Keresés

Részletes keresés

gombóc29 Creative Commons License 2006.10.10 0 0 10279

Bécs, 2006.10.07.

Mondjuk, egy ilyen motoron?? :)

nem, nem motoron, senem ótóval.

Buszval, céges kirándulás lesz.

Csütörötök este (19-én) indulunk és hétfőn érkezünk.

Mennyi ideig tart az út?

tényleg olyan sokat kell utazni Csíkszeredáig ?

Előzmény: B_B (10278)
B_B Creative Commons License 2006.10.10 0 0 10278

Gombóc-ka, jó neked! Motor-háton,vagy autóval lesz a felfedező út?

gombóc29 Creative Commons License 2006.10.10 0 0 10277

B_B, gyönyörű helyeken jártatok!!

Erdélyt pedig jövő héten megtapasztalom

Előzmény: B_B (10276)
B_B Creative Commons License 2006.10.10 0 0 10276

Pár képet teszek be Erdélyről. Ez itt Szászhermán. Brassóhoz 10 km, Sepsiszetgyörgytől 18 km. A vártemplomot 1200 évek elején kezték épiteni és több mint 100 évet épült. Egy nagyfaluról van szó. Sajnos a szászok tömegesen kivándoroltak Németországba. Pár öreg maradt otthon.

Ez itt Illyefalva. Kovászna megye. Szászhermántól 10 km. Ez már székely vártemplom. A törökök hosszú ostrom után bevették. Ehez a szászok is segitettek, mert elárulták a törököknek a magyarokat.

Itt nyugszanak az elődeim egy része.

Ez itt a parajdi sóbánya. Előttünk egy templom van. A hegy mélyében lehet imátkozni is. Minden reggel busszal lehet bemenni, majd gyalog

folytatódik az út. Hargita megyében van.

Szováta - Medve tó. Sósabb mint a Holttenger. Parajdtól csak pár km, de már Maros megyében. A tó mögött a kezelési bázis.

B_B Creative Commons License 2006.10.10 0 0 10275
Jó reggelt Restisek!

Kösz az érdeklődést Dettyke. Álljunk még meg egy kicsit Franciaországnál. Nos, csodálatos két napunk volt Besanconba. A szálloda előtt volt a buszmegálló, amely bevitt a belvárosba.

A város egyik csodája a Le Dubs folyó, amely majdnem, hogy körülveszi a belvárost. Jobbról érkezik (Svájc felől) és miután több mint egy fél kört tesz a város szívébe, balról elhagyja a várost. E szakaszon, csodálatos hidakon lehet ki/be sétálni a „centre de ville”-be. A lakóság igazi „konglomerátum”-ból tevődik össze. A fehérek mellett sok a fekete, az arab, de még ázsiai is látható. Érdekes, hogy nem igazából érezhető a feszültség e sok csoport között, habár ha a szemükbe néz az ember, valahol a retina mélyén van ott valami.

Ami megfogott, az a fekete nők szépsége. Olyan szépek, hogy az ember nem tudja levenni a szemét róluk. A szépségűkhez párosul egy olyan „vad” büszkeség így a kettő együtt egy Vénuszi hideg, merev, csodálatos kompozíciót alkot. Pár ilyen vad szépséggel sikerült szóba keverednem és az a benyomásom, hogy nem csak szépek, hanem okosak is. Azt sugallják, hogy részükről legyen már elég a WC-k mosással, a takarítással. Ez a szüleik vagy nagyszüleikhez tartozik. Ők már a francia nemzet része is más igényekkel rendelkeznek. Mit nem adtam volna egy ilyen széplányt, ha le tudtam volna fotózni, de a mostani körülmények között ez csak álom maradt.

Egy másik érdekes dolog, ami megfogott, a LAZASÁG. Erre csakis a franciák képesek. A lazasággal párosul a DIVAT. El nem tudom mesélni, milyen lazán de divatosan öltöznek az ottaniak. Ezt látni kell. Több üzlet/butik meglátogatása után megértettem, hogy ott a „cuccok” teljesen más dimenzióban készülnek. Ott minden jól áll az embereken.  Ha egy darab rongyot felvesznek, az is „menő”. Ez van.

Úgy döntöttünk, hogy Besancont már nem az A36-os autópályán hagyjuk el, hanem az N83-on. Ez egy főút, amely a Le Dubs és egy másik folyó mentén kanyargósan elvisz minket majdnem Lyon-ig (Névszerint Bourg en Bresse-ig). Onnan pedig a három sávos autópályán – felgyorsulva – közelítjük meg a végcélt, Costa Blancat.  Jó választás volt, mert csodálatos táj tárult ellőnkbe. Ennek az útszakasznak a neve: „Le Route de Vin de Jura” Ez a jurai borvidék útja. Kezdetben az út mindkét oldalán szép legelőket látunk tele kérődző tehenekkel. Olyan csend és nyugalom árad e vidékről, hogy a szám tátva maradt. Kis falvak sorakoztak fel. Csak pár kőház itt vagy ott. Mindenhól bór és sajt kóstolok az útmentén. A térképet nézve kb. 45 Km-re voltunk a svájci Alpoktól. Amint haladtunk előre, a táj változott. A magas hegyek lecserélődtek dombokra és megjelentek a szőlőültetvények és a nagyobb községek. Nemsokára elbúcsúztunk e szép tájtól, de megfogadtuk, hogy hazafelé szintén ezt az útvonalat választjuk. Így is történt. Nem mindenről készült fotó, ugyanis a másik kezembe volt a videóm.   

detty21 Creative Commons License 2006.10.09 0 0 10274

Úristen, BB!! De gyönyörű helyeken jártatok!!!!!!  mééééég képet kérünk!!! léccci...  .)))

Előzmény: B_B (10272)
B_B Creative Commons License 2006.10.09 0 0 10273

A Prado múzeumba a belépés (egy vasárnapi nap) igyenes volt és meglepetésünkre engedtek fotózni is. Csak az a kérésük volt, hogy ne használjuk a vakut. Ez, amint ti is látjátok, nem is volt szükséges.

B_B Creative Commons License 2006.10.09 0 0 10272

Ez Aranjuez-a spanyol királyok nyári rezidenciája.Toledó előtt! Izgi volt!

Toledoi katedrális

La Mancha földjén.

A madridi pályaudvar. Ott volt az a híres robbantás.

Odabent óriási terem van, amely inkább egy botanikus kerthez hasonlít

Madridba a Prado múzeum. Érdekes, aznap engettek fotózni vákum nélkül

Egy kis izelitő...........El Greco Goya stb.

Teruel felé.Ez valenciától észak-nyugat irányba fekszik és állitólag télen síelési lehetőség van a környező hegyekben.

Teruel.

Teruel.

Teruel

Végre otthon -  na nem itthon, csak otthon -  Calpe!

És ha már otthon vagyunk, akkor irány a plázs! Vamos enbailar, vamos a plaja!

Calpe, Penion de Ifach. A szikla neve.

Calpetól délre (kb. 140 km) Torrevieja város.

Torrevieja

Torrevieja

Elche városban van Európa legnagyobb pálma ültetvénye-erdője. Még a középkorban kezték el a mórok az ültetvény kialakitását.

------------------------------------*********************-----------------------------

Holnap Erdély.

B_B Creative Commons License 2006.10.09 0 0 10271
Besanconi beszámoló: Nos, augusztus 19-ét írunk. Az A36-ról (autópálya) közelítjük meg a várost. Vagyis Németország felől érkezünk. Az égen gyülekeznek azok az eső felhők, amelyek a következő napon Budapestet ostromolják. A www.viamichelin.com -ról kinyomtatott térkép szerint közelítjük meg a várost. A szállodánk: Balladins valahol a város túlsó falén van. Alig terünk le az A36-ról, máris pokoli esőben van részünk. Otthon valami 16 körforgalmat számoltam össze. Légi felvételek birtokában remélem, hogy szerencsésen megérkezünk a szállodába. De a valóvilág másképp fest. Már az második körforgalomnál rossz irányba indulunk. Hamar felismerjük a hibát, amit egy helyi lakós is visszaigazol. Sebaj, vissza az indulási ponthoz és irány az a gyorsforgalmi út, amely majdnem a hotelig vissz. De sajnos a dolgok nem az általunk tervezett forgatókönyv szerint történik. Több km. megtétele után az utunk befejezetlennek bizonyul. Az eső és az erős szél megnehezíti a tájékozásunk képességét. Az út egy körforgalom után a semmibe vissz. Vissza az elindulási pontig. Újból nekivágunk, és újból oda kötünk ki.  Ezek szerint a Route planer nem tájékoztatott, hogy az általunk kiválasztott utunk befejezetlen. A harmadik nekifutáskor már a ’Centre Ville” – a központ felé indulunk. Be is érkezünk a központba. Jobboldalon egy nagy Parking. Ott  a szálloda iránt kérdezősködök. ’Je ne suis pa pour Besancon”, Je ne coneé pas! Tehát senki sem tud semmit. Felhívom a szállodát: Monsieur Gerard, se suis ici on Besancon mais c’est treé didicille tu vené a votre hotel!  Mondom neki: ha másfélóra alatt nem leszek ott, kérem , hogy törölje a foglalást mert indulunk tovább Spanyolországba. Végre egy fiatal pár eligazít. De alig egy km. után megint bajba vagyunk. Szombat délután, esős időben, alig van ember az utakon.  Egy videotéka előtt egy srác kölcsönözni kíván. Itt az alkalom, hogy segítséget kérjek. Fáradtak vagyunk és ingerültek. A szállodáról nem halott de az általam említett „ Les Policlinique – SZTK-k” már mindenki hallott. Hiába próbálja elmagyarázni már harmadszor is a helyes utat.  Feladom. Szemeimben látva az elkeseredésemet, azt mondja, hogy kövessük. Na végre! És elindulunk Fabian után, aki kb. 15-18 kilométert megy előttünk. Egy körforgalomnál megtekintek egy kis táblát a hotel nevével, de ő még hajt pár szász métert. Megérkezünk az SZTK-hoz. Behúzunk egy parkolóba. Fabian nem akarja elfogadni az általam felkinált Eurót a fáradságért, ezért elkérem a mobil számát és megígérem neki, hogy tartsuk a kapcsolatot, és szívesen várom a mi kis hazánkba. Most visszagyalogolok a körforgalmig tájékozódni. Még mielőtt odaérek, egy buszt látok a végállomásban. Egy kis eligazítást kérek a buszsofőrtől, aki miután megtudja, hogy „Ah, vous est pour Hongrie?”, még kedvesebb lesz velem. Szerinte van egy szálloda nem messze innen, de nem tudja a nevét. Mivel odakint esik az eső, megkér, hogy maradjak a buszon, mert ő kitesz az SZTK-nál. Épp a két megálló közt van a „ ici est notre Voiture et ma fame” Felajánlja, hogy ha a nejem jön a busz mögött, ő elvisz odáig. A buszon mindenki nekünk szurkol. Megköszönöm a kedvséget, de most már remélem, hogy megtaláljuk. A kedves sofőr azért biztosra akar meni, ezért további útbaigazításokkal lát el: Maguk előtt van két körforgalom. A másodiknál jobbra mennek. Folytatják egy fasormentén. A szálloda a jobboldalon lesz de még nem közelíthető meg……… tovább egy újabb körforgalom, ott visszafordulnak, újabb fasor de még mindig nem közelíthető meg (ez a másik menetirány). Be kell menni a szálloda mögé, mert ott a parkolója. Megérkeztünk. Ideje elgondolkozni nem-e kell vásárolni egy GPS-t.?

A Szálloda jó és relatív olcsó. A város csodálatos. Az emberek? Az emberek NAGYON barátságosok. Jó itt lenni.

Folyt köv.

gombóc29 Creative Commons License 2006.10.09 0 0 10270

na, ugye. Megy ez! :)

Lesz összefoglaló a hompédzseden?

Előzmény: B_B (10269)
B_B Creative Commons License 2006.10.09 0 0 10269

92-Kra kicsinyitettem le................

Jaj, jaj! Mea Culpa! Ez történik ha valaki sokat hiányzik innen! No akkor HAJRÁ:

Besancon és a Le Dubs folyó:

Ez az Úr D'albany Gróf, aki a Dubs-ot hajózhatóvá tette.

Ez a Lumiere testvérek háza.

Besanconba született Pasteur.  Itt élt Victor Hugó is

B_B Creative Commons License 2006.10.09 0 0 10268
Besancon ha.........
gombóc29 Creative Commons License 2006.10.09 0 0 10267

nem baj,

türelemmel várunk :)

Előzmény: B_B (10266)
B_B Creative Commons License 2006.10.06 0 0 10266

próba

Besancon lenne, ha megjelenik: 120 kByte nagyságú

B_B Creative Commons License 2006.10.06 0 0 10265
.....
B_B Creative Commons License 2006.10.06 0 0 10264
A képek mérete stimmel. 100 K alatt vannak :( talán később
B_B Creative Commons License 2006.10.06 0 0 10263
Bocsánat de valami nem stimmel habár nem vagyok kezdő!
B_B Creative Commons License 2006.10.06 0 0 10262
Talán most :)
Előzmény: B_B (10261)
B_B Creative Commons License 2006.10.06 0 0 10261

Nos, kezdődjön a bemutató:

gombóc29 Creative Commons License 2006.10.06 0 0 10260

Szia B_B!

Első út bizony.

De csak pár napos.

Csináld a dolgot, aztán gyere.

Pere, de szép már ez a kis resti :)

Tovább is van?

Rakjad még:)

Én most megyek Mozart nyomában

Ha , el nem mossa az eső azokat a nyomokat

detty21 Creative Commons License 2006.10.05 0 0 10259

huuuuu de korán keltél! :)) vagy későn fekszel.. :)) tuuudom, munka.

Ez klassz reggel volt, méééég!!!!

Előzmény: pere1 (10258)
pere1 Creative Commons License 2006.10.05 0 0 10258

Reggeli tapétázás :))

1-3. panoráma a nápolyi Szent Elmo várból 4.Tojás-vár 5.Tojás-vár fala

6.Nápoly felett az ég 7.Vezúv

8. Új-vár 9.forró CSOKI

10. Pompei utcarészlet 12.Pompei és a felhők

13. kedvenc szobor Pompeiből

Előzmény: gombóc29 (10254)
B_B Creative Commons License 2006.10.04 0 0 10257

Sziasztok!

"Hát ti mégcsak most jöttetek meg????" AhA, valahogy igy.

Tehát Erdély! Első út?

Erre a témára még visszatérünk!

Most sok a meló, az elmaradt dolgok előtérbe kerülnek! Ja, és a fotók! Meg kell irjam őket CD-re is lekicsinyinitnem.

Addig is Jó éjt mindenkinek!

Előzmény: gombóc29 (10252)
gombóc29 Creative Commons License 2006.10.04 0 0 10256
szomorú
Előzmény: rozoga50 (10255)
rozoga50 Creative Commons License 2006.10.03 0 0 10255

Hiiiii!

Fiatalok!! nagyon elrohantunk Sütő András halála mellett......

gombóc29 Creative Commons License 2006.10.03 0 0 10254

na, igazad van

már megint elkapkodtam.

csak sebesen rákattintottam :)

Előzmény: pere1 (10253)
pere1 Creative Commons License 2006.10.03 0 0 10253
Akkor még tapétázok majd,a képeken ha rajt hagyod a kurzort akkor van képleírás.Igaz nem mindegyiknél :))
Előzmény: gombóc29 (10252)
gombóc29 Creative Commons License 2006.10.03 0 0 10252

Ágika, Rozogácska,

chekpointos történetetek nincs??? :)

rendjel, rozogácska én úgy sajnálom, hogy ezekből  kimaradtam.

Persze ti, fijúk mehettetek.

A tesóm is, aki szintén fijú, és szintén 17 évesen első külföldi útja

lengyelország volt.

Jöttek is aztán később az ott összeszedett lengyel barátok, barátnők.

Jól emlékszek arra, amikor este a fürdés előtt anyám törölközőt akart az egyiknek

adni (lengyeleknek, jó mi?) és a leányzó ingatta a fejét, hogy nem kell.

Anyám ezt úgy értelmezte, hogy "nem értem" :)

Mire hangosan (hátha így megérti) jól artikulálva :)

mondta neki, hogy TÖ-RÖL-KÖ-ZŐ :))

De így se kellett neki :))

Szia B_B!!!!

Hát ti mégcsak most jöttetek meg????

Majd gyere ám mesélni!
képzeld , én meg két hét múlva megyek Székelyföldre!

Lesz parajd is. :)

Csíkrákoson lesz a szállás.

Aztán lesz még Bözödújfalu,

Békás szoros, Gyilkos-tó, Szent anna-tó, Mohos tőzegláp, korond.

Dióhéjban. :)

Szia pere, valóban nem ismerjük egymást :)

Csak mindenki azt írta ismer.

Gondoltam megpróbálom én is.

Hát nem jött be  :))

Tapéták jók, sőőőőt, nagyon jók.

Legközelebb kaphatunk aláírást is? (vagy mellé:))

Detty, khmm..khmm Na, mi az ábra?

Százalékot, mi???

többet locsognak , mint isznak  :D

És zuglói lévén, persze hogy nyaraltam a büdös-tónál!

És minden éjjeli micsodára emlékszek.

És a büntire is, amit kaptunk mert fiúkat találtak a sátrunkban.

Nem épp illedelmes időpontban :)

Másnap délelőtt amíg a többiek fürödhettek,

nekünk a büntiseknek kellett az ebédre való krumplit megpucolni.

A végrehajtás sikerességére már nem emlékszem. :)

pere1 Creative Commons License 2006.10.03 0 0 10251
Catania volt,jól tudtad
Előzmény: detty21 (10250)
detty21 Creative Commons License 2006.10.03 0 0 10250

na megnyugodtam a kosár miatt... :)) de lécci ide is írd, hogy mi micsoda... és most Catania volt vagy neeeem????????

Előzmény: pere1 (10249)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!