Van egy díszbanánom. Gödörbe napfényre ültettem. Tehéntrágya nélkül , rozsdás vizes , kombi-műtrágyás víztől úgy megindult , csak néztem. Igen szereti a vizet. Majd csinálok már róla egy képet. Eddig két éven kereztül cserépben tengődött.
Csíkozódás elvileg nem gáz. A levél nyílásával egyidejűleg nem éri egyeneletes napfény a levelet.
Én kipróbálnám, hogy csak csapvízzel locsolom + tehéntrágya. Mivel a következő levél már "ott van" és arégi locsolóvízből kezdett nőni nem fogsz változást látni, de 2-3 levél után már kellene látni az eredményt, ha a vízzel van gond.
Igen átültetés előtt ugyan itt voltak, vagyis a nagy az ugyan ott volt ahol most, a többi meg cserépben. Eső és kútvízzel locsolok. Csapvízzel csak párásítani szoktam. Sajnos tényleg nagyon valószínű a talaj probléma, de megint kicserélni nagy munka lenne pláne 40 fokba. :)
Köszi! Azaz igazság, hogy amíg nem volt átültetve nem volt rajta ilyen, átültetés után kezdte ezt a kifehéredéses elszáradást, ez csak ezen az egy banánon van jelen (egyenlőre) . Viszont ami az összes banánon jelentkezik, az erezettel merőleges csíkosodás, és levél ráncosodás(kinyílásnál ,de utána is rajta marad), a csíkoknál ahol kialakulnak a négyzetek enyhén kanalasodik is a levél. Még nem ilyen erőteljes az elváltozás mint a képeken!
Ez szerintem nem tápanyaghiány, inkább valami fertőzés ami fiatal állapotban fertőzte meg a leveleket. A hiánytünetnek a mellette lévő sarjon is látszani kellene márpedig az teljesen élénkzöld, továbbá a banánod korábbi levelei is egészsges színűek, pedig a hiánytüneket nem egyik levélről a másikra jelentkeznek. Sokkal inkább a levélrózsa belsejében károsítja valami fertőzés a még fiatal leveleket, amik már így jönnek elő a felszínre. Ha szerencséd van, két három levél múlva kinövi, ha nincs adj neki egy komplex vegyszerezést, és akkor biztosan kiheveri.
Nem merek már nagyon tágyát adni neki, mert így is eléggé megnyúltak. Hiába olvasgatok reggel óta, nagyon hasonló a különböző tápanyagok hiányának a tünete a levélen, ezért nehéz megállapítani, mi hiányzik neki. Nehogy véletlenül azt kapjon amiből már esetleg sok van. Ráadásul minden összefügg mindennel. Minél többet olvasok annál jobban összezavarodok, és egyre reménytelenebbnek túnik a dolog.
Nitrogénből tudti kapnak eleget, mert mert a tyúktágyába van rendesen, szerintem nem azzal van a gond. Meg hát a linkeken a képek magukért beszélnek, elég nagy a hasonlóság, az én banomhoz képest. Gyanakodtam eddig is hogy nem -e túl savanyú a talaj mert mohásodik, de úgy látszik tényleg az lesz a baj.
Köszönöm azért hogy próbálsz segíteni! Most hoz megint egy levelet, remélem az már nem fog kifehéredni, és bebarnulni, de nem sok reményt fűzök hozzá. Talaja még egész laza, mivel frissen van feltöltve a hely.
Egy hónapja lett átültetve, jó tyúktrágyás komposztos földbe. Van egy sarja az teljesen egészséges, és a többi 3 banán is szépen nő ugyan abban a földben. Nem hiszem hogy a földel van baj , bár lehetséges, nem tudom, nem látok bele a kémiai összetételébe. Fényt is kapnak.
Magról keltettem télálló japán kenderpálmát, valamint trachycarpus takaghi pálmákat. 20 magból lett 12 növény, ami nem rossz eredmény sztem.
Szobában voltak tavaszig, amikor a 4. 5. levélnél tartottak. Amióta viszont kitetteőket, nem akarnak növekedni. Sőt, semmit sem csinálnak, vegetálnak, valamilyek el is kezdett barnulni.
Musa basjoom kb. 3 méter magas, 7levele van, ill. volt, mert már a 3. törik le. A lehető leg szélvédettebb helyre tettem, de mégis törnek. Nem hinném, hogy eredeti élőhelyén sose fújna a szél.
Mit csinálok rosszul? Kapott marhatrágyát és egy kis osmocote-t is. Fejlődik is szépen, bár kis oldalhajtások még nincsenek..