MNO
Sólyom László köztársasági elnök vasárnap helyett szombat délután tesz látogatást Székelyföldön, mert a román légügyi hatóságok az általuk korábban kiadott marosvásárhelyi leszállási engedélyt időközben visszavonták – tájékoztatott a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) pénteken.
Sólyom László eredeti programja szerint vasárnap, a hivatalos állami ünnepségek után utazott volna Erdélybe.
A KEH közleménye szerint az államfő, egyetértésben a magyar kormányzattal, meggyőződéssel vallja, hogy a szomszédos országok vezetőinek kölcsönös utazásai hozzájárulnak a bizalom erősödéséhez és az előítéletek lebontásához, ezért ezt a gyakorlatot folytatni kívánja.
(MTI)
Radu Berceanu, a román kormány közlekedésügyi minisztere, és az egyik legbefolyásosabb kormánypárti politikus tegnap Aradon járt, és az újságírók kérdésére elmondta, hogy a minisztérium nem tud arról, hogy Sólyom László, magyar köztársasági elnök számára kértek volna engedélyt a polgári légi hatóságtól, amely a közlekedésügyi minisztériumnak van alárendelve.
Berceanu a következőket mondta:”Érdeklődtem erre-arra. Én úgy tudtam, hogy Sólyom László államelnök állampolgári minőségében jött volna, egy polgári jellegű repülőgéppel. Erre vonatkozólag azonban nem kaptunk semmiféle kérelmet, s nem is utasíthattunk el így semmit. (…) A sajtóból értesültem én is, hogy katonai géppel vagy helikopterrel jött volna. Azonban, ha katonai eszközöket használsz, az már bonyolultabb, nehezebb és kiszámíthatatlanabb eset.”
A Gardianul nevű napilap kormányforrásokra hivatkozva arról írt, hogy a Magyar Elnöki Hivatal kérelmét sértésként fogták fel a román hatóságok.
Szerintem Spanyolországnak nagyobb a szava, mint Belgiumnak, attól, hogy Brüsszel Belgiumban van az ország jelentősége nem lett (jelentősen) nagyobb.
Szlovénia köszöni szépen nincs jól, éppen diplomáciai offenzívában van, mert területi vitája van Horvátországgal. Sőt a szemét soviniszták, irredenták az is megszellőztették, hogy amennyiben ezt nem rendezik megvétózzák Horvátország EU csatlakozását. Ennek ugyan nem örül senki rajtuk kívül, de ezzel rászorítanak mindenkit arra, hogy foglalkozzanak a kérdéssel.
Szerintem ebben a szövetségben senkinek nincs külön érdeke. 60-70 millió közép európai polgár érdeke van, ami egybeesik egymással. Ezek a konfliktusok eddig csak bajt okoztak. Nem csak a magyaroknak, hanem mindenkinek.
Az a baj, hogy pl. a Benes dekrétum kb. akkora baromság, mintha Magyarország nyíltan az 1000 éves határok visszaszerzésére törne. Nem tudom, hogy kinek és főleg, hogy mi érdeke fűződik ahhoz, hogy ilyen jogszabályok hatályosak maradjanak, de az biztos, hogy sem Csehországnak, sem Szlovákiának nem érdeke. Tudod, kollektív bűnösség, kitelepítések... Hogy is jönnek össze a 21. századi európai jogszabályokkal? A szálkákat ki kell húzogatni, Magyarország annyit tehet, hogy mindenhol elmondja, hogy nem akar határmódosítást, de minden magyar nemzetiségű számára a legmagasabb nemzetiségi jogokat követeli. A Benes dekrétumok nem hiszem, hogy tarthatóak lennének.
Persze hallgathatunk mindenről, az utóbbi 7 év erről szólt, a határon túli magyarság érdekében egy fél mondatot nem mondott a kormányzat. Ennyi idő alatt azért látni kellene eredményeket. Látunk is: mindennél jobban gyűlölnek bennünket.
látom, szokásod ha mást leszopsz akkor ezt teszed, én nem szopok picibohóc. Amúgy meg a lábadközivel foglakozz ne a topiktárssal! Már ha feléred amit írtam.
Romániában a diplomaták pedig ugye nem ismerik a telefont, emailt, hogy visszakérdezzenek: mégis hogyan értelmezzük ezt a kifejezést? Ehelyett ""feltételeznek"" és csinálják ezt a szívatózást. Szóval ez a félrefordítós, félreértelmezős dolog nagyon gagyi indok.
A bajt az okozta, hogy köztársasági elnök titkárságán nem tudnak angolul. A látogatás célját taglaló levélben self-government of Harghita-t említettek, ami a magyar Hargitai Önkormányzat tükörfordítása, de angolul mást jelent (talán inkább local government lenne a helyes kifejezés). Ebből a románok arra következtettek helytelenül, hogy Sólyom magyar autonómiát akar a legtöbb magyar által lakott román megyében.
Ugyan-ugyan. Kis országok is tudnak egyenrangú partnerként tárgyalni a nagyhatalmakkal, ha megtalálják a hangnemet. És mondhat bárki, bármit, a hangnem a lényeg.
Miért van az, hogy az egykor nagyhatalom Spanyolország, Portugália, nem tényező, csak úgy van. De pl Belgiumnak van szava. Vagy nézzük a térséget! Ukrajna egy lesajnált meg nem értett ép hogy nem kitaszított ország a politikusainak köszönhetően. Szlovénia éli a világát és köszöni, jól van.
Persze rengeteget számít számít az is, hogy milyen az adott ország gazdasága. De a befektetők számára is az az ország szimpatikus, ahol stabilitás, kiszámíthatóság van. Ennek meg szinte alapfeltétele a felelős politika. Amivel párban jár a jó diplomácia. Vagyis nagyon is összefügg a jó gazdaság és a diplomácia.
A hozzászólásod összefogást érintő részével nagyon is egyet értek. De ehhez is diplomácia kellene! Minden résztvevőnek más és más az érdeke a szövetségben és minden résztvevőnek meg kell találnia a számítását a másik elfojtása nélkül. Ez meg maga diplomácia. Ha barátnak akarom Szlovákiát, Csehországot, akkor nem egy nyilvános rendezvényen kérdezek rá Magyarország képviseletében a Benes dektrétumra. Hanem ott ünneplem az eddigi eredményeket. De valami csendes tárgyaló teremben, megemlítem, hogy mennyire fáj ez a magyar nemzetnek és megkeressük csendben a megoldást, hogy mindenki elégedett legyen. Mégsem így tették a "diplomatáink". Mintha a jobboldal érdekelt volna a megosztottságban...