Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2007.01.19 0 0 2356
alom
Előzmény: Arth_ur (2354)
Arth_ur Creative Commons License 2007.01.19 0 0 2355

Bármelyik szokásos szelekciós marker: PPT (glüfozinát), hygromicin, kanamicin rezisztencia a leggyakoribb szelekciós markerek növényi transzformációban, valamilyen általános expressziót biztosító növényi promóter mögött. Mi főleg az előbbi kettőt használjuk.

Előzmény: vacuola (2353)
Arth_ur Creative Commons License 2007.01.18 0 0 2354

"Nem sikerült megértened a PNAS cikket sem, de ne törődj vele.

...

Csodálkozom a tartóssá váló hözöngéses állapotodon, ahelyett, hogy csöppet megcsöndesülnél. Mindez nem valami bölcs karakterre vall."

Örvendetes, hogy minden alap nélkül el tudtad dönteni, hogy nekem nem sikerült megértenem a cikket. 

Így legalább ezzel a problémával már nem kell törődnöm, és helyette minden figyelmemet hőzöngéses állapotom tartósítására tudom fordítani.

(Csak tudnám milyen az, amikor nem hőzöngök. Talán, ha bölcsebb lennék, megérteném... :-(((    )

Előzmény: Törölt nick (2352)
vacuola Creative Commons License 2007.01.18 0 0 2353

értem, nemcsak hogy beépült e vagy sem a vektor, hanem mikor kapcsol be.

de először azt kell tudnod, hogy beépült e, csak aztán merülhet föl, hogy mikor kapcsol be  . nem? maga a beépülés riportergénje, mint a baktériumoknál az antibiotikum rezisztencia génje, itt mi?

Előzmény: Arth_ur (2351)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.18 0 0 2352

Nem sikerült megértened a PNAS cikket sem, de ne törődj vele.

A toxin szerepe ebben a modellben sem változott, csak a pusztulás kiteljesedésében kap nagyobb hangot (a végén és nem az elején, mint te állítottad) a a bélben élő mikrobiális közösség.

Ez azonban eddig is ismert volt, hiszen ennek felismerése vezetett el a Cry-toxint termelő Bt-növényekig.

Csodálkozom a tartóssá váló hözöngéses állapotodon, ahelyett, hogy csöppet megcsöndesülnél. Mindez nem valami bölcs karakterre vall.

Előzmény: Arth_ur (2350)
Arth_ur Creative Commons License 2007.01.18 0 0 2351

A promóter mögé téve riportergénnek, követhető, hogy az adott promóter mikor, milyen sejtben kezd el működni, milyen hatások aktiválják, stb. És mindezt úgy, hogy a növény sértetlenül túlélheti.

Előzmény: vacuola (2349)
Arth_ur Creative Commons License 2007.01.18 0 0 2350
Ha esetleg a saját portád előtt söprögetnél a személyeskedés helyett, az üdvözítő lenne.
Előzmény: Törölt nick (2348)
vacuola Creative Commons License 2007.01.18 0 0 2349
a lokalizációs szerepét értem, de mi a promóterrel kapcsolatos szerepe?
Előzmény: Arth_ur (2347)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.18 0 0 2348
Ne búsulj, nem ez az egyetlen ismereti hiányosságod, amire itt fény derült, csak ez nagyon kínos és nyilvánvaló. Jó lenne, ha nem foglalnál állást olyasmiben, amihez csöppet sem lősz.
Előzmény: Arth_ur (2339)
Arth_ur Creative Commons License 2007.01.18 0 0 2347

"...valszeg ugyanúgy semmire mint a glow fish, vagy a flureszkáló növény, már nem emlékszem mely növény volt az."

Végülis mindegy, már minden fontosabb kísérleti növénnyel megcsinálták. 

A GFP (green fluorescent protein) és társai az egyik leghatékonyabb eszközt adják egy-egy promóter működésének, vagy egy fehérje lokalizációjának in vivó vizsgálatához.

Előzmény: vacuola (2343)
vacuola Creative Commons License 2007.01.18 0 0 2346

akk összekevertem valakivel.

Hát igen, a terepgyakok már nem "külső" helyszínen tartatnak, hanem anyagi okokból a botanikus kertben..

Előzmény: Arth_ur (2345)
Arth_ur Creative Commons License 2007.01.18 0 0 2345

A tanárnőt én még terepgyakorlatról ismerem a Bükkből.

Szalad az idő...

Dudits tanár úr legjobb tudásom szerint Debrecenben sosem oktatott, épp ellenkezőleg (földrajzilag!): jóideje professzor az ország másik végén, Mosonmagyaróváron.  És "mellesleg" megalakulása óta az MTA-SZBK-ban ott dolgozik. :-)

Előzmény: vacuola (2342)
vacuola Creative Commons License 2007.01.18 0 0 2344

kár hogy nem részletezi a hátteret.

de ez nekem túl szépnek tűnik hogy igaz legyen egyrészt, másrészt hiába kerül egy hatóanyag-komplett gyógyszer jóval kevesebbe, az engedélyeztetés időtartama és költségei ettől nem redukálódnak, (sőt). Ezt pedig ugyanúgy az előállítónak kell megfizetni. Tehát szép egy olyan technológia a harmadik világ gyógyszerészeinek, biotechnológusainak kezébe, amivel klasszisokkal olcsóbban készíthetnek gyógyszereket a népbetegségeik ellen, az engedélyeztetés akkor is hatalmas összeg és ahogy itt is írják 20 év. (szerintem inkább 15-17 de ez már mind1)

Előzmény: Rorimack (2335)
vacuola Creative Commons License 2007.01.18 0 0 2343

hehe részeg egerek, én a kutyámnak sörgt szoktam adni, nemtom ettől tovább él e.

De komolyabbra fordítva: a sweet smelling bacteria-ra nagyon kiváncsi lennék.

A glow featur nemtom mire jó, valszeg ugyanúgy semmire mint a glow fish, vagy a flureszkáló növény, már nem emlékszem mely növény volt az.

Bár gondolom a marker gének evolúciójában van szerepe a fluoreszcencia elérésének.

Előzmény: Rorimack (2336)
vacuola Creative Commons License 2007.01.18 0 0 2342

Mihalik Erzsébet tanárnő.

Növénytani Tanszék és Füvészkert (Tanszékvezető: Dr. Mihalik Erzsébet)

Egyébként a most következő félévben lesz szerencsém Dudits tanár úr előadásait hallgatni. Magasabbrendű növények genetikai transzformációja címmel.

Különös, én azt hittem ő a debreceni egyetemen van. Valszeg így is van, csak nekünk is tart most előadásokat.

Előzmény: Arth_ur (2341)
Arth_ur Creative Commons License 2007.01.18 0 0 2341
Kinél vizsgáztál?
Előzmény: vacuola (2340)
vacuola Creative Commons License 2007.01.18 0 0 2340

Nos, első nekifutásra, 4 nap nonstop tanulással nem lett meg a növ. szervtan, ezután újabb 4 nap tanulással, kedden voltam, ez kettes lett.

Nem akarom magyarázni a bizonyítványom, de elég kemény részletekbe menően kérdeztek, így hatalmassá vált az anyag.

A terméstípusoktól, több latin-magyar példával, a nemzedékváltakozáson át, (mondjuk ez alap, ennek részletes követelésévek egyet értek) egészen a különböző taxonokban a hajtáscsúcs szöveti szerkezetekig, mindent ami szervezettan.

lényeg h meglett, mehetek rendszertanra.

viszont ma voltam alternatív energiaforrásokon, (jeles) a biomassza úgy általában, de különösen a biogáz nagyon felkeltette az érdeklődésem.

vajon mennyire telített a magyar biogáz piac?

Arth_ur Creative Commons License 2007.01.18 0 0 2339

"Ekkor butaságot eddig még nem sikerült leírnod."

'Leküzdöttem' magam a te szintedre... Ég is érte a bőr a képemen.

(öCcsi 2006.10.18 23:30:38 (1024) idézi DB-től:

...Az érzékeny rovarokban a Cry1A-toxin (itt lepkefélék hernyói) saját receptoraihoz vagy e receptorcsalád-tagjaihoz különböző erősséggel csatlakozik, s azon keresztül ionháztartási katasztrófát okozva mikrosebzések keletkezését váltja ki,...)

Bármennyire is nem esik jól a lelkemnek, ki kell mondani, hogy itt és ebben Ophi-nak volt igaza. Jó cikket hivatkozott, és annak alapján elindulva néhány másik jó cikkre is akadtam.

Előzmény: Törölt nick (2324)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.18 0 0 2338
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.18 0 0 2337
Rorimack Creative Commons License 2007.01.18 0 0 2336
The Year in Biotech

Brain Chips, Gene Chips, Magical Pills, and Stem-Cell Cures.
Rorimack Creative Commons License 2007.01.18 0 0 2335
Scientists find way to slash cost of drugs

"Two UK-based academics have devised a way to invent new medicines and get them to market at a fraction of the cost charged by big drug companies, enabling millions in poor countries to be cured of infectious diseases and potentially slashing the NHS drugs bill."
Ophioglossum Creative Commons License 2007.01.17 0 0 2334
Hát akkor nem is "fertőznek", tehát hatástalanok - gondolhatjuk. Vagy mégsem?
Előzmény: Törölt nick (2330)
vacuola Creative Commons License 2007.01.17 0 0 2333

kösz, ezt láttam.

:)

Előzmény: Arth_ur (2318)
Ophioglossum Creative Commons License 2007.01.17 0 0 2332
Nos az antibiotikum hatásos, csak nem utólag, hanem ellenkezőleg, megelőzésképp. Azaz az antibiotikummal etetett, a saját bélbaktériumaiktól is "megszabadított" jószágok nem pusztultak el Bt kezelés hatására. Ebből következtettek az előbbiek szükségességére, s a Bt egyedüli jelenlétének - minő meglepetés - hatástalanságára.

Parasporális test? Sebregeneráció? Bélperisztaltika?
Hol? Mikor?

Előzmény: Törölt nick (2329)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.17 0 0 2331

bt3

Előzmény: Arth_ur (2322)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.17 0 0 2330

Jut eszembe, ezzel a hatásmechanizmussal nem léteznének, csak és kizárólagosan toxint tartalmazó készítmények, s kizárólag toxint termelő Bt-növények sem.

Azok spórát nem termelnek, hogyan 'fertőznének' tehát?

Előzmény: Ophioglossum (2327)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.17 0 0 2329
Az Arth_ur féle egy özönvíz előtti általános betegségmodell.

Ez esetben gondolom antibiotikummal a rovar gyógyítható lenne.

Hallottál már ilyet?

A sebregenációs folyamatok és Cry-rezisztencia kapcsolata is abszolút értelmét veszítené.

Érdekes, hogy nem kezd semmit a spóraképződéskor keletkező parasporális testtel.

Nem magyarázza a bélperisztaltika azonnali leállítását.

A ’megfertőz’ szó is nagyon érdekes.

Előzmény: Ophioglossum (2327)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.17 0 0 2328
Mindenesetre, ha tudományos és nem politikai-ideológia alapon valósul meg az országgyűlési határozatban megkövetelt hatékony és kiegyensúlyozott tömegtájékoztatási kampány…”

Botorság.

Miként születhetett politikai-ideológiai döntés, ha az ötpárti egyetértéssel történt. A tartózkodó Fidesz szigorúbb szabályozást szeretett volna megvalósítani. Az OGY határozatban az egyetértés viszont maradéktalan.

Előzmény: Törölt nick (2285)
Ophioglossum Creative Commons License 2007.01.17 0 0 2327
Egyetértek. Igen friss eredmények alább. Viszont a korábbiak sem úgy szóltak, mint Arth_ur véli (gondolom csupán a véleményét fejezte ki, nem "állított").

Proc Natl Acad Sci U S A. 2006 Oct 10;103(41):15196-9.

http://www.pnas.org/cgi/content/abstract/103/41/15196

"B. thuringiensis spores, for example, are typically absent from the hemocoel until very late in the infection process and frequently do not appear until well after the death of the insect (14–16). [...] In addition, some studies indicate that B. thuringiensis is enable to grow in the hemocoel, which is consistent with our evidence that it does not grow in hemolymph (17, 18) and also makes it difficult to ascribe septicemia to B.
thuringiensis alone."
Előzmény: Törölt nick (2324)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!