A fotódat nézve: rövidlábú pannon gyík. Ez a legkisebb csúszómászó, hosszúsága ritkán éri el a 100 mm-t. Testközelből persze komodói sárkánynak gondolnám.
Édes....bár magamból kiindulva és nem nézegettem volna, hanem sikítva hívtam volna a férjem:-))) Nem bírom az ilyen és ehhez hasonló élőlényeket ha túlságosan testközelbe kerülnek....
Így merjen az ember a saját kertjében füvet nyírni! Ezt a fenevadat ma este találtam munka közben. További képek róla itt: http://www.kozvetito.hu/illa/gyik/ A 6. képen látszik igazán a nagysága.
Hasonló élményünk volt Isztrián. Egy emberektől igen távoli öbölben fürödtünk. Amikor kijöttünk a partra mindenki hevesen vakaródzva tépte le a fürdőruciját, mert tele lett félcentis, kristálytűhöz hasonló csípő, szúró lényekkel. Ezek a vízben láthatatlanul lebegtek, a levegőn pedig azonnal kővé dermedtek. Az őslakos sosem találkoztak velük.
Nem tudott mást, csak pusztán azt, amit egy másik medúza. Én "halásztam" ki egy fagyis pohárral. Őszintén megmondom, nem mertem hozzányúlni, mert a leginkább veszélyes medúzafajok a legkisebbek. Ez meg cca. akkora volt, mint egy szembogár. Ha kiterült, akkor pedig mint egy 5 forintos. Az, hogy gyönyörű, azt a kép is mutatja. Csalánozó volt, ez színte biztos. Egy darabig csodáltuk, majd a fiúk is, utána bevittem jó messze és elengedtem. De az, hogy a helyiek sem láttak még ilyet, azt gondolom egy hatalmas élményt adott mindannyiónknak. (Lehet, hogy egy új medúzafajt fedeztünk fel? :o)) )
Rodosz, Tsampika strand, a lény úgy közlekedett a vízben, mint egy medúza, azok a "sugarak" a közlekedői, amikor ösze volt húzódva, így nézett ki, mint ezen a képen. Ezért gondolták sokan, hogy medúza, de mondom, még a helyiek is csak hümmögtek. Először azt hittem, egy kis kék szemétdarab a víz tetején...csak amikor sokan körbeállták, akkor mentem közelebb.
Kis parti sétányt, vagy akár folyamatos növénymentes föveny kialakítása nem szerepel az önkor tervei között? Kis nádtetős kukszlival, ahol rendelhető egy koktél... Jajj, bocs, elszunyókáltam...
1. Ez egy rendkívüli tavasz/nyár? volt eddig, mert még nincsenek szúnyogok.
Az erdő egyébként nem fertőzött kullanccsal, az áradásoknak köszönhetően. Az árvízi töltésen azonban hemzsegnek ezek a vérszívók.
2. A szép fotón látható partszakasz kb. 1 km-re van a termál fürdő lejárójától. Nem mindenütt ilyen köves a part, vannak kavicsos részek is. Persze a gyerkőcökre mindenütt érdemes vigyázni.
3. A séta megejtésekor meglepetések érhetnek. A mostani képek alacsony vízállásnál készültek. Egy komolyabb esőzés után a meg szokott emelkedni a vízszintje annyira, hogy a kavicsos és köves részt vígan ellepi.
Na pont most a hétvégén mentem volna le gyerekekkel a partra (első alkalommal amióta itt lakunk). De ott a helyszínen mondták, hogy sok a szúnyog meg a kullancs, mivel spary-t nem vittünk magunkkal, maradt a gát meg a löszdomb oldalában való sétálgatás. De látom, egyszer csak meg kell ejteni ezt a sétát. Mindenhol ilyen köves? Csak mert akkor a kisebbik kölök még nem alkalmas erre az útra.
Köszönet a szülőknek (2.évf.) a napközis tanító néniknek, a kerítésre való festéket a Felső utcai festékboltból kaptuk, a gólyák festékét az Alapítványtól, a paprikáskrumpli alapanyagát a Sós Pékség melletti zöldséges szolgáltatta.