Én is hajlok arra, hogy sütőben süssem meg a kenyeret, de vajon lehet egy kenyérsütőgépet arra használni csak, hogy dagasszon és kelesszen vagy csak dagasszon?
A kenyérsütőgépes élményeim katasztrófába illenek, hosszú, kitartó kísérletek után meg kellett válnom tőle (szegény, szomorú egy története van, ajándékba kaptam, aztán továbbajándékoztam, ahol nemes egyszerűséggel tönkretették, mert dupla adag élesztőt tettek bele...), egyszer sikerült talán jól a kenyér vele. Viszont a bolti most már ehetetlen, valamit változtatni kell.
Egy hitachi-t néztem ki (használtat), van itt valakinek hitachi-ja?
75dkg liszt (1/3 BL55, 2/3 BL80) - lehet keverni bele rozst, teljes kiorlesut, izles szerint.
5,5-6dl viz
1ek cukor
2.5 tk so
2-2,5dkg eleszto
Az elesztot langyos cukros vizbe teszem, aztan osszekeverem a tobbit, vegul hozzakeverem az elesztot is.
Elvileg eleg csomomentesre keverni. En szoktam kicsit dagasztani is kezzel. Az osszekeverest mostanaban geppel csinaltam lustasagbol.
Aztan 90perc kelesztes (a mikroba szoktam berakni letakarva, ott nincs huzat, es jol elvan mageban :)
Kell egy meretes hoallo uvegedeny, aminek van teteje is.
250 fokra kell melegiteni a sutot es az edenyt, bele a tesztat, lefedni, es sutni.
En 50-55 percig szoktam, es nem szoktam levenni a fedot
(eredetileg kellene ala az elso fel oraban viz, es utana le kellene venni a fedot, de elsore ez kifelejtodott, es az eredmeny tokeletes lett, igy aztan inkabb hagyom :)
Akkor visszamehetnénk a "paleó"kenyérig ha lett volna !:DDD " hagyományos módszerrel,hagyományos alapanyagokkal ",itt sem időszámítás előtti dologra gondoltam a módszernél (dagasztó gép,kézi formázás),alapanyagnál is ha nem őskor ,akkor azért( kovász,élesztő,liszt ,víz,só). Ennyi részemről téma lőve !:- (
Akkor tisztázzuk, mi az az igazi kenyér. :) Az igazi kenyér akkor sima, kovásztalan kenyeret kellene venni, de legalább a kemencébe sütöttet, fával és nem gázzal. A kenyérsütőgépben sült kenyér is igazi, hisz nem műanyagból készül, sőt, ha a gyerekem csak ilyet enne mostantól, öregkorában neki ez lenne az az "igazi".
Szóval, maradjunk annyiban, hogy sütőben másféle módon készíült kenyeret lehet sütni, max. "hagyományosabb" módon készület, de nem igazit, mert olyan nincs, legalábbis mindenkinek más az igazi :)
Üdv ! Tudom a topik nevét ,nem is szeretném szét Offolni,csak azért maradjunk annyiba ,hogy igazi kenyeret nem kenyérsütő gépben csinál az ember(nekem is volt),hanem hagyományos módszerrel,hagyományos alapanyagokkal !:-) A kovász érlelgetésbe mi lehet a gond? Összekevered 1 perc alatt ,és "suttba"dobod.Agyagedényt nem kell beáztatni(a sütés előtt a kenyeret kell lekenni) ,első kelesztési óra után ,egy hosszúkás kenyérformát kell csinálnod 2 perc gyúrás után és berakni az agyagedénye(kis zsír v olajjal kikenni az edényt) és bevagdosni !:--) Tény hogy a sütési időt nem lehet túllépni ,de a libasült is odakozmál ha nem időben kapcsolod le a kályhát !:-) Ez az opció azoknak Ok,akiknek nincs pénzük ilyen gépre ,viszont lehet igényük minőségi házi kenyérre olcsón!:)
Mindenképpen két lapátosat vásárolj, attól függően, hogy mennyit szánsz rá, milyen gyakran fogod használni ... válogathatsz pl. az árukereső oldalon több gépről is van vélemény, műszaki ismertető stb.
Változatlanul fontosnak tartom az alkatrész ellátást, ha valaki pl. véletlenül kidobja a lapátot, ne kelljen már hetekig keresgélni a neten, hogy honnan is tudná megrendelni, az ismertebb márkákhoz könnyebben kapsz mindent, bárhol is élsz az országban ... webáruházakon keresztül is. Pl. egy akármilyen nevű Aldis stb . gépet nem vennék, mert nekem kellene kikeresgélni, hogy milyen alkatrésszel kompatibilis. Amikor a farkasfogas szíj vagy mifene cserére szorult, csak elautóztunk a Hausmeister központi márkaszervizébe a 13. kerületbe és készletről vettünk pár száz forintért ...
Vásárlásnál ellenőrizd, hogy megvan-e a használati (esetleg melyikben van recept ...) és jól záródik-e a fedele.
A drágább gépek vonatkozásában, a Panasonic, Tefal stb. márkák között nézelődj!
Nem mondanám, hogy "alkalmatlan" a kenyérsütésre a gép. Automata mosógépet is azért vesz valaki, mert nincs ideje a kádban öblíteni, majd utána centrifugázni, ezeknek az automata gépeknek éppen az a LÉNYEGE, hogy beteszem az alapanyagot és kiveszem a készterméket.
Ha kovászt kell érlelgetni, tésztát gyúrótáblán kell formázni, agyagtálat beáztatni, beletenni a tésztát, sütőben sütögetni, majd nem elfelejteni kivenni időben stb., stb., akkor az EGY MÁSIK TÖRTÉNET! Ha így szeret/így akar valaki kenyeret sütni, vagy van erre ideje (tudom, ez nem olyan rettentő sok idő, de ha én ezalatt is inkább mással foglalkoznék?), akkor tényleg ne kenyérsütőt, hanem inkább egy profi, erős dagasztógépet vegyen.
A kenyereim mindig sikerülnek ... ezek szerint, szerencsés vagyok :-) Igaz, a sima fehér kenyér nálunk ritka, inkább a kevertet, a félbarnát szeretjük.
400gr fehér búza (akármilyen , jó a sima BL55-ös liszt is) + 160 gr teljes kiőrlésű rozsliszttel keverve, talán emiatt jobb az állaga. Néha biopontos bio roszlisztet, néha csak a VitaMill tk.rozslisztjét veszem. A teljes kiőrlésű liszt zömökebbé teszi, vagy mifene... talán emiatt jobb az állaga.
Tapicica, én pont a hetekben voltam benne a keresésben, oldalakt olvastam át, végül a hausmeister hm 1300 mellett döntöttünk. Ár/érték arányban a legjobb, sok jó véleményt olvashatsz róla (78% 5 csillag 16% 4 csillag 80 értékelésből nem rossz!), plusz 1 év extra jótállást is adnak, ha regisztrálsz a neten. Ugye, mivel elterjedtebb, több alkatrészt is találni hozzá, illetve több tanácsot is kaphatsz a géppel kapcsolatban. Pl.: itt a fórumon is legalább 2-en vannak, akik ezt a gépet használják (fogadni mernék, hogy többen :D).
Sok program, magyar kézikönyv recepttel, és mérőeszközök is vannak hozzá. Amúgy egyszerű, mint a faék.
Más: ma úgy kikísérleteztem, hogy tettem a kenyérbe 2 evk. tejport (a recept írja) és tádám, sokkal puhább, erősebb lett a kenyér. Sőt, ropogósabb. Legközelebb rakok fel képet is :)
Hát, nem tudom. 1 hete van meg, naponta sütünk, mert fogy. Van olyan, mint a bolti, egyedül a tescos félbarna kenyér veri, mert abban nem tudom mi van, hogy puha marad. Nem nagyon fogunk venni bolt mostantól, csak ha muszáj. És a legjobb: az összekészítés hamarabb meg van, mint ahogy kocsival a pékséget elérnénk.
Ahogy látod nulla adalék,a kovász annál jobb minél érettebb,próba szerencse,a sima liszt az nálunk vagy Aro,vagy gyermelyi BL55,a többi meg választható grehem ,világos v sötét rozs,teljes kiőrlésű v amit ilyen típusúakat akciósan kapsz !:--)Az amit direkt kenyérnek hirdetnek az nekünk nem jött be! :)kb 150 ft ra jön ki cak-pak a 70 dkg szenzációs kenyér ,még morzsálódni nem láttuk mert azért 3 nap alatt elfogy !:-)
Ja kovász,azt egy nappal előtte meg kell csinálnod egy zárható műanyag (tupperv)dobozba várja a felhasználás idejét,először majd ne ijedj meg mikor az erjedéstől ledobja a tetejét ,zárd vissza oszt jónapot !:-)
Én attól félek, hogy rettentő rossz a sütőm (gáz), a sütőporos-szódabikarbónás sütiket megsüti, az élesztős sütiket szénné égeti (vagy nyersen hagyja).
Nincs felétek élesztő ??:DDD A mindennapit nem kell szó szerint venni,kb 70 dkg -os a preferált kenyér ,és ha elfogyott,akkor sütünk újat!:-) Minden napra is lehetne sütni ,mert a valós munka vele kb 1/4 h összesen ,a többi a kelések+ a sütési idő,amíg nézem Isaurát ,addig elkészül !!:DDD
Azert a mindennapos sutes meg nem mukodik, de lehet, hogy a jovoben gyakrabban fogunk sutni. De ahogy nezem, az elesztoert majd kuzdeni kell egy kicsit.
Üdv ! Egyet értünk,Én akkor váltottam mikor bedöglött a kenyér/kalács sütő gépem,igaz géppel nem sütöttünk mindennapit,csak ha kedvünk úgy hozta,de mióta a képen látható kovászos fajtát sütjük ,nem vettem máshonnan kenyeret !:-)
Üdv ! Hobbyból olykor sütök-főzők,ehhez a kenyérhez kovász is kell,de pofon egyszerű ,kenyérsütő gép helyett erős robot gépbe dagasztva ,2x 1óra kelesztés(1h a dagasztó edénybe,másodszor az 1h agyag edénybe) és kb 60-70 perc sütés 200 c fokon hőlégkeverésen egy a románoktól vett agyagedénybe,de jó a római tál is ,csak akkor kicsit laposabb lesz !:-)