Beaulieu MAR 8G. Teljesen autómata fénymérő, 8-48mm f1,8 Scheider-Kreuznach Variogon objektív, tükörreflex kereső, változtatható szektor (18-as tempónál 1/65...1/130...0 állások közt folyamatosan), rugómotor 12..64 sebességgel, filmvisszatekerés... mindene működik, de a fénymérő pontosságáért nem teszem tűzbe a kezem. A Leningrádomhoz képest jó, de hát az se túl friss darab. :)
Ilyen, mint a katalógusban, csak fekete lencsékkel:
Nem rejtély a filmezés! Azaz, semmivel sem misztikusabb mint a KF és NF formátum vagy a zónarendszer és PMK-hívó.:-)))
Kis hazánkban már viszonylag sokan foglalkoznak a S8 és társaival. Forog és forgott S8-ra nagyjátékfilm. Az 1990'-es évekhez viszonyítva ma már kánaán van nyersanyag, hívás és szkenelés terén.
Magyarországon a Kodak Kft, Soós Fotó és mi ( Kamerda Károly és Én) árulunk nyersanyagot.
A hívást is itthon végezzük. Van egy keskenyfilm-laborom.:-)))
Szkenelést( kockapontos nem vetítős balhé) is csinálnak hazánkban.
Nemzetközi fórumokon és cégeken keresztül még a legextrémebb dolgokat is be lehet szerezni.
Néhány példa:
-Nagyüzemi 8mm-es hívógép
-Új S8 kamera
- Sötétben is látó laborszemüveg....
16mm és 35mm terén pedig a mindent be lehet szerezni itthon is.
A kamerák kinézete? Hmmm....
Talán a kézből történő expóhoz alakították.
A gombás lencsék néha még érdekesnek is hatnak. Én a 8mm-ben nem tartom feltétlen hátránynak. Azaz attól függ, hogy ki mire használja a filmezést.
Engem ez az egész filmes világ szigorúan csak a labor oldalról érdekelt. Aztán egyszer eljöttek a sárvári rokonok én pedig kölcsön akartam kérni egy videókamerát. Kaptam helyette egy 2X8mm-es orosz filmfelvevőt. Leforgattam kb 15percet, előhívtam, vágtam majd vetítettem. Elindult a vásznon a kép, rabul ejtett!!!
hozzáteszem ezt a szót, hogy szerintem :-) //vagyis majd a guruk válaszolnak neked szakszerűen//
"Az egyébként miért baj, ha gombásak a lencsék?" gondolom én, nem tesz neki jót, romlik a minőség, nehéz lehet levakarni...
"És miért néztek ki úgy a filmfelvevők, mint a fegyverek?" szerintem ennek az elrendezésnek pusztán praktikus okai lehetnek :-) fény útja, objektív, film elhelyezkedése, keresőoptika, kezelhetőség, súlyelosztás stb. miatt...
"És hol lehet filmet kapni? Nem csak 8mm-est, akármilyet. " olvass vissza, van egy pár pesti bolt cím, olyan is amihez árak is vannak...
"Ha én mondjuk szeretnék egy mozifilmet készíteni, hol vehetnék filmet?" 16mm-ig bezárólag pl. itt http://www.wittner-cinetec.de/katalog/04_filmm/s8_filmm.php 35mm-es mozi filmet? fogalmam sincs... de nem lesz olcsó :-)
egyébként a filmezéshez akár egy olcsó videokamera is elegendő, aztán PC-n még hozzá lehet kreatívkodni...
"Annyira rejtélyesnek tűnik nekem a filmezés.." szerezz be pár szakkönyvet és olvad ki pl.: Vásárhelyi István - A Keskenyfilmezés Raffay Anna - Keskenyfilmező Pataki István - A szuper 8-as amatőrfilm technikája Kun Miklós - Tanuló filmezők kiskönyve Holló-Kun-Vásárhelyi - Amatőrfilmes zsebkönyv //pár száz forint/darab antikváriumban// hogy egyéb filmezős szakkönyvek merre vannak? passzolom a kérdést!
vagy ha már az alapoknál tartunk, vagyis a térbeli tárgyak síkban való leképezésének technikájánál (alias fotózás) a témában Dr. Sevcsik Jenő - Hefelle József - Fényképészet - Műszaki könyvkiadó - 1980 - ISBN 963-10-3252-3 a legjobb szakkönyv amit eddig kézbe vettem :-)
Az egyébként miért baj, ha gombásak a lencsék? És miért néztek ki úgy a filmfelvevők, mint a fegyverek? És hol lehet filmet kapni? Nem csak 8mm-est, akármilyet. Ha én mondjuk szeretnék egy mozifilmet készíteni, hol vehetnék filmet? Annyira rejtélyesnek tűnik nekem a filmezés..
pár hónapja vetítővel együtt lőttem egy Chinon 722-P-t (1Ft-ért) aminek a lencséi valszeg gombásak... (de a szekrényben azért elfér) meg sikerült egy Canon 814 XL-t lőnöm pár doboz cigi áráért :) szerencsémre ez igen jó állapotban van, úgyhogy azt hiszem ezzel fogok majd bénáskodni egy sort :)
a nyersanyagon még agyalok :) talán fekete-fehér kéne, vagy 5 kazetta, elfogadható áron, előhívási lehetőséggel... még nem nézem szét ez ügyben sem, csak az ötlet fogalmazódott meg :-)
Ha bp-i vagy, érdemes elsétálnod a soosfotóhoz. Most több 8mm-es és super 8-as kamerát árulnak kb. egy doboz gyufa áráért és ott tanácsot is adnak, lehet, hogy a vetítővel kapcsolatban is. Például a quarz super 8-as cserélhető objektíves, több változata is van (kazettás super 8, 2x8-as és 2xS8-as). Az oroszok szerették ellátni a vevőket sok lencsével és kütyüvel. Mondjuk ha egy nizo-braun-bolex-canon kamerát markolsz fel, túl sokat nem tévedhetsz, de többségükben nem cserélhetős objektívvel készültek, hiszen a super 8 alapvetően amatőr kategória volt és filmezés közben macerásabb az objektívcsere (amatőrszinten) mint fotózásnál. De lehet, hogy más az oka.
Azért írtam erre a fórumra, mert amatőr szándékoktól hajtva érdekel a filmezés és a mozgókép vetítés... Olyan kamerát szeretnék vásárolni a közeljövőben, ami nem annyira automata, hogy fél órán keresztül kelljen állítgatnom, hogy "végre" elronthassam az egész felvételt, de viszont kategóriájában jónak számít és plusz objektíveket, szűrőket stb. könnyen lehet hozzá szerezni (ja és nem utolsó sorban, javítható, ha elromlana)! Tudtok ilyen kamera márkát ajánlani?
Másik kérdésem, ismer valaki olyan "szakit", mondjuk Pesten, aki 8mm vetítőgépet (mechanikát) javít? van egy Csehszlovák gyártmányú Meopta Meolux 2-es vetítőgépem, aminek az egyetlen hibája, hogy nem forgatja meg a felcsévélő orsóját! :-( így vetítéskor lefut a film az orsóról... na jó ez nem egy drága darab! épp vehetek másikat is helyette (sőt egy bele való lámpa árából 3-at is!!!), de akkor is! legalább megpróbálnám, hátha! :-))
Egy Eumig Mark S810 D tipusú vetítőm van és olyan problémával küzdök, hogy a filmlejátszás közben egyragasztáshoz ér akkor mindig elfogy a biztonsági hurok és elkezd remegni a kép, persze ezután újra adok hurkot, de tovább folytatódik a hiba. Elöszőr hibás ragasztásra gondoltam, de az az érdekes amikor visszafelé vetítem ugyanezen a szakaszon akkor tökéletes fut a film a ragasztásoknál is /remegés nélkül/. Ha valaki tudna adni segítséget annak nagyon örülnék, mert nagy filmrajongó vagyok és jönnek a téli filmvetítések ideje, amit már nagyon vár a családom.
Jó kérdés, sokan kedvelik a vimeo.com közösségi megosztót, youtube-on is előfordul, de ezek egyike sem adja vissza a vetítés élményét és a digitalizálás minősége nagyon változó. Azért élvezhető is tud lenni. Itt sokféle super 8-cal kapcsolatos linket találsz, ha érdekel: http://homepage.mac.com/onsuper8/show.html
Természetesen a film fényérzékeny! A filmkazettában látható keskeny filmcsík csak kis részen kap fényt, ezért könnyen cserélhető fényben is a kazetta: nem szabad megbontanod, azt majd ha előhívják akkor szükséges, tehát ne szedd ki belőle a filmet! Szerintem érdemes lenne beszerezned friss filmkazettát és azzal próbálkozni. Ha a filmed ff akkor akár jó is lehet, de biztosan lutri, a lejárati dátumot azért érdemes megnézni. Ha filmezel vele, előhívatod és nincs kép rajta akkor vagy a film rossz vagy a kamera ez simán előfordulhat, ezért érdemes jó filmanyaggal próbálkozni és például egy döglött film előhívási költségeit elkerülni.
Filmet több helyen is lehet kapni, itt a fórumon is olvashattál ajánlatot, van film a soós fotónál, de külföldről is rendelhetsz. Ha tudsz angolul hasznos infó van itt a filmezésről, kedvcsinálónak is jó. nekem az egyik kedvenc oldalam: http://home.pacbell.net/mnyberg/super8mm/super8_8.html
Megvettem a kamerát tényleg elég komoly,kifogástalan állapotban van.Tettem bele elemeket müködik az autoata zoom meg minden...kaptam hozzá egy tekercs filmet ilyen fekete kis dobozkáan van,viszont nem tudom,hogy ez uj e vagy üres -e.vajon ezt hogy állapithatom meg? beleteszem a kamerába de nem történik semmi,nem tekeredik....a kis szalag ami kilóg belőle az kihuzható? vagy ez fényérzékeny dolog?
Hello! Tudnátok ajánlani nekem egy nagy látószögű lencsével megáldott super 8 kamerát? Most is van egy kamerám, igaz csak kölcsönbe, de nem is igazán nézegettem mert a legszélesebb zoom álláson is elég kicsit volt a látószög. Ja és nem feltétlenül kell zoom, fix optika is jó. Előre is köszönöm.
Fontos tisztázni az eladóval, hogy a kamera/vetítő működőképes-e.
Én az általad hivatkozott kamerát nem venném meg. A választott kamerád egy fix fókuszos automata, egyfajta sebességet tud stb. 5 ezerért már vehetsz ennél valami jobbat. Pl ennyiért vettem vaterán canon 814-est ami már egy félprofi kamera de akad bolex, nizo, braun stb. 5-10 között.
Már 3-ért is van jó darab, ezt nézd meg: http://www.vatera.hu/elmo_super_106_filmfelvevo_153497541.html
Tudja az ektachrome 64T is kezelni, tudsz vele zoomolni stb. szerintem megéri.
A kamerék olcsók, a filmezés drágább. Vagyis megengedhetsz magadnak egy jobb kamerát és abba inkább érdemes filmet tenni. De érdemes, ha filmezel majd meglátod miért! (Gyűjtői szempontból egyébként a hivatkozott kamera is szép, lealkudva az sem pénzkidobás, de én azzal biztos nem filmeznék)
A meolux 2 vetítőt nem ismerem, de ha működik akkor az 8mm-es és super 8-as filmet is tud vetíteni 18 és 25-ös sebességen. Ez elsőre jól hangzik. Vásznat én nem használok, nekem jó a fal. De azért van vásznam, évekig kerülgettem, most az ágy alatt lakik. Jó dolog ez a hobbi! :)))
Szóval tudnátok abban segíteni,hogy venni akarok egy super8-as Kodak kamerát vaterán (http://www.vatera.hu/kodak_super8_154154111.html) és ehhez mire lenne szükségem még egy film készítéséhez. Néztem ilyeneket is hozzá: http://www.teszvesz.hu/item760292611_meopt...ito_vaszon.html http://www.vatera.hu/metz_super8_filmnezo_..._153348418.html
Tekercseket lehet hozzá kapni még Magyarországon?És milyen árkategóriában....
illetve a gép túloldalán van 2 gomb, melyeken ez áll: Fade, BLG valamint a gép elején, az objektíven van egy "macro"tárcsa, aminek még nem jöttem rá a céljára..
illetve a gép túloldalán van 2 gomb, melyeken ez áll: Fade, BLG valamint a gép elején, az objektíven van egy "macro"tárcsa, aminek még nem jöttem rá a céljára..