Az elv nem rossz, de megvalósítani KIZÁRÓLAG online terjesztés mellett lehetne, akkor is csak szigorú időkorlátokkal - és max. addig, amíg az adott kiadó egyáltalán birtokolja a jogokat és működik még.
Ne keseredj el nagyon, de ilyen lemez NINCS :) Attól, hogy nincs szitanyomat a promódon, még gyárban préselték. (Ha netán valóban csak 10db készült belőle, akkor elég drága lehetett, mert csak egy glass master 250 euro, nem is beszélve arról, hogy 10 db-ért a legkisebb teljesítményű gyártósort sem érdemes beindítani.)
De lehet, hogy mégiscsak (ezüst színű) CDR lesz az...
egyszeruen gyartaskor ezzel szamolva, alakitsanak ki egy plusz raktarkeszletet erre a celra. Ha! :)) "Egyszerűen..." :)) És mégis hány évre kellett volna berendezkednie a világon valaha működött összes (százezer?) kiadónak szerinted??? :))
Én is szeretnék betérni pl. a (régen megszűnt) Stax vagy Chess kiadók raktáraiba, ahol minden valaha általuk kiadott lemez új állapotban arra várna, hogy ingyen odaadják a régi vásárlóknak! :) (Akik persze egyből rohannának vele valamelyik aukciós házhoz, hogy dollárezrekért elárverezzék. Vagy szívesen látnék pl. eredeti Sun vagy King kislemezeket is.
Vagy akár azokat a CDimet is igazán karcmentesre cserélhetné pl. a japán Warner, amik pár évvel a megjelenés után már több száz dollárt érnek... :)))
de letezik ilyen:) kaptam en mar 10 peldanyban keszult promot lemezrol, nem irt cdre persze... ;-)) Van fogalmad arról, hogy hogyan készül egy gyári CD és mennyibe kerül? :))
10-15 ev mulva nem lesz aki finanszirozzon egy olyan marketing kampanyt, mint amilyen a hozza hasonlo sztaroknak kell - amikor tudja, hogy kb. minden tizedik kampany hozza be a penzt. most meg probalkozhatnak, mert van eleg arbeveteluk, de ez nem lesz igy mindig.
Meg fog valtozni a zenei vilag, erre utalt Bowie, es a jovoben nem lesz helyuk a Spearseknek - az, hogy ma helye van, hisz valoban van ra(erre van) kereslet, de a jovoben nem lesznek ilyenek - mert a kiadoknak nem lesz penzuk arra, hogy kitermeljek ezeket.
Az, hogy Bowie milyen ertelmes pedig jobb, ha semmit nem mondok (itt).(illetve annyit azert megis, hogy az intelligenciajat eddig senki, aki ismeri, nem vonta ketsegbe). Ha bowieval van bajod, nyitva all a bowie topik itt az indexen, varunk:)
Bowie-nak természetesen részben igaza van... Csak az igazság az, hogy szerintem Bowie csak fele annyira értelmes, mint amennyit elképzelnek róla és mint amilyennek bemutatja magát - sajnos tényleg sokszor felidegesített már (de ez magánügy). Leginkább azzal nem értek egyett, hogy csak koncertből kellene megélniük a zenekaroknak (annak ellenére, hogy Mo.-on is a jobb zenekarok is ezt teszik, persze nem is tartja senkinek a magyar példát iránynak :) ). Főleg azért nem, mert vannak zenekarok, melyek igazán nem konbcerteznek, bár azok is fellépnek itt-ott, igaz, hogy annak semmi köze a koncerthez... Lehet, hogy nem népszerű gondolat, de Britneynek is helye van a piacon.
A CD piaci termék. Nem azt kell mondani, hogy senki se kapjon belőle hasznot, hanem szabályozni, hogy ki mennyit mennyiért...
En a zeneiparra gondoltam csak, a konyvipar egesz mas teszta, a termeszetebol adodoan. Egy Konyvnel a jogok/marketingkoltsegek kb a konyv ertekenek 20-30%-at teszik ki es nem 70-80%-at.
de ha nagyon akarod - szigoruan gyartasi koltseget(egy cd eseteben 80-120 forintot) hajlando lennek fizetni egy csereert. A logisztika meg nem ugyanolyan nagy ugy - siman be lehet integralni a meglevo rendszereikbe ezt(baratne logisztikus, o mondta eztet az iment:)).
Itt a lenyeg az, hogy a kiadoknak az igenyek ele kell menni. Ez pedig egy valos igeny.
De hagyjuk, mert nem annyira lenyeges:)
(ja nezz be a bowie topikba, ott meg tudod mit ittam:))
Jaj, Floyd... :) Ne csináld már.
Először is: nem csak CD létezik a világon. Még ma is sok single jelenik meg kizárólag bakeliten, nem is beszélve a video formátumokról. Szerinted mennyibe kerülne bakeliteket vagy VHS-eket másolni egyenként? (Mert ugye az elméleted alapján ezeket is ki kéne cserélni...) És még ha csak CD-ben gondolkodsz, akkor is iszonyatos logisztikai rendszert kéne kiépíteni ehhez, rengeteg költséggel, rengeteg buktatóval.
Továbbá: ha veszel egy posztert vagy fotót vagy könyvet vagy akármit - és a kutyád/macskád/feleséged;-)/stb megrágja, ezeket is folyamatosan cserélgetni kéne a forgalmazóknak? Hadd ne folytassam...!
Nem tudom, mit ittál, de szerintem elég lesz ;-)))
es akkor azt hogy magyarazod, hogy sajat hasznalatra masolhatod a lemezeket? ugyanugy nem a muanyag darabert fizetsz, hanem a mogotte levo munkaert/jogokert.
Bowie sorlemezt nem masolok(megjelenes utan), ez nalam nagyon komoly alapelv:)
Daddy,
az otletem nem meresz, csak fogalmazni esik nehezemre:) ha utanaolvasol, ez nem csak az en problemam, tobbszor felvetodik a temaban:)
Floyd bacsi, mi lenne ha vegre masolnal magadnak parat abbol a CD-bol? :)
Amugy a zene/sw CD kozotti kulonbseget azzal is lehetne magyarazni, hogy mig SW-nel a vasarlassal a hasznalathoz valo jogot veszed meg, addig zenenel magat a konkret lemezt (zenet nyugodtan masolhatsz/letolthetsz magadnak, amennyit csak birsz, sw-t nem)
hat nem lenne olyan nagy dolog. vannak olyan gepek, amivel olcson lehet egy peldanyt megirni, nem irhato cdre. csak kene egy reszleg erre. A hihetelen magas arresukbol jutna erre boven, ha nem Britney Spearseket es Atomic Kitteneket termelnenek ki azokbol. pont ez a gond a mai zeneiparral. Az, hogy ez csak egy termek, aztan utana kezdj vele amit akarsz, pontosan a lemezipar gondja. Ma mar semmi mast nem probalnak eladni tamogatas/hozzaadott ertek/garancia nelkul.
nem olyan nagy keres ez. En az Outside-dal zaklattam oket(a 3.peldany vasarlasa elott egyszer levelben, udvariasan kirohogtek. Erre az lemezre eddig 16-17 ezer forintot koltottem. Tehetek rola, hogyt majdnem naponta hallgatom?:)
És szerinted hány évig kéne tartalék raktárkészletet biztosítani a kiadóknak minden egyes kiadványból?... :))) Vagy a gyártassanak le utólag egyet a kedvedért? Ne viccelj...
Ez nem igy van - ha egyszer kifizettem a jogdijat, a marketingkoltsegeket, akkor a hanghordozot igenis kotelesek kicserelni(tehat ha en bekuldom, kuldjenek ujat). es a jatekprogramoknal is ez van.
itt a gyartasi koltseg az ar 2-6%-a. ez lenne a minimum.
Szerintem egyértelmű, hogy egy karcos CDt nem lehet ingyen kicserélni - ha lehetne, nem létezne használt-CD piac :) Mellesleg a legtöbb kiadvány rövid életű: mire elhasználod, már rég nincs belőle a kiadónál sem, tehát nincs mire kicserélni. (És ez így jogos. A lemezvásárló 100 éve tisztában van azzal, hogy elhasználódó terméket vesz. Ha elkopott az LP, újat vettél. Ez a piac által régóta elfogadott rendszer. Az elektronikus terjesztéssel viszont megoldódik ez a problémakör is.)
Egy software ára akár milliószorosa is lehet az adathordozó költségének, tehát érthető a cserelehetőség. Összekarcolt játéklemezeket pedig a szoftvergyártók sem cserélnek ki.
Az is lehet, hogy itt a reszvenyesek nyomasarol van szo.
Amugy engem az haborit fel, hogy a zeneiparban egy karcois cdt nem cserelnek ki(Outsidebol pl. a 4. peldany van meg mar) - ezt a softwaresek reg megtettek, ahogy arra is rajottek, hogy a hozzaadott szolgaltatasokkal lehet eladni egy ilyen tipusu termeket.(persze ott sem minden fenekig tejfel).
A nagy kiadóknál a legfelsőbb szinten tudja néhány ember, hogy mit kéne csinálniuk, ezért vannak új próbálkozásaik, de sajnos e bölcsességből kevés csordogál le a leányvállalatok szintjére. A subok vezetői inkább csak markolják a széküket ezerrel és próbálnak felszínen maradni amíg lehet, miközben már készülnek az (így egyértelműen) elkerülhetetlen végre és munkahelyváltásra.
(Az új Bowie-t még nem hallottam - letöltögetni lusta vagyok, inkább megvárom a lemezt és majd egyben ismerkedem vele. A Heathen nagyon tetszik, úgyhogy sokat várok ettől is.)
perszehogy nincs rola szo. arrol van szo, hogy ha valami elkerulhetetlen, akkor elore kell menekulni es nem hadakozni ellene. Bowie okos annyira, hogy ere rajojjon, es megteheti, hogy igy is cselekszik. A lemezkiadok is tudjak valoszinuleg, hogy ebben a formaban veguk, csak ok meg nem jottek ra(nem akarjak tudomasul venni), hogy felesleges az ellenallas.
es az hogy ezt izgalmasnak tartja meg a termeszetebol adodik.
:)
Szerintem az általad idézett nyilatkozatban tényleg szó sincs arról, hogy ne érdekelné a pénz. Csak annyit mond, hogy "valamiért cserébe esetleg hajlandó lenne lemondani a szerzői jogairól is"... (amikre egyébként már zseniálisan bekaszírozott kb 55millát néhány éve, amikor tőzsdére vitte a katalógusát :)