meg ne feledd... Nem minden az energia. Megmèrtem 32lègköb szobába 2 felnőtt 1 picibaba 8 óra alatt szellőző kikapcsolva 1050ppm co2 reggelre 2630ppm volt, gèpi szellőztetèssel 980ppm co2 8 óra múlva 990ppm. Na ez a nem mindegy... Szerintem minden hogy pènzkidobás a rendszer, de ezt nem tudod pènzbe megfizetni... Meg egy buli alkalmával 28an voltunk 140lègköb 1 óra alatt felnyomta 2500ppm-re. Ha ezt nèzem mèg a 80watt se sok.
Spikócső-ügyben ajánlom a legközelebbi épületgépész-üzletet, lehet jobban jársz, mint netről rendelve. Ha van kombi a családban, vagy tetőcsomagtartó, akkor olcsó lesz a szállítás is.
Erdekes lehet most is ramerni a ventire, hogy mennyit is fuj terheles nelkul, mert ugyebar mint fogyasztasnal mar kiderult, hogy a gyari adatok nem pontosak...
A fo mericskeles viszont majd csak sok ido mulva lesz esedekes, amikor elkeszul a csovezes is...
Mas:
Ha valaki tud ceget, aki jo aron arul spiko csovet es idomokat es nem arany aron szallitja a balaton eszaki partjara, az legyen szives szoljon! (36m spiko csore es nehany idomra kaptam 30+afa szallitast amit kicsit sokallok)
A kintrol jovo/meno levego 4m egyenes 125os csovon megy, a furdokbol/wcbol beszivas pontok ~3m tavolsag 125os csovon, a befujas pedig ~4m 125os sonoflex, szoval szerintem a legellenallasom eleg minimalis lesz!
Remenyeim szerint tudok majd rendes legsebessegmerot szerezni a rendszer beallitasahoz, a fogyasztast pedig Shelly-vel fogom merni.
420m3/h a 0Pa-ra adják meg... De 60m3/h mèg 200Pa-nál is tudja... Ha 100Pa vagy az alatt van a rendszered akkor ki fogsz jönni 30watt alatt... Az lesz majd az èrdekes mèrès. Èn csak a m3/h nem tudom megmèrni. De nekem 25-30w között van hogy mennyi m3/H na azt házilag nem tudtam megmèrni, próbálkoztam kukászsákkal, de nem lehet így belőni.
Tudnál írni pár adatot a hőcserélőről, méret, típus, ár?
Nekem egy ezeréves SALDA SMARTY 3.0 VER van, és ha jól néztem gyártanának bele entalpiás hőcserélőt ~250eFT körül (RFC+27-350-25). Télen csontraszárított mindent a gép
Èn is csináltam egy saját tervezèsű pwm venti drivert. Elvisz 24v 6A hűtès nèlkül. Erre fog menni az arduino jele co2 szint alapján. Sajna csak lassan haladok.
Peterch: igen gy gondoltam èrdekesebbnek hogy lègszállítással együtt...
szeretném megkérdezni , hogy most 2024 ben , milyen szellozteto markat(es tipust) ajanlanatok , illetve hogy van e valakinek tapasztalata a wolf cwl-2-400 as keszulekkel ? 140 m2 , 380 m3 (0.6 os filtracio , 228m3/h ra kellene majd egy gep) .
olvastam , hogy a wolf-ok epp hogy tulelik a garanciat , es csapagyasak lesznek a motorok …
elolvasnam , a tapasztalataitokat ebben a kerdesben.
Az elszívás annyiból jobb hogy egyenletesebb lesz a betètben a lègáramlás.
az enyèmben ilyen a levegő útja èn szívom a friss levegőt is ès az elhasznált levegőt is. A friss levegő azèrt kering ennyit, hogy 3szor több időt tölt hőcserèvel, ès a hideg a hideggel, meleg a meleggel találkozik így jobb lehet a hatásfok.
Ami leirasokat lattam, ott vagy szivtak a levegot a hocserelon at (ami ha jol emlekszem a jobb megoldas), vagy fujtak keresztul (rekupex oldalan mindketto megtalalhato).
Szerintetek okoz e valami problemat, ha a frisslevegot szivom, a hasznaltat pedig fujom? (Helykihasznalas miatt jobb, kimenonel nem kell ventillatort is hoszigetelni, valamint akkor kondenzkivezetesnel tulnyomas van, szoval kifujja a vizet)
Megnèzegetheted az arduinot vagy egyèb PIC -eket. Fillèrekből ki lehet hozni... A programozást kiadhatod valakinek. Ugyan úgy van hozzá ethernet shield, kijelző meg minden egyèb. Nekem a co2 mèrő 7000 az ardu 2000 kijelző 2000 pwm szabályzóhoz az alkatrèszek 1500, ettől olcsóbb nehezen tud menni. Egy kijelzőn van/lesz a hőmèrsèkletek a fűtès keringető, bojler keringető, hűtès, szellőztetès, plusz egy másik ardu ami a vegyes tüzelèsűre aplikált aprítèkègetőt vezèrli. Lehetne szebb/jobb, mert kezdő vagyok a programozásba, most csak egy 4 soros LCD kijelző van, az lehetne èrintős, illetve ethernet shield el se foglalkoztam mèg. De még èztem jó kis cucc shelly...
Tervezem monitorozni a fogyasztast, mert passziv kozeli hazat epitek es kivancsi vagyok, hogy mennyire erem el az ertekeket, valamint, hogy mikbol all ossze a fogyasztas.
Van egy ismerosom, aki legtechnikaval foglalkozik, remelem neki van/tud szerezni megfelelo meroeszkozt, ha nem, akkor meg majd kitalalok valami megoldast...
Nekem a Shelly-ben tobbek kozott az tetszik, hogy szinte barmit rakothetsz es vezetek nelkul kommunikal. Elobb utobb szerintem homerok is mennek a legcsatornaba es azzal is lesz finomhangolas/fagyvedelem , valamint elobb utobb CO2 mero is... Flexibilis a rendszer, tudok majd vele jatszani amikor mar kesz a haz es nincs mas dolgom... :)
Majd mèrd le a fogyasztást, kíváncsi vagyok. Èn se tudtam mèg behangolni rendesen a rendszert, ès nem is akartam rekupec nèlkül... Próbálkoztam kukászsákkal szerencsètlenkedni. Egyenlőre jó így, hogy jó a co2 szint, ès a szagok is kimennek, èn nem extráztam kapcsolóval timerrel, mert szerencsètlen 20as vèdőcsőbe kène vezetèkeket berángatni, már így is teli van, mert nekem a mikro kontroller egyben a termosztátom is 6 hőmèrővel ès mindegyiket vezetèken viszem, ez vezèrli a szellőztetèst is meg mèg kútvizes hűtèst is rá akarok fűzni.
Nekem a hocserelobetet tulmeretezett, EC ventik tulmeretezettek, rovidek a csoszakaszok, relative nagy (125-os) csoben, szoval elvileg jo hatasfoku, csendes es alacsony fogyasztasu lesz a rendszer.
Nekem az alapelkepzeles szerint lesz egy alap 30-60m3/h legcserem, ami furdoszoba/WC lampa kapcsolasnal felporog egy mondjuk helyisegenkenti 60m3/h-ig (ez majd tapasztalati alapon alakul, amikor mar latjuk, hogy mennyi kell para/szag elszivashoz)
Shelly alapon fog mukodni az egesz, abbol mar most nagyjabol tudom mi kell hozza, valamint egesz hazat azzal merem/vezerlem.
Kesobbiekben barmi extrat (CO2/paratartalom) siman ra lehet programozni.
Egyetlen bokkeno, hogy programozni nem tudok... ;D