Keresés

Részletes keresés

Falusi1 Creative Commons License 2019.12.11 0 0 3198

Ez így igaz.

A faragást úgy értem, hogy a metszlapon nem egysíkú felület lesz, hanem több kisebb.

Amennyiben az utolsó vágás egysíkú felületet eredményez, mindegy, hogy előtte hányszor próbálkoztunk.

Előzmény: Ali-bá (3197)
Ali-bá Creative Commons License 2019.12.11 0 2 3197

A 'faragás' ténye mit se számít. Egyedül az játszik szerepet, hogy az utolsó vágás milyen. Addig célszerű próbálkozni - nevezhetjük 'faragás'-nak - míg ez tökéletesre nem sikerül és a vágási felület m e g f e l e l ő  lesz.

Előzmény: Falusi1 (3196)
Falusi1 Creative Commons License 2019.12.10 0 2 3196

Az oltócsap faragásának elkerülését itt olvastam én is még régen, ezen az oldalon, egy profi oltótól. A magyarázat logikus volt, hiszen a faragással roncsolódik a metszlap és így nehezebb a forradás. Ezért jobb az egyszeri vágás.

Ennek ellenére, ha jól emlékszem, egy spanyol videón egy pofa úgy faragta az oltócsapot mint a ceruzát.

Az oltócsap külső felületén lévő szennyezés szerintem nemcsak a késsel, hanem magával az oltócsappal is átkerülhet a zöldre, ezért ez tényleg lehet, hogy "túl hype-olás", de nem árthat.

Előzmény: Pilu855 (3192)
lugas. Creative Commons License 2019.12.10 0 0 3195

Nekem ennél vékonyabbak túlélték csőhéjban tavaly. Viszont az a hátránya, hogy ha belemegy a víz, akkor folyamatosan nedvesen tartja a vesszőt. Ezért ha értékes az oltás, akkor néha szellőztetem, a csőhéj tetejéről leszedem a tömítést. Ezért emelem ki a földből az erős fagyok után, amiket le tudtam ásni. És arra is vigyázni kell, ha túl vastag a csőhéj, akkor nagyon feszíti az éppen csak összeforrt részeket. 

Előzmény: zsorsz (3194)
zsorsz Creative Commons License 2019.12.10 0 0 3194

Verát oltottam öreg tőkére, a vessző ipeg hogy beérett,lefektetni nem lehet.Ezért gondoltam a csőhéjra.

Előzmény: lugas. (3193)
lugas. Creative Commons License 2019.12.09 0 0 3193

Tavaly próbáltam. Jobb lett a túlélés aránya, összehasonlítva a szabadon maradt vékonyabb vesszőkkel. De amik nem értek be azokat nem menti meg ez sem. Az idei -4 is már elvitte azokat a részeket amiket zölden vette körbe csőszigetelővel. Idén azt tervezem, hogy a komolyabb fagyok előtt elföldelem az alacsonyabban lévőket szigetelésekkel együtt. Majd ha enyhül a tél akkor csak kiásom, viszont a szigeteléseket rajta hagyom.

Előzmény: zsorsz (3191)
Pilu855 Creative Commons License 2019.12.08 0 0 3192
Hú hát egy vágással nekem még sosem sikerült. De kettővel sem. :)
Igazából a lényeg, hogy legyen éles és sorja mentes, és jókor kell oltani .
Az idei első "oltós" évem alapján nem nagy kunszt. Kicsit túl hype-oljuk, mert ez a hobbink, s több mint jól akarjuk csinálni. Simán jó eredményt érnek el a lustábbak is egy tapéta vágó késsel.

Ennek ellenére úgy tervezem jövőre, hogy a zöld behasításához külön kést használok majd, ne a faragott csap héjával szennyeződhetett késsel vágjam be. Nem mellesleg vékonyabb és szélesebb élszalagos penge is alkalmas a zöldhöz, amit már a fás csap is kicsorbítana.(próbáltam)

Az opinelhez visszatérve, nagyon ajánlom, csuda jó és viszonylag olcsó.
Előzmény: Falusi1 (3178)
zsorsz Creative Commons License 2019.12.05 0 0 3191
Ali-bá Creative Commons License 2019.12.04 0 0 3190

Reméljük, hogy nem lesz hosszan tartó nagy hideg. Rövid hideget (néhány nap) a körbetekert hőszigetelő is kiegyensúlyoz.

Előzmény: woodruff (3189)
woodruff Creative Commons License 2019.12.04 0 0 3189

Az idei oltásokat , vastagon kőrbe tekerem ,sárga  kőzetgyapottal .

Majd lazán csomagoló habos kötözőfóliával ,amikbe a laptop tévéket csomagolják törés ellen .

Sajnos az én oltásaim átlagban 1 méter magasságban vannak ,öreg tőkékbe .

Alattuk nagytestű Alabáj futkos , ezért nálam felejtős ,hogy elfektetem ,meg letakarom cukros zsákkal .

woodruff

Előzmény: Ali-bá (3188)
Ali-bá Creative Commons License 2019.12.04 0 1 3188

Én is ezt tapasztaltam.     A papir, stb b e t e k e r é s  amúgy se sokat segít a fagy ellen, csak a földel való takarás. /Ez utóbbi esetben a 'talajhő' áramlik fel./  Azon felül persze jó akármilyen szigetelőanyaggal való plusz takarás (lomb, kóró) csak vigyázni kell, ha melegszik az idő, nehogy bepálljon.

Előzmény: Maci_P (3187)
Maci_P Creative Commons License 2019.12.04 0 1 3187

Van jó tapasztalatod nem fásodott hajtás ilyen módon való átteleltetéséről? Volt többször ilyen velem, nem próbáltam soha betekergetni, mert úgy tudom, ha nem fásodik, akkor az nem éli túl a telet, egyszerűen elhal.  De ha van más irányú tapasztalat, az hasznos lenne. Arra szoktam várni, hogy a beoltott csap mellékrügye, esetleg a hajtás alján az alapi rügyek áttelelhetnek, és ez már többször bejött...

Előzmény: WYANDOTTE55 (3186)
WYANDOTTE55 Creative Commons License 2019.12.04 0 0 3186

szena koteg is  jo.stb .nem artana 

betekerni a  vesszot hullampapírral, vagy mas szigetelo anyaggal akar tobb retegben is.

Előzmény: woodruff (3184)
woodruff Creative Commons License 2019.12.04 0 0 3185
Előzmény: woodruff (3184)
woodruff Creative Commons License 2019.12.04 0 0 3184

Már bebugyoláltam a fagy elől ,mivel nem fásodot ,barnult meg az oltás után kihajtott ág .

Félek elfagyhat .

woodruff

Előzmény: Pop Marc (3183)
Pop Marc Creative Commons License 2019.12.03 0 0 3183

Udv Woodruff, lehet hogy tesz fel egy kepet a Moon drops levelevel, koszonom 

Előzmény: woodruff (3171)
Barret02 Creative Commons License 2019.11.30 0 0 3182

Korán elkezd hajtani :) Más baja nem lesz,ha ellepi a homok.

Előzmény: pajton (3181)
pajton Creative Commons License 2019.11.30 0 0 3181
Esetleg törtenhet valami problema a teleltetes soran ha a pinceben fogom tartani 0 celzius folott homokkal betakarva?
Előzmény: pajton (3180)
pajton Creative Commons License 2019.11.30 0 0 3180
Mert sajnos most nagyon idő szűkeben vagyok.... köszönöm a tippet dithaneval kapcsolatban
Előzmény: Falusi1 (3179)
Falusi1 Creative Commons License 2019.11.30 0 0 3179

Az oltócsapok hűtőben való tárolására Dithanet ajánlottak, gondolom ehhez is jó lenne.

Viszont valóban jogos a kérdés, miért nem ülteted el most?

Előzmény: pajton (3175)
Falusi1 Creative Commons License 2019.11.30 0 0 3178

Az acél minőségét jelző számokhoz nem értek, de ahogy írod, megbőrözöm, szerintem jó lesz.

Egyébként azért váltok oltókésről erre, mert ezt rendesen meg lehet fogni és biztonságosabb vele a munka. Pl. könnyebb vele egy vágással elkészíteni a metszlapot, ami egy másik fontos követelmény az eredményességhez, amint azt a profiktól hallottam.

Előzmény: Pilu855 (3174)
Pilu855 Creative Commons License 2019.11.30 0 0 3177
Miért nem ülteted el most?
woodruff Creative Commons License 2019.11.30 0 0 3176

Eljött a szőlő ültetésének ideje - Kárpátalja

Nézd meg a videót.

Nagy dilemmában voltam én is , mikor ültessek .

De úgy döntöttem nekiugrok és inkább most ,még az egészségem engedi ,jobb túl lenni rajta ,ez csak egy indok a sok közül .

woodruff 

pajton Creative Commons License 2019.11.30 0 0 3175
Tiszteletem az Uraknak! Olyan kerdesem lenne hogy a gyökeres oltvanyok teleltetesehez milyen gombaölővel erdemes bepermetezni az oltvanyokat? Esetleg a folpan megfelelne erre a celra?eddig mindig tavasszal szoktam venni az oltvanyokat igy a teleltetessel nincs tapasztalatom.100db oltvanyom van. Ugy tervezem hogy egy nagyobb lada aljara szótok nedves homokot cca. 5cm vastagsagban utanna a gombaölövel befujt oltvanyokat belefektetem a ladaba es utanna az egeszet beszórom nedves homokkal.
Pilu855 Creative Commons License 2019.11.29 -1 1 3174
Jó a tied szénacél, ez meg rozsdamentes, valószínű a tied éltartóbb, de nehezebben is fenhetőbb, meg az oxidréteg sem biztos, hogy jól jön oltáskor. Amúgy az 57-8 hrc-nél már nem nagyon mennek feljebb az acélok. A legjobbak és legdrágábbak is 60-62- hrc-ig. Ennél jobb szerintem nemigen kell oltásra, s megfizethető.

Viszont Ali-bá megmondta a frankót számomra: jobban függ az oltás eredményessége az oltás idejétől és az az utáni időjárástól, mint a kézügyességtől.

Megj.: Bőrön mindig kapjon polírozást az él, a sorja roncsol, s akár az oltott részbe is kerülhet belőle.

Előzmény: Falusi1 (3173)
Falusi1 Creative Commons License 2019.11.29 0 0 3173

Ütősnek néz ki és nem is drága.

Az én bicskám ettől jóval durvább, kemény anyagnak tűnik, de ez nem csoda, hiszen még a szovjet időkből származik. (-:

Előzmény: Pilu855 (3170)
pintjano Creative Commons License 2019.11.29 0 0 3172

Nekem volt többször is-okára nem jöttem rá- hogy oltásaim, azok amelyeknek nagyon erős volt az amire oltottam nem akarták abbahagyni a növekedést őszre sem, és nem érett be a ráoltott vessző. Nem ilyen szemzés-ezt nem próbáltam eddig (lehet nem is fogom)- hanem zöldoltás és vagy  zöldre fás.. Amiért gondolom, hogy hasonló, nagyon erős itt is "alany". Talán kellene "szivót" hagyni. Ráadásul, ha ilyen erős sikerült is, átültetésnél nem hajtott ki... "Persze sajnálom, hogy neked nem sikerült, igaz azzal nem sokra mész" üdv PJ

Előzmény: woodruff (3171)
woodruff Creative Commons License 2019.11.28 0 1 3171

Nekem egy nagyon drága Moon drops fajtánál , amiből 3 szemet 100 euróért sikerült beszereznem tavaly .

Egyetlen ilyen csip szemzés sikerült csak .

De nem barnult be , idáig zöld maradt , igaz 1 méteres szívószál vastagságú hajtást hozott .

Az idén újra megszereztem máshonnan , itt az idén 3 szemes vessző ára ,50 euró volt .

2 zöldbe fás oltás visszarothadt .

A zöld hajtást próbálom megvédeni széna köteggel ,

és sátoranyaggal betakartam ,mivel öreg tőkébe lett szemezve .

woodruff

Előzmény: zsorsz (3167)
Pilu855 Creative Commons License 2019.11.27 0 0 3170
Hello. Ezt ajánlom.
https://ferfiakjatekboltja.hu/id/498262-Opinel-inox-bicska--No-8
Nagyon jó a gyári él kialakítása, de bőrrel rá kell még menni.
57-58 hrc svéd acél. Ennyiért tökéletes.
Előzmény: Falusi1 (3158)
laca5 Creative Commons License 2019.11.26 0 0 3169
Ja, én nem ilyet szemeztem, hanem idei hajtásba friss, idei szemeket.
Előzmény: zsorsz (3167)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!