Keresés

Részletes keresés

augusztusi_lany Creative Commons License 2008.06.08 0 0 1763
A SOTE I-en? Akkor jó, ott gyakran előfordulok.
Előzmény: Pogiii (1760)
pynky Creative Commons License 2008.06.08 0 0 1762
Ja: az amlubancián mindig néznek a vizeletből mindent, az egy olyan teszcsik, amin minden rajta van :) A múltkor voltam ott, szerencsére nem oda járok, csak genetikai UH-ra mentem, de mikor megláttam, hogy kb. 120-an várnak, plusz az ambulancián egy sima kérdés miatt úgy leugatta a hajam egy kontyos főnővérszerű nő, hogy rögtön mértek 160-as vérnyomást...

Én 175g CH-n vagyok, 30-30-40-20-50g-t eszem. Vagyis inkább a reggeli az minimális, és a tizórai sokkal több.

(többet nem csacsogok, mert holnap szigorlat...)
Előzmény: pynky (1761)
pynky Creative Commons License 2008.06.08 0 0 1761
Trix: én 17. hetes terhes vagyok, szintén zenész (inzulinos). Az előző (első) gyerekemnél még diéta volt, most inzulin lett. Naponta 3x szúrok, 10-5-5 egységet. Nem érzem nagyon súlyosnak :) Csak a hasam néhol kék foltos :)))

A Péterfyben is van PIC.

p.
Előzmény: Shiro (1758)
Pogiii Creative Commons License 2008.06.08 0 0 1760
Az ambulancián mindig néznek acetont, de azért tőlem kértek 24 órás pisit is párszor, amíg be nem állt a diétám.
Előzmény: augusztusi_lany (1759)
augusztusi_lany Creative Commons License 2008.06.08 0 0 1759

Szia Trix29,

Én is a SOTE I-re járok, én egyelőre diétán, 31 hetes vagyok. A terheléses vizsgálatom 2 hónapja 8 lett, most pedig 12,2. Már úgy volt, hogy be kell feküdnöm inzulinbeállításrsa, de szerencsére a 6-os profilom jó lett. Átlaga 5,02 lett.

Neked hol szokták nézni a vizeletet? Nekem csak az ambulancián, de nem tudom ott néznek-e acetont. Fehérjét biztos.

PIC tényleg van, és nagyon jó. Ki az orvosod? Nekem D.A.

Előzmény: trix29 (1757)
Shiro Creative Commons License 2008.06.08 0 0 1758

Szia!

Nekem már a 10. héten a nagylabornál meg kellett csinálni a terhelést és ki is derült, hogy ismét gond lesz. Az előző terhességnél is GDMes voltam, de akkor diétával végig lehetett csinálni. A 16. hétig ment is a diéta (150g), de aztán kicsit magasabbak lettek az értékek (már sajnos pontos számokat nem tudok írni) és nem lehetett csökkenteni sehol, ezért lett inzulin. Ezzel együtt rögtön felemelték 180g-ra a diétát is. Ez maradt is így, illetve volt egy időszak, amikor éjjel is kellett ennem, ha felébredtem, olyan 2-3 óra körül. Na ez szinte sosem ment, még ha mentem is a szokásos WC körre, kinek van kedve ilyenkor enni... esetleg ittam egy pohár gyümölcslevet.

Eleinte én is két alkalommal, reggel és délben szúrtam 6-6 egységet, aztán két-három hetente emelt a belgyógyász... a végére 24-18-20-22 egységet kellett beadnom. Reggel, délben, este rövid hatásút étkezés előtt, és lefekvés előtt kellett még egy hosszú hatású. Így már elég viccesen néztem ki, mert ha valahova elmentem, akkor cipeltem két pent tokostól, meg a vércukormérőmet, meg a vérnyomásmérőmet... egy egész táskát kitettek ;o))

A SOTE1-en van pic. Ezen kívül még a SOTE2-n van, meg a János kh-ban.

Nekem program császárom volt, mert ez volt a harmadik császármetszésem. Persze engednek rendesen szülni, csak sokkal jobban odafigyelnek, illetve neked is nagyon figyelned kell. Mindig mindent pontosan írj, hogy mennyi a cukrod, mennyi inzulint adtál be, pontosan mikor adtad be. Ezek a szülésnél nagyon fontosak lesznek, mivel enni nem lehet, tudniuk kell, hogy nehogy hipózz. Fogsz kapni egy infúzió koktélt, amiben cukor és inzulin elegye van, azzal állítják be a cukrodat a szülés alatt. Mikor kikerül a lepény, akkor elzárják az infúzió csapját. Legalábbis nálam pontosan így történt. :o)

Azt nem tudom, hogy mondta-e a belgyógyászod, hogy neked receptre jár a vércukormérőbe való tesztcsík. Így sokkal olcsóbb, úgyhogy mindenképpen kérd, hogy írja fel, ha eddig nem tette. A napi szúrásmennyiségtől függ, hogy havonta hány dobozzal írhat fel. Ez általában nem lesz elég, mivel inzulin mellett nagyon sokat kell mérni, hogy a beállításokat egyfolytában tudják kontrollálni. Viszont én írtam egy levelet az OEP-nek, kértem, hogy méltányosságból egyéni elbírálás alá essek. A doki írt egy szakvéleményt és egy receptet, amit az orvosok általában tudnak, hogy hogyan kell kitölteni, és a terhesség végéig megkaptam az engedélyt havi - már nem emlékszem, hogy pontosan mennyi, de - nagyonsok doboz tesztcsíkra.

S.

Előzmény: trix29 (1755)
trix29 Creative Commons License 2008.06.07 0 0 1757
Akkor megnyugodtam, mert nagyon elégedett vagyok a dokimmal, nem szívesen váltottam volna ;o)
Előzmény: Pogiii (1756)
Pogiii Creative Commons License 2008.06.07 0 0 1756
Hahó! Van ám PIC, vendégeskedtünk is ott 9 napot az egyeskémmel (34 hétre született).
Előzmény: trix29 (1755)
trix29 Creative Commons License 2008.06.07 0 0 1755

Te mikortól voltál inzulinon (hányadik héttől), miért és mennyivel kezdtél? Én anno 200 CH-n voltam, aztán a 6-os profilon a reggeli után 8-as lett a cukrom. Erre a belgyógyász azt mondta, hogy akkor csökkenteni kell a CH-t, de aztán meglátta a vizeleteredményem és azt mondta így viszont emelni kell ( mert az aceton azt mutatja, a babának nem elég a kaja) viszont ezért muszáj inzulin :( Hát mit mondjak először eléggé magam alatt lettem, de már látom nem vészes a dolog. Ráadásul most 220 CH-n vagyok, ami néha még kicsit sok is. Ja és reggeli előtt kell 4 egység, vacsi előtt 2, eddig ezzel jól elvagyunk...

A SOTE I.-en fogok szülni, sztem ott van PIC, de nme vagyok biztos benne. Dokimmal 24-én találkozom, de tud az inzulinról és nem mondta, hogy ez most bármit befolyásolna. A szülésmegindítástól meg eléggé tartok :( Jobban szeretném, ha akkor bújna ki, amikor ő akar, de persze az egészsége mindenek előtt! Azért ha más baj nincs, akkor szülhetek hüvelyi úton, ugye? Te hogy szültél és hol?

Előzmény: Shiro (1753)
trix29 Creative Commons License 2008.06.07 0 0 1754
Hát sajna elég hamar :( Azt mondta a belgyógyász, csak azért, mert aceton volt a vizeletemben....
Előzmény: Pogiii (1752)
Shiro Creative Commons License 2008.06.06 0 0 1753

szia!

Én inzulinos voltam. Ahogy már többször is írtam a terhesség végére kb. 80 egység inzulint szúrtam naponta 4 alkalomra elosztva. Arra nagyon figyelj, hogy tartsd be a ch mennyiségeket és az étkezések időpontját is, mert inzulin mellett nem csak magas cukrot lehet produkálni, hanem hypozni is könnyen lehet. Bárhova mész, mindig legyen nálad legalább egy kisétkezésnyi valami, pl. 100%-os gyümölcslé egy kis dobozzal vagy diab. keksz... stb.

egyébként nem vészes a dolog. Nálam ahogy kivették a lepényt, azonnal leállították az inzulint is. Arra viszont készülj, hogy túlhordani semmiképpen nem engedik, tehát legkésőbb a kiírt napon megindítják a szülést, illetve arra is készülj, hogy inzulinos kismama csak olyan kórházban szülhet, ahol van PIC. Nem tudom, hogy hova jársz gondozásra, de ez akár orvosváltással is járhat.

S.

Előzmény: trix29 (1751)
Pogiii Creative Commons License 2008.06.06 0 0 1752
Szia, üdv itt! :)
Hú, jó hamar inzulinra vágtak, hallod :O.
6 még nem gáz.
Előzmény: trix29 (1751)
trix29 Creative Commons License 2008.06.06 0 0 1751

Sziasztok, csatlakozhatok?

3 hete vagyok diétán és sajna 1 hete inzulinon ( aceton volt a vizeletemben). Egyébként a 28 héten járunk :) 2 hét múlva kell visszamennem a belgyógyászatra, ahol átnézik a naplóm, hogy mikor mennyi volt a cukrom. Szerintetek az nortmális, hogy kaja után egy órával néha 6 körül van, míg előtte meg 4 körül volt? A klinikán azt mondták az 5 körüli értékeket "szeretik", de most meg azt olvastam, hogy azért 7-ig nem vészes....Van itt még vki, aki inzulnos lett?

dorottya79 Creative Commons License 2008.06.06 0 0 1750

A Hungária krt-on van egy, én hormonvizsgálaton voltam ott. Nem tudom, hogy ezt megcsinálják-e, érdemes felhívni őket. Interlab a cég neve, baromi gyorsan dolgoznak, bár olcsónak nem mondanám:

http://interlab-orvosi-laboratorium-kft.internettudakozo.hu/main.html

Előzmény: Törölt nick (1749)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.06 0 0 1749
6-ig normális.

Viszont a házidoki most azt mondta, hogy max. 3 havonta nézethetek HgA1c-t... ez nekem tök durva, terhesség alatt minimum 1,5-2 havonta akartam nézetni... (logikus, ez az egyetlen ami a tendenciát mutatja)

Nem tudtok véletlenül egy magánlabort a XIV-XVI. kerület környékén? (Mennyi lehet egy HgA1c vizsgálat? Én nem hiszem, hogy 2eFt-nál többe kerülne... csak azt nem értem, hogy ha a kórházban stb. is kifizetném akkor miért nem csinálják meg rendszeresen)
Előzmény: dorottya79 (1747)
Pogiii Creative Commons License 2008.06.06 0 0 1748
Az egyfajta "átlagos cukorértékre" utal visszamenőleg.
Előzmény: dorottya79 (1747)
dorottya79 Creative Commons License 2008.06.06 0 0 1747
A HgA1c mit takar? Akkor ez most jónak számít? Mennyi a normális?
Előzmény: Törölt nick (1745)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1746
Na... HgA1c 5,7 (határeset), éhgyomri 4,7 (12. hét)

Mondjuk jó sok mindent összezabáltam az elmúlt hónapokban (kakaóscsigák, fánkok tömkelege) úgyhogy most jön az, hogy visszafogott életmód, sütik helyett ha lehet akkor gyümölcs. Remélem akkor a HgA1c-m javulni fog.
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1745
Na... HgA1c 5,7 (határeset), éhgyomri 4,7 (12. hét)

Mondjuk jó sok mindent összezabáltam az elmúlt hónapokban (kakaóscsigák, fánkok tömkelege) úgyhogy most jön az, hogy visszafogott életmód, sütik helyett ha lehet akkor gyümölcs. Remélem akkor a HgA1c-m javulni fog.
dorottya79 Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1744

Köszi mindenkinek a segítséget, nagyon remélem , hogy menni fog! :)

Pont kedden mondtam a védőnéninek, hogy nekem tutira fel kell iratni előre tápit, mert bestresszelek ha nincs otthon és még a végén attól nem lesz tejem.

A másik: egy csomó helyen olvastam, hogy ha begyullad az ember melle, akkor jó rá, ha az anyatejet elkenjük. Nekem baromi érzékeny a mellem ( a 12. héten az egyik már be is repedt, bepantenezni kellett ) , szerintetem ezt az előtejet törölgessem le mindig vagy hagyjam rajta?

Bocsi a gusztustalankodásért és hogy offolom a szopi témával a topicot!

Vik 23 Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1743
Ha veled lesz a kórházban, akkor akár állandóan szopizhat, ha te úgy akarod.

Egy nagyon hatásos "praktika", amit egy nagyon okos doktornő javasolt az első gyerekemnél: amikor hazaviszed a babát, rögtön vegyél egy doboz tápszert, és tedd ki a gyerekszobában, vagy ott, ahol szoptatni fogod a kicsit! Így mindig tudod, hogy ha mégis éhes lenne a gyereked, ott van a tápszer, és bármikor tudsz adni neki. Nem hal éhen.
Rám komoly nyugtató hatása volt. Ugyan a tápszert végül bontatlanul dobtuk ki, de megérte az anyagi befektetést.

Viszont nem győzöm hangsúlyozni: ha mégis kell a babádnak hozzátáplálás, attól te semmivel nem leszel kevesebb, rosszabb anya vagy értéktelenebb nő. De ha kell is tápszer, akkor is próbálj szoptatni minél tovább.
Előzmény: dorottya79 (1739)
beali Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1742

augusztusi lány:

csatlakozom a többiekhez, hülyeség az újabb terheléses cukor. Velem is megcsinálták, és csodák csodája magas lett!!!:)

A dokim meg kiakadt, hogy biztos azért, mert nem tartom a diétát...Mondjuk rám is nézhetett volna, hisz akkor a 7. hónapban még mindig 1 kg-val voltam kevesebb, mint az elején, aztán ez így is maradt...(mondjuk volt miből leadnom:))

Igaz én nem vagyok jól példa, mert vidéki vagyok.

Előzmény: augusztusi_lany (1731)
augusztusi_lany Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1741

Köszönöm a nyugtatásokat:)

Abban reménykedem, hogy a dokim most már békén hagy a témával a hátralévő 7 hétben.

A szoptatást tényleg nem kell túlstresszelni. A lényeg, hogy hagyni kell, hogy kialakuljon a megfelelő kereslet-kínálat. Én 27 hónapig szoptattam a fiamat, és az első 6 hónapban csak anyatejet kapott, úgy hogy közben egyszer sem fejtem pluszban, egy gram anyatejet sem fagyasztottam le soha.

Viszont voltak időszakok, pár nap, amikor 2 óránként evett, hogy növelje a kínálatot.

Pogiii Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1740
Elég lesz neki. Ha óránként, akkor óránként.
Nekem most ketteskével az 5. napon lövellt csak be a nagyobb mennyiség. A kh-ban már a 4.-en tápszerezni akartak, mert kötelező mérni hazamenés előtt, hogy mennyit szopik, és 5g volt a max akkor még. Másnap meg elöntött... Ennyit erről....
Előzmény: dorottya79 (1739)
dorottya79 Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1739

Próbálok nem előre stresszelni, de ez azért baromi nehéz. Főleg nekem! :D

Egyébként pont ez a gondom, mármint hogy félek, hogy éhezik majd. Most épp azon agyalok, hogy hogy a bánatban lehet elég az a pici előtej a babának az első pár napban? Szerintetek ilyenkor akár óránként is cicire lehet tenni? Csak azért mert nekem a 20. hét óta folyik az előtejem és most kb 1 hete már rendes sárgás sűrű cucc jön (nem a korábbi átlátszó ) , óránként kb 1-1 kövérebb csepp mindkét mellemen. Tudom, hogy szülés után majd minden megváltozik és az előtej még nem jelenti azt, hogy lesz tejem, csak azon gondolkoztam, hogy ha már ilyen kevéskével kell neki az elején beérnie, akkor kár lenne zsepivel letörölgetni minden második cseppet...

Pogiii Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1738
Nyugiiii! MENNI FOG! Amúgy én most a másodiknál jöttem rá, hogy mennyire egyszerű... Az elsőnél fejtem, pótoltam, stresszeltem, aztán végül (nagy nehezen) belejöttem, szoptattam 15 hónapot. A másodiknál NEM STRESSZELTEM, és lőn, egyetlen egyszer sem fejtem, mégis van elég. Nem több, nem kevesebb, pont elég.
A legtöbb anyuka amúgy azért nem tud szoptatni, mert
A) stresszel, az apaszt
B) más stresszeli, hogy nem elég tápláló a teje/nincs elég/nem feszül a cici/nem elég gyorsan hízik a gyerek és más tévhülyeségekkel,
így
C) nekiáll pótolni tápszerrel, amivel sikeresen el is apasztja a tejét pár hónap alatt.

A statisztikák szerint kábé 1-2% csak azok aránya, akiknek tényleg nincs elég tejük. Aztán van még pár százalék, ahol szopisztrájkol a baba, de ezen (esetleg szopitanácsadó vagy doki segítségével) túl lehet lenni. A többiek mind a fenti hülyeségek miatt nem szoptatnak. Sajnos egy átlag fórumon 60-70%-ban tápszeresek a babák.

A fentiektől függetlenül természetesen ha az ember pont beleesik abba a pár százalékba, akkor tápszer, naés, ahogy Vik is írta, attól senki nem lesz rosszabb anya.

Amúgy nemrég olvastam, hogy ha nem szoptatsz, még egy hónap után is visszahozható a tej! Ha épp kevesebb van, a baba többször akar enni, oszt kész, pár nap után beáll a mennyiség az igényeknek megfelelően. Csak az ilyen pár napok alatt nem szabad nekiállni tápszerrel tömni, hogy "ne éhezzen" mert nem éhezik.
Előzmény: dorottya79 (1735)
dorottya79 Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1737

Nekem a 29-30. hét fordulóján mérték 1700-nak, ami az uh gép szerint pont 30-31-nek felel meg, mondták, hogy minden rendben! A 4 nap az semmi, hidd el, főleg ha a baba haskörfogata alapján számolták, lehet, hogy fél óra múlva már úgy helyezkedett volna el, hogy 2 nappal kisebb :)

Egyébként meg mi a bánatos isten nyilának kell ismételni a terhelésest??? Ezt egyszerűen nem értem! Most valaki ettől okosabb lett? Vagy azt hitte valaki, hogy a terhesség előrehaladtával elmúlt a gdm vagy mi a frász? Miért kell pluszban terhelni titeket ezzel?! Persze hogy rosszabb lett, hisz eltelt azóta idő és az inzulintermelés nyilván romlott, de kit érdekel ez most?! A lényeg, hogy a diéta működik és se neked, sem a babádnak a vérében nem úszkál fölösleges cukor! (bocsi, csak ezen úgy felhúztam magam )

Előzmény: augusztusi_lany (1725)
Vik 23 Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1736
No, itt is az a legfontosabb, hogy ne izgulj! A másik fontos, hogy ha mégsem sikerül csak anyatejjel etetned a babát, attól te semmivel nem vagy rosszabb anya, mint az, akinek sikerül, a kisbabádnak pedig nem lesz semmi baja, ha esetleg tápszert is kell kapnia. Bízz magadban és a babában!
Előzmény: dorottya79 (1735)
dorottya79 Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1735

Csak kapkodom a fejem babakajás témában, én  még nagyon nem vagyok képben.  Egyenlőre azon izgulok, hogy egyáltalán tudjak majd egy-két hónapot szoptatni, a környezetemben valahogy senkinek sem megy/ment (anyum, barátnőm stb ) .

Most bújom a könyveket, hogy legalább egy-két bakit ki tudjak majd küszöbölni, de már most érzem, hogy emiatt sokkal felkészültebb leszek. Csomó tévhitet eloszlattak az infók (pl hogy nem szabad csak 3 óránként és egy mellből szoptatni, hogyan kell bekapni a mellbimbót stb ) , remélem a gyakorlatban is menni fog! :))

Vik 23 Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1734
Az én elsőmet egy hónappal előbb meg akarták szüleszteni, mert sokáig túl nagy volt. (Pedig ott még a béka feneke alatt volt a cukrom.) Aztán megszokta a doktornőm, hogy az én gyerekeim már csak ilyen nagyok.
Előzmény: Pogiii (1733)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!