Keresés

Részletes keresés

Djapor96 Creative Commons License 2013.09.24 0 0 544

ma sikerült N mentes PK trágyá beszereznem... mennyit adagoljak? Vízbe oldjam fel vagy szórjam rá a földjére? A zacskóján kg/ha-ban van megadva... 

Előzmény: Gábor 35 (541)
Gábor 35 Creative Commons License 2013.09.09 0 0 543

Szívesen máskor is:)

Előzmény: Djapor96 (542)
Djapor96 Creative Commons License 2013.09.09 0 0 542

hu... köszönöm ez kimerítő válasz volt... :)

Előzmény: Gábor 35 (541)
Gábor 35 Creative Commons License 2013.09.09 0 0 541

Kevés oltottmészet össze kell keverni vízzel és azzal bekenni a törzsét. Az oltottmész gazdaboltban kapható és kb 170 ft 1 kg ami szerintem neked életed végéig elég lesz:). Istenigazából az a szerepe, hogy a napsugarat visszaverje a törzsről és ezáltal a tavaszi kéregrepedéseket megelőzi. Mivel, hogy takarva van így a törzsmeszelésnek nincs szerepe de fertőtlenítés szempontjából még hasznos lehet. Nem egy nagy meló, nem is drága és csak a hasznát veszed....A rézkénes permetezésnek viszont nagyon nagy szerepe van azt ne spóróld le....

Azért tilos tavaszal is a Nitrát mert a magyar földben rengeteg van. Több is mint amennyire a fának szüksége van. A sok nitrát erőteljes hajtásra kényszeríti amitől őszig jó megnő viszont nagyon gyenge lesz. Ezért kell káliummal dúsitani, hogy "kompenzáld"ezt az egészet és még azért, hogy őszig teljessen kioldodjon a talajban amikor már csak arra van szüksége...

Nálam csak a kicsik és az anyák vannak cserépben.  Ezek kapják rendessen a NPK 15-15-15. Tavasztól kezdem az adagolást. Az eredmény látványos növekedés, sokkal nagyobb  levelek. Ha viszont kicsit hűvösebb van reggel vagy egész nap fúj a szél a friss ágvégek lekonyulnak és olyan mintha nem kaptak volna vizet egy hete. Ez általában el szokott múlani ha kicsit felmelegszik az idő vagy eláll a szél. Most ezzel én nem szoktam foglalkozni és csak akkor van belőle "gebasz" ha ez az állapot 2-3 napig tart mert akkor az ágvég (kb 3-4 cm-en) leszárad. Ez a túlnitrátozásnak a következnénye. Szerinted ezek után azok az ágak mennyire lennének fagytürők? ....Szóval ha kiülteted nem kell neki nitrát....csak kálium meg foszfor.

Szalma nem kell. Szellőznie is kell. Ezt a textíliát lehet kapni pl: Agroker, Baumax. Általában fehér színű de szokot lenni ősszel a LIDL-ben is (egyébként ott a legolcsóbb kb 700 ft) és ott általában barna színű.

A Fa mellé leütsz egy karót és hozzákötöd a fát. Felül letűzöd a textilt tüzőgéppel és körbetekered a fa körül a textilt. Az aljára téglát cserepet vagy valami nehezet teszel hogy a szél alulról ne kapjun a textil alá. Körbetekersz madzagot, helyenként összetűzöd, hogy minnél feszesebb legyen és a hó ne csináljon nagy kárt benne. Ez az egyszerűbb módja a takarásnak. 

A bonyolultabb az  amikor piramist csinálsz. 3-4 karót leütsz a fa köré és egy piramisvázat alkotsz fölötte. Felül összekötöd a karókat. A textilt tüzőgéppel felrakod erre a vázra. Kicsit nehéz mert a  textil egyenes mig a piramis gúla alakú de ha belejön az ember akkor megy...:) Minnél feszesebben kell felrakni hogy a hó lefolyon róla. Kis zsebek fognak kialakulni és arra kell törekedni hogy lefele nézzenek hogy ne álljon meg benne a hó. Valahol vastagabb lesz valahol vékonyabb. Az aljára rá kell hagyni egy 10 cm és szintén téglát, köveket, cserepet kell az alján a textilre tenni a szél miatt. Ha lehet minnél kevesebb ág belül a textilhez.

Djapor96 Creative Commons License 2013.09.08 0 0 540

köszi...

mi a törzsmeszelés? miért tilos ta vasszal a N? a takarás csak textiliával vagy vegyem körbe, töltsem ki szakmával is?

Előzmény: Gábor 35 (539)
Gábor 35 Creative Commons License 2013.09.08 0 0 539

Sajnos attól még hogy horvátból jött nem biztos, hogy oblica de megvan rá az esély...:) 2-ből csak valamelyik az. Sokkal vaskosabb és zömökebb a levele mint a többi fának. Emellett az ágai is sokkal vaskosabbak.

Semmiképp se most ültesd ki hanem jövő tavaszal. Most teleltesd hűvösebb helyen amit javasoltál az szerintem meg fog felelni. Mindenképp rakj bele egy hőmérőt és ne ilyedj meg ha -2 lesz....:) most összel (tehát holnap) adj neki káliumos műtrágyát. Én javaslom a 'lubofos 12' de ha mást adsz neki az is jó csak ne legyen benne nitrát.

Mikor tavaszal kihozod ne ilyedj meg ha lekopaszodik. Egyből rakd ki és azd a földjéhez szintén káliumos műtrágyát.. Tilos a nitrátos..... öntözés aztán meglátjuk hogy viseli..:)

Augusztus 1-tól...szintén lubofos és mikor kezd hűvösebb lenni törzsmeszelés és 1% rézkénes permetezés becsomagolás elött. Egyébként nem árt neki ha most teleltetés előtt is lefújod rézkénnel...

A takarás az mindenképp légáteresztő mikroszálas textília legyen. Azt hogy a piramis vagy csak körbetekered az te majd eldöntöd:)

Előzmény: Djapor96 (538)
Djapor96 Creative Commons License 2013.09.08 0 0 538

Van 2 oblica fácskám (valósznű, mert mindkettő Horvátországból jött), az egyiket tavaly nyáron hoztam, a másikat anyukám hozta vagy 15 éve, de vlami furcsa okból bokorra meccette, aztán meg teljes árnyékban tartotta, úgyhogy nem haladt semmire.

Most mindkettő nálam van már 1 éve. Teleltetni a vendégszobában tudom (világos kb 14-15fok), ahol karácsonykor sajnos van egy 22fokos hét amikor vendégek vannak (ezután kezdi kegyetlenül dobálni a levelét) vagy a pincébe, ahol egész télen fix 13fok van, de a 2 ablak ellenére nem állítanám, hogy világos.

Azt tervezem, hogy kiültetem őket. A véleményedre vagyok kiváncsi. Ha eddig cserépben voltak, akkor most őssez kiültethetem őket vagy ültessem ki tavasszal és jövőre legyen az első tél?

Idén csináltam egy Rhodis-azaleás sarkat, ami fölé akarok egy fóliasátrat húzni télre, ami magában foglalna egy nyitott pinceablakot. így számításaim szerint 5-7 fok lenne bent télen. Esetleg idén még tudom itt is teleltetni őket egy kicsit hozzászoktatva a zordabb hőmérséklethez.

Szerinted?

Előzmény: Gábor 35 (516)
Gábor 35 Creative Commons License 2013.08.30 0 0 537

Szia...

Olajfát általában félfás dugványozással szokták szaporítani. Van fás dugványozás is de azt teljesen máshogy kell mint a félfást. A fáshoz egy kb 30-40 cm hosszú és kb 1-2 centi vastag ág kell ami teljesen le van kopaszítva. De ennek a részleteit most nem tudom pontosan.... Szerintem te a félfásra gondoltál ami kb. 10-16 cm, kb fél centi átmérőjű, 3-6 kifejlődött levélpáros dugványra gondoltál (ebből az alsókat eltávolítva és csak a felsőket meghagyva).  Bár a dugványozás nekem nem hozott még akkora sikert

de én megpróbálnám most is hátha sikerül.....

Nagyon fontos: Nem minden fajta gyökeresedik könnyen..... Vannak olyan fajták akik nagyon nehezen vagy még annyira sem:)

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}

Előzmény: marinmegye (536)
marinmegye Creative Commons License 2013.08.28 0 0 536

sziasztok . Olajfát lehet most fás dugványozással szaporitani? És ha igen homokban vagy lehet virágföldben is?

leac Creative Commons License 2013.08.24 0 0 535

Már nőnek a bogyók:

Gábor 35 Creative Commons License 2013.07.14 0 0 534

Most látom a Piqual=Picual.....csak rosszul irtam:)

Előzmény: Gábor 35 (532)
Gábor 35 Creative Commons License 2013.07.13 0 0 533

Sokat kritizáltam az Oblicát...mint horvát fajtát....

Nagyon sok bajom volt vele (levéldobálózás, durva kéregrepedés) de ezeket mára kinőtte.... Mostanára az egyik kedvencemmé vált a szívóssága miatt. Erra a fajtára lehet számítani. Én ezt a fajtát erőssen ajálom a beszerezhetősége és a szívóssága miatt.

Az elején kicsit nyeszlett a télen az oblica ... de ideális választás mondjuk egy ascolana tenera-val. Egymást porozzák és mind a kettő korai fajta.

Nostrale di Rigali: hmmm......Perugia környékén honos. Nagyon Fagytűrő. Még régebben csináltak egy analizist és abban együtt szerepelt jól a bouteillan-nal. Olvastam hogy északolaszban elkezdték a tesztelését ám hamar megbukott mert érzékeny volt a pávaszemre.. Ez a levélgombás betegség gyenge növényeket támad, nedves meleg időben (tavaszal-ősszel). Védekezés ellene a rézkén vagy a bordói lé....Na most az a helyzet hogy nálam pávaszem csak az elején van mikor jőn az új növény...utánna eltünnik...ez nem az ő klímája..Ha a növény kicsit elkezd nőni, páva viszlát....Úgyhogy a Nostrale di Rigali-ban nagyon látok fantáziát.....

Egyébként az Oblica is pávaszem érzékeny....Pávás is volt az elején.....de ez megszünt 2 éve....maga a páva szünik meg itthon....

Előzmény: becko8 (530)
Gábor 35 Creative Commons License 2013.07.13 0 0 532

A hojiblankáról sokat lehet hallani hogy jó fagytűrő...de szerintem nem az...

Ha spanyolok közül emelnék ki valakit akkor az a Cornicabra, Arbequina, Picual.....

Cornicabra: Nagyon fagytürő (tényleg nagyon az), öntermékeny magas olaj de....kései elég kései...

Arbequina: Öntermékeny, fagytürő, jó olaj és korai....talán lehet

Piqual :  Öntermékeny, szintén fagytürő, korai

Nem tudom....valamiért nem találok fantáziát a spanyolokban (itt most nem a focira gondolok)......vagy ezért vagy azért. Sokkal jobban hiszek az északibb tájak meghóditóiban...Vannak szintén sokkal fagytűrőbbek..Itt van Pl.:amerikai 'mission' Elég kemény de hátrány pl.: fagyérzékeny bógyó....

szóval novemberben akarok szüretelni és lefagy a talajment fagytól?

A 'moufla' az jó...Egy KEDVES ismerősőmnek van..:) Azért irom így mert tudom hogy olvassa az oldalt:) Most tavaszal metszett

és kaptam töle nagyon sok ágat amiből 3 oltványt és sok dugványt sikerült gyökereztetnem...:) Úgyhogy ezúton is köszönet neki....:)

Kint telelteti védelem nélkül és csak ha nagyon gáz van (beharangozva -15 fok) kiássa és később ujra kirakja.. De addig simán kint van ....takarás nélkül...és egy fikarcnyi fagysebb sincs rajta.

Amúgy a növényről nem tudok semmit.......annyit tudok hogy olajos.....és kései.......

becko8 Creative Commons License 2013.07.13 0 0 531

Egy kis angol, és Spanyol fajták:

Field evaluation of frost tolerance in 10 olive cultivars
Abstract
Frost damage was evaluated in 1-year-old olive trees in the cultivars ‘Arbequina’, ‘Cornicabra’, ‘Empeltre’, ‘Frantoio’, ‘Hojiblanca’, ‘Manzanilla Cacereña’, ‘Nevadillo de Jaén’, ‘Picual’, ‘Picudo’ and ‘Verdial de Badajoz’ in Madrid, Spain. Temperatures fell to −6.5 and −10.5°C on 11 November and 16 December 2001, respectively. In May frost damage was visually assessed. The olive trees were pruned to the ground and dry matter was quantified in shoots and leaves with and without signs of frost damage. In August resprouting was visually evaluated. Visual assessment overestimated frost damage compared to the quantitative evaluation. Leaves had a lower resistance to frost than shoots. Shoot frost resistance was linearly correlated to the cultivar's resprouting capacity. Significant differences in frost resistance were found between cultivars. ‘Cornicabra’ and ‘Arbequina’ had a low percentage of frost-damaged shoots and a high resprouting capacity after frost. The cultivars which were the least resistant to frost were ‘Empeltre’, ‘Frantoio’ and ‘Hojiblanca’. These cultivars had a high percentage of frost-damaged shoots and almost no resprouting capacity. ‘Picual’, ‘Picudo’, ‘Verdial de Badajoz’, ‘Manzanilla Cacereña’ and ‘Nevadillo de Jaén’ had an intermediate frost resistance.

Illetve egy cikk:

http://hortsci.ashspublications.org/content/40/3/558.full.pdf

Előzmény: becko8 (530)
becko8 Creative Commons License 2013.07.13 0 0 530

Ismét egy kis német

"Welche Sorten können Sie für raueres Klima empfehlen?

Ohne Aufmerksamkeit im Winter keine. Ansonsten sind eine gute Wahl unter den Toskana-Sorten nach eigenen und fremden Erfahrungen Olivastra Seggianese und Leccino. Seggianese ist froststabil aber feuchtigkeitssensibel, sympathisch sowie austriebsstark und fruchtet rasch (das Aroma ist eher bescheiden), benötigt dazu aber einen Partner, z.B. Leccino, eine bei mir besser bewährte, vitale Varietät mit aromatischen Früchten, die starke, resistente Stämme entwickelt. Gute Erfahrungen habe ich auch mit Ascolana gemacht, einer italienischen Speise- und Ölolive, die schlanker wächst als die ersten beiden. Schlank wächst auch Bianchera/Belica, eine besonders wuchsfreudige und frostharte Varietät aus Dalamatien, die bei mir als einzige Sorte mit vitalen Vorjahreszweigen den Frostfebruar 2012 überstanden hat! Als frosthart gepriesen werden ferner weitere italienische (Canino, Verzola, Nostrale di Rigali - pilzanfällig, Leccio del Corno - starke Propflinge, buschig-wuchsfreudig zu Beginn, dann verhaltener), kroatische (Oblica), französische (Tanche, Bouteillan, Aglandaou - sehr gutes Wurzelwachstum bei mir, oberirdisch eher bescheiden) und spanische (Cornicabra, Picual, Arbequina - kleine Frucht, großer Geschmack) Sorten. Unter "Technik" und "Krankheiten" finden Sie Sortencharakterisierungen, unter "Informationsquellen" dazu noch Frosthärte-Untersuchungen sowie Baumschulen für den Kauf. Zu beachten ist neben der Froststabilität auch die Pilzresistenz, das Verhalten bei anhaltend kühler Feuchtigkeit und bei kalten Winden!"

Előzmény: becko8 (529)
becko8 Creative Commons License 2013.07.12 0 0 529

Ezt találtam egy német fórumon...

"Na ja, die -23°C, die Moufla überstanden haben soll, sind keineswegs unbedingt jedesmal drin. Es handelte sich erstens um schon größere Bäume und zweitens ist über die genauen Umstände der -23°C nichts bekannt. Es ist nicht einmal bekannt, ob die -23°C direkt bei den Oliven oder irgendwo in der Gegend gemessen wurden.

Bisher fehlen leider die ultimativen Hinweise dafür, dass Moufla wirklich frosthärter ist als die anderen als relativ hart bekannten Sorten. Das ganze wird seit einigen Jahren ziemlich gehypt. Zu beziehen ist Moufla über Baumschulen in Frankreich.
 Übrigens ist mir nicht bekannt, dass Hojiblanca -19°C überstehen soll. Dass Leccino oder Aglandau etwas härter sind, ist nicht unwahrscheinlich. Generell bekommen aber auch die härteren Sorten ab -15°C, je nach Verhältnissen, bereits oft Probleme"

Ez a 'Moufla' és 'Hojiblanca' kipróbálandó fajták lennének...

pinotnoir777 Creative Commons License 2013.07.10 0 0 528

Szia, írtam mailt, megköszönöm ha meg tudnád nézni.

Előzmény: Gábor 35 (527)
Gábor 35 Creative Commons License 2013.06.23 0 0 527

nagyon jó amit ír....de csak az alsót értelmezd...:)

Előzmény: Gábor 35 (526)
Gábor 35 Creative Commons License 2013.06.23 0 0 526

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}

Szívesen máskor is...:) mindenképp olvass vissza, és ha valamit nem értesz, akkor nyugodtan kérdezhetsz.....

Előzmény: wrc92 (525)
wrc92 Creative Commons License 2013.06.22 0 0 525

Köszi szépen a tanácsot! Mindenkéépen visszaolvasok! :)

Előzmény: Gábor 35 (524)
Gábor 35 Creative Commons License 2013.06.21 0 0 524

Szia!

Kisebb nyomozásba kezdtem a fáddal kapcsolatban és az a helyzet hogy a Crognale és a Crognalegno nem egy és ugyan az. Ezek szinonimák tehát ez nem a törzskönyvezettek neve hanem berkekben elterjedt 'gyúnynév':) A 'crognale' az a "Razzola" szinonimája és a 'crognalegno' pedig a "Ghiandaro". Sajnos nem valami elterjedtek így nem tudok utánanézni komolyabban  a fagytűrésének. Amit találtam:

Ghiandaro:

http://translate.google.ru/translate?hl=hu&sl=es&u=http://www.variedadesdeolivo.com/vivero_planta_de_olivo/1408/ghiandaro/&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.variedadesdeolivo.com/vivero_planta_de_olivo/1408/ghiandaro/%26biw%3D1280%26bih%3D606

http://apps3.fao.org/wiews/olive/olivcv32.jsp?CODV=01137&CODS=00005

Razzola:

http://translate.google.hu/translate?hl=hu&sl=es&u=http://www.variedadesdeolivo.com/vivero_planta_de_olivo/1017/razzola/&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.variedadesdeolivo.com/vivero_planta_de_olivo/1017/razzola/%26biw%3D1280%26bih%3D606

http://apps3.fao.org/wiews/olive/olivcv4.jsp?CODV=01374

Sajnos egyikre sem irták, hogy jó fagytűrő de ha nem próbálod ki sosem tudod meg...:) Ha kiülteted mindenképp keress neki egy jó helyet és csak tavaszal ültesd ki. A mostani teletetés legyen hűvösebb helyen és még régebben leírtam egy pár dolgot a helyes műtrágyázással és a takarással kapcsolatban. Azt majd olvasd el......

Előzmény: wrc92 (523)
wrc92 Creative Commons License 2013.06.21 0 0 523

Sziasztok!

Még új vagyok ezen a fórumon!

Tavaly az oázisban sikerült vásárolnom egy szép magas törzsű olajfát. A típus, amit ír Crognale, máshol csak Crognalegnoként láttam. Tudtok valamit mondani róla? Fagyállóságról, stb-ről? Az a tervem vele, hogy kiültetem, egy jól védett helyre.

örökkéúton Creative Commons License 2013.06.15 0 0 522

van valaki aki zalában/zalaegerszegen vagy környékén olajfát tart és éppen virágzik a fa? az egyik nagyobb fám tele van virággal, de csak az, a többiek nem, és nem öntermékeny... segítség!

Gábor 35 Creative Commons License 2013.06.14 0 0 521

:)

Ahonnan lehet. A legegyszerübb innen Magyarországról.

Ascolana terméskezdemény...

Az új fiatalok....

Légbujtással szapotított Istarska Belica.....

És az oltásról sem feletkezünk meg (mouflal):) Azért van körülötte drót mert egy zacskó is rá volt húzva a kiszáradás ellen...

nagyon fiatal Aglandaou......

Előzmény: becko8 (520)
becko8 Creative Commons License 2013.06.10 0 0 520

Szép lista!

Általában honnan szerzed be a növényeket? Néhány képet tudsz feltenni róluk?

Előzmény: Gábor 35 (519)
Gábor 35 Creative Commons License 2013.06.09 0 0 519

3 francia:

-Aglandaou

-Bouteillan

-Tanche

4 olasz:

-Ascolana Tenera

-Frantoio

-Leccino

-Cipressino

2 horvát:

-Oblica

-Istarska Belica

1 görög:

-Chondrolia Chalkidikis

Előzmény: becko8 (518)
becko8 Creative Commons License 2013.06.09 0 0 518

És Neked milyen fajtáid vannak?

Előzmény: Gábor 35 (516)
becko8 Creative Commons License 2013.06.04 0 0 517
Gábor 35 Creative Commons License 2013.06.03 0 0 516

Van 4 éve egy Aglandaou és 2 éve egy oblica. Az Aglandaou az első évben tőig lefagyott mert akkor még nem értettem hozzá....:)

Az idei évben annyira minimális volt a fagysebb, hogy azt nem is jegyzem....

Tavaly tavaszal ültettem egy másik aglandaou másik helyre (3 éves lehetett). Ebben a télben pár levelét elvesztette.

Minden kiültetésnél az első év a kritikus (a legnagyobb károkat ekkor szenvedi el).....

A tél elleni védelmem az odafigyelés, a helyes gondozás, és a takarás...:)....Lehet kapni gazdaboltokban vagy Baumaxban( de még néha a Lidl-ben is) mikroszálas textiliát amit direkt erre a célra árulnak...ebből van fehér és van barna is. Ez alatt szellőzik az olajfa tehát nem melegszik fel és nem gombásodik be és védi a fagyos széltől....

Egy idő múlva ezek a fák alkalmazkodnak a klimához és már nagyon kevés része fagy el....

Nagyon fontos a helyes fajtaválasztás de a legfontosabb a kollega aki a fákat kezeli...:) Olyan ez mint az autóverseny: van jó kocsi és van rossz kocsi de a legtöbbet az számit ki ül benne...:)

Idén tavaszal raktam újakat ki teljessen új helyre  (4 leccino 1 frantoio 2 aglandaou)....kiváncsi leszek az eredményre. Sajnos abból az egyik Aglandaou nagyon rosszul néz ki számomra ismeretlen okból. Nem fajtahiba (még sosem volt gond az Aglandaou-kal meg úgy amúgy az olajfákkal) hanem valami más.....a másik viszont most fog kivirágozni

ezeket a fákat idén télen egy 'zordabb' helyen teleltettem mielőtt kiültettem.......

Előzmény: H:J (513)
Gábor 35 Creative Commons License 2013.06.03 0 0 515

Krk szigeten 'Plominka' és 'Slivnjaca(Simjaca)' a népszerű és mostanában 'Oblica'. A 'Slivnjaca' elég fagytűrő de gyakorlatilag ennyit tudok róla. 

Előzmény: becko8 (511)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!