Először is örülök,hogy válaszoltál szóval köszke☺Másrészt korábbann irtam nem tüzelő lenne.Nekem durván 200 van de nem egyformák.Sőt a nagy ültetvényeken sem azok(az emberek sem egyformák) Mondanom sem kell a számomra bosszanto szöveget, "ha tüzelőnek kell" legalább nem 1xrre nő,így nem kell kivágni mind. Ha egyformára vágod akkor sem biztos,hogy egyformák lesznek év végére.
Én csak idén kezdtem a császárfa szakmát és minden bizonnyal tudatlan vagyok még, de szerintem rosszat nem teszel vele ha újra hajtatod a fákat. Legalább még erősebb gyökerei lesznek. De ha csak az egyiket vágod le azzal sem lesz probléma.
A göcsörtösség kérdése pedig attól függ hogy mire akarod majd használni a faanyagot. Ha tüzelő lesz belőle akkor mindegy, ha asztalos kezei közé szánod akkor jobb ha minél egyenesebb.
Én tavasszal ültettem 31db 1 éves gyökeres tövet, 24db maradt meg, 1 és 3 méter között vannak (mondjuk ezt nem teljesen értem hogy miért, mert mindegyik ugyanolyan előkészítést és öntözést kapott), tavasszal mindet visszavágom, hátha egy kicsit kiegyenlítődnek.
Amit meg levágok azt kigyökereztetem, pótolom a hiányzókat és a többit is szétültetem jövő ilyenkor.
Heló mindenkinek,még mindig azon gondolkodom,hogy vissza merjem e vágni tavasszal a két éves fáimat.Kb 6-8 cm átmérőjűek és kb 2,3,4 méteresek.2 ágú lett mind azért kellene visszavágnom,szerintem ha csak az eggyiket metszeném le görcsös maradna.Valakinek valami tapasztalat,esetleg ötlet?
Én vettem kilenc egy éves Shan Tong császárfa toveket és a sérult gyokérdarabokat levágtam és elultettem. Jelenleg a gyokérdarabból kihajtott császárfa nagyobb mint az egész gyokérzetel elulltetetett, olyan 3m-es.
Nincs kerítve a falun kívül van a birtokom, de körülöttem senki nem műveli a területét ezért permetezés nem valószínű , trágya csak az ültetés elött a gödörbe lett rakva kecske trágya és kb mindegyikbe egyformán raktam, a locsolás is egyformán két naponta egy vödör víz tövenként !
Igen,én nem egy éves tövekre gondoltam hanem sima palántákra,mert azzal már nyernél egy évet és nincs vele annyi macera.
Aki magról nem nevelt még császárfát az nem tudja,hogy milyen nehéz is ez.Amikor már úgy látszik,hogy minden sínen van ,egyszer csak lekonyulnak és kampeca.
Én kb 3000 db.-ot nyírtam ki mire 100-at meg tudtam menteni.
Most már tudnám ,hogy legközelebb mit és hogyan kellene csinálni,ám ez 3 évembe telt.Ellenben ha megvettem volna a palántákat ,most 2 évvel előrébb lennék és sokkal nagyobbak lennének a fáim.Esetemben anyagilag nincs különbség.
Volt locsolva?Nekem is van hasonló fám de adtam neki 50-100liter vizet egy egy locsolás alkalmával,fogjuk rá helyre jöttek.De tényleg be kell tartani a heti két locsolást.
Idén telepítettem 20 db 2 éves császárfa tövet , eddig gyönyörúen növekedtek, már 1.5 - 2 méteresek. Pár hete az egyik kisebb fa levelei elkezdtek lencse nagyságú foltokben bebarnulni , majd elsápadtak a levelek és kb 2 hét alatt tövig
kiszáradt. Gondoltam járulékos veszteség , de most egy másik fám a (legnagyobb) is kezdi ugyanezt .
Találkozott már valaki ilyen problémával ? Mi lehet a gond?
250 es ajanlatot en meg nem kaptam, inkabb 500asat. Egyik nagyobb nevu cegnel akarok vasarolni, mert noname palantakat szinten riziko lenne megvennem. Alibaban is lehet szerintem venni toveket, de ott is a minoseg amit nem tudok ellenorizni. Persze igazad van h par ezer' magot kinevelni szinten nagy munka, de azt egy helyi munkaero meglehetosen olcson ellatja. De ha egyeveset tudnek venni 250 ert az persze atgondolando lenne. Most vettem egyebkent ketto darabot itthon magyarorszagra a szuleim kertjebe, h lassam mikent fejlodnek. Egyeves kb egy meteres cserepben volt 3000 forint per darab.
Szerintem a "minden tökéletesen megy" dolgot nehéz még 1 éves fánál is megoldani.Rengeteg meló van ám 1 éveseknél is,erre még jön hogy nem mind marad meg.Ebből kiindulva a magoknál is vannak veszteségek,ami gondolom nagyobb százalékú.Szóval mennyi magot kell venni, és mennyi a hulló még mag korban, és persze utánna is van ami kipurcan. Mert ugye most sokat nagy kedvezménnyel veszel de az utánpótlásnál ez már változik(megoldható e utánpótlás)Szerintem a kiszámíthatatlanság miatt bosszantó , ha 500-al kevesebbet veszel és ugyanolyan gond ha több van.
Idom van, csak vesztegetni nem akarom. De lenyegeben egy evrol van szo, ha a magok normalisan kikelnek es fejlodnek, plusz ha kesobb is megfeleloen funkcionalnak. De tapasztalat hijan nem tudom, h ha kikeltetek kb 5000, akkor abbol mennyi palanta, lesz ultetokepes. Viszont mar itt javulna a bekerulesi koltseg kb 2 millioval.
Sziasztok, Thaifoldon tervezek telepiteni kb. 5-10 hektar csaszarfat. Eredetileg azt terveztem, h otthonrol kuldetem ki az egyeves toveket megfelelo csomagolasban. Azok ugye hibridek nem szornak szaporodo magot Es nyernek vele egy evet, illetve ellenorzott kornyezetbol szarmazna az alapanyag. Tobb ezer novenyrol beszelunk.
Most viszont az a lehetoseg is felmerult bennem, h az is jarhato ut lenne, ha csak a magokat, vennem meg toredek aron es kint nevelnek palantat beloluk. Ezzel az lehet a baj, h nehez ellenorizni a mag pontos eredetet es nem tudom, h par ev mulva amikor mar vagaserettek lennenek, nem lesz-e valami komoly hatulutoje. Masreszt viszont a hazai fajokat kifejezetten a fagyturesre fejlesztettek ki, ami nekem ugye nem fontos.
Hozzaertok velemenyet szeretne, kerni, hogy mi lenne szerintuk a jobb megoldas.
Köszönöm az észrevételeket, Vzed köszi a konkrét tanácsot.
Azért gondolom, hogy vírusos fertőzés lehet, mert Budapesten egymástól kilométerekre lévő fákon ugyanez a tünet, és hogy tényleg az összes ágának az utolsó pár levele és a növekvő hajtás lett beteg. Vagyis belülről jön.
Különösen azért aggaszt, mert van egy féltve nevelt és gondozott ültetvényem, ahol egy ilyen betegség, amely megakadályozza a növekedést, tönkretenne mindent. De vidéken tiszta a levegő :)
Nagyon gondold meg hová ülteted. Nekem az utcán volt, szép ,5 éves ,tavasszal kivágtuk mert az árok betonját nyomta fel. A gyökerét igyekeztünk minél távolabbról is kiszedni. Most aláfóliázott kavicsréteget nyomja fel, nem egy két szálon. Úgy nézett ki , mintha egy jókora disznó feküdne a kavicsréteg alatt.
Heló, szivesen segítenék de nem láttam ilyet.(nem is szereték)Talán tavasszal fagyás után,de nemtudom.Megpróbálhatod diófa levelével lepermetezni,nekem levéltetű ellen jó volt.Vagy túl melege volt?Van felénk jópár ültetvény de ilyet nem láttam.Sajnos nemtudom