Keresés

Részletes keresés

isai Creative Commons License 2017.11.12 0 0 138

Ez nem lenne rossz ötlet, de a pollenadók cseresznyék, gondolom nagysággrenddel nagyobbra nőnek.f

Előzmény: evodia2010 (137)
evodia2010 Creative Commons License 2017.11.11 0 0 137

Szerintem várjál türelmesen és figyeld a megtermékenyülést. De ha biztosra mennél, olts rá a piramisra egy kisebb ágba porzófajtát (ha van olyan) tavasszal.

isai Creative Commons License 2017.11.11 0 0 136

Két éve ültettem egy Piramis meggyet. A környéken van több meggyfa, fogalmam sincs milyen fajták, illetve nekem egy Maliga emléke. Idén volt rajt pár virág, de akkor volt az a hideg idő, esett a hó, így nem tartottam fontosnak, hogy nem nevelt termést. Most olvasgattam a meggyekről, mert szeretnék egy feketicsit ültetni és véletlenül vettem észre, hogy a Piramis részben önmeddő, porzóinak Katalin, Carmen, Margit cseresznye fajtákat írja. Hát ilyenek nincsenek a környéken. Szerintetek a helyi meggyek valamilyen szinten megporozzák? Ha belemegyek a cseresznye ültetésbe, akkor egy spirálba kerülök, Piramis - porzó - porzó porzója. Hát nem tudom mit csináljak.

Silvan Creative Commons License 2017.11.06 0 0 135

Nyíregyháza és Debrecen körzetében tudtok beszerzési forrást Feketics meggy csemetére?
Köszönöm előre is a válaszotokat!

tábla Creative Commons License 2017.10.31 0 0 134

Sajnos nincs nekik.

Előzmény: Ali-bá (132)
Ali-bá Creative Commons License 2017.10.26 0 0 133

Azt írja:

"Kései, július végén éri el a szedési érettséget."

Előzmény: Ali-bá (132)
Ali-bá Creative Commons License 2017.10.26 0 0 132

Azt hiszem itt tudsz venni :  http://kerteszetiarudagardony.hu/pandi-meggy/

Előzmény: tábla (131)
tábla Creative Commons License 2017.10.25 0 0 131

Keresek késői Pándy meggy csemetét, mely érési ideje július második fele.

Sajnos a faiskolák csak a Pándy 48, Pándy 279 és a Pándy Bb 11 kaphatóak, melyek kb egy hónappal korábban érnek )jun. 20 körül) és a gyümölcsük sem méretben sem ízben nem versenyképes a késői Pándyval.

Tudna valaki segíteni?

evodia2010 Creative Commons License 2017.10.11 0 0 130

Offtopic-ot folytatva :) nálam sermina ringló volt tök vírusos.

Ringlóban "valor" nevűt láttam mostanában, ami új talán, meg a japánszilvákat is ilyen néven árulják a piacon.

Vajon meggyben miért nincsenek új fajták?....

fehérkutya Creative Commons License 2017.10.11 0 0 129

Vírus tünetet nem láttam rajta (magon), de attól még lehet az.

Több "beszterceim" vírusos volt, nem hiszem, hogy ringlók nem fertőződtek. Szerintem elég toleránsak.

Előzmény: fehérkutya (128)
fehérkutya Creative Commons License 2017.10.11 0 0 128

Termése idén 4,5cm átmérő körül volt. Öregebb fán volt év, mikor kisebb volt ( igaz, darabra nagyon sok).

Előzmény: Ali-bá (126)
tudomka1958 Creative Commons License 2017.10.11 0 0 127

here...

most latom hogy a meggy topicba irtam aringlorol!

bocsi ...

aliba Jo helyre valaszoltal!

Ali-bá Creative Commons License 2017.10.11 0 0 126

Melyik Zöld-ringlód van? Amelyiknek a termése 2.5 cm, vagy az Óriás-zöldringló amelyik 5 cm-es? Nem vírusos?

Előzmény: fehérkutya (125)
fehérkutya Creative Commons License 2017.10.11 0 0 125

Nekem althann és zöld ringló van. Nálam egyik sem macerás. Althann már olyan magas/öreg/felkopaszodott, hogy permet sosem éri.

Zöld ringló pálinkája finomabb, enni althannt szeretem jobban ( nem olyan édes és nem olyan puha ) és tovább is tárolható.

Előzmény: tudomka1958 (123)
Ali-bá Creative Commons License 2017.10.11 0 0 124
Előzmény: tudomka1958 (123)
tudomka1958 Creative Commons License 2017.10.11 0 0 123

ringlot szeretnek ulterni de ahogy olvasom a szilvafelek eleg macerasak...

erdemes egyaltalan?

es ha igen van javaslat fajtara?

Balázs730628 Creative Commons License 2017.10.11 0 0 122

Köszi mindenkinek.

Korai meggyet nem akarok, épp elég tennivaló van május végén, június elején a kertben. Meg van eprünk is, ami épp addigra fogy el, mire érni kezd a cseresznye. 

Végül is eldöntöttem, hogy újfehértói fürtöst veszek, ha el nem fogyott azóta.

nyebojsza Creative Commons License 2017.10.10 0 0 121

Ha gondolod (és találok elég erős gyökérsarjat) küldök én, de meg ne kérdezd milyen fajta. Késői...

Előzmény: Balázs730628 (118)
evodia2010 Creative Commons License 2017.10.09 0 0 120

Meteor korai meggy már május végén június elején érik. Lehet beelőzné a cserkó fádat....

fehérkutya Creative Commons License 2017.10.09 0 0 119

A földlabdás fa lutri. Sok helyen a megmaradt fákat begyömöszölik egy kis cserépbe ( nekem 2/2 ilyen volt ) . Gyökerei összetekerednek, ültetés után alig fejlődik a fa ( érdemes kibontani gyökereket, akkor meg jobb olyat venni, aminek látod gyökereit vásárlás előtt).

Földlabdásnak akkor van értelme, ha vegetációs időben akarsz ültetni.

Ne piacon vagy vándorkereskedőnél vegyél fát, ki tudja hányszor hozzák-viszik.

Balázs730628 Creative Commons License 2017.10.08 0 0 118

Köszönöm mindenkinek, hogy tapasztalatát megosztotta velem.

Nekünk ez a második meggyfánk lenne. Azért ültetnék, mert nagyon szeretjük a meggyet, szívesen teszünk el mélyhűtőbe is, és egy fa elég keveset terem (a mi igényeinkhez képest).

Pl. szeretem, ha bőven van meggy egész évben meggyes pitéhez, de a gyümölcsleves is finomabb, ha egy kis meggyel meg van bolondítva (a cseresznye és az alma mellett). A savanyú volta tehát ételben nem lenne hátrány, legföljebb friss fogyasztásnál.

Édes gyümölcsnek júniusban ott a hatalmas germersdorfi cseresznyefánk. :-))))

Kifejezetten azért akarok későit, mert amíg a cseresznyénk le nem fogy, nincs időm a meggyel foglalkozni, nem is kívánjuk enni, annyira bőséges a cseresznyetermés. Utána esszük/szedjük a mostani meggyfánkat. Szeretném, ha a másik meggyfa nem azzal egy időben érne, hogy hosszabb ideig élvezhessük a meggyet frissen, meg könnyebb legyen a munkát ütemezni (leszedés, kimagozás, mélyhűtőbe tevés).

Jó kérdés, hogy milyen fajta a mostani. Nos, mivel a kerttel együtt kaptuk, ezt nem tudom. Tippem szerint lehetne Érdi bőtermő, vagy valami ehhez hasonló (érési időben, ízben).

Jelenleg a Maliga emléke és az Újfehértói fürtös között hezitálok. Amihez ragaszkodom, hogy földlabdás legyen, ne szabad gyökerű. Nem akarok kockáztatni, meg ez hamarabb is fordulna termőre.

A Feketics meggy sejtem milyen lehet (piacon láttam, ill. vettem régen). Csodálatos finom, édes, de korai érésű, tehát egyszerre érne a cseresznyénkkel. Ha nem lenne cseresznyefánk, valószínűleg azt ültetnék.

fehérkutya Creative Commons License 2017.10.06 0 0 117

Lehet, mert sokat köt. 

íze szerintem nem különleges, átlagos elég savanyú meggy ( aki az édeset szereti, annak nem biztos, hogy ízleni fog.). Nincs kesernyés jellege.

Első években bántam, hogy ezt ültettem, mert kicsi és nem különösebben finom.

Már nem bánom, mert nagyon megbízhatóan sokat terem. Nagyon gyorsan szedhető.

Ha csak egy meggyfának lenne hely, akkor nem ezt ültetném.

Többi meggyemnek nem tudom fajtáját- Aminek tudom az meg még nem terem ( üveg és bosnyák ).

Előzmény: Balázs730628 (114)
evodia2010 Creative Commons License 2017.10.06 0 1 116

"Van újfehértói fürtős fám, meteor és maliga után az érési sorban."

Ezt írtam korábban, ami nálam azt jelenti, hogy a maliga az újfehértói előtt (korábban) érik. Nálam legalábbis.

Feketics meggyet szoktuk még emlegetni. Nekem sajnos még nincs.

Előzmény: Balázs730628 (114)
zerger88 Creative Commons License 2017.10.06 0 0 115

Saját meggyem pont ilyen amit írsz, csak tudnám a nevét....:)
jun 20tól lehet szedni juli 15ig lehet szedni. Bár idén az árnyékban hagytam meggyet tovább és augusztus elejéig eszegettem/sütöttem belőle. A környezetemben sok a moniliás fa, ő viszont kevésbé az. Még annyi hogy kevésbé szokott girnyós lenni, bár lehet hogy van előbb érők és inkább azokra mennek a cs.legyek erre meg már nem jut erejük :) Mérete közepes, igaz ritkítva meg metszve sosincs.

Előzmény: Balázs730628 (111)
Balázs730628 Creative Commons License 2017.10.05 0 0 114

Köszönöm az eddigi hozzászólásokat!

Fehérkutya! Az íze milyen az újfehértóinak?

A kicsi gyümölcshöz annyit, hogy állítólag olyan hajlamú, hogy túl sok termést akar nevelni, ezért ritkítani kell. Lehet, hogy csupán emiatt kicsik a meggyek?

Azóta javasolt valaki egy másik fajtát: "Maliga emléke" - ez a neve.

Nem sokkal korábban érik (ebből a szempontból jó lenne). Sok szépet és jót írnak róla, aki ajánlotta, az szerint az íze is finom. Egyetlen, nem hibája, inkább különlegessége, hogy:

"Sajátos metszést igényel, termését ugyanis a 3 vagy annál idősebb termőalapokon fejlődő termőnyársakon hozza."

Egyszóval ezt külön meg kell tanulnom, hogy kell metszeni, mert nem úgy, ahogy az összes többi gyümölcsfámat.

Van, aki szerint az Érdi bőtermő sem sokkal korábban érik, és annak a gyümölcsét mindenki finomnak tartja.

Minden tapasztalat érdekel, ami késői, vagy középkésői fajtákról szól! Az íze, a monília-ellenállósága, hogy hány év után fordul termőre, hogy éretten mennyire tartható a fán stb. stb.

fehérkutya Creative Commons License 2017.10.05 0 0 113

Én nem locsolok és nálam az újfehértói nagyon apró. Igaz még fiatal a fa, nem lehet mély gyökere.

Minden évben igen bőven terem és nem beteges ( virágzásban permetezem moníliára, aztán csak termés után gombaölőzök ). 

Előzmény: Balázs730628 (111)
evodia2010 Creative Commons License 2017.10.05 0 0 112

A késői meggyel szemben a kukacosodást szokták felhozni.

Én régen nem találkoztam ilyennel, de mostanában én is szedtem szomszéd :) fáról kukacos meggyet. Hát, már korábban szaporítottam róla.

Van újfehértói fürtős fám, meteor és maliga után az érési sorban. Maliga és fürtös nálam kisebb mint a meteor.

Arra nem emlékszem, hogy ne lehetne frissen fogyasztani. Én valami nagyobb szeműt keresnék már. Egyelőre a meteor a kedvencem.

Piramist még nem tudtam megkóstolni. Nincsenek új fajták???

Balázs730628 Creative Commons License 2017.10.05 0 0 111

Üdv mindenkinek!

Meggyfát akarok ültetni, a fajta kiválasztásával van problémám.

Lehetőleg késői érésűt szeretnék.

Interneten bóklászva az Újfehértói fürtöst találtam. Sok szép és jó dolgot írnak róla, de volt, aki azt mondta, friss fogyasztásra nem igazán való, mert nincs jó íze, ill. túl savanyú. 

Kinek van ezzel tapasztalata?

Más egyéb fajtát tudtok-e javasolni? Olyan lenne jó, ami jún. második felében vagy júliusban érik. Előny, ha éretten a fán hagyható egy ideig (nem megy tönkre az érett gyümölcs), ha elhúzódó érésű, ha öntermékeny, és persze ha viszonylag ellenálló a moníliával szemben.

arpad-lajos Creative Commons License 2017.09.28 0 0 110

Magadnak kell eldönteni !

https://www.magro.hu/agrarhirek/szakcikkek/meggyfajtak-es-tulajdonsagaik-ii-resz/

A Pipacs 1 egy rendkívül bőtermő meggyfajta, június 22-25. közé tehető az érési ideje. Gömb alakú gyümölcsei 4-5 grammos tömegűek lehetnek. Héja és húsa egyaránt világos színűek. Íze kesernyés, friss fogyasztásra kevésbé alkalmas, inkább konzerv és cukrászipari célra használható fel. Moníliával szemben toleráns fajta.

Előzmény: csehrigo (109)
csehrigo Creative Commons License 2017.09.28 0 0 109

Érdemes beszerezni a Pipacs 1-et vagy nem? Már csak ez a kérdés. :-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!