Szerintem olvass bele a Prokoncept honlapba .Elég érthető .
Ha neked nincs építész látásmódod elég nehéz megértetni a szak kifejezéseket .
De azért segítek ha tudok .
Nekem is kellett az a 180 fokos fordulat .
Régen úgy tanultam , hogy a hőszigetelést kívülre tesszük bizonyos esetektől eltekintve . Most meg hódítanak azok a bizonyos esetek .
Drága lett a fosszilis energia ,és ahhoz kell az agy bizonyos kapacitásait átállítani , hogy észrevegyük , hogy itt van körülöttünk minden amire szükségünk van csak a hozzá állásunkon kell változtatni
Remélem én is, hogy ez nem fordul elő, de gondolom ezt inkább több év távlatából lehet lemérni. Hát kivitelezőm még nincs, de asszem nem magam fogom megcsinálni, mert max csak úgy tudnám, mint Mekk Elek...
Ha meghallgatod egy laikus véleményét: a mi tervezőnk is "fikázott istentelenül" (bocs a kifejezésért!). Majd hajlandó volt utána olvasni, akkor változtatott a véleményén, méghozzá 180 fokot! Mi tavaly szeptemberben vettük birtokba a házat. A ház jellegéből adódó problémánk nem volt a télen. Egyedüli kifogásunk csak az lehet, hogy a prokoncept cég által ajánlott "szakember" nem értett a munkájához.
Vagyis a technológia jó, csak találj olyan kivitelezőt, aki ért a prokoncept ház építéséhez. És az nem biztos, hogy a pkc által ajánlottak között lesz!
Nyáron kezdenék családi ház építésébe, és a prokoncepten gondolkodom. Átolvastam az egész topikot, hátha találok valami hátrányt is, de igazából nem tudtam (előnyökről olvastam már máshol is). Nemrég viszont egy építész ismerőstől hallottam olyan szkeptikus megjegyzést, hogy a prokoncept betonfal megrepedhet (vagy hallott is már ilyesmiről - most nem tudom, de nem is lényeges), mert a beton nem tudják megfelelően tömöríteni (vibrálás, stb). Szóval ez ügyben mi a helyzet? Gondolom a beton minőségére is nagyon oda kell figyelni, és még...?
Laikus vagyok a témában, és szeretnék minél több információt összegyűjteni, mielőtt ilyen komoly döntéseket hozok. Köszi
Zsalukő lehet, hogy olcsóbb, de nem olyan méretpontos, mint az EPS zsalus építés. Valamint, mivel az EPS zsalus rendszerrel szemben, vízszintes irányban nem folytonos a beton, valószínűleg más vasalást igényel, mint a Prokoncept. Ha vasbeton a falazat és a födém, mindenképpen statikai terv is kell hozzá. Mondjuk ez a Prokoncept házhoz is kell :)
12cm födémből, nem tudom, mit hozol ki, de 20cm +/- 2 cm szokott lenni a monolit födém vastagsága. Annak a zsaluzása már nem olcsó, kb 4000Ft/m2. És mivel koszorúzsaluzás is kell (a Prokonceptnél van erre spec elem), az is drágítja.
Zsalukő , sarokpontjainál habarcsba rakva ( hogy szakszerű legyen ), megvasalva és kitöltve betonnal . A leg jobb és leg gazdaságosabb megoldás .
Födémnek pedig fesztávolság függvényében de egy 12 cm vtg VB lemez . Családi házas variációnál 4 m fesztávig ( mondjuk , de kell egy statikus !!!! )
Külső és belső hőszigetelés . Külső vakoláshoz egyébként is kell álvány akkor meg a hősziget én is feltudom ragasztani , de nem csemperagaccsal .Azzal TILOS !!
Így számoljátok ki , hogy 1/4 ed árból ki lehet hozni a ,, Prokoncept házat ,,
Mi nem Prokonceptből, hanem "kemény összekötősből" építettünk. 5 ember rakott fel egy nap alapp 50fm falat szárazon 1m magasan, 10 sarokkal, minden sorban kívül-belül vasalva, valamint kb 40x4 szál függőleges vasalással. Másnap ugyanez a brigád kézi betonozással kiöntötte. És így tovább.
Olvasva a "perforált falas" statikai cikket, nem bántam meg, hogy kemény összekötősből építettünk.