Azért annyira csak nem hiányzik a golfütő...
:o)
S az Éj anyánk milyen filmen? Azt sem láttam még... El tudom képzelni, hogy azt normálisan megcsinálják (szemben a Bajnokok reggelijével, s az 5-ös számú vágóhíddal)...
Sajna nincs videóm, meg én is alig láttam belőle pár mozzanatot.. mondjuk már ott megakadtam, hogy a rengeteg hivatkozás "tündérországra".. ami ugye "fairyland".. és a fairy szleng-jelentése... ami a fordításban abszolúta nem jött ki.. nem tudom, hogyan lehetne, de nemteccett..
Szerintem addig örülj, míg nem láttad. Én még moziban láttam anno, és utána vissza akartam kapni pénzemet és másfél órát az életemből. A könyvet imádom, de a film az valami borzalmas volt. Ami a könyv vs filmadaptációt illeti: igenis vannak jó filmfeldolgozások. Sajnos a Bajnokok reggelije nem az.
Szerintem meg nagyon is jól áll neki. Nagyon szeretem, amikor Vonnegut moralizál, és azt is nagyon szeretem amikor Mark Twain moralizál, sőt a Camus-től is nagyon jó olvasni a moralizálást, de említhetném Erich Kastnert is, és egyáltalán nagyon szeretem, amikor ezek a humanista írók időnként kibújnak a fikció-háttér mögül és némileg idősödvén fontosnak tartják így is kiadni ami összegyűlt bennük a világról.
"Tud valaki egyetlen megfilmesített könyvről, melynél ne lett volna jobb a könyvváltozata?"
Tucatnyiszor idézett példám: Hrabal Szigorúan ellenőrzött vonatok c. kisregényéből készített Menzel film. De szerintem a Sörgyári capricco-val is hasonló a helyzet.
Bizony, az idő haladtával egyre soványabb a "cselekmény" és egyre több a moralizálás.
Az Időomlás pl. már csak az. Ezért volt aztán kellemes felüdülés a dr.Kevorkian, mégha valójában csak egy novellácska is.
Az én sorrendem is pont ez. Kicsit megszeppenve hallgattam eddig a többieket, mert ők a "A Titán szirénjei"-t leszólták, pedig nekem éppen az a nagy kedvencem.
Tud valaki egyetlen megfilmesített könyvről, melynél ne lett volna jobb a könyvváltozata? – mert ha igen, akkor a hiba az ön készülékében (fej) leledzhet. (Természetesen elég jó azért lehet egy ilyen.)
Vonnegutban azt szeretem, amit az ajánlókban is gyakran hangoztatnak róla: a maga „pihentagyúamerikai” megközelítésével igazából pár igen gondolatébresztő, mély dolgot boncolgat. Megmutatja délről is, amit mi leggyakrabban északról nézünk.
Biztos kevés új V. könyvet olvasok, hogy nem veszem észre a fokozottabb moralizálgatását.
nálam a sorrend mondjuk Börleszk, utána Kékszakáll, aztán nagyonsok holtverseny, és az alja (ami nemigazán...) a Bajnokok.. kövezzetek meg, de az nekem nemtecc...
A Rosewater is zseniális, egy barátomnak az a második kedvence a Macskabölcs? mellett. Vannak benne igazán jó pillanatok, csak a lezárását érzem kicsit elkapkodottnak. Egyébként azért csak most szólok a körr?l, mert nemrég járok oda, meg - noha majd' minden Vonnegutot olvastam (ma kaptam meg végre az Id?omlást), nem hittem hogy eléggé beleástam magam a témába ahhoz, hogy érdemben vitázni tudjak róla...
En pl. a Macskabolcsot kaptam meg eloszor. Nagyon megfogott, es olvasok Vonneguttol, Eppen ezert nekem a Macskabolcso az abszolut kedvenc, viszont a Mrs. Rosewater-t keptelen vagyok elolvasni. Mar negyszer alltam neki. A Titan az tenyleg eleg sci-fi, de a masik nagy szerelmem a sci-fi, ugyhogy azzal sem volt gondom :o)
Szerintem is a Kékszakáll a legjobb, aztán a Börleszk (személy szerint ez nekem talán jobban is tetszik, de a Kékszakáll valahogy 'irodalmibb').
Sokat számít, hogy ki mikor, milyen sorrendben olvasta őket, mert pl. a Bajnokok.. és Macskabölcső nekem nem igazán jött be, míg a Börtöntöltelék nagyon. Másnak épp fordítva. Ha az ember olvas egy nagyonjót, akkor a következő lehet, hogy csalódásnak hat. De megfelelő ráhangolódással mindegyik nagyon 'tetszhető'.
Elég jó az Éj anyánk magyar szövege, valszeg a könyv alapján készült. úgy emlékszem.
Egyetlen vicces momentum van benne, amelyt?l eltekintve a könyvhöz hasonlóan kegyetlen. Az a pont egyébként a könyvben is a kevés vicces dolog közé tartozik, ez egyébként "Harlem fekete Führere", nagyon tuti, amikor felvillan a feka szeme fehérje...
Egyébként szerintem a Kékszakáll a legjobb, utána a Macskabölcs?, Bajnokok, stb.
A Titán szirénjeit nem bírtam elolvasni, túl sci-fi nekem. Viszont a Player piano (Utópia 14) koraisága ellenére elég jó, átlagos antiutópia.
Járok egy Vonnegut-kibeszél? körbe a Társadalomelméleti Kollégiumba. Jöv? héten lesz az utolsó "ülés". Születtek elég érdekes Vonnegut-megfejtések...