Keresés

Részletes keresés

vm.aniko Creative Commons License 2007.08.06 0 0 1904
ebből virág lesz?
Szalkó Creative Commons License 2007.08.06 0 0 1903
 Ilyen az egyik japán azáleám. Nem nagyon látni itt még a virágbimbókat. A világoszöld levelek jelzik, hogy még növekedésben van.
Előzmény: sz_attila (1900)
Szalkó Creative Commons License 2007.08.01 0 0 1902
A japán azáleákon nem olyan látványos a bimbóképződés, mint a nagyvirágúakon. Úgyhogy ne nyugtalankodj. Holnap megnézem, az enyémek milyenek. :)
Előzmény: sz_attila (1900)
Szalkó Creative Commons License 2007.08.01 0 0 1901

Az nem jó ha ennyire nyúlik a rhodi. A korábbi méretét sem egy év alatt érte el. Most meg egy év alatt háromszor akkorát nőtt, mint korábban összesen. Ebből felkopaszodás lesz. Jövőre és azután, amikor ledobja az alsó leveleit, csak felül lesz rajta levél.

Ha ennyit tudott nőni, akkor még nem kicsi neki a cserép. Az átültetés szokásos ideje a tavasz.

Előzmény: Aruncus (1898)
sz_attila Creative Commons License 2007.08.01 0 0 1900
Szalkó, vannak japán azáleáid? Nálam még nem látszanak a bimbók, ezek szerint nem fognak jövőre virágozni, vagy még később fejlődnek ki ezeknél?
Előzmény: Szalkó (1899)
Szalkó Creative Commons License 2007.08.01 0 0 1899

A lényeg, hogy lágy víz legyen. Az esővíz lenne a legegyszerűbb. Abszolút lágy víz a desztillált és ion víz is, amit az autó hűtőjébe öntünk, dehát az drága.

Ha az otthoni csapvíz keménysége nem nagyobb 10 NK-nál (német keménység), akkor az is megfelel a rhodiknak.

Előzmény: teno (1896)
Aruncus Creative Commons License 2007.08.01 0 0 1898
Elolvastam az 1885-öst, de nem ad választ a gondomra. A rodi amit vettem, jelenleg 20 cm átmérőjű cserépben van. 1 év alatt háromszor akkorára nőtt, mint amekkora volt. Ha így nő tovább kinövi a cserepet. Vagy nem növi ki? Azt szeretném tudni, hogy melyik évszakban kell álültetni. Ráérek jövő ősszel, vagy tavasszal kell majd, virágzás után? Vagy esetleg jó neki ez a kis cserép néhány évig?
Előzmény: sz_attila (1888)
hive Creative Commons License 2007.08.01 0 0 1897
Nem lehet, hogy a diófa volt a baj? Ha jól tudom, annak a levelét se lehet komposztálni, mert valami olyan anyagot tartalmaz, ami árt a többi növénynek.
Előzmény: teno (1894)
teno Creative Commons License 2007.07.31 0 0 1896

Azért még reménykedem, hátha sikerül megmenteni. Ha nincs esővizem, mibe áztassam?

Előzmény: Szalkó (1895)
Szalkó Creative Commons License 2007.07.31 0 0 1895

Eléggé sűrű, tömött, levegőtlen földnek látszik.

Ne ültesd ugyanoda vissza. Most inkább egy edénybe kerüljön vissza. 

A gyökérlabdát át kellene "fésülni", pl. egy kis gereblyével. Minél többet távolíts el ebből a rossz földből, hogy a gyökerek levegőhöz jussanak. Így meglátod mennyi még az élő, és mennyi az elhalt gyökér.  Nem baj ha megtépdesi a gyökereket. Csak az elhalt, barna gyökereket vágd ki.

Ehhez a beteg gyökérzethez, hozzá kellene igazítani a lombot is, mert képtelen ellátni az egész bokrot vízzel. A legjobban pusztuló vesszőkből vágjál ki néhányat tőből.

Áztatás reggelig, de esővízben. Teljesen lepje el a gyökérzetet a víz.

Végül ültetés laza szerkezetű, tőzeges savanyú földbe.

Az egész, elég durva beavatkozásnak tűnhet. Ráadásul nem tudom lesz-e javulás, de meg kell próbálni.

Előzmény: teno (1894)
teno Creative Commons License 2007.07.31 0 0 1894

Szia Szalkó!

Kiástuk a rhodit, itt vannak  képek.

Igazad volt, a gyökérlabda teljesen egyben jött ki, olyan, mint amikor elültettük. A föld nedves, új gyökeret nem látok rajta. Olyan, mintha fekete agyagos földbe lett volna ültetve, ami teljesen ráépült. Próbáltuk leverni róla, de nagyon nehezen ment, teljesen be volt állva a nedves föld. 

Én úgy láttam, hogy van még élő gyökere, mert letéptem egy darabolt belőle és belül fehér volt. Remélem ez jó jel. Viszont van olyan is, ami sötét. Próbáltuk nagyon óvatosan leszedni róla a földet, hogy minél kevesebb kárt okozzunk benne.  Egyébként a növény a nedves gyökérlabda ellenére szárad el. Élősködő nem volt a földben.

Egyenlőre nem ültettük vissza, levegőztetjük. Mit csináljak , vágjam vissza a gyökerét? Áztassan be vízbe reggelig?   Visszaültethetem ugyanoda (diófa árnyékába), vagy keressek neki másik helyet?

Előzmény: Szalkó (1881)
sz_attila Creative Commons License 2007.07.31 0 0 1893

Alakul, csak ne legyenek nagy viharok, van benne még 2 öreg fa :(

Ősszel remélem, meg tudom venni a vérjuhart, bár félek, mert nagyon töketlenek abban a kertészetben, ahol vásárolni szoktunk. Szeretek oda járni, mert tanácsot adnak, értenek hozzá, kedvesek, de ha olyat kérek, ami éppen nincs a polcon, földben, cserépben, stb., akkor megáll a tudományuk. Mindent megigérnek, de nem sokat tudnak teljesíteni.

Igen, jövőre oda akarok figyelni a gyepre jobban, mint eddig, ezért is szívom magamba a tapasztalatokat odaátról :) Sajnos az időjárás ellenünk dolgozik, az idén a napsugárzás tett elég nagy károkat, sok bokornak, fának megégtek a levelei, egy gyengélkedő azálea megadta magát a nagy hőségben, stb. A Pieris japonicák szinte megsültek a napon. Az a véleményem, hogy ha így fog alakulni az időjárás, más, strapabíróbb növényeket kell majd telepíteni.

Előzmény: vm.aniko (1891)
sz_attila Creative Commons License 2007.07.31 0 0 1892
Szerintem is, mert az eddigi általam használt tápokban bizony inkább a N dominált sajnos.
Előzmény: vm.aniko (1890)
vm.aniko Creative Commons License 2007.07.31 0 0 1891
hogy alakul a kertetek?nézegetem ám a füves topikot is:)
Előzmény: sz_attila (1889)
vm.aniko Creative Commons License 2007.07.31 0 0 1890
háát mivelhogy nem a növekedés-N hanem a virágzás K van benne több,biztos jó lesz.
Előzmény: sz_attila (1889)
sz_attila Creative Commons License 2007.07.31 0 0 1889

Jövőre ilyet fogok használni: 9+10+17+2MgO+Te

Ez egy granulátum, tavasszal elég 1x lerakni a földbe. Egyébként ez is Scotts termék, Substral Osmocote néven forgalmazzák és spéci rhodi tápként kommunikálja a helyi marketing :)

Szerintetek jó lehet?

Előzmény: ZsuR (1880)
sz_attila Creative Commons License 2007.07.31 0 0 1888
Szalkó az 1885-ösben megírta, meddig lehet cserépben.
Előzmény: Aruncus (1887)
Aruncus Creative Commons License 2007.07.30 0 0 1887
Köszönöm, hogy ennyit írtál.
A törpe rodi csak be van ültetve ebbe a vacak földbe ami van itt nálunk. A nagylevelű fajták cserépben vannak savanyú földben és fenyőtűvel van megszórva körülöttük a föld. Annyira vannak lesüllyesztve, hogy az eső ne mossa be a kerti földet. Meg a fenyőtűk is azért vannak, hogy takarják a talajt. Azt is hallottam, hogy a fenyőtű savanyítja a talajt. Mikor kell majd átültetnem őket?
Előzmény: sz_attila (1879)
teno Creative Commons License 2007.07.30 0 0 1886
Még egy kérdés: a Camellia Japonica japán rózsát jelent magyarul? ugyanis kaptam egy növényt, amire ez van ráírva ill. még az, hogy 'Paolina maggi bianco puro' ,  viszont kezelési útmutató nincs hozzá, és így nem nagyon tudom, hogy hogyan kell kezelni.
Szalkó Creative Commons License 2007.07.30 0 0 1885

Ja, és a rhodik!

Persze, vannak olyan rhodik, amelyek életük végéig lehetnek edényben. A kisvirágú törpék, a nagyvirágú törpék (pl. Repens-ek), a japán azáleák, vagy a nagyvirágúak közül pl. a yakushimanum rhodik sem nőnek túl nagyra.

Nem ajánlatos betonra, térköves felületre állítani őket.

Előzmény: sz_attila (1873)
teno Creative Commons License 2007.07.30 0 0 1884
Rendben. Holnap délután kiásom és lefényképezem. Este jövök a képekkel. Köszönöm a sok segítséget, nagyon rendesek vagytok, hogy így ismeretlenül is próbáltok segíteni. Nagyon jólesik és igazán hálás vagyok érte.    
Előzmény: Szalkó (1881)
Szalkó Creative Commons License 2007.07.30 0 0 1883

Túl sok ötletem nincs.

Mit szólnál ezekhez: Babérsom (Aucuba)

Dérbabér (Skimmia)

Puszpáng (Buxus)

Előzmény: sz_attila (1873)
sz_attila Creative Commons License 2007.07.30 0 0 1882

Az idén 3-féle trágyát használtam felváltva, mindegyik vizben kioldódó volt: az egyik 20-5-10-2 összetételű, a másik 18-6-26 és a talaj savanyitására azt hiszem 2 alkalommal adtam nekik vizben feloldva aluminium-szulfátot.

Jövőre granulátumot fogok használni, még nem tudom, milyet.

Előzmény: ZsuR (1880)
Szalkó Creative Commons License 2007.07.30 0 0 1881

Újból megnéztem a képeket. A bokor belseje pusztul. A tavalyi és annál öregebb levelek mintha rohadnának. Az idei hajtások kókadtak. Túlöntözés???

Holnap vedd ki és akkor többet tudunk.

Előzmény: teno (1876)
ZsuR Creative Commons License 2007.07.30 0 0 1880
Te milyent hasznalsz?
Előzmény: sz_attila (1879)
sz_attila Creative Commons License 2007.07.30 0 0 1879

A törpe rhodi főleg azért igényesebb, mert még kisebb a gyökérzete, mint a nagynak, ezért gyorsabban kiszárad a száraz és meleg időszakban. Előfordulhat, hogy naponta 2x is kell locsolni. Mivel alacsony növésű, ezért nem lehet vastagon mulcsot tenni alá a talajra, ami védene a kiszáradás ellen. Szóval fokozottabban kell rá figyelni. Főleg azokra az egyedekre, amelyek esetleg napon vannak.

A nagy fajták is többféle méretben kaphatók. Azok, amelyek már legalább 50-60cm magasak és szinte bokrok, azoknál nem sok az 5-6000 ft, a legkisebbekért sok lehet, de kertészetenként is nagy eltérések lehetnek. Semmiképpen se az árclédulát kell a vásárláskor figyelni. A rhodit az ember egy életre veszi, ezért szép, fejlett, egészséges példányt kell venni, nem a legolcsóbbat. Az én szempontom az, hogy lehetőleg virágzás után, új hajtások megjelenésekor vásárolok, ha lehet. Sok kertészetben a rhodikat feltuningolják a virágzásra, iszonyúan virágba borulnak, ez a vevőt természetesen elcsábitja és megveszi a rhodit. Miután elvirágzott, nagy az esély arra, hogy kipusztul, főleg a törpéknél ez majdnem törvényszerű. Ez személyes tapasztalatom.

Nem a trágya márkája, hanem az összetétele kellene, hogy meghatározó legyen, bár sokan használnak sokféle tápot. A Substralnak van rhodi tápja, ennek 20-20-20 (N-P-K) az összetétele, ebből van granulátum is, amelyet évente egyszer kell kiszórni, meg van vizben oldódó is, amellyel gyakrabban kell locsolni. Fontosak a mikroelemek is az NPK mellett.

Ha visszaolvasol, akkor találsz konkrét, sikeresen használt tápokra javaslatot.

A leglényegesebb az egészben, hogy savanyú talajba ültesd és ez a talaj megmaradjon savanyúnak a rhodi egész életében. Ha ezt sikerül betartani, megadod neki az állandó nedvességet lágy vizzel, kialakitod neki a megfelelő mikroklimát (növényekkel veszed körül, félárnyékba ülteted, pl, nyirfa alá) és adsz neki tápot, nem létezik, hogy ne legyen gyönyörű.

Előzmény: Aruncus (1874)
ZsuR Creative Commons License 2007.07.30 0 0 1878
Nem tudom, hogy tapoldat vagy sem - de van rhododendronnak valo mutragya. Kell neki, legalabb ketszer egy evben, az elso tavasszal a masodik keso osszel.

Ha mulch-csal van takarva a talaj, kiszoras elott le kell szedni rola, es utana vissza tenni - vagy megduplazni az eloirt adagot.

Az adagolas: ugy megszorni a talajt, mintha az etelre tennel sot, borsot. Mivel ez nem sok, en duplazni szoktam.

Ez a fajta tapanyag teljes taplalast ad, nem kell neki semmi mas.

Ha reszletesebbet akartok.
Előzmény: Aruncus (1866)
vm.aniko Creative Commons License 2007.07.30 0 0 1877
 rodid pont ugy néz ki mint az a dérbabérom amelyik távol van a hordótól és a hideg csapvizzel öntöztem este a mikor 41 fok volt.hiába...tul érzékenyek.a másiknak semmi baja amelyik esővizzel lett locsolva  mint a rodik.ezért gondoltam én ezt a verziót.de a kutya is gyanús....
Előzmény: teno (1875)
teno Creative Commons License 2007.07.30 0 0 1876
holnap kiásom. Ha ne adj isten sötét, akkor gondolom menthetetlen. De ha mégis világos,mit tegyek vele? 
Előzmény: Szalkó (1870)
teno Creative Commons License 2007.07.30 0 0 1875

sajnos ettől tartok én is...nagyon meleg volt, délután érte a nap, mi nem voltunk itthon, apósom jót akart, locsolt. Nem gondolta, hogy ilyen érzékeny virág, szerintem nem is ismeri.  A másik tippem a 2 kutyánk, akik beszabadulhattak a kertbe, mert a nagy melegben a gyerekek ki-be rohangáltak a medence és a ház között...Sajnos mind a két variáció rendkívül lehangoló...Ha leforrázódott, akkor tudok még vele csinálni valamit, vagy menthetetlen?

Előzmény: vm.aniko (1869)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!