Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Én szerintem túl sok permetlét juttattam a fürtzónára :/
Ha jól értelmezem, akkor csak esztétikailag fog hátrányt szenvedni a szőlőm? Ha jól látom a képen nálad is csak zsendült a szőlő, amikor megperzselted. Esetleg tudnál felrakni képet egy perzselést szenvedett beérett fürtről?
Tavaly én is leperzseltem a szőlőmet ,(okát nem tudom ) . Ráfogtam a keserűsóra ,de az is lehet hogy 25 foknál melegebb volt , lehetett a Ridomil + is az is lehet hogy a nagy lémennyiség .
Tény hogy a szőlő beérett ,nem potyogott le ,de a szemek árulkodtak a nem hozzáértésemről .
Tegnap este lepermeteztem a szőlőt Ridomil Gold Plus-al.
A mai nap szemügyre vételezve a permetezést észleltem, hogy némely fürtre több réz került a kelleténél és az megperzselte a bogyókat. Lerúgjatja ezeket a bogyókat, fürtőket a szőlő vagy ettől nem kell tartanom, max csak csúnyánykább lesz a szőlő beérve vagy esetleg ki is növi?
Fénykép nélkül ez olyan mint autót szerelni telefonon keresztül.
:-))))
A jelenlegi időjárás úgy gondolom hatalmas stressz a növényeknek, nem csak a szőlőnek.
Úgy ahogy már a kötődést is nehezítette egy egy fajtánál a 40fok, úgy a következő szakaszban is probléma lehet, hogy a növényi élet alap működése a fotoszintézishez, nincs megfelelő állapot.
....a "vízben oldott tápanyagok"....
Nincs víz!
A gyokernemes szaporítóanyag és az oltvány most elválik egymástól. A sátorgyökerezésről biztos vannak akik nem is hallottak. Akik hallottak, azok között is biztos sokan vannak akik nem csinálják. Az ilyen időjárás miatt kell a növényt arra kényszeríteni, minél melyebbre menjen a gyökérzet, minél inkább legyen esélye túlélni ezeket a kritikus időszakokat. A szeretgetés címszó alatt történt "locsolgatás" (direkt nem öntözés szót használtam) most meg tudja magát bosszulni, ha a gyökérzet a talaj felső rétegében fejlettebb mint kellene.
Ma két Pölöskei tőkén láttam pár körkörösen felpöndörödő levelet. Eddig nem találkoztam ilyennel nálunk, majdnem teljesen be voltak csukódva. Ezek kisebb, fiatal levelek voltak, körülöttük minden szép, a tőke erőteljes. Emlékszem, hogy a neten találkoztam már ilyen képpel, persze most nem találom.
Tegnap este 9-kor kezdtem a permetezést 28 fok-ban...40 perc múlva,mikorra befejeztem is 27,5 fok volt...teljes gázzal tökéletes porlasztással és a min. adag Thiovit (30g/10 L) nem történt perzselés...még a legzsengébb oltásokon sem...
előtte próbálkoztam hajnalban is,de akkor mindig fújt a szél...így én maradok az esti fújásoknál..
Kijutatáskori hömérséklet. Én reggel 5-kor szoktam kezdeni, este úgy fekszem le, hogy megnézem a met.hu-n a WRF térképes elörejlzésén a várható hömérsékleti, szél- és csapadékviszonyokat.
Annyi se. Ha lehetne, tudnál venni készre kevert permetszert is, de nem véletlen, hogy ilyen nincs. Gyak. az összes permetlé nem valódi oldat: kicsapódik, leülepedik, lebomlik, más anyaggá alakul a többi cucc hatására stb.
Permetezésnél alapszabály:
-25 °C felett nem permetezünk se kénnel, se rézzel, se lombtrágyával, se keserüsóval.
-A hektárdózis 1/5000 része megfelel jó közelítéssel az egy tökére kijuttatandó hatóanyan mennyiségének bármely lombozatnál, ugyanígy 2 deci permetlé teljes levélzetnél az egy tökére juttatandó permetlé mennyiségnek, ehhez kell beállítanond a porlasztást és a tempódat, de kerüld el a megfolyást, mert ahol felhalmozódik a szer, ott fokozott a perzselésveszély (levélszélen, kiálló levélen pl.).
-a megmaradt szert ráveretve a már lepermetezett részre túladagolást/perzselést idézhetsz elö a túl sok kijuttatott szerrel
Mivel tavaly permetezéssel leperzseltem a szőlőmet így az idén próba permetezést akarok csinálni . Kérdésem : a bekevert permetszer hány napig használható fel ???
(A fertőzés nem most a napokban történt, védekezni kb 5centis hajtásoknál kellett volna. Rengeteg helyen van/lehet ilyen fertőzés, sokaknak fel sem tűnik, mások megy egyszerűen csak úgy gondolják "így vág ki" a fajta és küldik millió helyre a beteg vesszőket!)