Emlékeim szerint az alkatrészeket kifejezetten kedvező áron szerezte be Báró. Azaz a budget akár még tartható is lehetne. Kérdéseid elvileg jogosak, de ahogy többen is írtuk, a projekt kifejezetten a bizalomra épült.
1. Az óra ára a kezdetekkor, 10 éve lett 50 ezer forintra belőve.
Most át lett adva néhány óra ezen az áron, de vajon honnan tudjuk, hogy az eredeti ár fedezi a jelenlegi előállítási költségeket?
Ha kiderül, hogy az irányár téves volt, vagy csak az inflációval emelkedett (ebbe inkább bele sem gondolok, mert ez 10 év alatt simán megduplázza az árat), akkor ki fogja behajtani az átvett órák tulajdonosain a hiányzó összeget? És milyen jogalappal?
2. Honnan tudjuk, hogy konkrétan milyen alkatrészek vannak készen, azok konkrétan milyen összeget emésztettek fel?
Mert fekvőrendőr kimutatásain kívül ide senki semmiféle tényadatot be nem tett.
Lehet, hogy pár különböző fórum 10 éves terméséből némi infót össze lehetne vadászni, de ez egy pénzügyi beszámolónak, vagy legalább elszámolásnak valaki szerint elfogadhatóak?
3 Miért nem készült egy kezdetektől dokumentált, bárki által követhető elszámolás? Miért az van, hogy valaki intézi, adunk neki 100 ezer forintot, majd másvalaki intézi, annak adunk 200 ezer forintot, miközben az órák egy istennek sem akarnak elkészülni és mindenki pingvinezik és a másikra mutogat?
Na, egy időre ennyi, remélem, mire visszatérek, lesz valami fejlemény.
Az egész projekt a tagok részéről tényleg naiv bizalomra épült. Ez sajnos Magyarország, ahol semmi nem működik, és az órabarátok is becsapják egymást. Sajnos ez van.
Szerintem maradjunk a realitásoknál: aki már meg kapta az óráját, az nem fogja visszaadni. Én sem adnám vissza.
Igaza van appiusnak, egy új sorsolás mennyivel lenne igazságosabb, mint az eredeti?
Most visszaolvastam és úgy látom, a tokok rosszul lettek leöntve, nem megy bele a szerkezet.
Ez azért tök jó, mert az ötvös nyilván ki lett fizetve, valószínűleg pont leszarja, hogy a valaki által átvett és kifizetett munkáról utólag kiderült, hogy szar.
Továbbá P. Kiss nem ér rá a tokot reszelgetni, az ötvös csinál egy közgyűrűt, vagy effélét.
Nade ha azóta újabb órák készültek el, akkor ez nyilván megtörtént, nem hiszem, hogy egyenként csinálná a gyűrűket.
Ha ez így van és minden alkatrész rendelkezésre áll, akkor hogy a búbánatos jóistenbe nem lehet összerakni azokat a nyomorult órákat?
P. Kiss erre sem ér rá? Azt hittem, fizetünk neki érte.
Azért akkora válság nem tud lenni a világon, hogy a mesterek az elvállalt munkát meg is csinálják, ez sajnos világos...
Azt is gondnak látom, hogy akik tevőlegesen közreműködtek a projektben, vagy a mestereket közreműködésre tudták bírni, elsőként kapták meg az óráikat.
Ez persze méltányos, annak ellenére, hogy gyakorlatilag ők maguk döntötték el, hogy az övék legyenek az első elkészült darabok, csakhogy innen a világon semmi sem motiválja őket arra, hogy tovább üssék a vasat.
Most persze lehet mondani, hogy kapjam be és intézzem a továbbiakat én, amit szívesen meg is tennék, de hogy a fenébe lehetne egy ilyen projektet egyszeriben átvenni? Úgy, hogy senkit sem ismerek, sem az ötvöst, sem P. Kiss-t, sem a mittudoménkit, akinek az elmúlt 10 évben ilyen-olyan címen pénzt fizettünk és most számon kellene rajta kérni.
Az pedig teljesen elfogadhatatlan, hogy a Báró félévente bedob ide egy hajrá-jelentést, vagy felszólítást, hogy ennyit-annyit fizessünk, de a tagoknak semmiféle rálátásuk nincs arra, hogy mi történik a pénzükkel.
Ez az egész dolog végletesen el lett baszva.
Ahogy nézem, a projektbe egy csomó laikus (nem órás, nem hobbi-szerelő) azért szállt be, mert az ötletgazdákban megbízott.
Egy ilyen projekt esetében persze lehetnek nem várt nehézségek, de hogy több mint tíz éve még mindig ott tartunk, hogy fogalmunk sincs, élünk-e még egyáltalán amikor órához jutunk, az disznóság.
Ennél a Promo Indra is távlatosabb üzletet kínált.
És nem, nem válasz az, hogy csinálja jobban, aki tudja, mert nem erről volt szó, amikor a pénzünket elkérték.
2 éve verte a mellét a Báró, hogy a havi 5 óra már faktum, karácsonyra (2010 karácsonyára!!!) mind kész lesz.
Úgyhogy szerintem a sorsolás az egyetlen eleme ennek az egész szartengernek, ami rendben van.
Az nincs rendben, hogy nincs mit sorsolni...
Továbbá az alábbi is aggaszt, de ezzel kapcsolatban sem vette senki a fáradságot, hogy felvilágosítson:
Ha jól számoltam, akkor 2.250.000.- Ft került befizetésre. Ebből mára maradt 108.000.- Ft.
Namost a két hónappal ezelőtti közlés szerint elkészült további 6 óra, de azokra sorsolás sem volt még, van viszont további 10 olyan óra, amire az 50.000.- be lett fizetve.
Hogyan fog elkészülni ez a 10 óra 108.000.- Ft-ból szereléssel, szíjjal, dobozzal?
Ha nem jön ki ebből az összegből, mert mondjuk azok befizetése, akik nem a teljes összeget fizették, nem fedezi a jelenlegi készültségi fokot, akkor ki fogja megfinanszírozni ezeket az órákat?
Merthogy ezek is járnak (legfeljebb nem jutnak), hiszen ezek ugyanolyan jogú tagok, mint akiket eddig kisorsoltak, csak kevésbé szerencsések.
Eloszor abban a tudaban sorsoltak,hogy mindenkinek lesz oraja csak a sorrendet kell eldonteni , az en verziom mar az uj helyzetre keszult ti. lesz akinek nem lesz annak ellenere ,hogy befizette az ellenerteket .
Amugy teljesen mindegy ,jo ,hogy ezustbol keszult ,kar ,hogy nem 30 ....
én ugyan nem mindenki vagyok, és nem tudom ki hogyan kapott órát, azt tudom, hogy én (appius) befizettem a teljes összeget és kisorsoltak. szerintem teljesen korrekt módon kaptam órát, és senkit nem húztam le!
de játszunk el az ötleteddel.
első eset: megint engem sorsolnak ki, ez mennyivel korrektebb mint az a sorsolás ahol egyszer már engem sorsoltak ki?
második eset: nem engem sorsolnak ki, akkor az velem szemben nem lesz oké, mert én befizettem és már kisorsoltak egyszer, akkor kérhetek új sorsolást? és ezt meddig játsszuk?
egyáltalán mi lett azzal a 3 órával amit már kisorsoltak? 778-as hozzászólás.
Régóta látszott, hogy amolyan 4-es metro, bp-i expó, nemzeti színház ... stb jellege van a projectnek, de én ezért szeretem. Az igazi magyaróra olyan, hogy befizeted az árát, vársz rá és soha nem kapod meg. És én így vagyok ezzel elégedett.
Fáj, hogy legalább 3-4 barátomat is rádumáltam és el kellett nekik magyaráznom, hogy úgy legyenk boldogok vele, hogy nem lesz belőle semmi. De már ezen is túl vagyunk.
Vannak aki nagyon sokat tettek érte, és nem rajtuk múlt a sikertelenség, Nekik meg kellene köszönni a közreműködést, hogy ne csak a rossz szájíz maradjon az egészből.
Már eldőlt, hogy vége, befuccsolt az egész projekt?
Mert ha tudtok valami konkrétumot, akkor elárulhatnátok a többieknek is!
Amúgy sorsolás nélkül csak néhány ember (köztük én is) kapta meg a karórát, de csak olyanok, akik tettek is valamit az ügyért (én a legkevesebbet)!
Tavaly még úgy tűnt, az egészből nem lesz semmi, aztán mégis megmozdult valami!
kifizetted es mas is kifizette ,nem errol van szo ,ott a baj ,hogy lesz par ember aki megkapja a termeket es lesz sok aki nem, annak ellenere ,hogy teljesitett penzugyileg.ez moralis kerdes , en -valszeg a fizetett es nem kap semmit- csoportban leszek , ha nem igy volna siman visszaszolgaltatnam a termeket egy esetleges sorsolasra mert eleg rosszul ereznem magam ,hogy a tobbi orabarat lehuzasaval jutottam hozza .
probalhatod ezt csurni csavarni am ha atgondolog te is erzed , hogy igazam van.termeszetesen ez mindenkire vonatkozik aki nem szemely szerint neked szol.
Látom nem akarod érteni. Természetesen kifizetted Te is, és a többiek is, akik átvehették az órát. Csupán utólag kiderült, hogy ezek az órák nem 50 ezerbe, hanem kb 250 ezerbe kerültek, azaz a hoppon maradottak finanszírozzák a tulajok óráit.
Erre a helyzetre csak egy, amúgy sajnos valószínűleg szinte esélytelen megoldást látok: ha Báró és P. Kiss megemberli magát, és mégis teljesítene.
(Amúgy gondolom, ha minden óra elkészülne, és kiderülne, hogy fejenként hiányzik mondjuk 5 ezer ft, akkor azt nyilván Te is befizetnéd utólag. De a dolgok jelenlegi állása szerint a tulajoknak még kb 200 ezret kellene betolniuk fejenként, ami nyilvánvalóan irreális).
16 olyan óra van, amire be lett fizetve az 50 ezer forint.
Hogy fog ez a 16 db óra elkészülni a maradék 108 ezer forintból?
(Hogy mikor, azt már meg sem kérdezem...
De azt azért leszögezném, hogy a bőr égne le a pofámról, ha évek óta!!! rohadnának nálam egy olyan projekt alkatrészei, amit bennem megbízó, naív áldozatok bíztak rám, aztán basznék megcsinálni...)
Fekvőrendőt szerintem bármelyik pillanatban tudna összegzést adni ezekről a tényekről az arra jogosultaknak. Esetleg P.Kiss mestert megkérdezte már valaki, hogy megkapta-e a pénzt? Persze ez nem is tartozik rám, csak én is kíváncsi vagyok a fejleményekre.
attól tartok, hogy semmi nincs meg, de legalábbis Báró nem véletlenül tűnt el. úgy tűnik, hogy megvezette a jóhiszemű tagokat, mert amikor pénzre volt szüksége, akkor mindig azonnal megkapta... talán fekvőrendőr tudja, hogy összesen mennyi pénz került hozzá...
Nem ilyen egyszerű azért a helyzet. A werkek elvileg megvannak, a számlapok is állítólag, a tokok leöntve várják a polírt és az összeszerelést. ettől függetlenül biztos nem ártana a projectnek egy gazdasági átvilágítás.
az a helyzet, hogy a kb 10 boldog (?) tulajdonos nem fizette ki az óra árát, csak annak mondjuk 20-30 százalékát, amennyiben igaz az a hír, hogy a pénz lényegében elfogyott. ebből ugyanis könnyen kiszámítható, hogy egy-egy óra nem 50 ezerbe került..., azaz a hoppon maradt kb 40 ember finanszírozta az elkészült órák valós (???) költségének (200-300 ezer ft) nagy részét.
de én ebben a helyzetben nem javaslok semmit, ez van, sajnos nem tudok jó megoldást. marad a "zacskós megoldás", néhány mutató, rugó, kerék esetleg tok, bár szerintem ez utóbbi is aligha van meg, lévén ezüstből készült...
az el nem készült kb 40 óra szerintem nem lesz kifizetve, mert a befizetett 50 ezerhez aligha fognak a tagok még további 250 ezret betolni..., de még további 50 ezret sem. Báró nem véletlenül nem jelentkezik...
Arról volt szó, hogy 50ezer Ft lesz egy óra.
Akik eddig átvették, szerintem nindannyian befizették a teljes összeget.
Ha kifogy a pénzesbatyu, akkor miből lesz kifizetve a hátralévő mittudoménmennyi karóra?