hat en csak a soletban ismerem a gerslit,de szerintem is a fokhagymaval kellene,a fenyomag is jo lehet,nagyon nem tudok hozzaszolni,de szamolj be az eredmenyrol. most nalunk este 10 van,nalad mennyi az ido?
Akkor szerintem nem kell. A forrazas lenyege, hogy kiengendjen a fagyott zoldseg, nem? Artani nem art, probald ki, melyik az ami valtoztat valamit.
En nem szoktam edesiteni a zoldsegeket semmivel sem - sot, amennyire lehet probalom a sajat izt kihozni beloluk.
Foztem ki egy nagy adag barley-t (gersli?), es probalok belole is salatat. Van itthon uborkam, petrezselyem zoldem. Azt hiszem nem voroshagymat, hanem fokhagymat teszek bele. Valami meg kellene, csak nem tudom mi. Lehet, fenyomag. . .meg keves oliva olaj, es borecet. Mit szolsz?
ha szojat hasznalok,nem szoktam hozzatenni sot. sajna nalunk a szojaszosz nagyon megvaltozott,regebben csak szoja volt,most tesznek hozza cukrot vagy datolyamezet (ez tulajdonkeppen a gyumolcsbol kivont edes szirup, cukor hozzaadasa nelkul....elnezest a magyartalansagomert)ezt a receptet eredetileg zoldbabra van,csak megemlitettek,hogy lehet brokkolival is es nekem ez utobbi szimpatikusabb,maipel csak egy pici kell es en is ketelkedtem milyen lesz,de elegge vallalkozokedvu vagyok es megcsinaltam,nekem nagyon izlett. "bele a forro vizbe par percre csak - kiszedni egy tal jeges vizbe, hogy a fozest megallitsuk, es megorizzuk a zold szint (par csepp citromle jo a fozo vizbe)" ezzel kapcsolatban van kerdesem,ha csak forrazod akkor nem a forrazo vizbe kell a citrom?
A fokhagymaig tokeletes nekem is - de a szojszosszal nagyon ovatosan kell bannom, mert nagyon sos. . .de azert szeretem. . .
A maple syrup mar nem annyira . . .nem csak mert edes, folosleges kaloria, de az ize is nagyon nem jon ide. Igaz, keveset hasznalok, szinte csak pancake-hez, waffle-hez.
Na ugyanes zold zoldbabbal is nagyon jo. Ha a zoldbab friss meg jobb - bele a forro vizbe par percre csak - kiszedni egy tal jeges vizbe, hogy a fozest megallitsuk, es megorizzuk a zold szint (par csepp citromle jo a fozo vizbe). Aztan parolom a fokhagymat, es radobom a leszurt babot (brokkolit) csak annyi idore, hogy atmelegedjen.
Neha nem fozom elore, csak parolom a frisset. Mind a ket esetben csak annyira, hogy meg egy kicsit ropogos maradjon.
nagyon koszonom a recepteket,ez a turos dolog jo lehet,bar tort bors helyett mast (is) tennek ra,de Zsur sutott turoja is nagyon finom lehet. tegnap egyedul krealtam valamit es ma ki lett probalva,nemcsak nekem izlett. A padlizsanbol mindig megveszek egyszerre 6 legalabb es a kozeli parkban szoktuk grillen megsutni (kerthianybol kifolyolag) muag kessel osszeapritom es beteszem dobozokban a fagyasztoba.Most legutobb nem csinaltam meg az egeszet a fiamnak(hagymaval,soval,citrommal,majonezzel),hanem hagytam egy keveset es a kovetkezokepp keszitettem: egy sargapaprikat felkockaztam,olivaban megpiritottam,dobtam bele par gerezd fokhagymat,tettem hozza lehamozott, kockazott paradicsomot es egy kis par.puret,sot,borsot es cumint.Legkozelebb tobbet csinalok.
meg akartam irni a brokkolirol,hogy Zsurtol tanulva leforrazunk 400 gr fagyasztott brokkolit,serpenyoben megfutattunk par gerezd fokhagymat(legalabb 4-et)ratesszuk a brokkkolit,meglocsoljuk par kanal szojaszosszal es egy kis valodi maipel sziruppal,majd jo etvaggyal elfogyasszuk,nalunk nagy sikere van.
nagyon orulok,hogy segitettem.En azt mondom,azert egyszer probald meg rozmarinnal a batatat.Meg akkor keresgeltem es kepet is oriztem meg,csak le kell forditanom a recepteket,mert van egy-ket jo kozte. a kepeket elkuldom azert,hatha kedvet kap valaki.
kozben kiderult,hogykajarol csak egy kep van,de a szeletelesrol es meg mas.....
oszinten szolva a lencseben nem ereztem a tarkonyt,de dicsertek, hogy finom es ez a lenyeg.A multkor a borsolevesbe szortam rozmarint,hat az biztos,hogy nem illik bele,en nagyokat hallgattam,de senki nem kiabalt,pedig erezni lehetett,hogy nem olyan ,mint szokott lenni. En is zsugori vagyok,ezert nem is gondolok arra,hogy izesitett olajat vegyek,most kapok olcsobban arab falubol olivat. most mennem kell,de holnap folytatom........
hat bizony jol megkeverted es en M.o-on hogy meg voltam dobbenve,amikor a parom a spenothoz savanyu uborkat evett. Tulajdonkeppen mindenki ugy azt eszik egyutt,ami jol esik neki. Azert koszi az otleteket, tanulmanyozni fogom.
Boursin: 20dk juhtúró, 20dk krémtúró vagy krémsajt, 10dk margarin vagy vaj (ez az eredeti recept de amihez kedved van, a lényeg, hogy nem túl lágy de krémes állagú legyen a massza, én szoktam rokforttal krémsajttal, reszelt sajtal és kevés margarinnal), só 4-5 cikk áttört fokhagyma 1-1 csokor apróra vágott kapor és snidling vagy amilyen zöldfűszert szeretsz. összedolgozni, golyókat kb 2cm átmérőjű formázni, az eredeti recept szerint frissen őrölt borsba forgatni. Én ha vendégek jönnek több féle színűre csinálom, mert nagyon jól mutat. szoktam magokba -pirított szezám, mák, durvára darált mogyoró - piros paprika, curry reszelt sajt. Lehet bele ropit, vagy fogpiszkálót szúrni, így könnyebb enni.
És az újév tiszteletére, egy Lencsesaláta:
20dk lencsét és 20dk karikára vágott sárgarépát sós vízben - éppen csak ellepje- megfőzni, vigyázni, ne főjjön szét. Leszűrni, kevés olivaolajat önteni rá, ha szereted egy kis mustárt is, kihűteni. hozzákeverni 20dk karikára vágott sózott, picit állt póréhagymát, vagy lilát. A főzőléból ecettel, cukorral salátalevet csinálni, ráönteni. Jó ha egy napig áll a hűtőben. Ha akarsz lehet bele virsli karikákat is rakni, én inkább hozzá szeretem, de magában is isteni
Szeretném megköszönni a batáta ötleteket. Persze nem teljesen úgy csináltam, ahogy mondtad, de nagyon jó volt, Az újévi malacsült mellé lett belőle köret. A krumplit kockára vágtam, sütőzacskóba téve, beolajozva megpároltam a sütőben, kiborítottam a tepsibe, mellé a beolajozott, szeletelt batáta, hagyma és fokhagyma darabok, beszórtam az egészet egy kis kakukkfűvel és megsütöttem. Az egyetlen baj, hogy kevés volt a batáta, itthon baromi drága, de azt hiszem időnként azért fogok venni.
Ezert kezdjel kevesebb izzel. Meg nem tettem tartkonyt lencsebe, vagy babba, igy nem tudom. Akkor szoktam fuszereket uj "kornyezetbe" tenni, ha "erzem" az izet. Ha nem, akkor varok. Ezert is ultettem sok gyogynovenyt a kertembe, mert az illatuk segit abban, hogy belekepzeljem egy etelbe. Persze az sem art, ha probalod az etelbe - csak keveset, mert hozza mindig lehet tenni.
Izesitett olajat lehet keszen kapni, de csinalhatsz magadnak is. Ha van oliva olajad, es rozmaringod - hat tedd bele es varjal par napot. Utana hasznald olyan etelhez, amihez jo a rozmaring - pl zult zoldsegeknel. Egyel bele fokhagymat. . .vagy ha olyan etelizesitod, amit szivesen hasznalsz, keverd bele az olajba. Leszurod, es igy ra tudod kenni finoman olyan etelre, ahol a darabokat nem akarod erezni.
mar ugy erzem magam,mint egy kislany,aki allandoan firtatja,hogy es hogy........ "foleg ha izesiett olajjal" megis mivel?Halvany gozom sincs,melyikhez mi illik. pl. csinaltam lencselevest,a konyvben neztem meg ,nehogy kifelejtsek valamit,ott azt irta,hogy ugy kell kesziteni,mint a bablevesnel le van irva, ott szerepelt a tarkony es en tettem bele,de van egy olyan erzesem nem kellett volna vagy tevedek?
A sult zoldsegeket sokszor onallo koretkent talalom, es nem teszek ra ontetet. A cekla is ilyen, ha sutes kozben megkenem olajjal, foleg ha izesiett olajjal - az ize kituno.
Az en anyukam meg egyszerubben intezte el a salatat - uborka, fejes, krumpli es celka.
Itt kezdtem tanulni - es azt is tanulni kell, hogy hogyan vasaroljuk be, mi legyen otthon, hogy barmikor lehessen valami salatat osszerakni.
A melyhutomben mindig van kukorica, zoldborso, es tartok otthon konzerv babot. Finom a cekla konzerv is, van izesitett es izesitetlen, ki mit szeret. Ha ezekhez teszek hagymat - mert az is van mindig otthon. A paprika is szinte allandoan, olyan fajta ami eppen van a boltban olcson. Altalaban hetenkent egyszer megyek vasarolni - akkor jon valami mas is hozza.
Batran allj neki, es ugy inditsd, hogy minel kozelebb maradjon a zoldseg sajat izehez. Ha tulizesited ontettel (foleg agyonizesitett ontettel) akkor elveszi a zoldseg friss izet.
azert akad valami a hutod melyen,ha ilyen szep,szines salatat tudtal krealni.latom, neked nagy gyakorlatod van a salatak teren,en elegge tanulo vagyok,csak itt kezdtem iagzan megismerkedni a zoldsegekkel.M.o-on az egyszeru (es finom)kaposzta- es az uborka salatan kivul nem tul sok felet ismertem,ezert firtatom a pontosabb recepteket es nemcsak nagyvonalakban.
Nagyon izlett - es jo otlet a fott rizst hozzakeverni a salsahoz, kellemes iz. Basmanti rizst foztem, sot nem tettem bele - szeretem a tiszta izt, no meg soszegeny dietan vagyok.
A mai ebedhez csinaltam, mert van meg a melyhutoben rakfasirt, rantott hal - kell valami friss hozza.
Apro kockakra vagtam a hozzavalokat - volt ami mar elore volt vagva, es kis edenykekben vartak jobb sorsukra a hutoben. piros husu paprika, papaya, ujhagyma, voroshagyma, metelohagyma, konzerv fekete bab (lemosva), melyhutott kukorica (fagyottan), piros jalapino (ez is konzerv, kcsit savanyitott), cilantro (koriander zold), vorosborecet, oliva olaj es osszekevertem. Kb egy orat "erlelem" - de nem a hutoben, mert a kukorica fagyott. Talalaskor fott rizst teszek alulra, ra a salsa-t, ra a rakfasirtot.
Tudod, mindig azt a zoldseget veszem, ami a legfrissebb, legolcsobb. . .:)) szornyu zsugori vagyok.
Most peldaul szinte semmi zoldseg nincs a hutoben, ideje lenne vasarolni menni, de mar elore tudom, nem fogok, mert annyi mas van a hutoben. Meg nem is akarok kimenni. Ma meg nem.
A legegyszerubb: feltepkeded a megmosott, lecsopogtetett salataleveleket - ehhez nagyon jo a "saladspinner" mert percek alatt mossa, szaritja a leveleket, es ad hozza egy pluszt - frissebbnek erzed a salatat utana.
Aztan johet bele: paprika, paradicsom, uborka, ez altalaban egy alap. Ontet, croutons, kesz. Mehet hus melle koretnek.
Ha nincs otthon mas, akkor lehet konzerv babhoz, mirelit zoldseghez nyulni, ahogy tudod, kedvencem a kukorica, csicseriborso. Ha foetelnek eszem, akkor teszek hozza valami husfelet, sajtot. A hus lehet maradek sult, grill, fott, szalamifele. A sajt lehet darabolt, kis kockakra vagva, vagy reszelt, szalagokra, vagy finomra reszelt. Jok a puha sajtok is, pl morzsolt blue cheese, vagy juhturo.
Juhturo (kicsit kremesebb mint a szokasos magyar). Tegnap lattam egy jo receptet, sutott juhturot. A juhturot pogacsara formazod, es mindenfele osszevagott zodbe forgatod (petrezselyem, metelohagyma - ami van otthon) utana felvert tojasba forgatod, majd morzsaba. Kivulrol megkened kicsit olivaval, es nagyon magas hofokon a sutoben pirosra sutotd (addig amig a juhturo nem folyik ki).
Ez pl egy nagyon jo fo etel, ketto-harom (merettol fuggoen) juhturo pogacsa egy adag salataval. Szeretem az alap salatat megbolonditani - valami szokatlant tenni hozza, pl avokado szeletet, mango szeletet, papayat, vagy naracs-grapefruit szeletet(hamozottan) - nem egyszerre, csak egyfajtat. Aztan jol meggondolom, mit teszek ra - amivel nem lehet elrontani az az oliva olaj+citromle.
Most annyit irtam rola, hogy kellene valami salata. Van meg egy fel papayam, azt felkockazom, van kukoricam, hagymam, fekete babom, cilantrom, metelohagymam. . .aztan azon is gondolkodtam, hogy milyen lenne, ha adnek hozza fott rizst. . .lehet kiprobalom ma!