Készítettem egy láger sört, gyakorlatilag minden főzési, erjesztési, érlelési szabályt, hőmérsékleteket, időtartamokat betartva.
"Ünnepélyesen" nyitogattam az üvegeket és: igazából nem habzik. Ízre kellemes, némi bubi látható, egy leheletnyi habréteg is keletkezik, de azután: annyi. Kínomban egy dologra tudtam (eddig) gondolni csak: rosszul, ügyetlenül zártam le koronazárral az üvegeket. Tanácsokat is köszönettel veszek.
Hasonló építésén fáradozom ha a kínaiak elküldik lassan a hozzávalókat. 50 literes gőzfűtéses üstön gondolkodom elektromos és gáz fűtéssel. Ha lesz tapasztalatom akkor megosztom.
Még egy emlék 60% rozzsal készítettem két lépcső volt a terv , de már ki vétel macerás volt .Vége egy lépcső lett.Ezután következett szűrési rémálom.Nem az első dekokciós főzésem volt, de emlékezetes.
Én sajnos egy bemutató youtube videón kívül nem sok mindent találtam róla. Szerintetek érdemes egy ilyenbe beruházni, vagy induljon el az ember a graintfather útvonalon?
Tudom, hogy van egyszerűbb és olcsóbb irány is, én mégis ilyen "egybemindent" gépen gondolkodom.
Jól néz ki mind a két sör ,elismerés hogy bevállaltad a dekokciós cefrézést. Hány lépcsős volt. Carafa és pörkölt maláták esetén nálam a hideg áztatással(cold steeping) nem lett annyira karcos , simább , hamarabb iható lett.
A múltkori dekokciós eljárással készített sör is a célegyesbe ért, de szerintem még kicsit nyers, 1-2 hónap szerintem kell még neki, mindenesetre szép, és ami fontosabb, elég ízgazdag lett, ami megnyugtató, ha már annyi ideig tartott az elkészítése. Bizakodó vagyok.
Hogy egy kis képes beszámoló is: még november elején főztem egy fekete lágert. Egy hónapig volt az erjesztőben 12-14 fokon, majd átfejtettem, és mivel lusta voltam palackozni, még ott is állt közel egy hónapot, míg végül december 30-án sikerült palackba zárni a "Salak" névre keresztelt sört, aminek viszonylag nagy rajongótábora lett, miután még 3-4 hónapot volt a hűvösben, illetve hidegben. A recept kb. 23 literhez:
3 kg pilseni
1,5 kg müncheni
0,5 kg caramünich II
0,3 kg carafa III
17 liter cefrézővíz
22 liter máslóvíz
40 gramm Saaz 75 percig
30 gramm Saaz 30 percig 30 gramm Saaz 10 percig
20 gramm MJ M84 Bohemian Lager
Keserű lett, de inkább a pörkölt maláták keserűsége dominált, mint a komlóé, de összességében szerintem jól kiegyensúlyozott sör született. Egyesek szerint kicsit több kávés ízt elbírt volna, talán legközelebb a carafából kicsit többet rakok bele, de talán csokimaláta is megteszi - egy korábbi verziójában az volt benne, az sem volt rossz, nem tudom, hogy mennyivel vinné más irányba.
Meggyből az apró szemű régi fajták a legjobbak (paraszt meggy,stb.) Ha félted az erjesztődet a esetleges vad élesztőktől akkor inkább üveg edény. Ha édesítés mellett döntesz ,akkor hasznos poharanként adagolni és megkóstolni, nehogy túl édes legyen.Édesítő szereket érdemes tanulmányozni. Mikor milyen édesítőszert válasszunk?
15l búzába 2kg málna került , főerjedés után kb egy hétre.Érdemes cefréző zsákba rakni , az apró magok miatt. Mirelit málna volt. Friss gyümölcs esetén fertőzés ellen ,esetleg borkén, hő kezelés bár ez aroma vesztéssel jár. Szárazra fog erjedni. Lehet palackozáskor édesíteni ízlés szerint pl. eritritol és társai. Hasznos lehet Greg Hughess Házi sörfőzde
Sziasztok! Élesztő újrahasznosítás! Megosztom a tapasztalatomat, hátha mást is érdekel. Úgy időzítetem a főzést, hogy előtte való napon fejtettem le az előző sört. Az üledékben maradt anyagból oltottam be a következő sörlét. Kivettem egy jó pohár élesztős üledéket (a többi ment a virágokra, imádják!) és egyszerűen hozzáöntöttem a lehűtöttt sörléhez. Az erjedés gyorsabban indult be, mint száraz élsztőből (safale K97-t használtam). Mára leerjedt, nincs hibája!
Szia! Legtöbben a kezdőknek IPA főzést javasolnak. Nekem viszont az első sikerélményt a stout jelentette. Igaz, én szeretem is nagyon a típust. Ajánlom, hogy próbáld ki a zabkásás stoutot. A recepteket Greg Hughes könyvéből vettem, mindig elfogyott :)
Szia! Hasonló tapasztalataim vannak. Sfale-K97 élesztővel csináltam kölcsöt többször is és erjedés mindig elhúzódott. 16 C fokon kb 20 nap alatt lett kész, de végeredmény jó lett. Ezek szerint nem kell megijedni, ez az élesztő típus "lusta".
Nem hinném, hogy kevés volt, én 25 literhez adtam egy zacskóval, és elvileg 20-25 literhez írják. Igaz én ki szoktam venni egy kis sörlét, amikor felforrt, de még nem adtam hozzá a komlót aztán ha kihűlt, abban előáztatom. De így is két nap kellett mindkét fajta sörhöz, amihez ezt adtam... Úgy látszik ez ilyen. Viszont megéri a türelmet, mert a végeredmény finom :)
Ha jól emlékszem olvastam valahol, hogy a jódtesztet lehet használni az élesztő kondíciójának mérésére is, csak ott pont fordítva jó az eredmény, tehát ha ellilul a jód, ahogy hozzáadod a vizes élesztőmintához, akkor jó az erjesztőképessége és gyorsan fog elindulni az erjedés és fordítva...