Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

WooDoo Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1614

Jól gondoltad, nem azokat az alátáteket kell kivenni, hanem a tengelyen lévő 25 mm furatú, 28,5 mm külső átmérőjű 1 mm vastag gyűrűket. Eddig mindig 3 nagy alátétet találtam minden szétszedett variátorban.

Ha több az alátét, elvileg nagyobb fordultatszámnál kezd fogni a "kuplung". A rugóerő állításával lineárisan lehet a feszítőerőt állítani, ha viszont a röpsúly tömegén változtatunk, akkor a fordulatszám négyzetével változik az összenyomó erő.

Előzmény: Bakancs4 (1613)
Bakancs4 Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1613
1600-ra…A Ligieren is , az Eradon is csak az a féltengelygumiharang volt szakadt ,amely a szekunder tárcsa felett van , valószínűleg a szíj tépte föl valamiképp , talán szíjszakadáskor , mert egyébként elvileg el nem érheti . Nálam is közel van hozzá , de biztonságos rés mindig marad . Ami a támasztótüskét illeti mire hazaértem a hosszú túráról (Várpalota 260 km/nap) a tüske kívülről egy árkot mart a szíjba , fogalmam sincs hogyan . Ha kell , akkor tudok fényképet küldeni a Ligieren hol van a tüske , írj ( gemenc.tse kukac mail.datanet.hu ) , ha kell a fotó . Ami gumi pótlását illeti nem sikerült gk. tipust megtudni , addig kotorásztam a választékban , hogy végülis vettem valamit méret alapján ( a két átmérő és a hossz) , erre azt mondta a kereskedő , hogy ez általános gumiharang , csak úgy van , nem tartozik típushoz . Gulyás Jani mintha vett volna valamit az Aixamra , vagy a Microcarra ? Neki mintha lett volna gépkocsi tipusa , megkérdem tőle . Ami a primer variátor távtartó gyűrűjét illeti nem érintheti a féltengely gumiharangját , mert annak közelében csak induláskor van , ha felgyorsul a gép akkor eltávolodik a féltengelytől , ha nincs gyűrű akkor még jobban el tud menni tőle . Viszont megjegyzem : a szíj akkor sem tud kimenni a primer tárcsa peremére , ha egy kicsit rövidebb a kelleténél (akkor egyszerűen a hossza nem engedi) , vagy ha nagyon kopott , mert túl keskeny ahhoz , hogy kitolja-kiszorítsa a két , összezáródó primer tárcsa ..-........ Itt viszont kissé meg vagyok zavarodva . Woodoo , hol van az a gyárilag berakott ütközőgyűrű ? Mert én eddig úgy gondoltam , hogy a primer variátor tengelyére volt föltolva a rugó alá , és a primer variátor mozgó oldalának a tengelyen befele csúszó külső műanyag gyűrűjét ütközteti fel . Ezzel szemben ma szétszedtem a primer variátorból a rugót , és a baromi erős lila rugó alatt oldalankét 2-2 alátétet (1-1 mm) találtam . Ezek kicsit növelik a rugó előfeszítését , ami által pörgősebbre állitja a motort .
Előzmény: BIGYO2 (1600)
levisoft70 Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1612
Koszi WooDoo.
Előzmény: WooDoo (1611)
WooDoo Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1611

először olvasni kell, és csak azután kérdezni!

itt a fórumon is többször volt már téma az Aixam olaj és levegőszűrő, de a honlapunkon is  megtalálod a cikkszámokat. Alkatrészt (mily meglepő) az autóalkatrész kereskedésekben lehet kapni:))

Légszűrőt csak a Lángnál találtam, a többi nagy cég még a Kubota cikkszámot sem tudta átfordítani.

Előzmény: levisoft70 (1607)
Bakancs4 Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1610
1598-ra….Én Szekszárdon lakom , Ligierrel járok és egy Eradot akarok eladni ; a városban van még egy Ligier amit használnak , és eladásra Aixam és Luna . Szedresben van egy Microcar , de öregeké , aligha élnek klubéletet , és Grábócon egy rokkant ismerősöm jár Aixammal . Cece környékén is jár egy ilyen gép , talán Luna lehet . Nagytormáson van valakinek piros rendszámos Pulija , most járt le a műszakija (5 év) , valószínűleg nem tudják meghosszabbítani , mert eltolták anno az átalakítási engedélyét – most gondolom smkp-vá alakulhat . Ami a találkozást illeti : lehet , hogy elketyegek Zalaegerszegre a járgánnyal , akkor keresztülmegyek Ságváron . Azonfelül tervezem , hogy június 29-júl 01-én el akarok menni Balatonakaliba egy hobbijárműves találkozóra . Ezt az alkalmat ajánlom összejövetelnek , akkor is útba eshet Ságvár .
Előzmény: zsozso49 (1598)
Bakancs4 Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1609
1583-ra ….a miskolci társunk honlapja www.becman.hu
Előzmény: wolfka (1583)
Bakancs4 Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1608
1574-re…Mindenképp intő jel , hogy aki bead valami fellebezést , vagy állásfoglalás-kérést (mint én tettem a tanulmányban) , az írja bele , hogy a bíró úr által meghivatkozott KRESZ szerint az a jármű , amelyik 550 kg-nál könnyebb és nem éri el a 15 kW-os motorteljesítményt , az jelenleg Magyarországon NEM LEHET GÉPKOCSI . Azonfelül az a négykerekű jármű , amelyik tervezési sebessége nem éri el a 45 km/órát , az nem lehet (nagy)motorkerékpár sem . Arra is célszerű felhívni a figyelmet , hogy ezeket a járgányokat az Unióban évek óta hatályos jogszabályokra szabva tervezték és gyártották . Ezek alapján teljesítik az L2-es járműosztály paramétereit . Nálunk a belépésünket megelőző jogharmonizáció keretében ezen szabályozás sematikus átvétele történt , amennyiben itt van valami fogalmazási-fordítási-értelmezési hiba , arról a jármű tulajdonosa nem tehet . Elgondolkodtató a KÖHÉM rendelet pontos címe : A közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről . Elvileg ez tartalmazza , hogy a közúton közlekedő járműveknek legyen az kézikocsi , kerékpár vagy emeletes autóbusz milyen feltételeket kell teljesítenie , hogy részt vehessen a forgalomban . Milyen fék kell , milyen lámpa , mennyi legyen a szélvédő fényáteresztő képessége stb . És azt is tartalmazza , hogy milyen paraméterkkel lehet egy jármű smkp . A jármű adatait és L2-es mibenlétét pontosan tanusítja az eredeti osztrák papírja , amelyet a magyar hatóság minden további kec-mec nélkül köteles (lenne) elfogadni a közlekedési törvény őszi módosítása óta . Ami a 410 kg-ot illeti nem tudom honnan szedték , mert én most visszanéztem mindhárom tipesenemet (Sulky 1995, Erad 1998, Ligier 1998 ) , azok kizárólag sajáttömeget , terhelhetőséget és össztömeget adnak meg , ill. a tengelyterhelést . Amikor a Piaggio ApeCart behoztam olaszból akkor ment ezzel a hiszti , mert az olasz forgalmiban a vezetővel számolt önsúlyt adták meg , ami ciki volt , mert csak akkor lehetett mkp. , ha 400 kg alatt volt a gép . Akkor valahol megtaláltuk a vezető nélkül mért súlyt is eldugva valami lábjegyzetben . Szóval benne volt , de mellékesen .Nyilván úgy gondolták a digók : vezető nélkül csak nem közlekedik . Most viszont nem találok ilyesmit , nálam csak saját tömeg szerepel , nincs szó a vezető súlyáról és folyadékról sehol (szerencsére) ; 350 kg Erad és 348 kg Ligier . Viszont érdekes , hogy az ülőhelyek számát a Sulky és a Ligier a vezető nélkül érti – ami érthető : egy személy , mint vezető biztos ül benne , ezért ezt mint nyilvánvalót nemis számolja , és nélküle ír 1-et . Az Erad 2 ülőhelyet ír bontás nélkül . Summa-summárum az ülőhelyeknél automatikusan számol a vezetővel , a súlyban viszont nem – legalábbis az én papírjaimban . Mivel a KRESZ a sajáttömeget (amiben nincs benne a vezető súlya , az „embertelen” jármű 350 kg-os) követeli meg , az én papírjaim szerint a dolog támadhatatlan ; az más kérdés , hogy teltankolva az enyém is annyi , mint ferdeszemű gépe a bíró szerint ….Kedden találkozom azzal az ismerősömmel , aki a IRM-ben dolgozik miniszteri főtanácsadóként , megpróbálok tanácsot kérni tőle .
levisoft70 Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1607

Sancy a te aixamod 2001 elotti ? gondolom a motor ugyanaz.

Megmondanad te honnet szerzed be az olajcserehez szukseges cuccokat ?  meg a legszurot ?

Előzmény: sancynagy (1597)
WooDoo Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1606

Ha szétszeded a primer varió mozgó tárcsáját, és a rugó nélkül összerakod, akkor meg tudod nézni, mennyi a hézag a két tárcsa között. Ha túl nagy a távolság, és már minden alátét ki van véve, akkor le kell esztergálni a tengelyből. Így ki lehet használni a variátor teljes áttételét. Ez egy olyan tuning, ami növeli a sebességet, és csökkenti a fogyasztást.

Előzmény: BIGYO2 (1603)
BIGYO2 Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1605
OK, KÖSZ.
Előzmény: WooDoo (1604)
WooDoo Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1604

Az irányváltóra szokták rácsavarozni. A szíjhoz csak akkor ér hozzá, amikor az be van lazulva.

A gumiharang fölött van kb. 1 cm-rel, párhuzamosan a féltengellyel. Bármilyen kreatív megoldással pótolható, de a legjobb lenne egy márkatárs gépén megnézni.

Előzmény: BIGYO2 (1602)
BIGYO2 Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1603
Amikor megvettem kb 50-et ment , de a motor felőli részen a gázbovdennél észrevettem, hogy lehet állítani, mert a pedál teljes lenyomásával nem húzta
rendesen el a kart.
A két végállás festett csavarokkal volt ütköztetve.
A gázbovden végén lévő "retesz" is fél centivel hátrébb volt, nagy voltat a holtjáték is.
Ezt követően símán viszi a 60-at, de a szíj a nyomokból ítélve nem megy ki a
tányér végéig.
Előzmény: WooDoo (1601)
BIGYO2 Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1602
Kösz.
Hol kellene lenni a tüskének?
A tüske nem koptatja a szíijat?
Vagy csak ritkán ér hozzá?
Most a szíj szélén is látszik a kopás nem csak a gumiharangon.
A variótárcsák szép, egyenletesen símák, mindössze a külső kerülete kb 5mm
szélességben nem fényes, de nem is vállas.
Hogyan pótoljam a tüskét?
Előzmény: WooDoo (1601)
WooDoo Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1601

Valami nem stimmel, a távtartó gyűrűk csak 1 mm vastagok, és 2-3 db szokott a tárcsa alatt lenni. Ha két alátétet kiveszel, kb 5 mm-t emelkedik a szíj. Arra figyelni kell, hogy csak annyi alátétet szabad kivenni, hogy a két tárcsa éppen ne érjen össze, mert akkor egymásba marnak. Egyébként ha 60-at megy a járgányod, akkor már kivették a távtartókat, mert gyárilag minden brumi csak 50-et megy.

A legtöbb tipusnál van egy acél tüske, ami megtámasztja a szíjat, hogy ne dörzsölje ki a gumiharangot. Ha elszakad a szíj, el szokta hajlítani, v. törni ezt a tüskét. 

Grecavom még nem volt, de biztos annál is valami hasonló megoldás lehet.

Előzmény: BIGYO2 (1600)
BIGYO2 Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1600
Szekeres 1984 segítségével délelőtt a párom megvette az olajszűrőt, olajat.
Kényeztetjül 5w40 full sinti.!
Ledolgoztam a 15-ét, azután lecseréltem az olajat . A GRECAV egy haslemezzel is el van látva, ami védi az olajteknőt és a variót is. Két bibi van, amit így alámenvén
tapasztaltam:
Az egyik bibi, hogy a bal oldali féltengely kerékoldali gumiharangja szétnyílt.
Tud valaki kompatibilisat, mielőtt levesszük, hogy megvásároljam?
A másik, nagyobbik bibi, hogy a variószíj széle beleér a bal oldali féltengely
belső oldali gumiharmonika bilincs felőli részébe.
Erről lövésem sincs, mi a megoldás.
Egyébként 60-at megy kellemesen, de a szíij nem csúsziik fel a tárcsa végéig, kb
5 mm híjja van. A távtartógyűrű bentvan,kb az is 5 mm széles. Kivegyem?
A szíj akkor szerintem mégjobban hozzáérne a féltengelyhez.
Szívesen fogadom a tanácsokat.

belus68 Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1599
Sziasztok

Most készültem venni egyett de az az itt olvasottak után egy kicsit elment a kedvem!
Nem tudom mi tévő legyek? Talán várok egy kicsit szerintem ezek a bürokraták kitalálnak valami kedvezőtlen szar törvényt!Sajna ez Magyarország!!!
zsozso49 Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1598
Szisztok! Mindenkit üdvözlök! Én most jutottam hozzá egy AIXAM 400-as hoz. Szerintem nagyon jó! Érdeklődnék van-e valaki a közelben, vagy lesz-e valami összejövetel a mopedautósoknak. Ja egyébként Ságváron vagyok.
Előzmény: levisoft70 (1582)
sancynagy Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1597
Nekem van, de még csak három hónapja.
Előzmény: levisoft70 (1582)
BIGYO2 Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1596

Természetesen nekik kell bizonyítani, hogy nem az.

Ennek folyamán viszont alá kell dokumentálni, amely arra az eredményre vezet,

mintha Te bizonyítanád, hogy segédmotor.

Pl: büncselekménynél, ha kell alibi. Bizonyítanod kell, hogy nem voltál ott.

Érdekes dolog az ártatlanság vélelme.

Előzmény: WooDoo (1594)
WooDoo Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1595
Lehet a Ligier egyedi csuklókat tervezett, de pl. a Microcarban Renault 5-ös talpasok vannak.
Előzmény: Bakancs4 (1581)
WooDoo Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1594

Egyáltalán nem esélytelen a helyzetünk, pl. a mezőtúri végzésre még nem reagált egyik bírósági titkár sem. A böszörményi végzésre valóban hiába hivatkoztunk, mert ott a bíróság megállapította, hogy a rendőrök nem rögzítették a feljelentésben a jármű hengerűrtartalmát, és ezért szüntették meg az eljárást. A mezőtúri esetben viszont világosan le van írva hogy a járművünk nem lehet személygépkocsi, és az is hogy megfelel a segédmotos kerékpárokra vonatkozó feltételeknek. A bírósági titkár ebben az esetben is helybenhagyta a szabálysértési hatóság határozatát, de a bíró a tárgyaláson mégis hatályon kívül helyezte. Kedden lesz a tárgyalásom, utána okosabbak leszünk.

Azt nem tudom, hogy kié a bizonyítási kényszer? Nekünk kell bebizonyítani hogy segédmotor a járgányunk, vagy a hatóságnak, hogy nem lehet smkp.

Az iratokban nincs olyan jogszabályi hivatkozás, ami ránk nézve kedvezőtlen lenne, kizárólag a KF "szakvéleménye" miatt hagyták helyben a határozatot, de azt meg tudjuk, hogy az nem jogszabály.

Előzmény: BIGYO2 (1593)
BIGYO2 Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1593

Így már kezdem sajnálni, hogy elcseréltem a CABRIOT.

Az csak 280 kg üres tömegű volt. Azzal lehetett volna esély.

Előzmény: xeniah (1592)
xeniah Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1592
Ja, bocs, most olvasom, hogy az új KRESZ sem jelent megoldást a tömeg tekintetében (1580-as hozzászólás) :(((
xeniah Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1591
* hiányolni
Előzmény: xeniah (1590)
xeniah Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1590
Nekem is fenntartották hatályában a határozatot, de még nem kaptam meg a papírt, csak telefonon érdeklődtem, szóval nem tudom, milyen indokokat sorolnak fel, de gondolom hasonlókat. Most már kétségeim támadtak, hogy tényleg a mi javunkra fog dőlni a tárgyalás. Ezek szerint várhatóan hányolni fogják a CM jelzést, amit ugye a KFF nem hajlandó beütni. Csak szülnék már meg végre azt az új KRESZ-t, az talán segítene vmit.
Előzmény: Törölt nick (1574)
xeniah Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1589
Nem tudom, mert nekem a saját tömege 420 kg, az üres tömege meg 350, tehát nekem egy 70 kg-os sofőrrel számoltak. A KÖHÉM rendelet az üres tömeget nézi, ezért vagyunk segédmotor. A KRESZ alapján a köbcentibe is beleköthetnek sztem.
Előzmény: BIGYO2 (1588)
BIGYO2 Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1588

De, bocs, kihagytam: achslasten (kg), tehát gondolom tengelyenként a megenkedett és a legnagyobb tömeget jelenti. Így már világos, hogy a technika 400 Kg, de sofőrrel? Hogy lehet benne 50 liter filyadék(tank 16+1,5 motorolaj, 0.7 váltóolaj+hűtővíz+0.5 L fékolaj kb=20-22 kg. 350+20=370 Kg.

Marad egy 30 kg-os ember, mint sofőr?

Nem értem az egészet.

Előzmény: xeniah (1586)
BIGYO2 Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1587

Köszi, nem hagytam ki semmit

Ezekszerint nem férek bele a KRESZ szerinti 350kg saját tömegbe?

Kiderül, hogy ha nem a ccm a probléba, akkor túllépjük a súlyhatárt?

Előzmény: xeniah (1586)
xeniah Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1586
1. Saját tömeg kg 400
2-3 Itt vmi nem stimmel, sztem kihagytál vmit.
Höchste = legnagyobb
Zulassige = megengedett

4. Jármű üres tömege (sofőr és folyadék nélkül) kg 350
5. Műszakilag megengedett legnagyobb össztömeg kg 625
6. Ennek a tömegnek a megoszlása a tengelyeken kg 330/350
7. Műszakilag megengedett legnagyobb tengelyterhelés kg 340/310
Előzmény: BIGYO2 (1585)
BIGYO2 Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1585

Mivel nem ismerem a nyelvet, segítséget kérek értelmezni:

1:Eigengewicht kg 400

2: Höchste         kg 340

3: Zulassige      kg 310

4: leergewicht des fahrzeuges (ohne fahrer und flüssigkeiten kg 350

5: technisch zulassiges gesamtgewicht höchstgewicht kg 625

6: Verteilung diesesgewichtes auf die achsen kg 330/350

7:Technisch zulassige maximale achlasten kg 340/310

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!