Én jövő hét végén megyek vissza Trebinjebe, ha gondoljátok időről időre írhatok a helyzetről!
Természetesen előtte megkérdezem a sarajevoi és mostari vonalat is, hiszen eddig ott voltak tüntetések.
Egyébként, ahogy a tv-ben láttam, hasonló a helyzet, mint nálunk volt néhány évvel ezelőtt- a kordon egyik oldalán a rendőrök, másik oldalán a transzparensekkel felszerelkezett demonstrálók.
Addig még bármi lehet, meg az ellenkezője is. Két hét múlva tervezem a köv. boszniai utat, de az sem lesz mérvadó neked áprilisban. Érdemes folyamatosan figyelni.
2007-ben egy horvát-bosnyák focimeccs idejében volt szerencsém Szarajevóban mászkálni. A sétálóutcán egyszer csak azt láttuk, fut a tömeg szembe. Mi egyoldalutcán kifutottunk, elkerültünk mindent, mint kiderült a két keménymag egy kocsmateraszon próbálta eldönteni a meccset. Utána a meccs után láttuk a vendégek buszait elviharzani, azokon meg ép ablak nem volt... :)
Köszönöm szépen (meg más is biztos örül neki). Ha esetleg megint erőszakosabbak lennének a tüntetések ne tartsd magadban, írd meg kérlek. Én április végén fogok Sarajevo-ba menni és nem szeretném ha tudatlanul bekerülnék egy tüntetés közepébe és pl. szétvernék az autómat, mert épp akkor jólesik valakinek rombolni. Leginkább ezen aggódom + nem lenne jó rendőri intézkedések közepette sétálgatni a városban :)
Teljesen igazad van. A hazai média már csak akkor foglalkozik a bosnyák történésekkel, amikor már tényleg nagyon ég a határ. Jó lenne, ha az itteni fórumos résztvevők tájékozottabbak lennének ezen a téren, mert nem árt azért szárazon tartani a puskaport. Megpróbálom tájékoztatni a közvéleményt, hogy miként áll a helyzet odalent jelenleg, gondolom nem okoz problémát, hogy ilyennel bombázom a topikot, annak okáért is, mert nemsokára kezdődik a szezon és sokan szeretnének Bosznián át utazni a tengerre. Megelőzése lenne ez az ilyenkor felmerülő pánikhangulatnak, mint pl. az olyan fölösleges kérdések, hogy lőnek-e odalent? Ha van még ezzel kapcsolatban kérdés, szívesen írok róla, addig is maradjon érvényben a Slatka Vila által megfogalmazott rövid tájékoztatás.
Én szombat óta itthon vagyok, Budapesten, tehát túl friss infóm nincs tüntetés ügyben
de az előtte lévő héten minden nap folyamatosan volt, én úgy tudom, hogy leginkább Sarajevo-ban! De CSAK tüntetés!!!
Egy-egy, Sarajevo-ban és Mostar-ban élő ismerősömtől is úgy értesültem, hogy csak "sétálgatnak".
A Republika területe pedig csendes.
Néhány hete Trebinje-ben is szerveztek volna tüntetést, de aztán egy eső elmosta az egészet... :)) ( amilyen hevesen reagáltak a szerveződésre a facebookon, aztán néhány nap és ment minden tovább... amikorra kitalálták maguknak, hogy kivonulnak a HET ( erőmű ) elé, vagy a Városháza elé, akkor pedig jött az eső... )
Köszi, hogy a honlapomat a leghasznosabbnak találtad Korculával kapcsolatban.
Valószínűleg valamit félrenéztél, mert a 2013-as nyári komp-menetrendek fent vannak. Talán két kisebb személyszállító hajónak (Orebic-Korcula város, Vela Luka - Proizd/Osjak) lehetnek fent a 2010/11-es menetrendjei, mert azokat csak a helyszínen hirdetőtáblára teszik ki, és nem volt időm/módom leírni őket azóta. Arra ezek a régiek is jók, hogy lehessen látni a gyakkoriságot. A többit meg hamarosan frissítem majd 2014-re.
Ha friss árakat szeretnél megtudni, kénytelen leszel várni május 1-ig, ugyanis minden évben innen kezdik közölni az aktuális árakat. Addig legyen mérvadó a Prigradica által megadott tájékoztató.
Még csak annyi, hogy az oldalon, amit linkeltél (amúgy szerintem a leghasznosabb oldal, ha valaki Korculára utazik), a komp árak még 2011-ből valók. Változtak az árak azóta vagy maradt ugyanaz? (Konkrétan a Split - Vela Luka, illetve az Orebic - Domince komp friss árai érdekelnének). A Jadrolinija honlapján valamiért kevesebbet hoz ezekre, de úgy hallottam, hogy többre kell számítani.
Nem vagyok teljesen naprakész,hogy állnak most a zavargások,a hiradokból úgy tünik/mivel csönd van/,hogy elült?
Másik:
A Kupresi alagutban van világitás,úgy hallottam 2005-ben volt ott valamilyen felújitás?
És egy utolsó,járt-e már valaki a Travnik-Turbe-Knezevo-Banja Luka szakaszon,431-as út,a fele az enklávé határon megy,veszélyes-e,aszfaltos-e,esetleg forgalomról valami infó...elöre is köszi.
Megemlítetted a Sarajevot elkerülő szakaszt, nos, mai hír a lenti lapokból, eltűnt 300.000 ezer márka értékű aszfalt erről az útról. A szokásos 10cm -es réteg helyett, 500 méter után már 7cm és tovább már 3cm-re csökkent. A nyomozás befejeződött , nemsokára tudni fogjuk, hogy mikor adják át végleg , vagy nem. A másik hír, hogy a Vlakovo - Lepenica szakasz építési költségvetéséből is hiányzik 14 millió márka. Az érdekesség számomra az, hogy egyik évben magam is szemtanuja voltam egy ilyen lopásnak, egy dzsami építésénél Vogoscanal. De ez már egy másik történet lesz.
A Gradika - Banja Luka szakasz, ahogy Prigradica írja is, még ingyenes, de ami az útdíjat illeti a Banja Luka-i Nezavisne Novine a következőket írja:" ....osim toga, kako su istekli, cijena putarine jo nije odredena, te je moguće da ona bude i manja od tri marke". Vagyis lefordítva , az útdíj még nincs rendezve, de lehetséges, hogy három márka alatt lesz. Kb. másfél euro.
A Gradiska - Lukácsbánya (Banja Luka) autópálya még nem fizetős, de nyárra valószínűleg az lesz. Nem kell megijjedni, ha a Szarajevói autópályához hasonló lesz az árazása, akkor kb. 4 KM-ra lehet számítani.
Ha a másik, szarajevói utat választod, akkor lehet, hogy már át lesz adva néhány újabb autópályaszakasz, pl. a Szarajevó-elkerülő. Ez persze bizonytalan egyelőre. Ha nem ismered az utat, akkor a Peljesac félszigetet esetleg kihagyhatod, ha a Ploce-Trpanj komppal levágod a nagy részét. Egy kb. 10 órás vezetés után a Peljesac már nagyon fárasztó tud lenni (bár nagyon szép helyeken is megy az út)
Az éjszakai vezetéssel kapcsolatban is óvatosságot javaslok. Kb. este 10 óráig lesz még az utakon minden: kivilágítatlan szekér, traktor, bicikli és gyalogos. 10 óra után már eltűnnek, akkor jobban lehet haladni.
Ha délre ott akarsz lenni, akkor este 10-11 felé el kell indulnod legkésőbb. Nagykanizsa felől valószínűleg Gradiskánál érdemes belépned. Pont a legszebb részt nem fogod látni a sötétben.
Az én menetidőim ilyenek szoktak lenni (ezt még akkor mértem le, amikor csak Kakanj-Szarajevó között volt kész az autópálya).
Nyáron minden népszerű helyen sokan vannak, a Zdrava-voda meg tényleg tömve lesz. Én is meg szoktam állni mindig Mosztárban egy burekre. Ki kell próbálni néhányat, mindenkinek más tetszik. Blagajban finom halakat adnak.
Kösz,de nem vagyok pesti és nem is fog útbaesni...szóval a kérdésem igazán az,hogy kint lehet-e forintért váltani...összekapcsolva egy másik kérdéssel,egyáltalán érdemes-e,hogyan jövök ki jobban,ha euróval fizetek/ahol lehet/ vagy márkával?
Itthon tudsz váltani, tavaly májusban leírtam ide a fórumra a valutaváltó nevét, most nem jut eszembe, a nyugati pályaudvar környékén váltottam. keresd vissza a hozzászólásomat :)
Ha megálltok Mostarban, akkor a marsala tita-n találsz rengeteg vendéglőt, korrekt árakkal (mondhatni olcsó), normális minőségben. Persze ne csúcsgasztronómiára gondolj, illetve nyelvet nem beszélnek a legtöbb ilyen kis vendéglőben. Kb. ugyanazt kapod meg, mint az előbb idézett zdrava voda-ban, csak majd fél áron. Szerintem az a biztos recept
Egyet értek az előttem szólóval. Én már kétszer is ettem ott. Nem mondom, hogy rossz, de jobbra számítottam mindig. A kilátás és a környezet tényleg szép, de nyáron rengetegen vannak. Előny, hogy ott van az út mellett, nem lehet eltéveszteni.