"Amikor az ország méretét-struktúráját tekintve reálisan valahol ötöd-tized ennyi lenne indokolt és eltartható.
A forrásokat valójában az önkormányzatok túlnyomórészt már saját, nagyobbrészt felesleges működésükre felélik."
Ez mélyen igaz, ellenberger el t'od képzelni, mi történne, ha mongyuk 10 településenként összevonnák a zönkormányzatokat? 8-9 településnek azonmód mexűnne minden létalapja - a legnagyobb elvinne minden forrást, mer' azok is ollan szegények, mint a tempolom egere...
Ha meg gondosan úgy vonnák össze, hogy a legnagyobbnak soha ne lehesen szavazattöbsége, akkó' megbénulna a zegész hóbelevanc... majd a leganagyobb keresne 2-3 szöveccségest, akikkel lenyomja a többieket... osztán, ha elbántak azokkal, akkó' kiüti a szöveccségeseit...
Sajna, a zillen demokrácijaizé nem egy illen országnak való...
1933(?)-ban még kapitalizmus volt, nem pedig "nyitott piacgazdaság".
Ez a káposzta már nem ugyanaz a káposzta.
//"....Az élet, a gazdaság válságok, hullámhegyek és völgyek sorozata, de az emberiség attól még a hullámok tetején marad - mindig..."//
A mostani rendszerben ez már nem olyan biztos! Egyre nehezebb fenntartani a "gazdasági" rendszert, egyre jobban magukra találnak az emberek, egyre inkább kifulladni látszik a monetáris hatalom, egyre inkább kénytelen erőszakosan, és fegyverrel lehet a rendszer létezését kierőszakolni.
Elvállalni mindent, meg fog lepődni, mennyire sok érdeklődés lesz - ha olcsón dolgozik. Persze eleinte svarcban....
Dolgozni fog hétvégén is, meg estébe nyúlóan is, de lesz munkája. Frappáns ötletek kellenek, gyors hibaelhárítást, különleges igények kielégítését kell meghirdetni. Megkeresni kis-közepes építési vállalkozókat, ajánlkozni külsős villanyszerelőnek, akár lehetetlen időszakokban is. Például éjszaka, hogy gyorsabban haladjon a munka.
Amit van már meló, ipart kiváltani, korrekt módon adózni (EVA alatt nem világvége az ügy).
Lesz 2-3 rossz éve, amikor hétköznap majd aludni látja csak a gyerekeit. Nekem ez vagy öt évig tartott. Aztán 6-7 év múlva már saját vállalkozása lesz, és ő fog alkudozni a melósaival a bérről.
Nekem ugyan csak kettőre futotta, de legalább nem lehet rámfogni, hogy csökkentettem a létszámot. :-)))
Egyébként amiről beszélsz, az kimondottan egy gazdasági kontraszelekció. Természetes körülmények között az emberi értékek a sokaságból választódnak ki, nem pedig az anyagi háttér teszi értékessé az embert. Bár az is hozzájárulhat, nem tagadom.
Ezt csupán amiatt bátorkodtam megemlíteni, mert tucatjával ismerünk Szűrös-gyerekeket, Dávid-fiakat, anyagyilkos szinészpalántákat és egyéb "jóravaló" semmittevőket, akik éppenhogy a gazdag szülők miatt nem taláják helyüket a társadalomban.
Pl. én meggyőzhető lennék! Alábbi helyzet kezelésére adsz egy jó ötletet, oszt máris másként látom a világot!
Közeli ismerősöm, ( tán 32 éves ) villanyszerelő. 2 éve dolgozik egy vállalkozónál 4 órára bejelentve. A nagy reformok hatására vállalkozó összehívta 6 alkalmazottját és közölte, hogy szept. 01.-től 1 alkalmazott dolgozhat bejelentve, a többi csak bejelentés nélkül. Alkalmazottak a 3 gyerekest javasolták bejelentésre. Most 5-en azon gondolgoznak, vállaják a bejelentés nélküli foglalkoztatást, vagy menjenek máshova szerencsét próbálni. Persze már érdeklődtek máshol! Többnyire az a választ kapták, hogy pont most kényszerültek a saját alkalmazottaikat is leépíteni.
Tőkéjük nem nagyon van! 70-80 ezres fizu általában hó végéig sem tart ki.
A másik táborra szavazók pontosan ugyanilyen korrupt, nepotista, saját családját állami megrendelésekkel tömködő, antidemokratikusan irányító vezérre szavazott.
Egyik kutya, másik eb - ebben a tekintetben. Más tekintetben talán jobban jártunk volna velük. Talán, de tisztességesnek ők sem tisztességesek, egy hangyányit sem. A tényleg tisztességes, tényleg őszinte, keményen kiálló emberrekre ki szavazott? Ki szavazott a Kupára? Még az MDF is alig-alig lett valahol, pedig a jelenlegi palettán még ők a leghitelesebbek.
Az embererek nagyívű ígéreteket, szép álmokat, rózsaszín hablatyokat akarnak hallani.
//"....Egy korrupt nép korrupt vezetést fog kiszelektálni maga fölé,.."//
Ebben már nem vagyok egészen bizonyos!!!!
Csupa-csupa "rendes", jóerkölcsű, korrupcióellenes 2,5 millió ember "szelektálta ki" az ország jelenlegi vezetését, és betonozta be a korrupciót velük.
Semmit sem tudunk a többi szavazó erkölcséről, csupán annyit, hogy NEM SZELEKTÁLTAK ilyen embereket maguk fölé.
Ez egy rögeszme sokaknál. A pénzügyi világrendszer sok esetben elszakadt már a gazdasági realitásoktól, és valóban előbb-utóbb összedől.
De ha hiszed, ha nem, a gazdaság egy válság után tovább fog működni, egyszerűen azért, mert muszáj. Pontosan ez zajlott le a 33-as nagy depresszió idején is, akkor is bedőlt a pénzügyi felépítmény, teljesen elveszett rengeteg befektetés, a tőzsdék kinullázták magukat, majd pár év után magához tért a világgazdaság. No, az a pár év xar volt, ez tény. De elmúlt.
A 90-es évek végének a nagy dotkomlufija, vagy a japán ingatlanlufi arányaiban nagyjából akkora vagyonokat semmisített meg, mint a 33-as válságot bevezető tőzsdekrachok. És? Belehaltunk?
Még a pengő hiperinflációjába sem haltunk bele. Bár majdnem, de mégsem. Az élet, a gazdaság válságok, hullámhegyek és völgyek sorozata, de az emberiség attól még a hullámok tetején marad - mindig.
Részben öröklött a kommunizmustól, részben az újrendszer követelménye.
Lehet szídni orrvérzésig Horthy rendszerét, de abban hiba nem volt, ami a közszférát és a gazdasági fejlődést illeti. Pedig sokkal kezdetlegesebb alapokról és sokkal nagyobb veszteségekkel indult neki, mint a mostani "rendszerváltó" urak és hölgyek.
Viszont Horthy valóban az országért dolgozott, s nem csupán saját hasznát leste.
Nekem már van három gyerekem. Talán lesz több is, és nevelem őket, becsületben, a legjobb oktatást adva nekik. Okos, hasznos, értelmes ember lesz mind, ebben biztos vagyok.
Ne pampogj róla, nosza rajta, csinálj Te is kettőnél többet, és máris tettél a létszám szintentartására.
Mindenki csak beszél össze-vissza, hogy mi minden nem jó, hogy mindent eltoltak, elfogyunk, szegények vagyunk, ajjajjajjaj. Tenni meg nem tesz senki semmit.
Nem lenne egyszerűbb nekiállni? Én tanultam, gürcöltem, felépítettem egy vállalkozást, vagyont gyűjtöttem. Családot alapítottam, van három gyerekem. Meg fogsz lepődni, de töméntelen hasonló sikeres értelmiségit látok, akinek szintén van 3-4, sőt 5 gyereke, sikeres vállalkozása, szép nagy autója - hogy beférjen a sok lurkó - hozzá háza, és ők sem értik, az emberek miért nem élnek sokszor nyilvánvaló lehetőségekkel sem.
Félre ne érts, szó nincs arról, hogy az utcán heverne a sok aranyrög, csak le kell érte hajolni, de a nyafogáson kívül azért mást is lehet tenni. Ám sokaktól tényleg csupán ennyire fussa.
Nézd, a problémák már ott elkezdődnek, hogy miért van 3200 önkormányzat? Amikor az ország méretét-struktúráját tekintve reálisan valahol ötöd-tized ennyi lenne indokolt és eltartható.
A forrásokat valójában az önkormányzatok túlnyomórészt már saját, nagyobbrészt felesleges működésükre felélik.
A példamutatást illetően egyetértek, valóban fejétől bűzlik a hal, de ne feledd: ténylegesen választási demokráciában élünk, és itt a kör bezárul. Egy korrupt nép korrupt vezetést fog kiszelektálni maga fölé, a rendet csinálni akaró, a hibákat őszintén megmondó, a változásokat, korrekt adófizetést, a törvények betartását kikényszeríteni akaró politikust meghallgatják, bólogatnak, megtapsolják, zajosan egyetértelen - majd nem fogják megválasztani.
Te is pontosan tudod, hogy ez fog történni. Mára a politikai elit tökéletesen tisztába került azzal, hogy aki itt érdemi reformokat, valós változásokat, társadalmi ésszerűsítést akar, az meg fog bukni, tehát ezeket a változtatásokat egészen addig halogatják, amíg az tényleg nem elkerülhetetlen, és még mindig kisebbik rossznak tűnik számukra egy esetleges választási bukás, mint az államcsőd utáni várható lincselés.
Ami meg a konyhát illeti: hát ezért kell oda egy igazi tulajdonos, aki úgy vágja ki a konyhafőnököt a lopott hússal együtt, hogy a seggén szánkázik hazáig. És rögtön utána azt, aki meg mer mukkani. És pontosan ezért nem hiszem, hogy idehaza az államból lehetne jó gazda. Vannak - más történelmi fejlődési pályát befutott, általában protestáns, puritán - országok, ahol van hagyománya és realitása annak, hogy ami állami, az is tud ésszerűen működni. Tipikusan Skandinávia, egyes angolszász területek. De nálunk nem, nagyon nem. Korrupt már a szomszédos Ausztria is, az állami területeken állandóak a panamák. Még Németországban is, Franciaország meg méginkább. Persze vannak ennek fokozatai, keletebbre menve meg már intézményesített a dolog, sok helyen egyenesen ez tartja az egészet mozgásban.
//"...A nemzedékeket meg nem tudom, miért hiányolod, ezen részét a hozzászólásodnak nem tudtam értelmezni...."//
Mert létszámuk csökentése gőzerővel folyik. Mert "liberális" axióma a népvándoroltatás. Mert nemzedék alatt, -a "liberális" ideológiával ellentétben- nem egy mindenhonnan összeverbúvált emberi konglumerátumot értek, hanem az időben egymás után következő, szervesen egymáshoz kapcsolódó generációkat.
//"....De életképes. Ha a mai pénzügyi felépítmény bedől - ami megtörténhet - attól még mag a szisztéma működni fog....."//
Csakhát a rendszert már régen nem a szisztema vezényli, hanem a pénzügyi lobby, szerte a világban. Meg is szüntette többnyire a visszacsatolásos szisztémát. Meg is szüntette többnyire a kapitalista gazdálkodást. Nem is értem, hogyan nem veszed még mindig észre!
És ha ledől a "felépítmény", egyszerűen nem marad utána semmi használható gazdasági rendszer, és alépítmény, csakúgy, mint a kommunista gazdasági rendszer után sem maradt. Nem tudom mit lehet majd kezdeni a monetáris-, kereskedelmi- és indusztriális világmonopóliumok romjaival, ott, ahol az ország saját kapitalizmusát már teljesen felszámolták, illetve minimálisra korlátozták a világmonopóliumok.
Magyarországon 3200 önkori település, megyék, főváros mint BERUHÁZÓ! A legkisebb településen is muszáj valamit építeni, ha polgármester újra akarja választatni magát. Persze nem mondom, hogy egy 300 fős faluban ennyire rúgna az útépítés, iskolafelújítás, óvoda kifestése, stb. de pl. a minap mentem keresztül Érden, oszt eltévedtem. Nemtom hány körforgalom, a "belváros" vadi új!
Bp.-re meg egyszerűen nem lehet bejutni úgy, hogy legalább 3 útfelújítás ne jönne szembe. Magyarországon az össz. beruházás 6-8%-a nem a beruházásra megy.
Lehet, hogy ez még mindíg kevesebb, mint az egyéb fekete gazdaság, de lépjünk túl ezen.
Szerintem a feketegazdaság megszüntetését nem azokkal kell kezdeni akik RÁ VANNAK SZORULVA! Hajléktalan ugyi megkeresi hol lehet kapni kannásbort, mert oltaná a szomját Tesco-ban vett Metaxával is, csak nem fussa rá. A rendőr fizetését is összehasonlíthatjuk egy polgármesterével, miniszterével és el lehet dönteni, hogy melyiknél érthetőbb hogy korrupcióra adja a fejét.
DE!
Az egyszerűség kedvéért, ha én egy konyhán dolgozom, és látom, hogy a főnök 15 kg. húst visz haza hétvégéken, én bíz megebédelek. Aztán ha a főnök rám szól, hogy mutassam a blokkot, akkor én visszaszólok, hogy OK, de akkor Ő is mutassa meg nekem péntekenként. Ezt a helyzetet megelőzendő a főnök SOHA nem fogja kérni tőlem a blokkot. Persze rajtam kívül még minden nap INGYEN megebédelünk ott 5-en a dolgozók közül. Ez már értékben eléri, sőt meghaladja a főnök által elvitt hús árát, de pofa be, ha tovább is igényli a húst.
Majd ha felhagy a hús elvitelével és olyan sok idő telik el, hogy azért már nem jár bünti, NA AKKOR SZÓLHAT a blokk miatt!
Barátom! Ez hálózza be az egész társadalmat!
Szerintem a miniszterek akkor nem lesznek korruptak, ha főnökük belátható időn belűl nem volt, és ma sem az. Főosztályvezető, osztályvezető, csoportvezető.. eljuthatunk így a takarító néniig!
Megbüntetni a hajléktalant fogják, ha kenyeret lop a boltból. Ugyi annak se főnöke, se protektora, így joggal igényli a társadalom a BECSÜLETET tőle.
Igen, ezt nagyon így érzem én is. Ez az állam engem ne támogasson, elég, ha békén hagy. A vállalkozóknak meg nem mindenféle Széchenyi tervre és egyébre van szükségük (aminek mindig az a vége, hogy a klientúrának rossz hatásfokkal, sokszor egyszerű luxusfogyasztásra fordítva elosztják a forrásokat), hanem olyan, deficit nélkül, sőt, lehetőleg enyhe szufficittel gazdálkodó államra van szükségük, amely mellett a bankok úsznak a fölös forrásokban, és ezért értemesen, jól hozzáférhetően és nagyon alacsony kamatokra adnak hiteleket. Erre van szükség: elérhető és olcsó hitelre, nem támogatásra. A támogatás ajándék, talált pénz, ritkán gazdálkodnak belőle igazán felelősen. A hitelt vissza kell fizetni...
És abban is egyetértek, hogy a legnagyobb kerékkötő a társadalmi keresztbe gyűlölködés és irigykedés, a kötelezettségek alól minden határon kibújni igyekvés. Mindenki ordít, hogy legyenek reformok, minden rossz, csak vele ne történjen semmi negatív, csak neki ne kelljen semmiért fizetni, többet dolgozni. Ha mindenki ezt mondja - márpedig ezt mondja - akkor nem leszek reformok, és a végén bedől az egész.
De ilyenek vagyunk, mindig ilyenek voltunk, ezért veszett el többször az ország, ezért vagyunk azok, akik vagyunk. Mert nekünk Mohács kell.
//".....Először is a feladatokat kellene meghatározni, és a feladatokhoz kellene hozzárendelni az erőforrásokat. ...."//
1,) Felmérni az erőforrásokat. (nem csupán a szakmait!) 2,) Kitűzni a közös célt. 3,) A tennivalókat a lehetőségek és a cél figyelelembevételével RANGSOROLNI. 4,) A képzést a tennivalókhoz igazítani.
//"....A közszféra egyébként mindig is fontos munkaadó lesz...."//
A közszféra mindig fontos végrehajtója a kitűzött céloknak. Le kellene szokni arról a téves képzési módról, mellyel a közszférát az aktuálpolitika elsajátítására oktatjuk mind a mai napig. A közszféra szakma, nem pedig pártsejt, s nem arra való. hogy zsíros álláshoz juttatsák általa a pártok a megbízható embereiket.
Itt a hatodikban egy kitüntetett munkásőrparancsnok a Szinyei gimnázium igazgatója ma is. (Legalábbis tavaly még az volt.) Olyan is az oktatási rendszer benne. Tudod, olyan "katonás" és vonalas.
Az minek neveznéd, hogy mindenféle reális cél nélkül össze-vissza alakítgatnak mindent az országban, mintha az egész ország kizárólag egy kisérleti nyúltelep lenne?
Nem értek egyet Veled. Bennem az államigazgatás komoly emóciókat épít. Dühöt, haragot, szánalmat néha, de leginkább undort. Asszem, a magyar állam alkalmatlan mai állapotában arra, hogy bárkit támogasson. Az lenne a feladata, hogy legalább ne akadályozzon. Én már ennek is mérhetetlenül örülnék. Röghöz kötne. Én mindig szerettem itt élni, és úgy terveztem nem is megyek innen sehova, de kezdek gondolkodóba esni. Nem Gyurcsányék miatt. Mert, ha látnám, hogy sebaj, még pár év és jön egy jobb kormány, akkor nem izgatna különösebben. Még az sem izgat fel, hogy nincs látható értelmes elképzelés a mai politikai szereplők között. Az zavar, hogy majdnem mindenki azt gondolja, itt minden rendben van, neki személy szerint semmi dolga és felelőssége, csak a a rohadt kormány. Nem ad pénzt. A szemét. Meg a vállalkozók lopnak vagy a közalkalmazottak lusták vagy a nyugdíjasok dőzsölnek vagy a romák nem dolgoznak, esetleg még a nemzeközi karvalytőke. Mindig a másik. Így pedig elég nehéz lesz ebből egy élhető országot építeni. Talán tényleg kéne egy igazi katasztrófa. És akkor hajlandó lenne egy rövid ideig mindenki tenni valamit másokért. Magáért. És nem azt várni, hogy jöjjön a királyfi vagy királylány fehér lovon. Deus ex machina.
A mai, kapitalizmusnak nevezett valamit leegyszerűsítve nevezzük magántulajdonon alapuló gazdaságnak. Ahol ember embernek farkasa, stb..
Ám ez a rendszer számos metamorfózison keresztül esve uncum-funcum azóta létezik, mióta az ősember hordájában kialakult az első hierarchikus rendszer. És szervezett társadalomként regnál 6-7000 éve.
Hogy jó vagy sem - erről bátran lehet vitatkozni, és rengeteg javítanivalót látok magam is. De életképes. Ha a mai pénzügyi felépítmény bedől - ami megtörténhet - attól még mag a szisztéma működni fog. A szocializmus nem működhetett, mert egyszerűen nem vette tudomásul azt a tényt, hogy az ember társas lény, de elsősorban önző, és a saját hasznát keresi. A társaságon-társadalmon belül, tehát nem minden határon túl, de mégis elsősorban a saját hasznát keresi, és ezt egyszerűen kiküszöbölték - ezzel az életképességet is sikerült kiküszöbölni. Pár évtized alatt sikerült eljutni a látható végkifejletig - mindenki tojt mindenbe bele, és vitte, ami csak mozdítható volt. Meg is bukott mindenütt, ahol még rúgja az utolsókat, ott ordas diktatúrában teszi.
Kivétel Kína, de valójában ő sem kivétel, hiszen ott teljes mértékben megszűnt mára a szocializmus, csak a plakátok és transzparensek maradtak, amúgy egy sima, egyre szoftabb diktatúra, szépen kiépülő tőkés rendszerrel. Szörnyű kizsákmányolással és iszonyú gazdag új nagytőkés réteggel.
Amúgy nem nézek le, és nem vetek meg senkit. Legfejebb, aki tényleg megérdemli, de az nem egy átlag munkavállaló. A nemzedékeket meg nem tudom, miért hiányolod, ezen részét a hozzászólásodnak nem tudtam értelmezni.
//"....Rengeteg minden épült, és lassan-lassan magához fog térni a gazdaság..."//
Többnyire feleslegesen, hatalmas költséggel. Éshát édes Istenem, legyen, aki meg is éri ennek a magáhoztérésnek ünnepélyes pillanatát. Mert az elmúlt 60 év igéreteibe többnyire bele is pusztultak azok, akiken meghúzták a nadrágszíjat. Akik meghúzták, ma is hatalmon vannak.
Egyébként a világrend, amibe batagoltak bennünket, maga is kómás állapotban van. Mi jobban átéljük a mélységét, mert alacsonyabbról zuhantunk bele. De egész Európában szüntetik meg az államok szolidarítási szerepét és utalják a szociális feladatokat egyre inkább az üzleti szférába, aminek pedig EZ NEM FELADATA!!!
MIKÉNT A KOMMUNIZMUSRÓL IS KÖZTUDOTT VOLT, HOGY NEM REFORMÁLHATÓ MEG, ERRŐL A MAI, KAPITALIZMUSNAK NEVEZETT UZSORARENDSZERRŐL IS LERÍ A VÉGELGYENGÜLÉSES ÁLLAPOTA.
Ettől a konvergenceia programtól legfeljebb annyi várható, hogy az uzsorások ki lesznek fizetve. A gazdaság pedig marad kiszolgáltatva továbbra is nekik.
Tudom, el lehet menni a világ bármelyik országába. Csak minek? Csupán azért nem érdemes, hogy egy később elhaló csoportban múljon ki az ember.
Advocatusdiaboli! Ne feledd! Te jómagad is azokból a lenézett szerencsétlenekből élsz, akiket ma még megvetésed sújt, de akik nélkül semmiféle ipar és válalkozás, semmiféle magánszektor nem működne. Ha nem közvetlen velük vagy kapcsolatban, akkor majd az áttételeken keresztül fogsz rájönni, hogy teljesen reménytelen a várakozásod holmi nemzedékváltásban. Ahhoz ugyanis kellenének a nemzedékek is.
Nem is hálából. Az állami támogatás röghöz köt. Ugyanakkor nehezebben vált az ember a saját országából, ha emócionálisan is kötődik kozzá. Viszont a jelenlegi rendszerben az emóciókat hatékonyan rombolja az államigazgatás.
"Bármely vállalkozás létrehozásához szükségeltetik több-kevesebb tőke. Ez meg ugye a magyar államnak nincs. A magyar államnak adóssága van. Nem kéne növelni.
Vállalkozni ugye azon a területen érdemes, ahol a megtermelt akármit értékesíteni is tudod. A kérdés az, szabad-e állami konkurencát teremteni a magányszektornak. Szerintem nem. Ugyanis állami beruházásként nyilván csak jelentős forgalmú cégek alapítása jöhetne szóba, akik -ha esetleg jól működnének- magánvállalkozások tucatjait tehetnék tönkre."
Önellentmondást érzek. Egyfelől ostorzod az államot, hogy jövedelmet von el a magánszférától, másfelől ostorozod az államot, hogy pazarol amikor a magánszféra profitját is kiajánlja, azaz az adósságát szükségtelenül növeli.
"Te azt gondolod, hogy dicsőséges kormányaink bármelyike képes lenne hatékonyan üzemeltetni cégeket? Én ebben nem bíznék."
Az, hogy az állam trógerokat, vagy becsületes fazonokat ültet az igazgatói székbe, a miniszterelnök és köztársasági elnök hatásköre. Gyakorlatilag az egy mítosz, hogy a magántulajdonban a tulajdonos képes megvédeni az érdekeit. Ha külső managerek vezetik a céget 20 fő felett annyira bonyolulttá válnak a viszonok, hogy a teljes munkavállalói vertikum képes hatékonyan lopni. Multiknál és ipari konglomerátumoknál, meg ez iparszerű, csak legalizált módon megy végbe pl. lófütty melóért hatalmas managerszerződések, vagy beszerzési suskusok. Gyakorlatilag mindegy, hogy egy államszerűen működő cég simlis managerje vagy egy állam simlis miniszterlenöke a vezető, mindekettő tud kárt okozni a saját szervezetének.
Csak míg egy managert ha megfognak keményen ráhúzzák a vizes lepedőt, míg egy miniszterelnök képes befolyásolni a rá vonatkozó törvényeket egyes banán vagy paprika köztársaságokban.
OFF Jó ötlet, csak rám nem jó a Levi's. Nehéz a konfekcióméretből kilógók sorsa. Nekem vaszeg azok a szériák jók, amiket elrontottak. Arról meg ne is beszéljünk, hogy a hosszú évekig vásárplt és hordott Levi's pólóimból micsoda szörnyedvényt kreáltak. On. Amúgy csak egy példa volt.
Az a meglepő. hogy még jópár multi is. Ahol magyarok a vezetők. Ott az az ideológia, hogy rendben, nagy a fizetés, de a német leányvállalatnál az alacsonyabb beosztású Jüörgen is kétszer annyit keres mint én. Ezért hát kreatív módon kiegészítem a bérem. Valamint létezik a magyar politikus faktor, akinek ugye jár. Osztani kell neki. Nem azért mert ultizni szeretne. Hanem mert egy nyaraléás a Bahamákon mégiscsak kijár az ország gondjaitól elgyötört embernek.
Szóval, az az érzésem, ha kiderülne, hogy Magyarország alatt rétegesen elhelyezkedve gyémánt -természetesen csiszolt-, arany, urán, réz, nikkel, olaj és földgáz mező terül el 93 ezer négyzetkilométeren, ezért mindenki havi kétmilliót kapna alanyi jogon, akkor is lennének csalók. És ideológia. A csaláshoz.
El kell menni egy Levi's szakboltba es nem bovlit venni.En tudom a meretemet es mivel csak 501-est hordok felprobalas nelkul is tudom hogy a 32X32-es az jo
Egyszerűen. Ha farmert akarok venni, akkor néha több helyre is el kell mennem. Egyiknek itt nem megfeflelő -számomra- a szabása a másiknak ott. Rövid a szára, hosszú a szára, nem tetszik a színe, ilyesmi. De ha számlát akarnék venni "féláfáért" akkor válogathatok. Rám szabják. Ennyi. Eljönnek, elhozzák. Én nem csinálom, de ajánlgatják folyamatosan. Ilyen egyszerű ez. Megérjük még, hogy a féláfa szó benne lesz a magyar nyelv értelmező kéziszótárában, valamint a leggyakrabban használt 100 szó közt.
Ha a te vállalkozásod sikeres, akkor nem tartom valószínűnek, hogy pusztán hálából itt választanád meg a gyártóbázisodat. Azt tennéd, amit a gazdasági ésszerűség és kényszer diktálna. Vagy tönkremennél.
Azt gondolom, az a funkciók téves és káros keveredése lenne, ha az állam mint vállalkozó lépne a piacra. Csak egy pár probléma az elképzeléssel:
Egy vállalkozás létrehozásának legfontosabb eleme az, hogy tudd, mit és miért hozol létre. Milyen piaci kereslet van a leendő termékre vagy szolgáltatásra. Milyen a teljes piaci környezet. Milyen a várhatő tőkemegtérülés, a hozam, a kockázat. Itt meg ugye annyi az elképzelés, hogy munkahelyeket teremtsünk. Ez kevés.
Bármely vállalkozás létrehozásához szükségeltetik több-kevesebb tőke. Ez meg ugye a magyar államnak nincs. A magyar államnak adóssága van. Nem kéne növelni.
Vállalkozni ugye azon a területen érdemes, ahol a megtermelt akármit értékesíteni is tudod. A kérdés az, szabad-e állami konkurencát teremteni a magányszektornak. Szerintem nem. Ugyanis állami beruházásként nyilván csak jelentős forgalmú cégek alapítása jöhetne szóba, akik -ha esetleg jól működnének- magánvállalkozások tucatjait tehetnék tönkre. Így a mérleg korántsem biztos, hogy pozitív lenne.
Van még száz ellenérvem, de csak még egy: Te azt gondolod, hogy dicsőséges kormányaink bármelyike képes lenne hatékonyan üzemeltetni cégeket? Én ebben nem bíznék.
Azt gondolom, sok baj forrása nálunk az, hogy olyasmiket várunk el az államtól, ami nem feladata, és olyasmiket nem várunk el ami viszont a feladata lenne.
AZt is gondolom, hogy szélsőséges esetekben valóban lehet állami feladat vállakozások létrehozása, megvásárlása. Akkor, ha a piac szélsőségesen felborul, vagy egy közfeladatot -is- ellátó cég csődje a közfeladat ellátását sodorja veszélybe. De eza kivétel, nem a szabály.
Olvastam Hankiss könyvét. Valamikor réges-rég. Igazad van, ideje újra előbányásznom. Vaszeg ismét -ahogy akkor is- magunkra ismerek belőle.
Végül: Én azt gondolom, a gazdasági életben semmi nincs ingyen. Sőt, az élet egyéb területein is csak kevés dolog. Az anya mosolya. A kedves csókja. Ilyesmik. De néha -néha meg gyakran- még ezekért is meg kell dolgozni.