok mindig resen
Az én 7 évesem még nem is tudja használni a magázós alakot. Tudja, hogy a felnőtteknek csókolom / jó napot/estét/reggelt stb. köszönünk, de a beszédben még nem megy neki.
Nálunk is tegezés van, és sztem marad is... majd beszámolok évek múlva : p egyenlőre elsőben tegeződnek. mondjuk fiatalok a tannénik, egyik huszonkevés, ez az első osztálya, másikuk egyidős velem, 37 : ) És mi szülők is tegezzük első pertől fogva a tannéniket, ahogy az óvónéniket is tegeztük/tegezzük. (nemcsak a saját gyerekünk óvó/tanítónénijét, itt többnyire mindenki tegeződik, védőnőket is tegezzük, az egyik gyerekorvost is, fogorvost, stb...) Sőt, itt a faluban az is szokás, h a gyerek barátai is tegezhetik a szülőket (pláne, ha összejárnak évek óta és a szülők is barátok). Asszem hülyét kapnék, ha baráti család gyerekei magáznának : ) Idegenekkel term. más a szitu. Azt tanuljuk szépen, h hogy illik : ) de eddig senki idegen nem sértődött még meg, ha a 7 éves letegezte : )
Más téma: kb 1 hónapja jártam itt azzal, hgy amost márciusban 6. éves fiamat vigyem-e suliba szaptemberben, mik a tapasztalatok a 6,5 éves sulikezdéssel kapcsolatban, mert ugye most az már ritka. Nos, az ovoda javasolta a sulikezdést, mi szülők is így látjuk, de azért elvittem a kerületi nev.tanba. Ott először is nem értették, mit keresünkott, de elmondtam a dilemmámat, és igaz, a trend a 7 éves kor utáni iskolakezdés, de speciel az én gyerekem menjen suliba, bírni fogja akkor is, ha a legfiatalabbak között lesz, nem tenne jót neki még egy év ovoda. És biztos nem futószalagszerűen mondják szt mindenkinek, mert a vele majdnem pontosan napra egyidős másik kisfiúnak + 1 év ovit javasoltak. Úgyhogy a dolog eldőlt, már csak a sulit kell kiválasztani.
Ez teljesen igaz, de szerintem egy 9-10 éves, megfelelően nevelt gyereknek már van annyi belátási képessége, hogy lássa: attól, hogy a tannénit tegezik, még nem tegezhet le automatikusan minden felnőttet. Én úgy látom, hogy a suliban megismert gyerekeknél ez nem jelent problémát. Az általam ismert gyerekek nekem is mindig tisztelettudóan köszönnek, sohasem tegező stílusban. De igazad van teljesen abban, hogy ha esetleg otthonról egy gyerek nem kapja meg a megfelelő útmutatást, könnyen azt hiheti, hogy mindenkit letegezhet.
Majd ötödiktől megváltozik a dolog, más a tanítónéni és más a sok különböző tanár. (Vagy nem, mondjuk engem ez se zavarna, magázva is el lehet valakit küldeni melegebb éghajlatra; és tegezve is lehet tisztelni a másikat)
Ez igaz, de a gyereknek meg kell tanulnia,hgy nem tegezhet mindenkit. A magázás (még) a magyar nyelv része, és a társas érintkezés egyik elvárt formája. Nem csak azt kell megatnulni, hogy illik köszönni, hanem azt is, hogy az adott helyzetben hogyan.
Nálunk első perctől kezdve nem volt tegezés, bár tapasztalatom szerint ez nem jelent feltétlenül tiszteletet :-) (Amikor még tanítottam, engem tegezhettek a tanítványaim, és soha nem éltek vissza vele, pedig én középsuliban tanítottam, ráadásul végzés után nem sokkal, szóval 7-8 évvel voltam csak idősebb náluk.)
Tényleg, a mi felállásunk is muris. A tannénik egy része ugyanis már akkor ott volt az iskolában, amikor szerény személyem koptatta még a padokat. Annyira megszoktam a magázásukat, hogy képtelen vagyok most már tegezni őket, a gyerekeim viszont tegezik. :-OO
Most azon gondolkoztam, hogy nálunk még tegezik-e valamelyik gyerek a tanerőt, de szerintem már nem. (mármint a másodikos gyerekemnél. az elsősnél még az osztály nagy része tegezi őket) Tényleg szépen lassan átmegy a tegezés magázásba... volt már aki elsőben is magázta a tanítónőket, aztán egymás után a többiek is. Ez azért is vicces igazán, mert az év elején a tanítónők felajánlották a szülőknek a tegeződést. Tehát mire a gyerekek elkezdték magázni őket, addigra velünk összetegeződtek :o))))
Hű, ezt is ismegkérdeztem a leendő elsős tanítótól, és ő azt mondta, hogy az elsősök tegezik, mert ezt szokták meg az oviban, aztán ez fokozatosan átmegy magázásba.
Nem tudod mitől menne át, de nem vitatkoztam vele.
Málunk nemrég volt nyílt nap, ami nemcsak a leendő elsősök szüleinek szól, hanem minden osztályba be lehet ülni az érdekelt szülőknek. Én is megnéztem az enyémeket, két órán és végeredményben nagyon elégedett voltam mindennel. Nem is emiatt írok, hanem engem nagyon megdöbbentett, hogy a gyerekek tegezik a tanítónéniket. Nem ellenzem, csak egyszerűen csodálkoztam, mert az én gyerekkoromban ez elképzelhetetlen volt. :-)))) Azt gondoltam, hogy elsőben tegezik, persze, mint az ovónénit, de aztán ez szép lassan átmegy magázásba. Nem így történt. Amiért nem zavar, az az, hogy egyébként nagyon tisztelettudóak, van tekintélye a tannéniknek, csak egyszerűen fura és muris volt.
Hú ez kicsit Montessori-ellenesre sikeredett, pedig nem annak szántam. Hogy kiegyenlítsem a mérleget: a szülők benyomása nagyon pozitív volt, volt olyan is, aki már a második gyerekét íratja ilyen osztályba annyira elégedett.
Nem a komlexitástól tartok, hanem attól hogy 6. után egy teljesen más tanulási módszerrel kell megbírkózniuk. Félek, hogy a váltás hirtelen és éles lesz. A sulinak erről még nincs tapasztalata, mivel csak 3 éve vezették be a Montessori porgramot. Jó dolog a csoportos és páros munka is, de az egyéni munka, egyéni gondolkodás is fontos, hiszen a felmérőkkel, felvételivel, érettségivel egyedül kell majd megküzdenie a gyereknek. Amiket és láttam csoportos és páros munkákat azzal az volt a bajom, hogy nem a saját ötleteiket dobták össze, vitatták meg, hanem egyfajta tesztjellegű tudást igénylő feladatok voltak (párosítás, puzzle).
Azt hiszem nem lesz bátorságom belevágni.:) Inkább keresek olyan hagyományost, ahol olykor-olykor van csoportos és páros munka is.
Még egy ami nagyon meglepett! Nem volt differenciálás.
Azt akartam írni, hogy nem csak Montessoriban lehet komlex oktatás, hanem akár egy sima önkormányzati suliban is. Amit én kinéztem, ott vagyes az oktatás. Alapvetően tantárgy szerint magy, majd x időnként komplexen összefoglalják, amit tanultak a különböző órákon, de valamilyen módon összefüggnek.
Én meg összetenném a két kezem, és hálát rebegnék, ha nálunk csoportmunka és komplex oktatás lenne. Bizonyítottan jóval hatékonyabb, mint a frontális oktatás.
Érdekes, ugyanez volt a benyomásom az agyondicsért Kincskereső iskoláról is. Plusz nekem még a komplex oktatás sem igazán jött be, mert nem látok abban semmi kivetnivalót, hogy matekórán tanulnak számolni, és ez nincs összekeverve pl. a környezetismerettel (vagy hogy hívják mostanában).
Az is fura, hogy miközben egyfelől azt mondták, hogy az iskolába nagy kíváncsisággal, tudásszomjjal mennek a gyerekek, és erős tanulási vágy van bennük, ehhez képest mégis rém óvatosak abban, hogy ezt a tudást hogyan is kellene adagolni.
Én emiatt nem aggályoskodnék. Ha képesek voltak hatodikig komlexen áttekinteni mindent, akkor biztosan nem lesz nagyobb probléma az utolsó két év. Éppen az szokott a baj lenni, hoyg a normál államiban semmit nem így oktatak, hanem részeiben...
ez szerintem nagyon nem így van..miért ne lehetne komplex a montessori tanítás is ? többször láttam erre példát, és két különböző suliban, saját bőrön (gyerek) is tapasztaltam-tuk
A komlex ismeretek nagyon jók,de nem a Montessori sajátja. Ma nálunk komplex óra bemutató volt, a téma az Alföld, és volt földrajz a táblánál, színeztek, karikáztak, Petőfi vers szavalása, egy kis szegedi vásostörtének felolvasása stb.
Tetszett, hgy a gyerekek össze tudták kapcsolni a különböző órán tanultakat. Pl hol ered a Tisza? Mikor árad és miért? Ki írt az áradásról? melyik vers az?
Úgy jöttem ki az óráról, h. hú de jó aztán elkezdtem magamban elemezgetni a látottakat, hallottakat és teljesen elbizonytalanodtam. Nem tetszett, hogy csak csoportosan és párban dolgoztak, keveselltem a megoldott feladtok számát és nehézségét. A reggeli beszélgető kör egy kicsit erőltetett volt, de ez betudható esetleg a szülők miatti feszélyezettségnek. A gyakorló "játékaik" viszont fantasztikusak! Szépek és ötletesek. Az igazgatónak kitérő választ adott mikor az egyik szülő a kompetenciamérésről kérdezett, ill. azt mondta, hogy 7-8. osztályban már nem működik az a tanítási módszer, mert a gyerekeket fel kell készíteni a középiskolai felvételikre. Kicsit félek, hogy a 6 évi kényelem, játékosság miatt hirtelen szakad sok teher a gyerek vállára.
Rágódom, mert az biztos, hogy a gyerekek jól érzik ott magukat, szívesen csinálták a feladatokat, (na jó akadt kivétel:)), de a 6. osztály utáni hirtelen váltástól nagyon tartok.
Egyébként ugyanilyen játékos feladatokat más bemutató órákon is láttam, csak nem ennyire töményen, ott egyéni feladatok is voltak.
Viszont nagyon tetszett, hogy egy bizonyos témakörben komplex ismereteik vannak.
Kicsit összeszedetlenre sikeredett, de most nincs időm már "átvágni". Bocs.:)A
Nálunkma volt bemutató óra a kiszemelt suliban, és nekem nagyon tetszett. Azt biztosan le lehetett szűrni, hgy a gyerekek sokat tudnak, megszokták a szereplést és lelkesek. Szeintem egy 10 évesnek nem lehet azt mondani, ha holnap nagyon lelkesnek kell lennetek, mert jönnek a leendő elsős szülők.