Tegnap pl 6 órát voltunk kint. Folyamatosan keres, 1x 1x rájön, hogy elkapjon 1 fadarabot és nyargal vele egy 5 percet. Mi ezalatt pihenünk. Aztán folytatja.
Hatalmaas áldozatot hoztam tegnap az ügy érdekében: Beruháztam 4 kinder-tojást... Van egy Jerry-m, egy sportrepülőm, egy delfinem és Dr Link, aki egy divatjamúlt laptop és Fantáziavilág átjárójának egyik őrzője...:)) Ma avatom az új mintákat, ezek szerint először otthon. A múltkoriból még van pár szem az erkélyen virágföldben, és másik pár lefagyasztva. Azokkal még kihúzzuk egy darabig, hacsak nem hagyunk el túl sokat. De köszönöm az ajánlatot, előbb-utóbb biztos élni fogok vele. Most ideköltözött hozzánk az öreglányom is (9,5 éves amstaff), vele is elkezdek gyakorolni, hátha kialakul egy egészséges versenyszellem. Ő egyébként apportbolond, de az a tipikus "túlfutós" fajta keresésnél. Meglássuk.
Pandamaca: mekkora területen érdemes elkezdeni egy ilyen ültetvényt? Ill. mástól is várok választ ha tudjátok.
A Snoopy is megböki az orrával, ilyen bólogató mozgást végez, innen tudom, hogy felszínen van a gomba. Voltunk mostanában mindenfelé, legtöbb (mennyiségi) sikerrel a Bükkben jártunk.
Ahogy mondod, pont úgy próbálnám én is.
Az jutott eszembe, hogy valamiért nem tekinti eléggé zsákmánynak a gombát, az okozná, hogy fél gőzzel keres. De nem tudom zseniális felvillanásom mit segít rajtunk:( Amúgy Labda, ha nem ő vette ki a földből a gombát, igényli, hogy megbökhesse az orrával. Végül is mintha azzal adná át nekem. Érdekes mozdulat, nem tanítottam. Majd meglátod.
Az mindenesetre jó lehetne, ha a mintákat újból tesztelnéd kis otthoni kereséssel is. Hátha azokkal van a hiba.
Szívesen küldök frisset, csak azt találd ki, hogy jut el hozzátok.
Általában birtokba veszi, igen. Meg is öli, holtra rázza :)) én meg sietve elkérem tőle, nehogy lenyelje véletlenül. Elég pici dologról van szó, azt hiszem ezt már írtam. De juti mindig van, amint megvan a minta klikkelek, és tdk. amint elvettem már kapja is a falatot. Előfordul hogy nem tudja birtokba vanni mert úgy nekiesett az ásásnak hogy nem találja az elrepült mintát- ilyenkor én szedem elő, megmutatom hogy megvan és jutalmazom. Ha látom hogy tutira jó helyen ás akkor is szoktam klikkelni. A kutyafuttatón ahol mostanság gyakorlunk, nem nagyon van lomb. Viszont lehet, hogy túl nagy szívatás részemről a kutyafuttatón gyakoroltatni? Úgy gondolkodtam hogy ha az ottani rengeteg szag nem zavarja, könnyebb lesz majd az erdőben. Rossz ötlet volt?
Itt vagyok, de még mennyire!Sőt, annyira, hogy nagyon sürgősen (2 héten belül )szükségem lenne nyári szarvasgombára lehetőleg elérhető áron, majdnem korlátlan (értsd 8-10 kiló) mennyiségben, ugyanis csinálni szeretnék egy ültetvényt egy vállalkozóval és 2 hét múlva, vagy max egy kicsivel később, de még a nagy fagyok előtt el szeretném ültetni a csemetéket. Mivel az ügy pályázattal támogatott, csak Áfás számlával együtt tudom a gombát venni...
A Gombavadász kérdéseire válaszolva:
Dolgozni (vagy inkább játszva dolgozni) szeret, bár nem munkakutya, amolyan otthoni házőrző (keverék), de rendkívül intelligens és nagyon ragaszkodó. Az idegen kutyákat nagyon nem szereti, nem is megy a közelükbe, a macskákkal meg együtt nőtt fel (most is van otthon 4), úgyhogy nem ébresztenek fel benne vadászösztönöket még az idegen macskák sem. Labdát, papucsot, fadarabot visszahozni "csak úgy" tanult meg, nem gyakoroltattam soha vele, de frankón megy. Mivel ő nem igazán munkakutya és én sem vagyok egy kifejezett kutyakiképző (bár imádom őket) szívesen vennék pár tanácsot, hogyan induljunk el (amolyan alapelveket).
Igen, ha a kicsi minta szárad, lehet, hogy nagyon elmegy a szaga. Meg kéne próbálni nagyobb anyagmennyiséget elrejteni.
Meleg tűvel jól meglukgatott kindertojás vagy gyógyszeres doboz most jobb lehet. Ha úgy is másnap keresitek, akkor nem sokat számít, hogy kicsit ásni kell az elrejtéséhez. És nem kell mélyre, éppen csak fedve legyen.
Most jut eszembe! Amikor tanultuk, labdát is meghülyítette az első lombhullás! Lehet, hogy ez is bezavar most nálatok is.
De még egy kérdés:
”és amikor a gombához értünk némi unszolásra kiásta.. ” ...és utána mi történik? Úgy értem, hogy megszerzi, birtokba veszi valahogy a mintát?
Lehet hogy csak rossz napja volt akkor éppen, de a keresés úgy nézett ki hogy a földre mutató ujjam mentén szimatolgatott, és amikor a gombához értünk némi unszolásra kiásta..
Kezdek elkeseredni egyébként mert mintha most ez lenne a tendencia. Ma reggel a több, mint egy napja eltett mintákból- 4-ből - kettő lett meg, fenti módszerrel. Igaz most nem a régi helyre dugtam. Azon gondolkodom hogy talán a mintával van a baj. Úgy néz ki, hogy egy filctoll-henger kb 5 cm hosszú darabkájában egy icipici gomba van (5 mm x 3mm) és mindkét oldalt vattával le van zárva hogy ne essen ki. Létezik hogy ez így túl nehéz? Nagyobb darab kéne, vagy csak az egyik oldalt vatta? mi nem stimmel? Vagy tényleg csak Mazsi van mostanság extra rossz passzban..?
Sajnálom, hogy nem jöhettél. Ez most egy nagyon tartalmas hétvége volt. Itt érdekes témák is szerepeltek:
tájékozódás és térképismeret
elsősegély kutyáknak (elmélet es gyakorlás)
clicker tréning (elmélet és bemutató).
Nehezen keresi vagy nehezen találja az azonos helyre tett mintákat Mazsola? Hanyadszor volt ugyanott a minta? Kérlek, ha van egy csöpp időd, mond el részletesen mi a gond, mert nagyon izgat, hogy mi lehet a difi!
Légy üdvözölve!
Aki a kutyát is szereti, meg az erdőt is, az rossz ember már nem lehet. (Remélem... ;)
Szerintem egy hét éves kutyus akkor lesz alkalmas gombakeresésre, ha a munka amúgy nem idegen számára. De legalább is az alábbi két kérdésre igennel kell tudnod válaszolni:
Szeret-e a kutyád labdázni, vagy valami hasonló dobálos, keresős játékot játszani veled?
Be tudod-e hívni a kutyádat, ha más kutyákkal játszik, vagy meglát mondjuk egy cicát?
Sziasztok!
Haza jöttem.:)))
Szarvasgombász aktualitás: Hallottatok a pusztai szarvasgombák nemzettségéről? Munkalátogatáson voltam a termőhelyén. ;) No gombát nem találtam, (nem is kerestem), de azért eltűnődtem: Sivatagban,negyven fokban lehetetlen lenne kutyával keresni.
Minden esetre most itthon szíven ütött a hideg. De fel a fejjel. Hó alatt viszont lehet keresni.:))
Jól van, na, írok akkor én!
Egyébként gombavadásszal szívesen megismerkednék személyesen is, naiish-sel és Snoopyval már találkoztam. Kutyám nincs (illetve van, de nem vadászik (még eddig) gombára). Sajnos csak otthon van, a szüleimnél, de ők pont múltkor említették, hogy szívesen foglalkoznának vele, megnéznénk, mire lehet képes (bár ő már egy kicsit kiöregedett a tanulásból, mert 7 éves, de azért megpróbáljuk!)
Úgy látszik magam maradtam de hősiesen tartom a frontot. Ma az ugyanoda rejtett gombácskák nagyon nehezen, komoly diplomáciai erőfeszítések eredményeként lettek meg. Mazsi hazavágta Gombavadász tippjét..
Hofi: mikor hol, nincs állandó napirend. Legjobb lenne itt egyeztetnünk ill a számom lejjebb valahol megtalálod.
Üdv, Pandamaca, a fórum guruja - Gombavadász - épp házon kívül búvárkodik szegény. Érdembeli infókat inkább tőle kaphatsz, meg talán Naish-től
aki viszont ritkán jár erre. Én még csak gyakorlom a keresést, ma reggel pl 5-ből 4 minta lett meg. A héten- jövő héten szeretnék már vmi "éles" keresést kipróbálni. Milyen kutyád van?
Sziasztok! Nagyon örülök ennek a topicnak, meg annak is, hogy megtaláltam (nem volt nehéz azért).Csak bemutatkoznék: szarvasgombáal foglalkozok(szeretnék foglalkozni) én is, bár engem főleg a termesztés érdekel, erdőjáró ember lévén azonban nagyon közel áll hozzám a kutyás keresés. Ha nem vagyok túl indiszkrét és hirtelen, akkor örömmel venném, ha csatlakozhatnék hozzátok 1-1 kiránduláson. Titoktartás oké, tudom a rendszert! Ja, gödöllői vagyok, de nemcsak ez a környék érdekel!És üdvözlöm Snoopyt, egyszer már találkoztunk az ELTE-n.
Köszi a képeket, TÉNYLEG szép bejgli. Nem Filu- kölyök véletlenül? Nagyon hasonlít arra akit tanítok, a neve Snoopy Kid Hannibál. Külön gratula a nagy fogáshoz! Köszönöm az ajánlatot de a múltkor bőven kaptam Gombavadásztól, az még jó sokáig eláll gyakorolni. Viszont egy közös keresést nem utasítanék vissza... Az a baj hogy nagyon rendszertelenül érek rá, hétvégén meg alig. De a remény hal meg utoljára!
Gombavadász: valamelyik nap biztos ott leszek, hátha meg tudunk beszélni valamit...
Hofi: Tegnap írtam neked de a nyamvadt fórum aszonta hogy várakozási idő... Tehát röviden: ha eljössz a Népszigetre egyszer- akár hétközben is-
talizhatunk. A nagyon stabil behívás sokat segít, először hosszú pórázon (10 m), aztán ugyanezzel elengedve gyakorold, mindig NAGY jutalommal.
Igazad van. A röfik zabálják magukat telire,az sem érdekel. Hátha mire visszajövök, már meg is csömörölnek, és utána mi jövünk. :)))
Pénteken jövök. Jövő hét végén találkozunk?
Ha nem jön közbe semmi, Labdát is fölhozzák utánam a barátaim, úgyhogy esetleg...
Üdv mindenkinek. A Snoopy a képen a székén ül, pontosabban nincs megtiltva neki, hogy felugorjon az ülőgarnitúrára. Mind le van terítve, nem csinál piszkot.
Ma gyűjtöttünk megint, találtunk 10 dbot, csak azért nem maradtunk, mert nekem haza kellett jönnöm. Sajnos ökölnyi nem volt köztük. Most Vác felett voltunk. Most már én is tudok adni a Majolának néhány darabot. Mi is ki szoktunk járni a hajógyárira, ott is oda tudnám adni.
Köszönöm a titokot, remélem mire visszatérsz addigra mi is nagykorúak leszünk... Ha egyáltalán meg tudom oldani hogy eljussunk oda próbálkozni. Az idő sürget, ui. Mazsola elég mérsékelten télálló és kicsit sem fagyálló... De ha keres nekem sok gombát, veszek neki overalt! Jó búvárkodást, a Bükk megvár, a latyak is.
Mondom a lényeget is:
Megindult a gomba szezon! :)))
Ahol két napja még semmi nem volt, ott ma gyerekökölnyi gombákat bűvölt elő a kutya. Nagyon jó nap volt.
Két nap múlva elröpülök a világ egyik legszebb tenger alatti rezervátumához búvárkodni, és most mégsem vagyok lelkes. Semmi kedvem itt hagyni az én vacak, sáros, gyönyörű, gyönyörű Bükkömet.
Mail ment a titokkal:)))
Amit küldtem az apró T aestivum, ugyanaz a faj, mint amin Snoopy elmélkedik. ”Fekete”. A külseje számít.
Remélhetőleg rövidesen ezzel fogtok találkozni, szerintem a többi faj tanítása ráér. Amúgy az már igazán pillanatok alatt fog menni. Majd látod: kicsit bizonytalankodva, de jelez a kutya. Megnézed mi az. Ha valami virág gumó, (nem viccelek...), akkor közlöd, hogy nem azt keressük, ha új faj, akkor örülsz neki.
Nem az egyik fajról a másikra való átvezetés szokott nehéz lenni, hanem az U vitamin után először gombát találni.
Persze ettől még kereshettek felváltva is, meg vegyes mintát is. Szerintem nem lehet belőle gond.
Hihi... Snoopy Naish kutyusa, én csak a képet segítettem nyilvánosságra hozni. Viszont az igaz, hogy tényleg jó fej. :)))
A kutyázás nem zavar, csak ne kezdjünk őrző-védőzni! ;)
Szűkszavú voltam, így nem értetted meg a tanácsom lényegét. Ha két hétig minden behívás után jutalmat kap és (mivel el sem engedték, ezért) soha nem volt olyan behívás, ami után kellemetlenség következett volna, (pl. hogy pórázra kerül) két további gyakorlat alapjai teremtődnek meg:
1. Kint is lehet hívni, igaz olyankor TILOS pórázra venni, csupán adni neki egy falatkát és küldeni újra játszani. Egész addig, AMÍG EL NEM FOGYOTT AZ EGÉSZ NAPI KAJA, és úgy ki nem fárad, hogy Te odamész hozzá, pórázra veszed és indultok haza.
2. Ismerősök segítségével lehet kezdeni a másokkal való barátkozást. Tudom, senki nem szereti, ha idegenektől kaját fogad el a kutya, de itt egy elrontott kutya megmentéséről van szó, és inkább legyen túl bizalmas, mint hogy valaha is megmarjon egy gyereket.