Ez itt az ősrégi Volvo Topik, a néhai Volvo Baráti Társaság, az első hazai Volvo klub melegágya és kemény magja.
A topikot klubtopikká alakítottuk, arra a többitől kissé eltérő szabályok vonatkoznak:
¤ Itt nincs off-topik, alkalomadtán POLITIKÁRÓL is beszélgetünk, természetesen kulturált keretek között.
¤ Ha éppen parázs vitát látsz, az nem jelent mást, mint hogy az egymást személyesen is ismerő kollégák beszélgetnek.
¤ Szeretettel látunk, akkor is ha nincs Volvo a birtokodban. Kérdezz bátran, figyelünk :)
¤ Légy türelmes ha nem jön azonnal válasz, a legénység extra segítőkész.
¤ A trollokat, a kekeckedőket, a kéretlen reklámokat rövid úton eltávolítjuk.
Akkor jön a pc-m:
ASUS K7M alaplap
AMD K7/800 MHz CPU
128 Mb SDRAM (hirtelen nem tudom, hogy "csak" 768 megáig, vagy 1 gigáig lehet bővíteni)
ASUS 8X DVD/40X CD
Matrox Millennium G400 32Mb SGRAM, Dualhead
Diamond MX400 Dolby Digital/EAX/A3D
FDD (!)
20Gb Quantum UDMA/66 7200rpm
10Mbit UTP hálókártya
MAG 17" moncsi
56k modem
Már nem emléxem milyen, de márkás hangszórószett
MIDI ATX ház (tégla alakú, hogy témánál legyünk)
a már felsorolt egér, billentyűzet.
két éve is volt már PII/400, olcsóbban is
nekem egy ismerősöm sincs, akinek ZIPje, CD-írója lenne (otthon). Így hát marad a jó öreg floppy. Mostanában modemezünk, reggelig minden átmegy.
>Macintosh-on a fű zöld, (nem barna), meg a fák is zöldek (nem feketék), a tarló sárga, (nem terrakotta), fényes nappal nincs naplemente, az ezüst színű autód meg ezüst színű autó...
>
wow akkor neked CGA monitorod lehet...
Szinkalibracio pc-n is van, pantone, meg ilyesmi.
Tudok adni tobb dtp studios, levilagitos, 3D renderelo ceg telcsiszamot ahol CSAK pc-t, esetleg O2-t hasznalnak, es valszeg bottal kergetnenek el ha MAC-ot akarnal rajuk sozni...
(fox video, mtv1,etc)
Ha a gyermeked nagyobb lesz, hazajon a sulibol, apu quake 9.0-kell nekem (tekintsunk el a jatek stilusatol) mit mondasz majd neki? varj 1 evet fiam,majd ha megjelenik MAC-re is???
A MAC munkaeszkoz, a PC pedig ezenfelul meg jatek is.
autos hasonlatok:kombajnkulcs es tranzisztor
A sales pointerek pedig inkabb 'szolo' izu az a bizonyos torta, nem almas.
De szerintem kar folytatani a flamet, mert ugyanaz mint a pc vs. amiga volt, ill. windows vs. linux most.
Teged a MAC fertozott meg. minket pedig a PC.
itt es most vagjuk el a dolgot.
------------------------------------------ ollo helye
lacka
Minek a floppy? 20 éves technológia, semmi értelme ragaszkodni hozzá. A PC-s társadalom képtelen túllépni rajta, pedig ma már igazán semmiség beszerezni egy ZIP-et: 100-250 mega kapacitással. A floppy halott dolog. 1,4 Mb, nevetséges.
Na, akkor ideírom, mit is tud egy iMac:
- 500MHz G3 proci,
- 512k cache,
- 128 Mb RAM, (1Gb-ig bôvíthetô)
- 30 Gb Ultra ATA HD
- DVD-ROM
- FireWire,
- USB
- 10/100 BaseT Ethernet
- 2 Harman Kardon hangszóró (!)
- 15" Trinitron,
- ATI Rage 128 Pro, 8Mb,
- 56k modem,
- AirPort Card + BaseStation (Drót nélküli kommunikáció egyes perifériákkal)
- Mikrofon
- Apple Pro keyboard, (a 108 gombos)
- Apple Pro Mouse (optical)
- Szoftverek
Mindezt 900 USD körüli áron (270k HUF + ÁFA, vám, illeték, stb.)
Ez az Apple alsó modellje. A gagyi, amit kisiskolásoknak szántak. Meg egyetemistáknak, háziasszonyoknak és unatkozó feleségeknek. Te meg ennyi pénzbôl összeraktál egy bika gépet, dzsunkán heggesztett alkatrészekbôl. Nem Harman Kardon, meg hasonlók...
Én csak egy "gagyi" MS Intellimouse-ot számoltam, normális PS/2 billentyűzettel. DVD eject gomb a jobb meghajtókon is szokott lenni:) hangerőt meg tágabb határokkal tudok állítani a mélynyomóval ellátott hangszetten. Hangvezérlés?
Egyébként elsődleges célom az iMac-el való szembeállítás, ami, ha jó tudom 233MHzes procival rendelkezik (vs K7/800), és 32 Mb RAMmal (128Mb). Van benne FireWire, de egy nyamvadt floppy-drive-ot már nem tettek bele (3k HUF). A 20 gigás vinyóról már nem is beszélve.
Ja, add még ezt is hozzá:
- Alapáron optical mouse,
- 108 gombos billentyűzet, külön gomb a CD/DVD eject funkciónak, hangerô állításnak, hangszóró némításnak.
Na, így hogy áll a helyzet? Mennyibe kerülne ez PC szinten?
Az ethernet és az 56k modem már benne van. Mivel ez a gép otthoni felhasználásra lett kitalálva, ezért azt hiszem elég a 7200rpm-es Q vinyó teljesítménye, még akkor is, ha csak IDE-s. FireWire, ok +25k ft, de ezt se használják túl sokan. 10 szabadon választható progi 1000 ft értékben:)
A Matrox Digisuite elérhető Mac-en? Ha jól tudom nem, pedig ez az egyik legjobb kártya a video-editáló piacon (mármint a professzionálisban). Itt pedig létfontosságú, hogy minden olajozottan működjön. Egyébként az MS-t még dícséret is illeti, hogy ilyen "jól" mennek az os-ei, mert a pc-k világában azért jóval nagyobb a kavarás, mint a hasonló hardverfelépítésű maceknél. (Másodállásban a MS pr-embere vagyok:)
Az Apple jelenleg több számítógépet gyárt, mint az IBM, a Compaq és a Motorola együttvéve. Akkor meg mitôl kellene félnie?
"Tudod, felmeresek mindig vannak, csak nem mindegy ki rendeli meg..."
Ez a felmérés történetesen nem az Apple, hanem a Nemzetközi Reklámszövetség felmérése volt. Mellesleg a top 500 amerikai grafikai stúdió 70+ százaléka Mac-et használ. A maradék 20+ százalék oszlik meg SG és PC-k között. A leghatékonyabb renderfarmokat, ahol párszáz computer ketyeg együtt, mind Mac-bôl építik -- a PC-k nem elég megbízhatók ahhoz, hogy rájuk lehessen bízni egy ilyen feladatot: állandóan elakadt rajtuk a folyamat...
Nos, ha nekem is lenne egy legalább 100e ft értékű szkennerem, akkor én is gyárthatnék ilyen szép képeket, egyébként pc-n is szép. Hirtelen összeállítottam egy elég ütőképes konfigot, ez nettó 383k ft. K7 800, 17", 128Mb, 20Gb, G400 32Mb SG, DVD, stb. Ez azért többet tud, mint egy iMac.
Dehogynem. Ki mondta, hogy nem?
Nekem ezek mindegyike fut (vagy futott) a gépemen. Per pillanat nincs rajta az Office2000, de minden egyéb műx. Miért is ne működne...
Macintosh-on a fű zöld, (nem barna), meg a fák is zöldek (nem feketék), a tarló sárga, (nem terrakotta), fényes nappal nincs naplemente, az ezüst színű autód meg ezüst színű autó...
Asszem Fargonak sikerult bombat rajzolni a homlokara ;)
>Hogy lefagy, az elôferdül, de messze ritkábban, mint egy PC -- feltéve, hogy korrekten installálták és értenek a használatához. Egy lámer bármit lefagyaszt, legyen az PC vagy akármi.
>
Ja, ugyanez igaz a PC-re is. tehat 0:0
>Egyszer a Cora-ban talpra állítottam egy lefagyott iMac-et. Semmi más baja nem volt, mint hogy kicsit átcsoportosították a system extension-jait. A látszat persze az volt, hogy nesze, megint egy merevhalott Mac...
>
Hihi, en meg a metroban : nem megy az eger! megnyomtam a 'press any key' cimu gombot es ops a scandisk mar ki is lepett, s jott befele az nt...
0:0
>Ráadásul a Mac nem amolyan Plug-and-Pray féle gagyi, hogy beültetsz neki valami bôvítést, és imádkozhatsz a gyors fagyásért --
>
Ha rossz minosegu(gyenge driver is!) kartyakkal operalsz, barmi lehet a MAC-nal is.
most csereltem a gepembe vga kartyat:
Vettem egy ASUS geforcet,voodoo3 ki, bedugtam es aszongya tedd be a driver cd-t ok,restart es kesz. aztan 2 nap mulva visszaraktam a voodoo3-at probara es nyikkanas nelkul jott be windows 1280x1024x24-be minden kerdes nelkul.nem horgott hogy mas a kartya, ecceruen hasznalta es kesz. utan geforce vissza , es minden ok. szoval ha mar 1* be volt installalva akkor ugy cserelgetheted mintha ez lenne a vilag rendje.
es semmi fagyas!!!
>...Sôt, Macintoshon futtathatsz PC emulációt, (VirtualPC, SoftWindows) amely ugyanolyan gyorsan és sokszor stabilabban fut, mint a PC-s oprendszerek. Ezek alá viszont installálható mindenfajta PC-s szoftver, kivétel nélkül...
>
Haha, ez nagyon fajt. El tudod kepzelni hogy egy 32 bites emulalt procceszor kornyezet gyorsabb az eredetinel? soha! pc-n is van MAC-emu de nem hasznalja senki csak ha egy MAC-es jon a kozelbe...
>A Mac nem "maradt" semelyik korból sem. Tulajdonképpen pár lépéssel az átlag computer-techinka elôtt jár. Ôk találták ki és alkalmazták a FireWire-t, a személyi számítógépek között ôk állították elôször csatarendbe az egeret, a színes monitort, a SCSI-t, az USB-t, hogy csak párat említsünk a sok közül. A PC-k kis lemaradással követik. Ez van.
>
Dehogynemmaradt. hisz meg itt van! ;))
lehet hogy par dolgot ok 'talaltak fel' de sajna meg is maradtak az 1.0 verzional.
uw3-scsi? tekeros eger? jobb gomb? a hulladek pc-k mar 10.10.10 verzional jarnak.
Fargo, ha valmit sokan gyartanak az nagyon jo hatassal van a termek fejlodesere es arara.
ha akarsz venni egy adaptec scsi kartyat valamelyik almaba, akkor kb 3-4* annyi az ara mintha pcbe venned! pedig ugyanaz a chip, minden, csak az alaplapi csatlakozo mas. miert is???
>
Az áráról: ha ugyanolyan minôségű alkatrészekbôl összeábdálsz egy hasonló képességű PC-t, akkor árban majdnem eléred a Mac szintjét. Egy Apple Macintosh árán rágódni pont olyan, mint ha egy Volvot fikáznál azzal, hogy egy S70 árából vehetsz 3 Astrát, hiszen az is elvisz bárhová, ráadásul még kevesebbet is eszik útközben.
>
nana, ez nagyon durva hasonlat. a MAC nem volvo es PC nem opel!!!
akkor mar mert nem kombajn?
>
Hogy eláruljak valamit: én PC-n kezdtem a pályafutásom, 2 év görcsölés után váltottam át Mac-re. Nics az az isten, akinek a kedvéért visszaváltanék PC-re, mindaddíg, amíg elérhetôek a Mac-ek.
>
nem is akar senki megteriteni. Neked alma, nekem szolo.
es mi lesz ha elfogy az alma?;))
>Aztán egy másik ok, hogy Mac-en dolgozni sokkal hatékonyabb, mint PC-n. (Készült errôl egy felmérés, és kiderült, hogy ugyanazt az összetett, több órás feladatot a Mac-en dolgozó operátorok a PC-sek idejének 2/5-e alatt elvégezte.) Ez az ami szintén nagyon fontos.
>
Tudod, felmeresek mindig vannak, csak nem mindegy ki rendeli meg...
>Lehet, hogy drága egy Mac, de én az árát 1 hónap alatt kitermelem vele. Pedig nem volt olcsó...
>
Ez forditva is igaz lehet...
>Mellesleg az Apple portolta az oprendszerét, ha jól emlékszem a 7.0-ást PC-re, kifogástalanul működött, gyorsan és fagyás nélkül futott. Sajna elkövették azt a kapitális hibát, hogy akkor úgy döntöttek, nem éri meg nekik ezzel foglalkozni, inkább a hardware-re koncentrálnak. Súlyos baki volt -- ha akkor következetesek, ma Billy apátok egy kis aktatologató New Yorkban...
>
hm. ha hugomnak kukija lett volna... ;)
sza szerintem ha ma valaki gepet vesz, akkor szeretne azt mindenre hasznalni, nem csak munkara.
Apuka autocad,corel,photoshop,
Anyuka konyveles, excel,word,
Gyerek gamez,internet,warez
A MAC nem alkalmas erre.
egy kis astras hasonlat: a MAC egy nagyon kenyelmes irogep, rajztabla,vonalzo.
Remelem mar ott IS oszlik homaly...
Bocsanat mindenkitol, de hat volt mar hosszabb OFF is...
na, még egy vicc erejéig az előző téma(elég gyengus):
Microsofték éppen az Apple-el pereskednek a Video for Windows kódja miatt.
Billy barátunk távol van a procedurától, amikor ügyvédjétől e-mailt kap:
"Az igazság győzött"
, mire B.G. visszaír:
"Azonnal fellebezni!"
tudom, hogy buzerálni kéne a szkennert, de pillanatnyilag fent sincs a drivere(el se fogjátok hinni az okát: win reinstall:)
keton:
Az a függôleges csík? Halódik az egyik CCD a szkenneredben: tedd más helyre, azaz mozdítsd el a szkennelés síkjára merôlegesen a fotót.
Mellesleg jót tenne a képeidnek, ha a szkenner progiban a 'Brightness' vagy 'Lightness' vagy melyik görbét megfognád a felsô kétharmadánál, és kicsit felfelé húznád.
Aztán az RGB görbéknél a 'Red'-et középen lefelé, a 'Greent' meg a 'Blue'-t középen felfelé.
Csak azt nem tudom, hogy az a csík hogy kerül bele... Nézegettem a képet, de azon nincs rajta, többször újraszkenneltem, de semmi eredmény. Írjuk a pc számlájára:)
Ami az Apple szakembereit illeti, a nagy mellényen egy alma jelvény még nem jelenti azt, hogy az illetô ért is hozzá.
A Mac-s progikat azért portolták át PC-re, amiért egy idô után a Suzukikban is megjelent az ABS, a légzsák meg a klíma: az idôközben olcsóvá lett technológiát elérhetôvé tenni a néptömegek számára.
A FireWire-t nem a Sony találta ki. Apple szabadalom, a Sony csak megvette.
Én 400k-ból szintén össze tudok rakni nagyon harapós gépet: egy öreg 7100-as PPC kap egy 600 MHz-es NewerTech kártyát, na bumm. Az iMac nem errôl szól -- olyan az, autós hasonlattal élve, mint egy VW Beetle...
A hatékonyságról én tudnék nyilatkozni. Lehetne sorolni még, ki döntött ésszerű megfontoláok alapján Mac mellett: Pixar Studios, pl., mikor a filmjeiket csinálják. Pedig ôk is olcsóbban összerakhatnának valami dzsunka-PC-t...
Te valszeg nem defektes példányokkal, hanem tévesen kezelt példányokkal találkoztál. Avagy kérdezd meg Oya mestert, mit műveltek e nejemék a cégüknél a PC-kkel...