Sziasztok! Nemsokára szeretném megműtetni a szemem -5-ös kb, pontos értéket nem tudok, mert már 3 éve csak éves üzemorvosi vizsgálaton jártam, ott mindent rendben találtak, de pontos dioptria mérés nem volt. A szemüvege -4,5-ös, ez valamivel gyengébb, mint ami a tökéleteshez kellen, így én -5-re saccolok. Tervezem, hogy még alkalmassági előtt azért elmegyek a szemészetre.
Nagyon vaccillálok a kezelések között, de már szinte biztos, hogy az OptikMed-et választom, az tűnik a legszimpatikusabbnak. A PRK-nál kicsit zavar ez a hámlekaparás, de pont ma frissült a sasszem honlap (pár napja minden nap megnéztem, és ma egy darabig nem is volt elérhető), és látom, hogy van egy új kezelés, amit "Sasszem NO-Touch PRK"-nak hívnak. Annyi a különbség, hogy a hámréteget is lézerrel szedik le. Elvileg jóval pontosabb, kevésbé terheli meg a szemet és a gyógyulás is gyorsabb. 10-ezerrel drágább, mint a sima PRK, de nekem ez most nagyon tetszik :). A FEMTO-nál valahogy nekem nem tetszik a lebenykészítés, annak ellenére, hogy elvileg tutira a helyén marad, de mivan ha mégsem? Mégiscsak egy soha vissza nem növő valami lesz a szememen. :/ Nagybátyámat nemrég műtötték, a szaruhártyájának egy része magától levált. Elvileg nagyon ritka eset és senki nem tudja, mi okozhatja. De ennyi erővel azzal a lebennyel is lehet gond. Persze nem akarok senkit riogatni, aki ezzel kezelte a szemét.
Aki többet foglalkozott már a témával, mit gondol, erről lézeres hámeltávolítós PRK-ról? Nekem egyelőre ez a legszimpatikusabb :).
Hozzáértők válaszát várnám, mert úgy érzem nem tiszta valami. Fent voltam Pesten, alkalmasnak találtak PRK-ra. 25 éves vagyok, 8 éve nem romlott a szemem, -5,5 cyl -1,5, -6,0 cyl -0,5
Itthon ránéztem a lapra, amit adtak és 4mm(!) van írva pupilla átmérőnek, ami lehetetlen. Belenéztem a tükörbe és kb. a duplája volt, majdnem kiért a szaruhártya szélére.. Tapasztalt más is ilyet, miért írták félre ezt az adatot? A lézer mekkora felületen kezel? Én azért sokat vezetek éjszaka is. Ha nem fogok látni sötétben, akkor nem éri meg az egész.
Három napja műtöttek FEMTO-val, a Saint James klinikán. Azt mondhatom, hogy abszolút nem fáj, még egy pattanás kinyomás is kellemetlenebb érzés, mint maga a műtét. Ott a klinikán a kiszolgálás első osztályú, nyugati színvonalú (meg sem ismernéd, hogy Magyarországon jársz). Mondjuk ha már ennyi pénzt oda viszel, érthető :) A jobb szemem 20 perc volt, aztán a bal szememnél fellépett egy ritka jelenség: buborék ment alá. Valamiért ilyen a szemem. Mondták, hogy ez ritkán történik meg, de semmi gond. Kitoltak a műtőből, és 2 órával később visszavittek és befejezték a műtétet. A szakértelmük és az odafigyelésük kiemelkedő, nem kockáztatták a műtétet, amíg nem mentek teljesen biztosra. Engem Magyarországon még sosem ért egészségügyben nagyobb odafigyelés, mint náluk.
A műtét után hazamentünk, alig tudtam kinyitni a szemem, csipás érzés volt, jobb érzés volt csukva hagyni, csak résnyire nyitottam ki. Másnap reggel felkeltem, és mintha mindig is élesen láttam volna: csipa eltűnt, teljesen virgonc voltam! :) Fájdalom azóta sem jelentkezett. Délelőtt visszamentem az első napi kontrollra, beszélgettem a váróteremben PRK-sokkal, azt mondták, hogy már 4. napja a poklok poklát élik át, annyira fáj nekik a felépülés. Ekkor gondoltam magamban, hogy de jó hogy a FEMTO mellett döntöttem. Valóban magas az ára, de utálok szenvedni. Meg ha választanom kéne, hogy egy high-end komfortú 1 hetes nyaralás, vagy egy 15 éves autó, vagy éleslátás.... Hát számomra most már egyértelmű :D
A műtét után kaptam egy 2 hónapig felhasználható kupont, ez 2016. április 28-ig érvényes a Saint James-ben. 7000 Ft-ért adom. Ha érdekel hívj vagy írj:
Sziasztok! Több mint 2 éve műtettem meg a szemeimet. Mindenkinek merem ajánlani,mivel nem mind1 hogy szemüveggel,lencsével éli le az életét,vagy anélkül! Bárki szeretne beszélgetni róla írjon nyugodtan,bármilyen kérdése is lenne: szemmi33@gmail.com címre! Nagyon szívesen segítek,amibe tudok. Hol érdemes, milyen kedvezmények lehetnek, műtét előtt-utáni időszak,mire kell utána figyelni,kontrol vizsgálatok stb. Írj bátran :) További szép napot mindenkinek!!
Más PRK-snak is levették a Flucont napi 4-re az első havi kontroll után? Mert ahogy olvasgattam, mindenkinél 2 hónapig ment a napi 5x Flucon. OM-ben volt a műtét, de Miskolcra járok kontrollra.
Sziasztok! Tegnap voltam az Optik-Mednel Femto kezelesen. A mutet tenyleg nem fajdalmas, utolag mar azt mondom nem volt nagy cucc es max 10perc lehetett mire elkeszult mindket szemem. Kozvetlenul utana felultettek es le kellett olvasnom a falon levo oran az idot, ahol meg a masodperc mutatot is lattam, holott a mutet elott szemuveg nelkul az sem biztos, hogy felismertem volna az orat a falon :D kozvetlenul a kezeles utan fatyolszeruen lattam, feher volt minden es nagyjabol 10percel ra elkezdett omleni a konnyem, de a doktorno azt mondta, hogy az a jo, ha konnyezik, mert akkor sokkal konnyebben gyogyul majd. A mutet utani 1,5-2ora az egyetlen kellemetlenseg, de csakis a konny folyas miatt, fajdalom, szuras semmi sem volt. Aztan ahogy a doktorno igerte, 3oraval a mutet utan mar minden rendben volt, ekkor mar eroltetnem is kellett, tvzni, olvasni stb. Eddigre a fatyolos kod teljesen kitisztult es mar elesen lattam az utca vegen levo fa legaprobb agat is :) neha picit szarazabbnak ereztem a szemeim, de a mukonny es a szemcsepp hasznalata utan ez teljesen elmult. A mai egy napos kontrollon mindent rendben talaltak, 125%-os mind2 szemem, tokeletesen latok es vigyorgok mint a tejbetok, annyira hihetetlenul fantasztikus a sok eves szemuveghasznalat utan anelkul tisztan, elesen latni :) ma mar egyebkent mindent tudtam volna csinalni ha arrol lett volna szo, dolgozni, autot vezetni is siman, bar ma meg nem igazan tortem magam. Kint napszemuveget viseltem, de de kozel sem annyira fenyerzekeny a szemem ahogy azt vartam :) szoval aki gondolkodik rajt, annak azt uzenbem, hogy nincs miert hezitalni, a 1,5oras mutet utani kellemetlen konnyezes ossze sem hasonlithato a latas elmenyevel. Tudom a penz nagy visszatarto ero, mert nem olcso ez a fajta kezeles, de tenyleg megeri sporolni ra :)
Sziasztok! Túl vagyok az egy hetes kontrollon. Már elmúlt minden fájdalom, nedvesíteni kell csak folyamatosan. Az egyik semem visus 1.0 másik 1.2. Még kicsit szellemképes néha a dolog, de Lasek-elit-nél ez normális, 3-6 hetet mondtak amig elmúlik. Egyébként tök jó :-)
Várom hogy ez is elmúljon. Ez a felszíni kezelés ugye kicsit körülményesebb, lassabb a gyógyulás, de azért választottam ezt mert a gyógyulás igaz hosszabb, de a lebenybe így nem vágnak bele, így ebben az esetben biztonságosabb az évek múltán a stabilitása. Olvastam valahol, hogy a lebenyes nem forr össze, így az nagyobb ütés esetén kimozdulhat, illetve egy ismersőnél a kutya belekapott a szeméme, az csúsztatta el.
A fájdalomról annyit, hogy nekem nem kellett bevennem cataflámot amit adtak, persze kellemetlen volt, de nem elviselhetetlen. Az biztos hogy kipihentem magam, mert két napig csak akkor nyitottam ki a szemem ha ettem, vagy egyéb dologm volt. :-)
Mindenesetre elégedett vagyok, most várom hogy múljon a szellemkép vagy miez. Kicsit még váltakozik, egyszer ez homályosabb, egyszer az, de napról napra jobb!! Nem bántam meg!
Sziasztok! Most január végén lesz egy éve, hogy megműttettem a szemem az Optik-Mednél. Dr. Nagy Zoltán Zsolt professzor műtött PRK-val, mert -6-os volt a dioptriám mindkét szememen, illetve a balon -6,25.
A bal a vezérszemem és folyamatosan az egy év alatt is mindig ingadozott a bal szemem látásélessége. Most is épp rosszabb, homályosan látom most vele most is a monitort. :(
Ez volt mindig is a problámásabb szemem: mindig ezt érte jobban a gyulladás, gyengébb is volt, a szemfenekemen lyuk van, a szemfelszín se volt olyan egyenletes.
Érdeklődni szeretnék, hogy Nektek volt-e ilyen, hogy majd 1 évnél is még mindig ingadozott? Vagy valami gond lehet? Nyilván visszamegyek az éves kontrollra majd és ott megkérdezem, de gondoltam előbb feltérképezem még, hogy van-e másnak ilyen tapasztalata.
Máskor van, hogy szinte észre se veszem a két szemem közti különbséget (persze akkor is rosszabbul látok a ballal, de nincs ilyen eltérés).
Félek, hogy romlott és így marad... -1,5 dioptiára kaptam garanciát, ha annyi lenne az éves kontrollon, de nyilván annyi nincs.
Nah, sikeresen túl vagyok az első műtét utánü napon. Kicsit szúr, könnyezik, sok pihi után a csippától ragad össze a szemem. Ha becsukom, minden ok, ugyhogy ma elég sokat aludtam. Napszemüvegbe vagyok ha fent vagyok, mert még az energiatakarékos izző ami kb 40w fényerőnrk felel meg, az is bántja a szemem. Még a teló kijelzőjének a fénye is. A kezelés teljesen fájdalommentes volt egyébként..
Évek óta informálódok már a fórum által, így gondoltam, megosztom én is a műtéti tapasztalataimat.
Alkalmassági vizsgálat
11.12.-én voltam. Pontosan 2 órát töltöttem a klinikán. Nagyon alaposak voltak, minden kérdésemre válaszoltak. A szemfenékvizsgálaton kiderült, hogy perifériás retina degenerációm van mindkét szememen (papíron deg.ret.perif. o.u.), ezt a doktornő úgy magyarázta, hogy a látóhártyám kicsit vékonyabb. Emiatt nem lettem alkalmas intralasikra, csak PRK-ra, de ez amúgy is szimpatikusabb volt. Konkrétan a vákuumgyűrűs részt nem biztos, hogy elbírta volna a retinám, az meg ugye PRK-nál nincs.
Műtét
12.18.-án volt PRK műtétem az OptikMednél. 15 éve hordtam szemüveget, már régóta tervezgettem a műtétet. Most már 3 éve nem romlott a szemem (24 éves vagyok), így bele mertem vágni a műtétbe. Műtét előtt -6,75D -1,25cyl, -6,75D -2,00cyl volt a szemem (érdekesség, hogy -7,5D -0,25cyl, -7,25D -1,75cyl szemüveget hordtam).
A műtéti napon nagyon gyorsan folytak az események. Alig, hogy odaértünk, már el is vittek számítógéppel bemérni a szemem, aztán ahogy elkezdtem olvasni a beleegyező nyilatkozatot, jött a doktornő is leellenőrizni a látásom. Mondta, hogy műtét közben mindent mondani fog, hogy mikor mi következik, mit kell csinálni. Utána aláírtam a papírokat, amiben -2D és -2,5D-re garanciát vállaltak. Ezen azért néztem egyet, de végülis ez alatt amúgy se műttetném meg a szemem még egyszer. Aztán kifizettem a kezelést, bekaptam a Xanaxot, és vártam. Az előkészítőben és a műtőben kb. fél órát töltöttem (ebből a műtőben max. 10 percet). Itt egy kedves hölgy cseppentgetett a szemembe minden jót, mondta, hogy mi fog történni. Nem féltem, kicsit izgatott voltam. Aztán bent a szokásos dolgok történtek, amit előttem már sokan leírtak. Nekem konkrétan az esett egy kicsit rosszul, amikor valamit rányomtak a szememre, és utána fél percig dörzsölgették a hámot. Közben nagyon dicsértek, hogy ha egész nap ilyen együttműködő betegek jöttek volna, könnyű dolguk lett volna. :D (Mondjuk nem tudom, ki az a barom, aki nem azt csinálja, amit kérnek tőle, mikor a két szeme világáról van szó.) Amikor felültettek homályosan láttam, azt mondták ez normális, de azért ki tudtam venni a fali órán a másodpercmutatót. Összesen másfél órát töltöttünk ekkor a klinikán.
Mivel most elég felhős-ködös idő van és akkor is az volt, nem tettem föl egyből a napszemüveget. Nem is zavart még a fény vagy 20 percig, élveztem, hogy látok. Aztán egyre többször becsuktam a szemem, műtét után kb. 1 órával már napszemüvegben fújtam az orrom. Aznap még volt több olyan időszak, hogy tudtam nézelődni, de már kezdett bepirosodni a szemem. Éjszaka egyszer keltem föl, hogy mintha fájna a szemem, meg a fejem is nyomott, így inkább bevettem egy Cataflamot, és aludtam tovább.
1. nap
Reggel nagyon jó volt, jól láttam, jól éreztem magam. Aztán fél óra múltán kezdődött az igazán könnyfolyós-orrfújós időszak, a szemem piros volt, a szemhéjam 3x-osára duzzadva. Néha nem nagyon tudtam kinyitni a szemem, néha tudtam nézelődni. 9:05-re mentünk kontrollra, de annyian voltunk, hogy egy órát vártunk az egyperces kontrollra. 0,7 és 0,5 visust mértek, amitől nem voltam elájulva, de később megnéztem Protean táblázatában, hogy voltak, akik rosszabb 1. napos visusokkal is később 125%-osak lettek, így megnyugodtam. Utána fő tevékenységként orrot fújtam, tévét hallgattam, feküdtem, de azért a telefonomon néhány dolgot meg tudtam nézni, hiába nem volt jó a közeli látásom. Még fészbúkra is tudtam írni egy rövid posztot. :D
2. nap
Ez volt a legrosszabb nap. Konkrét fájdalmam nem volt, csak az előző napi orr-könnyfolyás fokozódott, másodpercekre tudtam csak kinyitni a szemem, és napszemüvegben kellett lennem egész nap. Többször aludtam nap közben, de este így se volt gond az elalvással. Estére egyébként kicsit jobb lett, már félig-meddig meg tudtam nézni egy filmet.
3. nap
Ezen a reggelen is úgy keltem, hogy minden tök jó, muszáj is volt jónak lennie, mert egyedül mentem a kontrollvizsgálatra, és utána haza Debrecenbe. Már nem annyira folyt a könnyem, és a fény se zavart olyan durván. Több, mint 1 órával hamarabb értem oda, mert nem volt hová mennem, de most egyből behívtak, amint leültem. Most elég kellemetlen volt a belevilágítós vizsgálat, tiszta könny lett a masina, mire végeztünk. Levette a kontaktlencsét a doktornő, ami kész megkönnyebbülés volt, mert alatta már minden szmötyi összegyűlt, így utána sokkal könnyebben nézelődtem. Bal szemem centrumában látott vmi hámsodralékot a doktornő, így azt mondta, hogy óránként műkönnyezzek. Egész jól voltam ezután, már a napszemüveg is csak azért volt rajtam, hogy ne botránkoztassam meg az embereket a duzzadt, vörös, csipás szemeimmel. Este próbáltam először laptopozni, de elég hamar letettem róla, inkább hangoskönyvet hallgattam.
4. nap
Már alig volt vörös vagy duzzadt a szemem, a könnyem se folyt, csak cseppentések után. Azért még fényérzékeny volt a szemem, hiába nyomát se lehetett látni a napnak az égen. Már neteztem laptopon, persze csak a Ctrl+ billentyűkombináció ismételt nyomogatása után. :)
5. nap
Egész nap nem kellett a napszemüveg! Még fénycső mellett is simán mosogattam. Anyukámmal összehasonlítottuk a látásunk (neki -2,5-es szemüvege van), és szemüveg nélkül én jobban láttam, pedig otthon ő is simán elvan szemüveg nélkül. Egy online látásteszten (www.online-szemvizsgalat.hu) 0,8 és 0,7 visust mértem, persze nem tudom, mennyire pontos ez a teszt, de összehasonlítási alapnak jó. Este kényelmesen megnéztem egy sorozatrészt laptopon.
Ezután minden nappal egy kicsit jobban látok. Fényérzékenység nincs, aminek nagyon örülök, azt hittem az egész karácsonyt napszemüvegben fogom végigtolni. :D Ma vagyok 8. napos, az online látásteszttel két szemmel 100%-ot olvastam. :) Érdekes, hogy most a bal szememmel látok jobban, műtét után ez fordítva volt. (Előtte szemüvegben is bal szemmel láttam jobban.)
Sok sikert kívánok mindenkinek, aki ezután szánja műtétre a fejét, higyjétek el, érdemes! :)
Párom hétfőn (2015.12.21) műttette a szemét Femto kezeléssel. Az eljárás során nem volt gond, kapott 1-1 kontaktlencsét a szemeire, kisebb hámsérülés történt, ez normális. Viszont már aznap sokkal rosszabbnak érezte a bal szemét, másnap reggel gyakorlatilag nem látott vele. A másnapi kontrollon kiderült, hogy komolyabb hámsérülés történt, a centrumban be is szürkült a hám, 20%-os látásélesség a bal szemre, a jobb tökéletes, 125%. Antibiotikumos szemcseppet írtak fel a balra + Tobradex mindkettőre. A 3. nap még rosszabbnak érezte, ezért visszamentünk soron kívül és kiderült, hogy rosszabbra fordult a helyzet, 10%-os látásélesség, a hám részlegesen levált, hámhiány látható. A jobb továbbra is kiváló.
A dokik vegyesen reagáltak, az egyik megijed, a másik semlegesen fogadja. Sajnos a kommunikáció nem tökéletes, csak annyit mondanak, hogy türelem, minden rendben lesz, de konkrétumok nem hangzanak el. A hámrétegnek fel kell gyógyulnia ahhoz, hogy valamit mondani lehessen.
A kérdésem az lenne, hogy valakinek van hasonló tapasztalata? Kb. mennyi idő lehet, amíg egy ilyen sérülésből felépül a szem és elkezdhet javulni és mire számíthatunk a végeredményeket illetően?
Jah és nem lett gond belöle hogy kiesett vissza mentem gyors raktak be agy másikat! gyogyúlásba csak annyit jelentett hogy egy picivel intenzívebb volt az idegen test érzés de legalább ezt is kiprobáltam van viszonyitás :D 100 as zsepibe került :) (amit adtak altatót és fájdalom csilapito nem kellet be venem anyira nem volt durva)
Már látók :D Nah,jó annyira még nem de alakul nagy homály eltűnt. Amit ide is írtam egy picit küzdötem vele homály ül még ezeken a betükön:). Még csak 5 napja volt a műtét. Egy pici gondom volt a védőlencsével nem gondoltam hogy ennyire agresszívan szárad és egy picit kevesebbet pislogtam és kiesett.
6 éve volt PRK műtétem, 125%-os látásélességgel zárult a történet (-3 volt mindkét szemem).
Minden tökéletes volt, de most azt veszem észre, hogy romlik. Egész nap olyan, mint reggel, amikor erőlködni kell, hogy fókuszálj. Picit homályos, aztán néha tisztul, de engem zavar.
Viszont azt sem mondanám, hogy nem látok biztonsággal vezetés közben. De ez már tuti nem 125%.
Bejelentkeztem kontrollra, várom, hogy mit mondanak. De érdekel a tapasztaltak véleménye is!
22 éves vagyok, kiskölyök korom óta szemüveges vagyok. (Sőt a bal szemem kancsal, de azt februárban műtik. )
Az lenne a kérdésem hogy, tudtok-e ajánlani Budapest-en jó kórházat, vagy ahol ilyen látásjavító dolgokkal foglalkoznak. Illetve milyen árban vannak? Egyik szememre szeretném csak a műtétet.
Meg hogy működnek ezek a dolgok? Itt arra gondolok, hogy elmegyek vizsgálatokra, kapok egy műtéti időpontot. Oké...de itt több hónapról beszélünk? egy két hónap, vagy félév, esetleg több mint félév?
Azt tapasztaltam, hogy a dioptriával jobban bánnak, mint a cylinderrel:) Nekem kicsi dioptria volt viszonylag nagy cylinderrel, de kb. 100% lettem, a jobb szemem azért kicsit gyengébb maradt. 120% mindkét szemmel, viszont külön-külön alacsonyabb. Így is jobb mint szemüveggel, szóval eredményesnek mondanám:) Azért picit erősebb-élesebb szemnek jobban örültem volna, de Femtot meg én nem akartam:D
A fél éves kontroll nálam 5 perc volt, ugyan azt nézik, mint a többin...sőt! Mivel minden rendben volt, elég gyorsan lezongoráztuk. Maradt az éves, de arra majd neked kell mondani időpontot (előre ne írnak be).