Kocsmárosné ,töltsön egy icce bort hadd mossam le a torkomról a port Azt mondják hogy boros vagyok mert én olyan veres vagyok. Veres a libának orra pedig bele sem mártja a borba
azt mondják, hogy részeg vagyok hogy oly könnyen ingadozok A nádszál is ingadozik pedig csak az mindig vizet iszik...........stb stb stb
Mindig beszéljünk meg előbb egy árat. Mi ajánljunk először összeget, és nyugodtan lehet számunkra pofátlanul kicsi is ez az összeg, ők a reálérték 10-20 szorosát kérik eredetileg.
Hát igen... Alkudtam már néhány országban, de a legkeményebbek Marokkóban (és azon belül Fezben) voltak. Igaz, a leghangulatosabbak is. Volt ahol a végső ár így nézett ki: x dirham + 2 db tesco gazdaságos ceruzaelem + 1 db cerbona müzli szelet + 3 szál magyar cigaretta... :-)
Azért itt néhány dologban lehetne vitatkozni, de mindegy...
Pl. nem értem ezt a taxis dolgot. Elvileg Fezben is, és a többi királyi városban ahol jártunk minden taxisnak használnia kell az órát, ugyhogy igy sokkal könnyebb a helyzet, nincs szükség alkura. És az meg főleg nem igaz, hogy ezer másik taxi vár ránk... ezen nagyon elcsodálkoztam. Pl. esténként a csucsban egyáltalán nem lehetett taxit találni, többször félelmetes is volt,(hogy jutunk vissza a város másik végén lévő szállodába a sötétben??) 15-20 perc is volt, mire sikerült egyet találni. De még nappal is legalább 5 perc volt... nem egy Damaszkusz az biztos. Rendesen meg kellett harcolni érte, sőt ha nem voltunk elég erőszakosak, simán beelőzött egy-egy helyi, és lecsapta a kezünkről a taxinkat. Fel kellett venni a tempót rendesen.
Kétszer jártam Törökországban és Isztambul mindig kimaradt... gondos kikerülés canakkale felé képeket nézve kezdem kicsit sajnálni.....bár az indok,hogy gépkocsival bemenni rémálom lehet azért még mindig rémiszt....
"Pár jó tanács, ha Fezben (vagy Marokkóban) járnátok:
Fezben, általában a nagyobb városokban mindenképpen fogadjatok fel hivatalos(!) helyi vezetőt. A többi kuncsorgóval nem kell foglalkozni. Körülbelül 2000 forint elég neki egy hosszú, egész napos túrára, és ha veletek van, a helyiek nem vernek át, a taxisok órát bekapcsolva visznek, ugyanakkor Fez medinája olyan kacifántos, hogy könnyen és nagyon csúnyán el lehet benne tévedni. A nem hivatalos vezetőknek rossz a modoruk, általában helyi munkanélküliek, akik mindenféle kamu történettel szórakoztatják a turistákat. Eléggé ragadósak, az utca szélén állva szemkontaktusra vadásznak, vagy melletted elsuhanva sziszegnek halkan. Nem kell róluk tudomást venni. A vezető be fog vinni szőnyeges boltba, a híres bőrcserző boltjába és még egyéb helyekre, ahol nagyon kedvesen, egy tea mellett kínálják/mutatják be a portékájukat. Ezekből tényleg nem kell venni, nagyon udvariasak és nem lesz baj, ha nem vásárolunk. Bár a termékek remek minőségűek, mi is jobban járunk, mert hasonló vagy még szebb darabokat tized áron lehet megkapni máshol, például Marrakes szukjában, ami sokkal turistabarátabb hely.
Mindig beszéljünk meg előbb egy árat. Mi ajánljunk először összeget, és nyugodtan lehet számunkra pofátlanul kicsi is ez az összeg, ők a reálérték 10-20 szorosát kérik eredetileg. Főleg a taxisokkal vigyázzunk. Ha nincs velünk hivatalos guide, mindig mi mondjuk előre az összeget, különben pórul járunk. Ha nem mennek bele, sebaj, ezer másik vár.
Mindenki vigyen magával pálinkát, vagy erős gyomor tisztító szeszt, igen jól jöhet. Sokan már az első két-három napban kibuknak. Mi 10 napig egész jól megvoltunk. A helyi víz turistáknak ihatatlan, de 50-től 120-forintig (alku kérdése) lehet kapni mindenhol üveges vizet, ami jó. A piros kupakos a legfinomabb, de attól fáj a has. Mi erre későn jöttünk rá."
Ja, nekem azért volt különleges még a fezi medina, mert most jöttem rá, hogy még sosem voltam ilyen hegyes-dombos medinában, eddig mindegyik sík volt. Itt még dombot-hegyet is kellett mászni, de ugyanugy tele volt házakkal és sikátorokkal, csak ment fel az utca a hegyre. Nagyon érdekes volt.
képek majd valamikor később, most még sok dolog van...(és alváslemaradás)
Én szeretek ilyen medinákban eltévedni. A Zuram általában kitalál, én csak a kiakasztott cuccokról tudom, ha arra már jártunk. (ha közben megvették, az pech!! :-)
Egyszer minket is egy kisgyerek vezetett ki az egyik kapuhoz, mert akkor már végképp nem tudtuk merre járunk. Ilyen kicsi alacsony, sötét átjárókon vitt ki, magamtól sosem mentem volna be egy ilyenbe. A fezi medinában amugy 9400 utca van, és ebből 1000 zsákutca. ja, és egyéb veszély, hogy ugrálni kell a teherhordó szamarak és öszvérek elöl. Kiabálnak (a gazdáik), hogy "balak" - vigyázz! és nem lassítanak.
Egyébként abszolut nem volt félelmetes, én nagyon élveztem. Ha nem tudtuk merre járunk csak figyelni kellett merre megy sok ember, az volt a "főut", egyébként meg csak egy városkapuhoz kellett kijutni, onnan már volt taxi.
Tengerszemhez mi Károlyfalváról mentünk fel (horgásztó-tól) és ahogy felérsz szépen balról lehet kerülni érzésre egy jelőletlen gyalogösvényen (keskenyke) bejutsz abba a kis szurdokba.... tényleg nagyon szép...... szép aszúja van a tógazdának is!!
Hello, én meg ajtómániás lettem Isztambulban. Hát az milyen egy szép város... Itt van pár kép: Klikk. A másik fotóalbumom már betelt, és nyitottam ezt.
Jó volt, csak hideg és sok eső... (amiért ők meg állítólag már régóta imádkoznak. :-) Még várhattak volna egy kicsit... ) ugyhogy hazajöttünk melegedni Afrikából!
Valamelyik reggel olyan 5 fok körül volt Fezben, meglátszott a lehelet rendesen...a gyereknek vettünk egy szőrös télikabátot, legalább ő nem fázott. Sok szép kaput láttunk. Elég is volt, kiakasztottak rendesen, hogy még arabul sem tudnak (a franciát meg utálom) Volt pár átverés, bár most nem olyan durvák mint előzőleg, figyeltünk nagyon! :-) Fez hihetetlen volt a világ legnagyobb medinájával, én ilyet még soha sem láttam...
Jaja, Hammam Mellegue a mai napig működik, egy helyre kis meleg vizes forrás táplálja. A víz ugyan csak bokáig/lábközépig ér a medencében, de el lehet nyújtózni benne. Rajtunk kívül más nem is volt ott, csak néhány helyi néni, De a kövér és öreg nénikhez csak A. nézhetett be a természetes szaunába, én megfoszttattam ettől az élménytől...:)
Ne is mondd! Amikor eltévedtünk, pont Kairouan felé mentünk... Mondtam is A-nak, hogy nem, nem és nem!:-) Szeretem ám Kairouant, de most más érdekességre vágytam. Például lábáztatásra egy igazi római fürdőben!:-)