Topik a csillagos égbolt szerelmeseinek, minden, ami távcsővel, fényképezőgéppel, ccd-vel vagy szabad szemmel elérhető, legyen az bolygó, hold, üstökös, aszteroida, vagy épp sarki fény.
Alternatív tudósok ("kérésre bármit tagadok, cáfolok") a szomszédos topikokban keressenek menedéket!
Azt is ellenoriztem, hogy a koordinataknal a keleti hosszusagot, illetve az eszaki szelesseget adtam meg. Gyanus volt ugyanis, hogy emiatt fordult meg a teleszkop iranya. A koordinatakat se csereltem meg veletlenul, ezt is ellenoriztem.
Karacsony elott szert tettem egy Skywatcher Makszutov 127/1500 teleszkopra, EQ 3 ekvatorialis GOTO mechanikaval.
Tegnap be szerettem volna uzemelni, a tengelyt beallitottam a Polarisra, ahogy kell, megadtam a foldrajzi koordinatakat, idot, es gondoltam, hogy akkor mehet a menet.
Elotte mar kezi vezerlessel csinaltam vele holdfotokat, egesz jok lettek, de amikor a 2 csillagos kalibralasra ramentem, akkor az egbolton levo elso csillagot valahol a horizont alatt 30-40 fokkal talalta meg, teljesen mas iranyban....
Megszakitottam az egeszet, gondoltam, raallok az automatikaval a Holdra. A Holdat valahol eszaki iranyban, a Polaristol nem messze kereste.... Amikor kezzel raalltam valamelyik objektumra, akkor a csillagkovetes se mukodott jol, a fenykepezogepben a csillagok elkenodtek vizszintesen, mintha be se lett volna kapcsolva.... A Holdra raallva se kovette a Holdat rendesen, a teleszkop mozgott ugyan, de nem a jo iranyba.
Megváltozott a nickem, a pleiades oldal már rég nem működik (a pleiades . hu nick ezért már nem releváns, másra is mutatna).
ON
A Magyar Csillagászati Egyesület évekkel ezelőtt meghonosított egy remek kezdeményezést: minden Szilveszter éjjel bátorít minket, hogy észleljük át magunkat az újévbe. Részt szoktam ezeken venni, idén egy különleges témát választottam, aminek még személyes vonatkozása is van számomra. A képen a Hold egy részlete látható, Az Appeninek (már a holdbéli hegység természetesen) lábánál fekvő Apollo 15 bázis helyét örökítettem meg. Ehhez egy nagyon kedves történet is társul: a legendás Bulova Lunar Pilot óra sztorija. ha valakit érdekel, itt elmesélem a képpel együtt: https://fenyeslorand.hu/naprendszerunk/
Ezzel kívánok mindenkinek eredményes, tiszta éjszakákkal teli 2023-at!
Én lúggal marattam fel az alu felületét (felületi oxidot bontja).Utána elektromos főzőlapon felmelegítve,mezei Neolux festékkel befújtam. Jól működött a dolog.
Köszönöm! Én is ez alapján próbáltam, ruhafestékkel és ételfestékkel is. Az alumíniumon meglátszott az eloxálás azonban nem fogta meg a festék sajnos. A neten vannak még tutoríálok ezzel kapcsolatban majd még gyakorolok tovább.
A jól zsírtalanított felületet lehet akrillal festeni, én ezt tapasztaaltam. Próbálkoztam már több alkalommal eloxálással, soha nem sikerült. Mindig a leírt eljárást alkalmazam, nem lett jó. Befújtam matt feketével, évekig bírja így is.
En Huawei P20al csinaltam hasonlokat meg tavaly, vagy tavalyelott. Igaz, nem asztrofotokat, hanem Holdasat, pl. Holdhalot, mellekholdat ilyesmit. Teliholdas ejszakan a Hold olyan volt, mintha a Nap sutott volna, nem lehetett volna eszrevenni, hogy nem nappal van, ha nem latszottak volna a csillagok az egen.