Szerintem várjál türelmesen és figyeld a megtermékenyülést. De ha biztosra mennél, olts rá a piramisra egy kisebb ágba porzófajtát (ha van olyan) tavasszal.
Két éve ültettem egy Piramis meggyet. A környéken van több meggyfa, fogalmam sincs milyen fajták, illetve nekem egy Maliga emléke. Idén volt rajt pár virág, de akkor volt az a hideg idő, esett a hó, így nem tartottam fontosnak, hogy nem nevelt termést. Most olvasgattam a meggyekről, mert szeretnék egy feketicsit ültetni és véletlenül vettem észre, hogy a Piramis részben önmeddő, porzóinak Katalin, Carmen, Margit cseresznye fajtákat írja. Hát ilyenek nincsenek a környéken. Szerintetek a helyi meggyek valamilyen szinten megporozzák? Ha belemegyek a cseresznye ültetésbe, akkor egy spirálba kerülök, Piramis - porzó - porzó porzója. Hát nem tudom mit csináljak.
Keresek késői Pándy meggy csemetét, mely érési ideje július második fele.
Sajnos a faiskolák csak a Pándy 48, Pándy 279 és a Pándy Bb 11 kaphatóak, melyek kb egy hónappal korábban érnek )jun. 20 körül) és a gyümölcsük sem méretben sem ízben nem versenyképes a késői Pándyval.
Korai meggyet nem akarok, épp elég tennivaló van május végén, június elején a kertben. Meg van eprünk is, ami épp addigra fogy el, mire érni kezd a cseresznye.
Végül is eldöntöttem, hogy újfehértói fürtöst veszek, ha el nem fogyott azóta.
A földlabdás fa lutri. Sok helyen a megmaradt fákat begyömöszölik egy kis cserépbe ( nekem 2/2 ilyen volt ) . Gyökerei összetekerednek, ültetés után alig fejlődik a fa ( érdemes kibontani gyökereket, akkor meg jobb olyat venni, aminek látod gyökereit vásárlás előtt).
Földlabdásnak akkor van értelme, ha vegetációs időben akarsz ültetni.
Ne piacon vagy vándorkereskedőnél vegyél fát, ki tudja hányszor hozzák-viszik.
Köszönöm mindenkinek, hogy tapasztalatát megosztotta velem.
Nekünk ez a második meggyfánk lenne. Azért ültetnék, mert nagyon szeretjük a meggyet, szívesen teszünk el mélyhűtőbe is, és egy fa elég keveset terem (a mi igényeinkhez képest).
Pl. szeretem, ha bőven van meggy egész évben meggyes pitéhez, de a gyümölcsleves is finomabb, ha egy kis meggyel meg van bolondítva (a cseresznye és az alma mellett). A savanyú volta tehát ételben nem lenne hátrány, legföljebb friss fogyasztásnál.
Édes gyümölcsnek júniusban ott a hatalmas germersdorfi cseresznyefánk. :-))))
Kifejezetten azért akarok későit, mert amíg a cseresznyénk le nem fogy, nincs időm a meggyel foglalkozni, nem is kívánjuk enni, annyira bőséges a cseresznyetermés. Utána esszük/szedjük a mostani meggyfánkat. Szeretném, ha a másik meggyfa nem azzal egy időben érne, hogy hosszabb ideig élvezhessük a meggyet frissen, meg könnyebb legyen a munkát ütemezni (leszedés, kimagozás, mélyhűtőbe tevés).
Jó kérdés, hogy milyen fajta a mostani. Nos, mivel a kerttel együtt kaptuk, ezt nem tudom. Tippem szerint lehetne Érdi bőtermő, vagy valami ehhez hasonló (érési időben, ízben).
Jelenleg a Maliga emléke és az Újfehértói fürtös között hezitálok. Amihez ragaszkodom, hogy földlabdás legyen, ne szabad gyökerű. Nem akarok kockáztatni, meg ez hamarabb is fordulna termőre.
A Feketics meggy sejtem milyen lehet (piacon láttam, ill. vettem régen). Csodálatos finom, édes, de korai érésű, tehát egyszerre érne a cseresznyénkkel. Ha nem lenne cseresznyefánk, valószínűleg azt ültetnék.
Saját meggyem pont ilyen amit írsz, csak tudnám a nevét....:) jun 20tól lehet szedni juli 15ig lehet szedni. Bár idén az árnyékban hagytam meggyet tovább és augusztus elejéig eszegettem/sütöttem belőle. A környezetemben sok a moniliás fa, ő viszont kevésbé az. Még annyi hogy kevésbé szokott girnyós lenni, bár lehet hogy van előbb érők és inkább azokra mennek a cs.legyek erre meg már nem jut erejük :) Mérete közepes, igaz ritkítva meg metszve sosincs.
A kicsi gyümölcshöz annyit, hogy állítólag olyan hajlamú, hogy túl sok termést akar nevelni, ezért ritkítani kell. Lehet, hogy csupán emiatt kicsik a meggyek?
Azóta javasolt valaki egy másik fajtát: "Maliga emléke" - ez a neve.
Nem sokkal korábban érik (ebből a szempontból jó lenne). Sok szépet és jót írnak róla, aki ajánlotta, az szerint az íze is finom. Egyetlen, nem hibája, inkább különlegessége, hogy:
"Sajátos metszést igényel, termését ugyanis a 3 vagy annál idősebb termőalapokon fejlődő termőnyársakon hozza."
Egyszóval ezt külön meg kell tanulnom, hogy kell metszeni, mert nem úgy, ahogy az összes többi gyümölcsfámat.
Van, aki szerint az Érdi bőtermő sem sokkal korábban érik, és annak a gyümölcsét mindenki finomnak tartja.
Minden tapasztalat érdekel, ami késői, vagy középkésői fajtákról szól! Az íze, a monília-ellenállósága, hogy hány év után fordul termőre, hogy éretten mennyire tartható a fán stb. stb.
Meggyfát akarok ültetni, a fajta kiválasztásával van problémám.
Lehetőleg késői érésűt szeretnék.
Interneten bóklászva az Újfehértói fürtöst találtam. Sok szép és jó dolgot írnak róla, de volt, aki azt mondta, friss fogyasztásra nem igazán való, mert nincs jó íze, ill. túl savanyú.
Kinek van ezzel tapasztalata?
Más egyéb fajtát tudtok-e javasolni? Olyan lenne jó, ami jún. második felében vagy júliusban érik. Előny, ha éretten a fán hagyható egy ideig (nem megy tönkre az érett gyümölcs), ha elhúzódó érésű, ha öntermékeny, és persze ha viszonylag ellenálló a moníliával szemben.
A Pipacs 1 egy rendkívül bőtermő meggyfajta, június 22-25. közé tehető az érési ideje. Gömb alakú gyümölcsei 4-5 grammos tömegűek lehetnek. Héja és húsa egyaránt világos színűek. Íze kesernyés, friss fogyasztásra kevésbé alkalmas, inkább konzerv és cukrászipari célra használható fel. Moníliával szemben toleráns fajta.