Hát a fiam születéséig én is így gondoltam. Nekem természetes volt, hogy a két lánnyal rengeteg tejem volt, fejtem, szoptattam, fejtem, szoptattam. A lányaim kéthetes korukig voltak a Bakáts téren mint korababák, ezidő alatt 16 liter tejet adatam le és naponta 4x szoptattam a két gyereket.
Álmomban sem gondoltam volna, hogy a fiamnál gond lesz. Minden kinlódás ellenére napi maximum 3-4 decit sikerült több részletben irtózatos kinlódások árán kifacsarni. Pedig bennem minden jó szándék megvolt.
Fiam is koraszülött volt és amellett, hogy elfolyt magzatvízzel, nyitott méhszájjal battyogtam be a kórházba Oxitocint kaptam a szülésznőtől. Később a szaksajtóban olvastam, hogy az Oxitocin nem is ritka mellékhatása, hogy elmarad a tej belövelése. Szerencsénk volt, hogy a kerületben lehetett pótlást szerezni. Már hét hónapos elmúlt a fiam amikor a tej egyszerre minden különleges kecmec nélkül elkezdett folyni. Sajnos akkor már a fiamat nem lehetett rávenni a szopásra.
alapvetoen ilyenkor az a szabaly, hogy csak annyit szabad lefejni, amennyi megszunteti a feszito erzest,
ha nem feszul a cicid, ne piszkald, amugy ahogy idike mondja, ha eddig nem gyulladt, mar nem is fog, valoszinuleg nagyon keves tejcsi volt, vagy a kislanyod szep fokozatosan szabalyozta az elvalasztodasat,
mostantol ha piszkalod ki fog jonni, ne nyulj hozza, hamarabb elmulik, illetve ha esetleg tervezed a gyogyszerszedest, a fogamzasgatlo a maradek mennyiseget el tudja tuntetni
Lányok,icipicit OFF leszek.
1 hónapja,15 hónapos korában a kislányom eldöntötte,hogy ő már nagylány és nem szopizik tovább.
Az elmúlt 15 hónapban mindenhol azt olvastam,hallottam,hogy attól lesz az embernek több teje,ha kiürül a melle vagy fejéssel,vagy szopival.A maradék tejcsit pedig ki kell fejni,nehogy begyulladjon tőle a mell.Az én mellemből még egy keveset ki lehet sajtolni.Mit csináljak vele?Ha kifejem,több lesz.Ha nem,nem fog begyulladni?Ha hagyom,hova lesz?
Tudom,hülyeség,de homályosítson már fel valaki tapasztalt.
Bocsi, nem Neked szántam hanem szasenykának. Tegnap kicsit rossz napja volt a rendszarnak, meg nekem is, a rendszargizda este 10-ig bütykölte a cuccost. Itt-ott hozzáfértem a géphez, de mint látom rengeteg dolgot sikerült összebazilikázni. Elnézést kérek mindenkitől ha valahol valaki úgy érzi nem őt illeti a hozzászólás. Az esetleges duplázásokért is bocsi.
Semmi másra csak, hogy beírásaidat olvasgatva te sem vagy a türelem szobra és a humorod is elég vitriolos. Na az enyém se különb. De nem akarom szét OFF-olni a topicot. Sokan vannak akiknek tényleg problémát okoz a dolog.
Visszatérve az alaptémához, a kedvenc madamom után szabadon: a szoptatás lényege a kellő folyadék bevitel, (Bármi lehet ami kiadós, vitamin és ásványianyag tartalmú, tehát mindenkit jól el kell küldeni a fenébe a jó öreg rántott levesével) és a fejés a fejés a fejés. Szerintem a legkevesebb kárt a kézi fejés okozza, de hát ez mindenkinek a magánügye. Egyébként jobb gyermekorvosi rendelőkben ezt meg lehet beszélni akár az orvossal, akár a védőnővel. A szülészeti osztályokon a csecsemős nővérek is szívesen adnak tanácsot ha végkép nem megy a dolog. Nem szabad elkeseredni időt kell adni a gyereknek, és az anyukának is szüksége van egy kis pihire a nagy esemény után. Nem úgy megy ez ahogy a nagykönyvekben a csodaokos férfidokik megírják. Fel a fejjel mindenkinek. Kívánok mindenkinek sikeres szoptatást és szépen fejődő babákat.
öregSam a vén tyúk.
Köszi, köszi, ma rendkívüli módon bele kakkantottak a palacsintámba a melóhelyen úgyhogy helyből vagyok olyan gonosz mint máskor nekifutásból. Egyébként tényleg jobb napom lett a mosolyodtól. Bele olvasgattam a beirásaidba, hát te sem vagy semmi.
Én már egy 40 + ÁFA sziportyó vagyok, kellő rosszindulattal és 3 gyerekkel + férjjel megverve.
Túl vagyok a gyereknevelés nehezén,(gondolom én) 2 tyúk 24 évesek ikrek ölik egymást rendesen még mindig. Második eresztés: 7 éves enyhén hiperaktív kiterjedt érdekődésű, antiszociális (én is utálom az embereket főleg reggel 8-9 között a 6-os villamoson) hátrányos helyzetű fiú gyermek, 10 ráérő felnőttel megverve. Gondolod, hogy lehet még rosszabb is?
Nem osztom az észt. Senkitől ne fogadj el tanácsot minden eset más, még egy szülő esetén is. Hallgass a saját józan eszedre meg a gyerekre. Ha van tejed a gyerek szopni fog, ha nincs, az üres zacsit úgyis kiköpi. A tej mennyiségét rendszer fejéssel lehet növelni. Én a lányaimnál napi laza 2 literre felmentem, nem voltam viszont ilyen sikeres a fiamnál, örültem ha napi 3-4 decit sikerült kifacsarnom pedig szoptattam, fejtem, kinlódtam. Mégis pótlásra szorultunk. Egyszer így másszor úgy nincs norma és nincs követelmény. Ne emiatt érezd magad emiatt rosszul.
Más.
Kicsit már vén vagyok de néha meglepődve olvasgatom ezt a mindenféle gépi, és mechanikus kütyüről szóló leírást ami a mai kismamák szerint feltétlenül szükséges a gyerekneveléshez.
Mivel vannak lányaim én örülök, hogy ma már vannak ilyen bizbaszok, de én még tudtam napi 50 pelenkát mosni, fertőtleníteni, vasalni, két gyereket egyidőben két éves koráig szoptatni. Ja mellette tanultam és diplomát szereztem, mellékes. Lehet, hogy rosszul látom de a saját gyerekeimben sem látom még a töredékét sem annak a törekvésnek és erőnek ami ahhoz kellem amit én végig csináltam. Néha nem tudom, hogy sírjak, vagy röhögjek az interneten előforduló mindenféle mondvacsinált problémákon. Könyörgöm nyugtasson meg valaki, hogy az itt előforduló kérdések nagyrésze ráérő anyucik fóruma, nem valós gondok.
ÖregSam a gonosz. Ja és ma rossz napom volt, bocsi.
Semmi gond. Képtelenség ezt a rengeteg hozzászólást rendszeresen visszaolvasni. Zsófi már 7,5 hónapos. Igazi nő. Hisztizni már remekül tud ;o)))))))
S.
Köszi szépen.
Mi a tápszerhez már régóta nyúltunk, de csak este, szopi után, pótlásnak. Azt vettem észre, hogy már olyan a tejem, mint a víz. Még a vége is, ha szoptatás után fejtem egy kicsit.
Most már úgy néz ki, hogy megoldódnak a gondok, ma este is rendesen szopizott, és csak utána kapott tápszert, és most abból nem is kellett neki, csak egy fél adag.
Egyébként nekem a legnagyobb erőt az adta a szoptatáskor, hogy mindig volt egy doboz tápszer a szekrényben. Ettől rettentő biztonságban éreztem magam, hiszen nem lehet semmi baj, a gyerek semmiképp nem fog éhenhalni :o))) Imígyen megnyugodva pedig 6 hónapos koráig kizárólag anyatejet kapott, és még nincs egy hónapja, hogy - ő magától - átállt a nappali vegyes kajálásra és már csak este, hajnalban-éjjel, és reggel szopizik.
Ha szabad igy a partvonalrol, egy-ket napos rosszabb szopinal nem szabad a dolgot azonnal leirni. Olyan van. Akarmi miatt. Sot olyankor kell egy kicsit raerositeni, gyakrabban kinalni, aztan helyrerazodik. Es persze ha valaki parazik, akkor tanacsot, segitseget kerni, de nem azonnal a tapszerhez nyulni.
Nagyon orulok, ha rendezodnek a gondjaid :) babanak jobbulast az oltas utohatasaibol
Hajnalban, meg reggel is rendesen szopott, és ma este semmi baja nem volt a cicivel, úgyhogy mégsem aggódom annyira. Lehet, hogy csak rossz napja volt tegnap az oltás miatt.
Gyorgyi,
nem akarok ahhoz hozzaszolni, hogy miert akarsz fejni/cumisuvegezni, mert szvsz semmi kozom hozza.
A technikai megvalositasaban az viszont biztos, hogy nem torvenyszeru, hogy odemas legyen a melled es az sem, hogy elapad a tej a fejestol. 8 (!) honapig etettem igy a kisfiamat, ebbol 7 hoig kizarolag anyatejet kapott. A gyerekorvos es a vedono a vegen bocsanatot kert, amiert az elejen azt allitottak, hogy igy majd elapad a tejem.
A lenyeg, hogy Avent kezi es Medela motoros mellszivoval biztosan fenntarthato hosszutavon a tejtermeles (de csak ha rendszeresen csinalod, napi 5-6-szor), es az is elonyos, ha veszel egy sterilizalot.
HAt ennyit a gyakorlati megvalositasrol. Es hogy miert dontottel igy, az a Te dolgod.
Balázs így szokott le az esti szopiról egyébként. Egyre kevesebbet szopott, mert utána kapott sinlacot és az jobban jött (én 11 hónaposan már nem szaroztam kislukúval, hiba volt). A végén először kérte az üveget és utána a cicit. Aztán már csak az üveget. Ezután már csak reggel kért cicit. Lehet, hogy üveg után elnyammog a melleden is, nem? Nem próbáltad utána kínálni?
Nem tudom, szerintem 8 hónaposan már érthetnek ok-okozati összefüggéseket, nem? Félig-mddig én is röhögök persze, de azért elvben még működhet is, nem? :-))
Bár azt is meg kell vallanom becsülettel, hogy az ágyból, ahol szopizni szokott, most hogy átrendeztük a szobát, nem látja a TV-t és ez őt már egy ideje nagyon zavarja...
S., aki megfogadta még lánykorában, hogy az ő gyerekei aztán ugyan nem néznek sosenem TV-t :o))))
"ha cicizett, akkor könnyen jön a tápi, ha nem hajlandó, akkor nehezen"
:))) azt hiszem kezdjuk a gyermekeket tulbecsulni :))) ettol csak baromi ideges lesz csorikam :))) bar egy probat meger, egereket is lehet hasonlo modszerrel tanitani.
Én a helyedben a tápit egész kislukú cumiból adnám és esetleg besűríteném sinlac-kal (a 7gabonás pehely nem megy át a kislukún), hogy nehezebb legyen szívni, mint a cicit. Hátha visszaszokik!
És persze esetleg cifrázhatod úgy is, hogy ha cicizett, akkor könnyen jön a tápi, ha nem hajlandó, akkor nehezen. Lehet, hogy ez nagy hülyeség, de én laikus szoptatóként ezzel próbálkoznék.