Keresés

Részletes keresés

judith2000 Creative Commons License 2012.08.09 0 0 24679

Sziasztok:)

A férjem 8 éve beteg. Általában jól van, időnként jön ki nála. Most az érdekelne, hogy milyen táplálék kiegészítők és vitaminok jók erre?

Köszönöm:)

MaMy. Creative Commons License 2012.08.04 0 0 24678

Hol csinálják a kapszulaendoszkópiát? TB-re vagy fizetős? Volt előtte vastagbéltükrözés?

Előzmény: PFSZ (24676)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.03 0 0 24677

Hjah, én is szeptemberben jubilálok a chronommal... talán csapnom kéne egy jó kis grillpartit.. :D

Előzmény: szalamandi (24674)
PFSZ Creative Commons License 2012.07.23 0 0 24676

Helló Új vagyok,de csak itt,a betegséggel 1 (papíron) ismerjük egymást,a korábbi előélete nálam valószínűsített.Egyelőre ennyi,valamikor leírom a történetem,hátha valakinek hasznára válik.Nem egyszerű és még vizsgálatok - többek közt kapszulaendoszkópia- vannak hátra.

ÜDV MINDENKINEK!

szalamandi Creative Commons License 2012.07.14 0 0 24675

És tény, hiányzott a társaság :)

Hamarosan hozok egy "új" tagot, rátok zúdítom :))

(Hűen önmagamhoz, nem tudok egy hsz-t írni, amint elküldöm, eszembejut mi maradt ki...)

szalamandi Creative Commons License 2012.07.14 0 0 24674

Bár úgy lenne, mint anno a Magellánban (amit szinte megváltásként vártunk... s végül jól kiakadtunk), hogy pár bogyó éééééééés pápá szimbiótám... :)

Sajna nem.

Ugyanúgy megvan, éli a maga kis világát, a válóperre se reagál, há szeret a crohnom, no :))

Eü gondom volt folyamatosan, most épp negatív rekordokat döntögetek, 50 kilóra visszamásztam, de 50-52-nél tovább semerre...

Pedig eszek mint 4 normális ember...

Egyesek szerint már evési rohamaim vannak :)

Ahogy feljöttem most ide, döbbentem rá, 10 éves ez a topic...

Előzmény: Gyötör (24673)
Gyötör Creative Commons License 2012.07.13 0 0 24673

Szia Andi,

remélem azt jelenti a hosszú távollét, hogy nem volt eü-i gondod, a visszatalálás pedig a társaságnak szól, nem a kiújulásnak. :-)

Előzmény: szalamandi (24671)
daneeca Creative Commons License 2012.07.12 0 0 24672

Köszönöm az elérhetőségeket anca37 és Gyötör.

Amúgy, mikor rám jön a gyomorégés jópár pohár tejet megiszom, mert az jó a sok gyomorsavra. Ez 22es csapdájának tűnhet a crohn betegség miatt, de érdekes, hogy a tejtől semmi bajom nem lesz. Amire inkább érzékeny vagyok az a nagyon zsíros ételek, meg mostanság a karfiol. A paradicsom meg szerintem a gyomromat készíti ki, egyik éjjel nagyon szenvedtem tőle, szépen ki is hánytam, rá 3 pohár tej és  hajnalra tökéletesen voltam.

szalamandi Creative Commons License 2012.07.08 0 0 24671

sziasztok :)

kb ezer éve nem jártam erre...

de visszataláltam :D

pusza nektek, hamarosan bővebbet is írok :)

Zecez Creative Commons License 2012.07.08 0 0 24670

Igen, ez elég jónak tűnik.

A tej nálam is csak  kávéba, kivéve néhanapján, mikor unom a felvágottas, szendvicses reggelit/vacsorát, olyankor zsíroskenyér újhagymával, vagy töpörtyű mellé egy pohár tej. Joghurt és kefír azért már sűrűbben.

Cukor az nálam is kimarad, kivéve a házi készítésű szörpök, de azt nem egyszerre fogyasztja el az ember.

Egyéb szénhidrát viszont jön, egy férfinek kell az energia. Gyümölcsből tényleg több kéne, de körte, szilva, barack, stb. folyékony formájában azért fogy. :)

Előzmény: Törölt nick (24669)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.07 0 0 24669

Alapvetően nem spanyolviasz ez sem, csak pár dolgot kell kerülni: gabonafélék (a glutén káros hatása miatt), tejtermékek (ez nekünk nem okozhat nagy gondot), valamint cukor, rizs és krumpli.

Januártól áprilisig ezt sikerült is elég következetesen csinálnom: szárnyas húsokat meg zöldséget, gyümölcsöt ettem, akkor még sütögettem itthon kenyeret is gesztenyelisztből, meg lenmag és szezámmag őrleményből, de ezzel mára teljesen felhagytam, mert már nem kívánom a kenyeret. A tejtermékről annyira nem sikerült 100%-osan leszokmom: a kűvé még mindig tejjel a legjobb :)

Cukortól könnyen megszabadultam: helyette nyírfacukrot használok. Krumpli, risz mind helyettesíthető zöldséggel. Persze tisztában vagyok azzal is, hogy sok készétel tartalmazza még a fentieket, de azért igyekszem olyan helyen olyat kajálni, ami még belefér.

Őszintén szólva én is csak ámulok azon, milyen könnyű volt eljutni ide. Mostanra annyira jól beállt az anyagcserém, hogy már nem halmozom fel a felesleges zsírokat, hanem a sajátomat égetem. :)

Aki csak a fogyás miatt szeretné megpróbálni, csak ajánlani tudom. Aki a bélproblémái miatt, az is csak nyerhet vele, és komolyan nem hinném, hogy egészségügyi kockázata lenne.

Előzmény: Zecez (24667)
vipera83 Creative Commons License 2012.07.06 0 0 24668

Hali!Én 29 vagyok és 7 éve chron beteg, eddig nem nagyon írtam és leskelőtem itt, illetve ide.

Nehogy öngeneráló, önbeteljesülésen keresztűl még jobban leromoljon az állapotom, de ahogy elnézem nem az a siránkozós a topic, sőt hova tovább egész jó dolgokat ötleteket is találtam, én magam azt mondom tapasztalatból, hogy a tejet, tejfölt, és a tojásból a lágyat messze-messze ki kell kerülni.

Sajna én koffein függő vagyok bár tudom nem szép dolog így chronosként, mindig azt gondoltam a koffeintöl jön rám a szapora de mióta tej nélküli kávét iszom, nincs e miatt (is) plussz dolgom az árnyékszéken.

Ja és ne értsétek félre kisé ledér, felszínes kikristályosodatlan modorom, de ehhez a betegséghez kell ám humorérzék és (nem feltétlen a kávéra hajadzó fekete) dögivel.

Én is már túl vagyok sok tükrözésen, trüközésen a salofalktól az imuralon át a medrolig és az önszurkálós humiráig...

Most e percben a bikini örökbecsű notájának egy sora jutt csak eszembe, miszerint "kössz jól vagyok...." bár tudjuk ez a betegség nem a változatlan jó állapotáról szól, sajnos.....

Előzmény: Híd (24639)
Zecez Creative Commons License 2012.07.06 0 0 24667

Miben merül ki ez az étrendváltás?

Én is váltottam, megeszek mindent, amit elémraknak :)

Mondjuk így negyvenen felül már vigyáznom kéne, év végén simán felmentem 85-ről 90-re, igaz, akkor minden hétre 2-3-4 üzleti ebéd meg vacsora jutott. Pedig azt hallottam, hogy lasan le kéne szokni a szénhidrátokról, pedig az kell az ember szervezetének. Mint a hideg sör a nagy melegben.

Előzmény: Törölt nick (24665)
Bazsi75 Creative Commons License 2012.07.06 0 0 24666

:)

Előzmény: Törölt nick (24665)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.05 0 0 24665

Köszi, Zecez, jó cikk. Mi tagadás, van benne igazság, csak sajnos a mai média nem ezt tükrözi.

Azonban hadd hangsúlyozzam, hogy nem a fogyás miatt kezdtem el az egészet, én nem diétázom, hanem étrendet váltottam. Így csurognak le rólam a kilók, erőlködés nélkül, ez azonban csak ajándék. Az dolog valódi értékét abban látom, hogy az új étrendtől teljesen megszűnt a hasi puffadás, ami a gyulladás melegágya, valamint az ízületi problémák - mindkettő már 2 hét után, pedig annyi idő alatt legfeljebb 1 kg ment le. 

Emellett a leadott súly nem jön vissza, hiszen nem koplalok, hogy aztán halálra zabáljam magam.

JÓÓÓÓÓÓÓÓÓL érzem magam a bőrömben, kábé 10 éve nem éreztem hasonlót! :)

Előzmény: Zecez (24661)
anca37 Creative Commons License 2012.07.05 0 0 24664

ha Pécsen keresel: Dr Szigeti Nóra

Lányomat is ő kezeli, eddig csak jó tapasztalatokat tudok mondani. lelkiismeretes, kedves, figyelembe veszi AZ EMBERt is. Endoszkópiát is csinál.

Specializáció: Gasztroenterológia
Intézmény: PTE ÁOk II. Belklinika
Cím: Pécs, Pacsirta u.1.
Telefon: 72/536-000
Egyéb elérhetőség: nora.szigeti@aok.pte.hu

Rendelés páros héten: Cs: 9-12
Rendelés páratlan héten: Cs: 9-12

Előzmény: daneeca (24655)
Gyötör Creative Commons License 2012.07.05 0 0 24663

Nem a crohn a szakterülete, de endoszkópos vizsgálatokat/bevatkozásokat csinál(t):

dr. Solt Jenő

Pécs, Baranya Megyei Kórház, Endoszkópia

Tel: 72/533-100, 72/533-106

daneeca Creative Commons License 2012.07.05 0 0 24662

Értem, kössz az infót.

Előzmény: Gyötör (24660)
Zecez Creative Commons License 2012.07.05 0 0 24661
Előzmény: Törölt nick (24658)
Gyötör Creative Commons License 2012.07.05 0 0 24660

Szia,

sajnos a crohn nem meríti ki a "bélbetegség" kategóriát, gyakorlatilag az egész emésztőrendszerben előfordulhat - a szájtól a végbélig.

Nem tudom, hogy mi okozhatja a tüneteid, de ne is az itteniek válaszaira várj, hanem keress fel egy jó belgyógyász gasztroenterológus orvost, aki netalán endoszkópos vizsgálattal egy-kettőre megnézheti mi van a gyomrodban, és ha szükséges tovább vizsgál (pl. ct-vel) és folyamatosan kezeli a betegséget.

torrentezo Creative Commons License 2012.07.05 0 0 24659

ejj, nok...

nem kellett volna beirni, akkor nem lett volna rakerdezve :D

Előzmény: Törölt nick (24658)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.04 0 0 24658

ehh, férfiak! :D Nem mindegy? :P

Előzmény: Zecez (24657)
Zecez Creative Commons License 2012.07.04 0 0 24657

Akkor most mennyi?

Előzmény: Törölt nick (24656)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.04 0 0 24656

Januárhoz. :-P

Előzmény: Zecez (24654)
daneeca Creative Commons License 2012.07.04 0 0 24655

Sziasztok!

6 éves korom óta vagyok Crohn beteg. Most 18 éves vagyok. Elég nehezen diagnosztizáltak. Még pszichológián is voltam, ahol azt mondták, minden tünetem valami pszichológiai gond. Közel egy évtizeden keresztül szedtem  Medrolt, és tünetmentes is voltam ez idő alatt. Mikor az orvosom úgy döntött kiköltözik külföldre, hogy ott kamatoztassa tudását, új orvost kaptam aki lecsökkentette a Medrolt nullára és helyette nem adott semmit. 10 év után hirtelen rosszabbodott az állapotom. Szörnyű hasfájások kínoztak. Ekkor döntöttünk úgy, hogy felkeresünk egy pécsi magánklinikát. Az ottani doktornő már jelentősebb szakértelemmel bírt, átvariálta a gyógyszereimet és azóta Budenofalkot is szedek. Ezután rengeteg gondom volt (és még mostanában is van) a gyomorsavammal. A legapróbb dologtól is erőteljes gyomorégésem tud lenni. Az orvos erre felírt Ranitidin-t, naponta 300 mg-ot. Az utóbbi hónapokban kezdtem érezni, hogy fáj a hasam, de ez nem a megszokott tompa crohnos hasfájás. Ez szúró és sokkal feljebb érzem. Azt gyanítom, hogy a gyomrommal lehet valami. Talán a sok gyomorsav már tönkretette, vagy nemtudom. Mit tudtok erre mondani? Van vagy volt valakinek hasonló tapasztalata?

Zecez Creative Commons License 2012.07.01 0 0 24654

Mihez képest?

Előzmény: Törölt nick (24653)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.01 0 0 24653

-16 kg. 

Törölt nick Creative Commons License 2012.07.01 0 0 24652

:D 

Előzmény: Híd (24648)
kicsianeeta Creative Commons License 2012.06.29 0 0 24651

Nekem úgy töltötte ki, hogy a diagnózis végeleges, állapot változó.

Előzmény: youlcsi (24635)
kicsianeeta Creative Commons License 2012.06.29 0 0 24650

Sziasztok!

Noh, tegnap megkaptam az első kezelést.... Hááát, most ha lehet még roszabbul vagyok, mint eddig,

és kiütéseim is vannak, igaz csak egy helyen. Lehet hogy benyeltem valami nyavalyát, és csak véletlen egybeesés,

de fura, mert valami vagy használ, vagy nem, de az hogy ártana......

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!