Nem kell a mocsárzónát komolyan venni a Ligularia-nál, csak locsolni kell, jobban, mint a normál növényeket, úgy szép nagyra nő... Ilyenre, és magról spontán szaporodik, nekem legalábbis tavasszal ott kelnek a magoncok, ahol hely van...
Nincs mocsári zónám.A tó szélén a szárazföldben van,és gyakran locsolom. Én úgy tapasztaltam,hogy a tűző nap jobban árt neki, mint a kevés víz.A naptól estére mindíg "kornyadozik",de reggelre gyönyörű.Majd átteszem árnyékba!!!! A képeken a kétféle állapot!
tavasszal mindenképpen fogok jelentkezni, és ha nem maradt meg valamelyk növényem, akkor jöhet, de egyenlőre hely szűkében vagyok. Azt írja a net, hogy mocsári növény félárnyékba. Nálad hova van ültetbe, és nincs-e ról egy fotód nyárról? Sajnos nálam a mocsárzóna kimaradt az építés sorám, és csak egy icipici helyem van, ahova a vizipálmám megy ki tavasszal.
A bangita mellett rózsalonc.Jól láttad!....A 2. képen kínai hamuvirág.Nem tudom a latin nevét.Gyönyörű nagy sárga virágai vannak!Ha akarod,tavasszal küldök belőle!
Most én kérdezek. Az első fotón jól látom, hogy bangita van? De mi van mellette, nem tudom kivenni. Vagy rózsaloncra tippelek vagy télálló fukszi bokorra. A második képen mi van, egyáltalán nem ismerős?
A legegyszerűbb növény, amiről nem is gondolnád, hogy ilyen széép! Snidling, vagyis metélőhagyma( Allium schoenoprasum). Kedvencem, ezen a halványlilán kívül létezik díszesebb erős pink színű, fehér, lila, mindenféle rózsaszín. Praktikus, mert csodaszépen virágzik, sokáig, még a levele felhasználható salikba, mártásokba.
A hortenziám valóban ennyire élénk színű,, a kép semmilyen módon nem befolyásolt, és a többi képem sem. :D Van még, jöjjön??Már van 3 féle iboolyám. A fehér, és a lila nem nagy szám, de a rózsaszín elég különleges. Az egyik számban tavaly, vagy tavaylelőtt volt szó ezekről a kis tavaszi illatcsodákról. Atyám, van egy csomó féle, sárga, lila pöttös, rózsaszínek, égszínkékek, stb...
Képzelőerő? Hát nekem abból kijutott bőven csak a pénztárca bírja! Nagyon várom a tavaszi képeket kedves tartomoro! Csodaszép lesz az biztos. Pont azokat a növényeket ültetted amik nekem is a kedvenceim és a színek is paszolnak. Tavaszra én is szeretnék egy új és egy megújított ágyást. Majd rakok képeket is ha munkában leszek vele.
Zsuszokam! Profi kertészek vagyunk már mind a saját kicsi kertünk területén. Én ugyan nem ismerem a növények latin neveit,de sokról tudom hogy mit szeret és mit nem. Hajrá kertészek tervezzünk és tanuljunk a csodakertből!!!:-)))
Nagyon örülök, hogy felhoztátok a topikot. A A fényképekről annyit, hogy vannak persze feljavított képek, de szerintem létesíthető egy ilyen szép kert itthon is. Csak kell hozzá egy kis tervezés, és a tervezéshez képzelőerő. Az hogy ilyen szépek a színek, pedíg csak a fotózás technikáján múlik. Nem mindegy, hogy milyen géppel készülnek a képek, az sem mindegy, hogy milyenek a gép beállításai, és nem mindegy, hogy van még plusszba profi felszerelés a géphet( állvány, derítők,polárszűrők, stb...) Jó ötlet a tv-ben láttam, hpogy amikor a kertet fotózzuk, vagy csak 1 növényt tartsunk egy fehér lapot a fényképező alá, ezzel derítve a növényt. Tavasszal kiderül, hogy sikerült-e létrehoznom egy hasonló kis ágyást, mint a 16-17.oldalon. Végre szétszedtem a kertben a növényeimet, és összeültettem egy ágyásba őket. Mostmár ha minden igaz lesz egy igazi csodaszép kis ágyásunk. A következő növények vannak együtt: pampás mályva, csillagfürt, tradeszkancia(remélem jól írtam), sásliliom, japán vérfű(köszi Zsuzsokám!!!!), metélőhagyma, valamint pünkösdirózsa, pénzlevelű lizinka, és molyhos madárhúr.A színek a következők: sárga, sárga némi narancssárgával,narancssárga, rózsaszín, fehér, és egy kis fókuszpont piros- a pünkösdirózsa, és a vérfű.
Nagyon örülök, mert megint vannak benne kerti dekók. nagyon bejönnek nekem, ha lesz asját kertem sok kis apróságot fogok elrejteni, úgy, hogy csak akkor lehessen ésazrevenni, ha nagyon jól megfigyeljük. Ja, és képzeljétek sikerült beszereznem egy kisebb fém darut, amit már régóta keresek, tavasszal a tó patra lesz kiállítva. Sajnos egy gyertyatartót kellett szétszedni érte, és nincs is meg a teste, csak a nyak, és a fej, de olyannyira kecses, és ahogy majd kidugja a fejét a sásból, nagyon jó lesz. Tavasszal jönnek a képek! Nagy orchidea rajongó vagyok, de csak 2 van, akik csodásan virágoznak, folyamatosan új és új virágszárakat növesztenek évről évre.
A másik ami nagyon-nagyon megtetszett az a kertet elválasztó fal, benne egy hatalmas kör alakú átjáróval, lilaakáccal, borostyánnal-remek.
Most olvasom,hogy az újság a Burda csoport tagja,amit 25 éven keresztül havonta vettem.Autodidakta módon abból képeztük magunkat. Lehet hogy ebből profi kertészek leszünk?.....Na jó ez csak vicc volt,de imádom lapozgatni!!!!!
Csodakert magazin 2009/1 Kezdjük mindjárt az elejével:-))) Nagyon dekoratív a borító és ilyenkor a színek hiányában az ember hajlamos mindent megvenni ami színes. Hát én nem csak azért veszem ezt a folyóiratot, mert színes, hanem azért mert minden amit tudok a kertről ebből az újságból tanultam. Igaz, hogy falun nőttem fel, de a kertben haszonnövényeken kívül nem is volt más. Egészen addig amíg önálló keresettel nem rendelkeztem. Akkor aztán úgy kivirágzott édesanyámék előkertje a terasz és a kerítés melletti bejáró, hogy a szomszédok is megcsodálták. Azóta is sajnálják hogy elköltöztem, mert már nem olyan szép mint amikor én csináltam. Persze könnyű volt, lányfejjel mert nem fizettem rezsit stb. az összes fizetésemet a kertre és a növényekre költöttem. Na jó ez nem önéletrajzi topik:-))) Csak azt akartam mondani, hogy rengeteg idő és türelem kell egy szép kerthez! Persze egy kis szaktudás sem árt. Erre ez az újság kitűnő.
5. oldal: Vélemény? Nekem igazából a modern kertek nem jönnek be. Jobban kedvelem a színekben tobzódó hagyományos kerteket.
A decemberi számban szerencsére nem karácsonyfáztak, hanem egy egész tisztességes összeállítást találtam őszi és késő őszi évelő-összeállításból, valamint két oldalpárt ismét szenteltek a rózsáknak - itt utálom a legjobban a retusálást, amikor látszik, hogy eszetlenül csinálják: megéri a neten utánabogarászni a virágok valódi színének, mert az enyhén szólva sem valósághű és itt zavaró mértékben nem az. A Fiona Gélin pl. ilyesmi:
Egyébiránt meg összeraktak egy vidéki, egy ázsiai, egy mediterrán és egy modern egyveleget, ami használható, de azért jócskán többet lehetett volna kihozni a stílusokat boncolgató témából, akár több lapszámban végigvitt sorozattá bővítve is. Az igazán jól eltalált cikk a világos levelű növényekről íródott, elég meggyőző a képanyaga is.
Nekem a novemberi szám volt az első az életemben. Bevallom férfiasan, nem tudtam a lap létezéséről. Belelapozva nekem sok hasznos információt tartogat, főleg az évelők terén. Egy-egy témát nem tárgyal nagy részletességgel, de konkrét megoldásokat kínál. Aki kertépítés-kialakítás előtt áll, ebből a lapból sok hasznos infót tud meríteni.
A mostani 07/3-as különszám tartogat egy-két izgalmas kiültetést, például a sárga ágyást, ahol a Phlomis russeliana, az aranysárga-tarka lombú Cornussal, Gleditsiával, sásliliommal és palástfűvel, meg passzoló fűfélékkel együtt egy gyönyörű, monokróm ágyást adnak, irigylésre méltóan harmonikus összhatásban. Lila-rózsaszín-fehérben is találtam egy-két érdekeset és nagyvonalút, és az árnyékos helyekre is jó néhány oldalas útmutatót lehet találni, tópartra és fák alá egyaránt. Szóval mindent egybevetve megint egy jól összerakott lapszám. :-)
Hadd kérdezzem már meg mi az a BNV , mert nem tudom minek a rövidítése, ja és hol lesz? Mert ha Pesten akkor az 1 kicsit messze van nekem,200-250 km, de vezetni meg nem tudok, és 1 jegy a vonaton oda-vissza kb 10.000 ft lenne, ennyi pénzem meg nincs utazgatásra, inkább veszek valami szép tavirózsát ebből a pénzből.
Én viszont pontosan ilyenre gondoltam, neked valszleg inkább a klasszikus, 'szép' madárkák jönnek be, mint az ilyen tökéletlen fajták... ;-P Lesz BNV egy hét múlva, szeritnem megérne egy kiruccanást: nyakam rá, hogy lesznek kerti kiegészítőkkel foglalkozó cégek, nézz körül a kültéri standokon, hátha!
Nyilván nem egy az egyben próbáljuk leutánozni a bemutatott kerteket. Inkább pl. a terek beosztására, kertszobákra, süllyesztett vagy megemelt ágyásokra godolok, ami ötletet adhat (az említett növényfajokon kívül). Aztán a saját ízlésüknek és a kertünk klímájának és talajának megfelelő növényfajokat választunk hozzá, a nekünk tetsző színösszeállításban. Én pl. nem törekszem az újságban látható romantikus hangulatra, pasztell színekkel. Nálunk minden lehetőleg vadul színes, de ettől függetlenül egy-egy jó ötletet át lehet venni. A növények igényeit természetes, hogy figyelembe kell venni, akkor a kártevők, betegségek sem tartósan okoznak kárt.
pont erre utaltam hogy itt is lehet kialakitani olyan kerteket amik bekerülhetnek egy ilyen folyoiratban.pl.a kert szőlő régen elég meghatározo lap volt,az ilyeneket kéne fejleszteni,hazai szakemberek irásaival megtűzdelve. az éghajlatról:nem véletlen hogy nállunk az alpokaljan teresztik a tuja és fenyőféléket amiket pl.budapest is felvásárol.mert itt pesten nem ugy viselkedik mint ott. tehát van meghatározó szerepe.a másik meg hogy lehet évekig szép valami aztán jön egy olyan idöszak vagy kártevö,kórokozó ami megviseli,tehát ez ilyen dolog. de persze nem akarom elvenni a kedvét senkinek e csodamagazintól,én azért maradnék a szakszerüségnél.
'a képek nem a mi klimánkon készült és itt nem lesz olyan sose.' Az, hogy nem a mi klímánkon készültek, az természetes, volt már róla szó, hogy itthon elég nehéz lenne találni olyan már beállt kerteket hónapról hónapra, amik ennek az újságnak a profiljába passzolnak.
Ám azt kijelenteni, hogy sosem lesz kies hazánkban ilyen, szerintem kicsit túlzás. Én biztosan hasonló színvonalat céloztam meg, és ha benézel akár CBNora hozzászólásaiba, akár az enyémekre, azért ott már látszik valami, ami kezd ehhez a stílushoz hasonlítani. Igaz, még nem a tökéletesen beállt, végleges méreteket láthatod. Vagy nézd meg Kertészke és vtma kertjéről készült, egy-egy nagyon jól elkapott beállítást, állítom, hogy némi retussal és képtuninggal akármelyik számba el lehetne sütni belőlük néhányat, nem nagyon lógna ki a lóláb...
Ja, persze, a képmanipuláció. Erről is írtam már, egyik hátrányaként emlegetve a dolgot, egy kissé túlszaturált minden, de a csomagküldők vörös japán juharjáról sem kell többünknek elmagyarázni, hogy nem lilából van... ;-P