Én éppen a Dune 2-nek köszönhetem, hogy megismertem. Épp nagyszüleimnél nyaraltam még anno, mikor gondoltam keresek valami könyvet, látom van egy Dűne na mondom az jó kis játék volt, olvassuk el. Azóta már minden könyv megvan (szégyellem az utózmányok is :P). Más. Nézegetem néha a Szukits oldalát és fel nem bírom fogni, hogy lehet hogy 1-1,5 éve nem frissítik azt a honlapot semmi friss információ nincs ott. Régen volt hogy lehet értékelni könyveket már azt se lehet.
na igen, a narrator holgynek valszeg ez volt az elso munkaja, de en is imadom. ahogy van. raadasul akkoriban ujra es ujra meg tudott lepni a jatek: eleinte monokrom monitoron, majd szinesre csereltuk, eleinte pc speaker, csak a szomszed audiofil sracnak volt hangkartya, aztan nekem is...
a jatekkal valo ismerkedes utan nem sokkal olvastam az elso konyvet, a tobbit viszont csak joval kesobb, es valamikor a ketto kozott lattam lynch filmjet. minden bizonnyal segitett az elvezetben a forditott sorrend es hogy akkor meg kevesbe voltam kritikus az adaptaciokkal :)
Itt a játék intrója. (Mármint a Dune2 játéké.) Talán a mai animációk mellett nem tűnik jónak, meg a zene se az igazi, de a nő bedrogozott hangja mégis nyújt nekem valamit. (Meg persze majdnem szó szerint emlékeztem mindenre, közel húsz év elteltével... valaki a kommentekben ugyanezt írta.)
A Lynch-féle változatnak én amúgy elsősorban a nyitójelenetét szeretem, meg azt a jelenetet, amiben a kislány Alia szerepel, ezt a kettőt sokszor újranéztem, a többi részét nem annyira. A többi része se rossz, de inkább egyszeri megnézésre való.
Ja és én már régóta ismertem a könyvet (már majdnem az összes részt olvastam), mire láttam, és tudtam, hogy nyolcvanas évekbeli film, tehát nem is vártam könyvhűséget.
Én csak a Dune 2: The Building Of A Dynasty című játékot ismertem, de addigra már olvastam a könyvet (az első részt legalábbis, de talán az első kettőt is), és az szerintem nagyon jó hangulatú volt, főleg a bevezető animáció a bedrogozott hangú nővel.
Nekem a Lynch-film is nagyon tetszett, hasonlóan a Dune2 játékhoz, szerintem a hangulatból sokmindent elkapott, bár persze hozzá is rakta a saját beteg dolgait.
Azt azért érdemes tudni, hogy a megfilmesítés és a játék sem az eredeti könyvről szól, talán a hangulatot itt-ott át lehet adni, de alapvetően azért nagyon más a film is és a játék is, azaz ezek inkább saját jogon tetszettek nekem, nem a könyv miatt.
Szerintem amúgy a Dűne-sorozat (vagy akár még az első két-három része is) csak nagyon-nagyon nehezen és drágán lenne szöveghűen megfilmesíthető (kábé LOTR költségvetést igényelne), és talán akik nem olvasták a könyvet, azok nem is élveznék igazán, vagy lehet, hogy ők se élveznék. Aki nem olvasta, az talán nem értene meg sokmindent, aki meg olvasta, az meg hiányolná a filozófiai mélységet. Ha meg érthetően és a filozófiával meg az összefüggésekkel telepakolva lenne megfilmesítve, akkor meg esetleg filmnek unalmas is lehetne.
Talán ahogy a CGI egyre olcsóbb lesz a következő évtizedekben, esetleg valaki megfilmesíti majd egy kisebb közönség számára. Még annyi a gond, hogy persze jó színészek is kellenének bele, mert Barátok Közt színvonalú színészi játékkal se lehetne persze élvezni ezt.
Ahogy a 3337-ban is írtam, én eme sorozat megjelenést várom már Frank Herberttől (és Bill Ransomtól), remélem a Szukits kiadja, nem puha-kötéses, ha kemény fedelű, fűzött változatban:
- Destination: Void - The Jesus Incident - The Lazarus Effect - The Ascension Factor
Ezt szerintem sokkal érdemesebb lenne kiadni, mint az előutózmányokat. A fő tematikáját így fogalmazza meg a Wiki a második kötetnek:
"The book deals with concepts such as Artificial Intelligence, worship, resource allocation, and religious violence. Clones and genetic engineering take up themes of racism. One of the major themes is leadership and how the values of leaders influence a society through the actions and narratives of a society's leaders. There are echoes of Herbert's exploration of the effect of greed on the leaders within a society and how greedy leaders will warp a society in order to consolidate their own power, a theme in the Dune books as well as The Dosadi Experiment."
A harmadiknak:
"The book deals with concepts such as artificial intelligence, worship and the inherent problems of totalitarianism. It also addresses the issues of clones, genetic engineering and racism."
Szinte biztos vagyok benne, hogy egy az egyben megkapjuk azt mélységet a minőséget -mind vallási, politikai és filozófiai értelemben-, mint a Dűne- és SzabIr-sorozat esetében.
Engem nem zavarna, ha a könyvek ára drágább lenne az időtálló kötés miatt, én kifizetném a magasabb árat. Csak adják ki, jöhetne mondjuk évente egy kötet. :)
Sajnos a Szukits oldalát ritkán frissítik, a "Kiadásra ajánlom" funkció is üres lapot hoz be, pedig nagy ziccert hagy ki a kiadó -szvsz-, ha nem adja ki ezt a négy könyvet.
Szerintem ugyanannyira elgondolkodtató művek lennének, mint a korábbi munkái, és a négy kötet szintén monumentális és grandiózus lenne.
[Remélem olvastátok a 3337-ben, hogy Pandora bolygóján játszódik, és Cameron igen, innen (is) lopta az "élő bolygóját."]
Frankfurtban láttam egy ilyen brian-anderson szörnyszülöttet The Winds Of Dune Ezek sose hagyják abba? Frank Herbert jobban járt volna,ha halála előtt elégeti az összes jegyzetét. Bár asszem ezeket még a jegyzetek hiánya se zavarná.
"a 3 oras lynch-fele dunehez lynch-nek semmi koze"
Aha, értem. Azért írtad, hogy lynch-féle. :D Nyilván van köze hozzá, akkor is, ha nem ő vágatta így össze a filmet. Ott volt a forgatáson, megrendezte a filmet, stb. Egyébként a rövidebb verziót sem úgy vágták, ahogy David szerette volna, nagyot csalódott a végeredményben. Tehát akkor kb. mindkét vágáshoz ugyanannyi köze van. Nem?
a dune 2000 nagyjabol ugyanaz, mint a remek dune 2, csak epp a hangulat hianyzik belole, a dune 2 viszont ma mar nem igazan kenyelmes felhasznaloi szempontbol (nincs pl. tobb egyseg kijelolesere lehetoseg).
ami viszont kotelezoen ajanlott ma is, az az elso dune a cryo/virgintol. inkabb kaland, de van benne strategia/harc is, valamint kivalo zenek (a cd-s verzio beszel is, es vannak reszletek lynch filmjebol, de utobbi a jatekhoz nem tesz hozza semmit). http://www.mobygames.com/game/dune
es keszult meg egy dune adaptacio, a frank herbert's dune, de az valami borzalom (a minisorozat az alapja, es mint tudjuk, szarbol nem lehet varat epiteni): http://www.mobygames.com/game/frank-herberts-dune
Dohi: Igazad van, a honlap tényleg nem legális... félre értettem a leírást. (Olyan játékok tölthetők le, amik már rég nincsenek forgalomba a piacon...de a készítők jogai még élnek...)
Ghanima: Nagyjából egyet értek veled a folytatást illetően:) Nagyon kíváncsi vagyok az eredeti műre!
Én is úgy tudom, hogy a Dune 2000 a legjobb. A legújabb, az Emprerror: Battle for the Dune elég gyenge próbálkozás lett...az előzők meg irányításuk miatt gyatra.
Na... már megint :-) Én soha nem játszottam vele - mint ahogy más video- meg számítógépes játékkal sem, egyszerűen idegesítenek -, de azt olvastam valahol (talán épp itt, vmelyik korábbi hozzászólótól), hogy van egy nagyon régi Dűne játék, ami jól sikerült. Gondolom, ez lehet az, amit te is művelsz. :-)
Jó olvasást és elmélyedést kívánok a könyvhöz! :-)
Bahhhh, elküldtem az előbb, pedig folytatni akartam...
Herbert fia és állandó jellegű tettestársa irmányai igen sok "hardcore" olvasó/kedvelő szerint nem mások, mint gyalázatos visszaélések a valószínűleg és természetesen fennmaradt jegyzetek, megjegyzések szövegeivel. Irodalmi és utánagondolkozni serkentő/hagyó értékük nulla közeli. Aki az izgalmat keresi csupán, annak talán elég, viszont egyáltalán nem tartoznak a science-fiction kategóriába, ha oda Asimov, Bradbury, Herbert, K.Dick, Lem, Sztrugackijék, Zsoldos P. tartoznak. (A kimaradottak csak a hirtelen válasz miatt jártak így!)
Hátulról előre: úgy van, az nagyon lynch-es. Nekem talán ha két szereplő tetszett benne: főleg a féreg és Shadout Mapes. Na jó... természetesen Cooper-ügynök is... :-)
Én az előjátékokat kezdtem olvasni, de annyira kíváncsi voltam az eredetire (amiről a játék is ksézült), hogy csak...na. Így hát tegnap nekiláttam az első, eredeti könyvnek.
Halottam, hogy Mester utódainak írása egész jó, de közel sincs az eredetiek minőségéhez.:)
Akkor a régi film már nem is Herbert, inkább Lynch féle Düniverzum:)
Amúgy - szigorúan szerintem - csak a Frank Herbert által írt, eredeti köteteket érdemes elolvasni. Előre szólok, ahogyan a történet előrehalad, úgy lesz egyre nehezebb követni, nem annyira a meseszövés miatt, mint az egyre több és bonyolultabb, mélyebb filozófia miatt.
Az első Dűne regényből két adaptáció készült. Először 1984-ben David Lynch csinált belőle filmet. Ennek két verziója létezik. Egy három órás és egy két óra körüli. Nálunk itthon a rövidebb verzió jelent meg DVD-n. A regényt másodszor 2000-ben dolgozták fel egy minisorozat formájában. Amit írsz, hogy visszataszítóak a Harkonnenek, az főleg az első filmre igaz. De nem csak ők az undorítóak, hanem mindenki elég különösen néz ki. Kopaszság, vastag szemöldök, stb. Ez első film azért lett ilyen, mert Lynch belevitt elemeket a filmbe a saját, kicsit beteges stílusából. A 2000-es minisorozat már nem ilyen. Ennek a minisorozatnak a folytatása a Dűne gyermekei, mely szintén 3 részes. A legtöbb színészt megtartották, de párat cseréltek. Ez a második minisorozat két regényt dolgoz fel. A Dűne messiását és a Dűne gyermekeit.
A dűnét a régi játékokból ismertem meg. Gyerekkoromban imádtam, és most 21 évesen jutottam el oda, hogy a könyvet is a kezembe vettem.
A kérdésem az volna, hogy mi a címe a Dűne minisorozatnak?
Hány féle filmes adaptációja van?
Én a két régi Dűne filmről tudok, a Dűne gyermekeiről (ez lenne a minis rozrozat?)
És a most készülő Dűne filmről. Ezen kívül valami?
A dűne filmekben ábrázolt Harkonnenek tényleg mutáns, undorító szörnyek, vagy sem az eredeti műben? (Amennyire tudom teljesen hétköznapi emberek azok is.)
Továbbá van angol vagy magyar nyelvű dűne böngészős játék?
Németül találtam már, csak nem értek egy szót sem belőle:)