Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Nálam kéményes gázbojler van, ha be van kapcsolva napi 1,2-1,5 köbméter gáz fogyaszt, de ehhez külön gáz és kémény kiépítés kell.De ha modern gázkazánt építesz be mindenképpen erre alapoznék egy indirekt tárolóval, ez akár ugyanolyan méretű és elhelyezésű is lehet mint a vill.bojler.Ha nagyok a vételi helyek között a távolságok akkor érdemes egy cirkulációs szivattyút és ehhez tartozó plusz ágat is beépíteni, ez plusz költség de a vízvételi helyen rögtön van meleg víz s nem kiengedni egy fél vödörnyit.
Nekem a modern gázkazán hőcserélőn keresztül a 200l-es drazice hmv-t havi 4-5e-ből fűti úgy, hogy négy felnőtt plusz egy gyerek van. Villanyból duplája volt.
Bocsi,nem vagyok a villanyban szaki , de a napelemes rendszerek nem nagyobb teljesítményűek? Én is szeretnék, még nagyon az elején vagyok,a haverom után megyek, neki 9Kw-s van. Ennyi szerintem kevés hogy a melegvízet rá alapozd, akkor inkább a gáz.
Adott jelenleg egy 30eves hajdu 120literes bojler, de sokat fogyaszt. (Van vizkotelenites, stb) Amikor a falegazositot hasznalom, akkor a pufferen keresztul folyik a víz, ami így előfűtve megy be a bojlerbe, szinte be sem kapcsol.
Mivel nem futok mostanaban faval, a kazan halozati vizhofokkal indul (nalam 20 fok koruli) es egy het merese alapjan 35 kW a heti fogyasztas.
Furdo felujitas jon, ezert kernek tanacsot, merre mennetek tovabb:
- bojlercsere valamilyen modernebbre, minden hmv innen (ugyanugy pufferes elofutessel)
- van modern kondis kazan, egy kissebb bojler kezmosasra+mosogatasra (80l), a sarokkad gazkazanra
- minden gazkazanra, mosogato es mosdo alá atfolyos vízmelegítő
Na, hogy ne legyen egyszeru az eletunk: van 3,2 kW napelem is, tavaly 50kHuf volt a plusz fogyasztas, gazbol 10.300ft az altalany tavaly + kb 3 m3 fa :)
Ja, 25éve , akkoriban az is szempont volt hogy a meglévő nyitott rendszerhez is kompatibilis legyen, meg az is szempont hogy biztonságot szeretnék vagy kötekedni. Számomra a tágulási egy fontos része egy rendszernek, helye van mint egy hierarchiában. Másokat nem annyira érdekel, nekik könyöröghetsz egy hétig hogy nézzék meg az előtétnyomást.:-))
Naná hogy a vegyesbe, a gázkazánnak van saját, azzal nem fűtöd a puffert, következésképpen a tágulás is kisebb, tehát elég. Seebennek rajzoltam egy bekötést, ahhoz nem kell semmi csak merülő és szobatarmosztát.
és akkor melyik kazánhoz teszed a tágulásit a gáz vagy a vegyes ?
2T bekötéssel is kel vezérlés, hogy feleslegesen ne menjen a szivattyú, amit célszerű a puffer tetejére rakni. Kazán küldi a melegvizet a pufiba ott eléri a minimum hőfokot és már megy is a lakáskör.
Eddig itt ez volt a megoldás.
Szívesen meghallgatom a te megoldásodat ami direkt fűtést eredményez és egyszerű a vezérlése. Én se szeretem a bonyolult dolgokat :)
Nem 'csak" az elzárók miatt, a tágulás a kazánban megy végbe. A majdnem az nem igen, és egy jó bekötés mindent tud, nem kell komoly vezérlés, és ami egyszerű az nehezebben romlik el. Szerintem, de nem biztos.:-)
Egy biztos bármilyen csúcs szuper fűtésem is lenne, de egy alternatívát mindenképpen meghagynék. Ezért is hajtom a faelgázt, pedig mint kiderült a gázkazánt is cseréljük. Sok rémtörténetet olvastam a neten, hogy megállt a fűtés, tud valaki valakit? Aztán vagy nincs szaki, vagy csak egy hét múlva, vagy van szaki de nem igazán a szakértője a dolognak... Ehh ezt nem akarom.
Azért az elég nagy kontraszt gáz kazán vs hőszivattyú, árban is nyílván.
Egy jó kondi gáz kazán jó tud lenni, az enyém nem csúcs márka 5 éves de tökéletes, ehhez persze kell az, hogy jó szigetelés legyen, sztem. Szeretem ha van alternativa, jó a faelgázosító kazán csak még nálam nem, csak a múlt héten sikerül kb 10 m3 fát össze buliznom, így megéri ezért is mentünk bele, ha venni kéne akkor inkább bekapcsolom a gáz kazánt azt viszlát. Ha ma építkeznénk vagy újból felújítanánk nem tudnék dönteni én sem.
Ausztriában pl még javában dúl a fűtőolaj korszak, de nyomják a fahánccsal való fűtést is, falvakat látnak el hővel melegvizzel nagyteljesitményű faelgázosítókkal, így vidéken is abszolút elérhető a távhő.
mert nem csak 1 megoldás van azért és ki mire esküszik, mi vált be stb. ne adj isten mihez ért csak :(
volt kollégám épületgépész mérnök, sokan ugye a kondenzációs kazán+felületfűtésre esküsznek, na ő mégis megcsinálta a saját fűtését radiátorosra természetesen ehhez méretezve mindent és működik tökéletesen.
És ha már itt tartunk csak gondolj bele a hőleadód lehet radiátor lehet a padló lehet a fal a mennyezet mind mind más "szekta"
Ja és a napokba beszélgettem építész mérnök sráccal, kollégája épületgépész és az épülő saját házánál nem tudja eldönteni hőszivattyú vs. gázkazán.
azért azt is el kel dönteni direkt fűtesz vagy puffert és onnan a lakást, de jó vezérléssel minimális késedelemmel van fűtésed így is ami majdnem direkt
Azon már sokat agyaltam, hogy lehet a fűtésszerelő társadalom ennyire megosztott, ha bármely más szakmákat nézem biztos vannak csekély eltérések ebben abban, de itt elég szembetűnő a ki hogyan mit. Pedig a suliban nagyrészt ugyanazt okitják, vagy?
A tágulási nekem közvetlen a pufferre van kötve, ha tágul akkor a nagy mennyiség tágul sokat. De lehet, hogy nem😶
Ezzel az a baj, hogy ezer elzáró van a hőtermelő és a tágulási között, de ez csak nekem zavaró mást nem érdekel. Amúgy ez a puffer bekötés inkább folyamatos üzemű kis teljesítményű hőtermelőkhöz való, mert nem nagyon tudja a direkt fűtést, de ez is magánvélemény, mindenki azt csinál amit akar.:-)