Keresés

Részletes keresés

kozerika Creative Commons License 2004.07.28 0 0 116
Lajkó Félix megnősült. Na, ehhez mit szóltok?
Kisördög Creative Commons License 2004.05.27 0 0 115
Az EFOTT nagyszínpadán azért nem lép föl Félix, mert a színpad szponzora, a Pall Mall az utólsó percben kijelentette, a Ghymes, Lajkó félix, a MagUra és a Balkan fanatics nem léphet fölm, mert ezen zenekarok népzenei gyökereik miatt nem illenek az ö cigatettájuk imidzséhez.
Csak hogy ha van köztetek cigarettás, akkor ezentúl igy vegyen pallmallt.
kozerika Creative Commons License 2004.04.28 0 0 114
Nahát... Ma úgy lett vége a Kultiplexben a koncertnek, hogy bejött egy csomó focirajongó, és "legyen vége" bekiáltások közepette Félix bátortalanul mondta: "játszunk még egy kicsit, de be kell fejezni, mert jön a meccs"... 2500 forintért tényleg "kicsi" volt...
ramponeau Creative Commons License 2004.02.10 0 0 113
Nem vette fel valaki a szombati koncertet?
CsFeco Creative Commons License 2004.02.02 0 0 112
Lajkó Félix és zenekara, Future, utána: Cadik Február 7. Szombat 21.00h

A Lajkó-féle, páratlanul különleges zene kedvelőinek igazán jó hír, hogy a szabadkai hegedű-fenomén újra az A38 vendége lesz. Az utóbbi időben ritkán hallhatta őt Budapest zeneértő közönsége, most azonban előreláthatóan minden hónapban egy klub-nap erejéig, állandóan változó programmal lelket melegít, szívet erősít nálunk. Előttük a Future névre hallgató virtuóz, fiatal cigányzenészekből álló, balkán-román-cigány zenei gyökerű, 17 éves átlagéletkorú, nagy jövő előtt álló zenekar lesz hallható, utánuk pedig Cadik viszi tovább a lángot.

GinY Creative Commons License 2004.01.30 0 0 111
"Lajkó Félix koncert lesz az A38 hajón, Budapesten 2004. február 7-én
szombaton este 9-től.
több info: www.a38.hu" (Malacka Bt. hírlevél)

cirrocumulus Creative Commons License 2003.11.21 0 0 110
A mostani Pesti Est-ben így harangozzák be ezt a koncertet:

"A38 Állóhajó, november 25.
Léteznek művészek, kik nem sorolhatók egyetlenegy műfaji, stiláris kategóriához sem. Egyéniségük mindezt „semmibe veszi”, stílusuk meghatározhatatlan, eklektikus. Lajkó Félix, a topolyai születésű, Szabadkán élő hegedűvirtuóz kétségtelenül ide tartozik. Improvizál. A színpadon gyakorlatilag kilép magából, s - közhellyel élve - eggyé válik hangszerével, s persze magával a zenével is.

Ez az idén alig 29. évét betöltő vajdasági fiatalember valami olyat tud a zenéről, mely nagyon keveseknek adatott meg. Öntörvényű, zseni, megszállott, hogy csak a vele kapcsolatosan leggyakrabban használt jelzőket említsük. Tény, hogy Lajkó Félix nem a szabályok embere, pontosabban nem azon szabályoké, melyet mások állítottak. Komponál. Színpadi (pl. Közellenség) és filmzenét (Kerekek) egyaránt. Előadást, koncerteket, performance-okat tart. „Kihegedüli” bánatát, boldogságát. A napfogyatkozás idején - saját ötlettől vezérelve - a szabadkai városháza tornyából szórakoztatta a téren összegyűlt közönséget. Egyszerre félelmetes és szeretnivaló.

A hazai közönség először '93-ban találkozhatott vele. Ebben az évben látott napvilágot a Dresch Quratet Zeng a lélek című albuma is, melyen közreműködőként jegyezték. Alig két év múlva pedig az akkorra már népesnek is nevezhető rajongótábor kézbe vehette a Lajkó Félix és bandája című korongot, melyet '97-ben a Lajkó Félix és zenekara című követett. A Zeneakadémián felvett koncertet kvázi bibliaként szokás emlegetni, míg a Koncert '98 egészen elbűvölő. A tavaly és tavalyelőtt kiadott lemezeket (Lajkó Félix és bandája játszik, valamint a Félix) minden rajongó nagyon várta. A különböző lemezek kiadása közti időt természetesen szintén nem tétlenkedéssel töltötte: közreműködött már több nemzetközi sztár lemezein (pl. Noir Désir, Boban Markovic Orkestar). A szuperlatívuszokat a végtelenségig lehetne folytatni, de a legegyszerűbb, ha az ember maga tapasztalja meg, mit is jelent valójában egy Lajkó Félix-koncert. A vállalkozó kedvűeknek erre remek alkalom lesz a 25-én az A38 Állóhajón 21 órától megrendezendő koncert. Spirituális élmény lesz.

Szálka"

Előzmény: kalapúr (109)
kalapúr Creative Commons License 2003.11.15 0 0 109
elb@sztam.pontosan:
03.nov.25
kalapúr Creative Commons License 2003.11.15 0 0 108
Akit érdekel:

03.dec.25
Budapest A38. Lajkó Félix koncert.
3000/3500 Ft,-

kalapúr Creative Commons License 2003.11.03 0 0 107
ki az a Lajkó Félix?

Halló itt Lajkó Félix beszél....

Eztsem véletlenül mondta :(

kozerika Creative Commons License 2003.08.16 0 0 106
Hát igen, ez van Lajkó Félix-el. Elfelejtettétek. Vagy inkább elfelejtettetek írni róla? Én most is őt hallgatom, és hát látom, kb 1 hónapja, én írtam utoljára ebben a témába. Sebaj, majd tartom a frontot. Olyan energiákkal tölt fel ez a muzsika, ami lehet, hogy néha puszta szemfényvesztés, de pezsdítő, annyi szent...
kozerika Creative Commons License 2003.07.21 0 0 105
Nehezen ugyan, de sikerült ébren maradnom, bár a kezdés előtti 10 perc már nagyon nehezen ment. Sajnos lemaradtam a tabáni koncertről, így számomra többszörösen is MEGÉRTE! Ha a 25. születésnapját ünepelte, akkor gondolom 1999-2000 körül készülhetett a film. Jó volt látni Félixet, aki ezúttal beszélt, nem csupán igen-nem szókinccsel és hallottuk jellegzetes nevetését is. Jancsó azt mondta róla, hogy, ha valakit lehet művésznek nevezni a szó legmélyebb értelmében, akkor Félix fura figura, de művész. Voltak részletek a Balanescu-féle koncertből, díj-átadás, sok-sok Szabadkai kép, lógó nagykabát, Petőfi mellszobor cirógatása, kabrió-mercedes (nem igazi, csak játék, ezt kapta szülinapjára a barátoktól) stb.
Jujj, beszélek róla és máris elragadtattam magam... Bocsánat
Oggy Creative Commons License 2003.07.20 0 0 104
Nagyon jó! (de miért olyan későn...?)
Előzmény: ataja (103)
ataja Creative Commons License 2003.07.20 0 0 103
Sziasztok!

Ma a Duna Tv-n:

23.55 Tálentum
Lajkó Félix (2000)
Szerkesztő: Ámon Betti; Operatőr: Tóth Zsolt; Rendező: Czigány Zoltán
Ki ne hallott volna már a vajdasági hegedűvirtuózról, Lajkó Félixről? Ki ne ismerné muzsikáját? A zenekedvelők biztosan! De ismerik-e az embert, az eddigi életét, és azt, hogyan vélekednek róla mások - művészek, barátok és rajongók. Mi bemutatjuk az embert, persze sok-sok muzsikával. (29' 57")

GinY Creative Commons License 2003.07.12 0 0 102
Sziasztok! Tudtok valamit erről a győri koncertről? Elvileg június 25-én volt. De tényleg volt? És ha igen, miért csak most tudom meg?
_Comet_ Creative Commons License 2003.06.23 0 0 101
És milyen igaz! Össze sem lehet hasonlítani a Városi Színházban adott koncertet ezzel a mostanival. A Tabánban sajnos a körülmények egyáltalán nem voltak olyanok, hogy élvezni lehetett volna a zenét. Messze is ültünk, és körülöttünk mindenki telefonálgatott, üvöltözött, füstölt, ugrabugrált és persze a repcsi is zúgott rendesen. Annyit tanultam az esetből, hogy csak rendezett körülmények között lehet ilyen zenét hallgatni. :(
Előzmény: cirrocumulus (100)
cirrocumulus Creative Commons License 2003.06.23 0 0 100
Valami igazság van abban, amit írsz: jó volt Félix most is, de valahogy nem tudtam úgy ráhangolódni, mint a múltkor a Kultiplex kerthelyiségében. Most is kb. azt a programot nyomta, de ott le lehetett ülni, és így sokkal jobban át tudta adni magát az ember az élménynek. Fantasztikus volt az a koncert, teljesen belebizseregtem, amikor az egészen halk részek váltották a virtuóz részeket. Zseniálisan játszik ez a fiú!
Itt most nem is vártam végig a koncertet: a fejünk fölött zajló repülőgépes figurák jobban lekötötték a figyelmemet. El is mentem, hogy abból többet láthassak. :o(

Úgyhogy, ha legközelebb olyan koncertje lesz, ami kényelmes körülmények között zajlik majd, arra azért feltétlenül menj majd el, mert felejthetetlen élmény volt tavasszal a Városi Színház-beli koncertje is! :o)

Előzmény: _kiscsillag (98)
deke Creative Commons License 2003.06.22 0 0 99
jóvótaz, csak valahogy néha hülyült a hangosítás. a bal hangszórónál álltam, ott jó volt. de a halk részek nem szabadtérre valók.
Előzmény: _kiscsillag (98)
_kiscsillag Creative Commons License 2003.06.22 0 0 98
Elsősorban miatta mentem ki a Tabánba, mert nagyon kiváncsi voltam már rá. Talán túl nagy (és hosszú) volt a várakozás, de nekem koncertként nem jött be... Maradok inkább a cédénél...
_Comet_ Creative Commons License 2003.06.11 0 0 97
Szoros lesz a program, Kimnowak koncert lesz előtte a Millenárison...
Előzmény: _Comet_ (96)
_Comet_ Creative Commons License 2003.06.11 0 0 96
Köszi az infót, ez egy igen jó hír! : )
Előzmény: cirrocumulus (95)
cirrocumulus Creative Commons License 2003.06.11 0 0 95
Újabb Lajkó Félix koncert lesz 06. 21-én a ZENE ÜNNEPE keretében a Tabánban:
Itt a részletes műsor a fellépőkről időrendben, ismertetőkkel:

A Zene Ünnepe - 2OO3. Június 21. - Tabán

Ingyenes

Tilos az Á Színpad
17 órától

Lakatos Róbert and Ensemble (YU)
- roma-world-etno-folk

A szabadkai csapat zenészei elsősorban vendéglátós muzsikusként edződtek, de számos népzenei formáció tagjaként is megmérettettek az elmúlt években. A hegedű, dob, elektromos zongora, gitár felállás fergeteges bulit sejtet, ami nem meglepő, hisz közismert a balkáni bulik tempója, erőteljessége. Magukat a world-etno-folk műfaj képviselőiként aposztrofálják, de nyugodtan odabiggyeszthetjük még zenéjük mellé a jó értelemben vett ’lakodalmas’ jelzőt. Biztos, hogy Budapest új kedvenceivé válnak bemutatkozó koncertjük után.

Tilos az Á Színpad - Tabán, 2OO3. június 21. 17 óra

Robert Lakatos – violin, hegedű

Roberto Ambrozió – drums, dob

Kolompár ’Saci’ Sándor – electric piano, elektromos zongora

Stojánovič Jovica – electric- acoustic guitar, elektromos- akusztikus gitár

-----------------

Parno Graszt (HU)
- a hagyomány maga

A Parno Graszt együttes 1987-ben alakult Paszab községben. A több generációból álló együttesnek- melynek legfiatalabb tagja tízéves, legidõsebb tagja hetvenhét- mindannyian roma származásúak. A Parno Graszt cigányul fehér lovat jelent. A névválasztásnál a fehér mint a tisztaság, a ló mint a szabadság szimbóluma vezérelte õket. Az együttes az autentikus cigányfolklórból meríti repertoárját, hagyományos hangszereléssel, mint kanna, kanál, tambura, brácsa, gitár, nagybõgõ, tárogató, szájbõgõ. A zenei anyagot Romániában és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében gyûjtötték. Az együttesen belül egy tíz tagú tánccsoport is mûködik, táncanyaguk a cigánycsárdás, a szatmári botoló, a hagyományos cigánytánc.
Négyévi gyűjtőmunka eredményeként jelent meg 2002-ben a Rávágok a zongorára című lemezük a Fonó Records gondozásában, amely itthon és külföldön is óriási szakmai- és közönségsikert aratott. Ez a lemez meghozta a zenekar számára az ismertséget. A magyarországi zenekarok közül elsoként felkerült a hivatalos európai világzenei slágerlistára (World Music Chart Europe), aminek hatására a zenekar repertoárját az európai világzenei rádiadók folyamatosan játsszák.

Tilos az Á Színpad – Tabán 2OO3. június 21. 18.3O
Oláh János: tambura, guitar, vovals - prímtambura, gitár, ének
Balogh Géza: guitar, vocals - gitár, ének
Jakocska János: guitar -gitár
Oláh János: double bass - bőgő
Németh István: water can, mouth harp - kanna, szájbőgő
Balogh Mária: vocal - ének
Váradi Mária: vocal - lének
Horváth Sándor: vocal - ének

valamint 4 táncos

----------------------------

Lajkó Félix és Zenekara (YU)
- Szabadka és csapata

Hallottam, hogy Lajkót csodálat övezi a Balkánon, de nem voltam igazán felkészülve arra, hogy ilyen közelröl mire számíthatok, látva és hallgatva Őt. Inkább hasonlít egy fitt fiatal tenisz játékosra, mint zenészre, aki úgy támadja a hegedűjét, hogy minden számban szakadt szőrök repkednek a vonója körül. Van egy tendencia miszerint a balkáni zenészeket hajlamosak vagyunk kategóriakba zárni – roma, folk, klezmer meg egyebek, - de Lajkó hallhatóan feltalált egy saját stílust, bármely létező stílushoz sorolni Őt – tévút! Mindegyik instrumentális darabjának tiszta szerkezete volt, de mégis mindegyikben érezhető volt a nyitottság a pillanat szelleméhez. Szájtátva hallgattuk a két számot amit játszott és megkértük, hogy játsszon el egy harmadikat: megtette, miután megjavította a „zilált” vonóját.

Charlie Gillett, a BBC London műsorvezetője Lajkóról (2OO3. május 24., Barbican, London – élő rádiós közvetítés)

Tilos az Á Színpad – Tabán 2OO3. június 21. 19.45

Lajkó Félix – violin, hegedű

Brasnyó Antal – viola, brácsa

Kurina ’Vörös’ Ferenc – double bass, bőgő

www.lajkofelix.hu

-----------------------------------

A Csodálatos Zamfir és Barátai (RO)
- a pánsíp királya köszönti Budapestet

AZ EMBER ÉS HANGSZERE
A pánsíp egy hatezer éves hangszer. ……
Gheorghe Zamfir tangoharmonikán kezdte zenei karrierjét, de amint kiderült, hogy a pánsíp született mestere, váltott és áttért a pánsípra. Vonzalma az eredeti hangokhoz arra vezette, hogy új utakat keressen a hangszer hangzásvilágának kiteljesítésében. Így lett az eredeti 2O sípos hangszerből először 22, majd 25, 28 és végül 3O sípos hangszer. Az alsó regiszter megváltoztatásával lehetővé vált, hogy Zamfir szélesebb repertoárt legyen képes lejátszani hangszerén. Így lett a hangszer alkalmas arra, hogy román népzenét, altatót, balladát vagy akár az emberi hang bizonyos hangzásait is megszólaltassa.
Zeneesztétaként, személyesen választja ki a bambuszt a hangszeréhez, amelyet Ő maga készít el. A sípokat méhviasz aprólékos adagolásával hangolja be. A hangzás így válik egyedülállóan varázsossá és megindítóvá. Az ember és hangszere ezáltal egymásra talált és kezdődhet a csoda…….
A csodálatos Gheorghe Zamfir barátaival, hattagú zenekarával köszönti Budapestet a Zene Ünnepén, június 21-én este, a Tabánban.
Tilos az Á Színpad – Tabán 2OO3. június 21. 21.OO

www.gheorghezamfir.ro

fasparagus Creative Commons License 2003.05.27 0 0 94
ha nem voltal ott, akkor jobb, ha nem irunk semmit ;)
Előzmény: GinY (93)
GinY Creative Commons License 2003.05.26 0 0 93
Mi újság? Volt valaki a koncerten? Milyen volt? Infókat plíz! :)
Előzmény: cirrocumulus (92)
cirrocumulus Creative Commons License 2003.05.07 0 0 92
Jó hír !!!!!!!!!!!

Május 19-én, hétfőn 19.30-tól LAJKÓ FÉLIX és Zenekara (Brasnyó Antal - brácsa, Kurina "Vörös" Ferenc - bőgő) koncert lesz a Kultiplex (Bp., IX. Kinizsi u. 28.) kertjében.

Belépő: 2500 HUF

Üdvözlettel:
Lajkó Félix Management

cirrocumulus Creative Commons License 2003.03.18 0 0 91
Igen, az ez a CD .
Előzmény: erdeszke (90)
erdeszke Creative Commons License 2003.03.18 0 0 90
nemtom jött e már erre válasz...

nekem cdn van meg :))

Előzmény: h3o (41)
cirrocumulus Creative Commons License 2003.03.17 0 0 89
Ó! Ezer bocsánat ... :o((
Előzmény: CsFeco (88)
CsFeco Creative Commons License 2003.03.17 0 0 88
De ez még a tavalyi.

Az idei a IV. Országos Maratoni Folk Hétvége
IV. Országos Maratoni Folk Hétvége - 2003. március 21-23

Előzmény: cirrocumulus (87)
cirrocumulus Creative Commons License 2003.03.17 0 0 87
Az egri tavaszi fesztivál programjából:

III. Országos Maratoni Folk Hétvége
március 22-24. (péntektől vasárnapig)
reggeltől reggelig

A Maratoni Folk Hétvége olyan kiemelkedő folklór program, amely az országban egyedülálló kezdeményezés. A rendezvényre harmadik alkalommal kerül sor 2002-ben, és remélhetőleg egyre több látogatót vonz a nonstop, népzenére és néptáncra épülő esemény.
Az éjjel-nappal zajló folk hétvégén 16 népzenei együttes lép fel, melyek a koncertek mellett a táncházakban is muzsikálnak majd. Előzetes egyeztetések alapján a fellépő együttesek az alábbiak:
Ghymes, Gajdos, Kerekes, Dűvő, Haddelhadd, Irish Rovers, Kaláka, Tükrös, Blackriders, Gázsa, Ifjú Muzsikás, Lajkó Félix, Ökrös, Bongo Man, Klezmer.
A felsorolás is mutatja, hogy a szervezők a legszélesebb skálán kívánják felvonultatni a népek és a kultúrák zenéjét, táncát a világ valamennyi égtájáról.

Előzmény: leda_ (86)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!