Pont ezért, pár hete ettem Bécsben apró patisszont valami fetaszerű sajttal töltve, abban is puhák voltak az apró zöldségek. Nőjön meg nagyobbacskára, szeletelve rakd a dobálós lébe és nem lesz puha. Én a cukkinit szeretem savanyítva,a nagy, de még gyenge cukkinit hosszúkás csíkokra vágva teszem a lébe.
Az olaj azért jó a tetejére, mert hermetikusan zár, így NEM KELL TARTÓSÍTÓ a lecsóba.Amennyiben neked annyira olajos eltevéskor, hogy ujjnyi úszik a tetején, ne tegyél bele plusz olajat.
Én is köhögtem a borkéntől, de most már figyelek arra, hopgy ne lélegezzek, ha megkeverem, vagy kiveszek belőle uborkát, vagy oldalra fordítom a fejem, tehát nem belélegezni, mert valamiért irritálja a nyálkahártyákat.
Ha nem is goze van de bizony amikor kinyitottam a zacskot hogy vegyek ki belole, kaptam olyan kohogo rohamot hogy alig tudtam abbahagyni. Nekem is a torkomat es a nyelocsovemet marta....Amikor mar benne van a vizben akkor semmit baj...
Mikor lélegzed be a gőzét? Csak akkor van gőze, ha forró a lé, márpedig a borként sosem forró lébe kell tenni, hanem amikor már kihűlt, vagy ha hidegen készíted a savanyúság levét /pl. a kannás bedobálós esetén/ akkor abba a lébe teszed, annak sincs gőze...
Na, érik végre a paradicsom. Alig várom, hogy sült parit csinálhassak.
Ma áfonyát sikerült beszereznem. Lekvárok királya lesz belőle! Erdélyi, fekete áfonya, jó érett. Nem volt olcsó, de a lekvárját aranyárban mérik. Itthon közben érik a szeder. Gondoltam, vegyesen az áfonyával isteni lesz az is.
A borkén azért kell a savanyúságba, hogy ress maradjon, másrészt, hogy a paprika ne barnuljon meg, szép sárga legyen még hónapok elteltével is. Az erős szag szerintem nem a borkén miatt van, 10 literhez a 15 gr nagyon kicsi, attól nincs erős szaga.
Ennek a borkénnek annyira erős fujtó, köhögtető szaga van, hogy nem is értem értem miért írja az összes recept a savanyúhoz.
Már tavaly is úgy jártam, hogy kinyitottam az üveg savanyút és elkapott a köhögés tőle. Akkor nem tudtam, hogy mitől van, de most végre rájöttem, hogy a borkén okozza.
15g-ot raktam 10L vízhez. Ennyit írt a rcept.
Amúgy nem is értem, hogy minek bele a borkén, mikor van benne nátrium benzoát is.
Megkérdezem Anyukámat milyen darálón csinálja?Azt hiszem a diódarálójának van különböző lyukú középső része.
Csak tojást meg lisztet tesz bele,padláson szárítja asztalokon vékonyan szétterítve,függönnyel letakarva.Egy hét múlva hozza le,de közben többször megkeveri.Akkor tésztaszűrőn átszitálja,a nagyon aprót begyúrja a következő adagba.Évekig elállna neylonzacskóban,ha el nem fogyna.
Ma sikerült vennem a piacon, apró uborkát, 3-6 centi, mint a Bonduellenek van. Csemegének szeretném eltenni. Lenne valakinek jó receptje, olyan ami jó ropogós, ress marad az ubi.
Fene megeszi, nálunk még most sincs egy lecsóra való érett. Annyiféle, és olyan sok van, hogy amikor érni kezd, attól bolondulok meg, hogy mit is kezdjek hirtelenjében vele, ilyenkor meg még mindíg nincs egy rendes adag. Tkp. a mini sárga körte és a sárga koktél mutatta meg magát eddig. 1-1 szem a nagyobb fajtákból, véletlenül. Úgy csinálnám már a sült parit, az nagyon bejött tavaly.
A jovo heten kiprobalom a tarhogyakeszitest amikor lesz egy forro napos ido hogy jol szaradjon. Persze nincs rostam csak ugy gondoltam hogy a reszelonek van olyan kis gombolyu lukja amin at lehet majd nyomkodni. Van esetleg valakinek otlete hogy mivel csinalhatnam?
Ma csinaltam 6 db 1 literes uveg csalamadet Zsebi receptje alapjan, nagyon finom lett, most vigyaztam hogy ne pontosan a recept szerint csinaljam mert tavaly tul sos lett, itt valahogy sosabb a so, folyton kostolgattam amig megfelelo lett.
Tehat van egy vodor kaposztaval toltott paprikam elteve, egy masik vodor bedobalos/ egyelore paprika, uborka, repa es gyongyhagyma lapul benne/ es szandekozok csinalni meg egy vodor vegyeset. Malnalekvart is csinaltam, tul keves lett az erdei malna mert mire mentunk szinte teljesen leerett, sajnos a zselefixtol kicsit merev lett, ezt meg tanulnom kell, de az ize paratlan! Igazi malnaiz amilyet evtizedek ota nem ettem pedig ez csak erdei malna. Varom a szilvat lekvarnak, na abbol tobb uveggel kene.....
Nem gumiztam le, de valóban azért tettem rá fóliát, mert már többször használtam a kupakokat. A vadonatúj-szinte vadonatúj fedél alá nem szoktam, bár ha már sérülés-rozsda-deformáció van rajta, megy a szemétbe. Szoktam néha venni új kupakokat, de nem minden méretet lehet kapni, én pedig szeretem a különlegesebb üvegeket használni. Általában a lányaim szoktak ellátni újabb üvegekkel-kupakokkal, a többi pedig 10-20-30 éve használt saját üveg.
Azt hiszem leszedem a tetejét, újrafóliázom, megnézem, nincs-e csorbulás, és kidunsztolom. Sajnálnám ha tönkremenne.
A befőzőfóliát legumiztad, vagy csak a kupak alatt van?
Ha gumis, van rá esély, hogy ott még hermetikusan zár, csak a fedél engedett be levegőt. Ha nincs gumi necces.
Pár hónapig talán bírja igy is, kérdés van-e benne tartósító, mennyi cukorral készíted, mennyire főzted össze, közben mennyire csírátlanodott.
Ha biztosra szeretnél menni, akkor valószínű elég csak levenni a fedelet, kicserélni a fóliát, majd vissza gumival, és nedves gőzben egyszer felforralni.
A kupakokat érdemes ellenőrizni, ha nem gyáriak, hanem innen-onnan használtan beszerzett dolog, akkor megnézni, hogy a pereme nincs-e megütve. Nagykonyhások úgy bontják, hogy vagy megszúrják felül, vagy ráütnek a peremre, mert így levegőt kap, és könnyű letekerni. Persze ezek othon már nem használhatók újra max fóliával.
Vagy az üveg peremén nincs-e véletlenül csorbulás. Másik tipikus kizáró ok a vákum létrejöttéhez.