Keresés

Részletes keresés

Prof Creative Commons License 2014.01.23 0 0 150

http://forum.arduino.cc/index.php?topic=208451.0

Mindazonáltal nekem is voltak vele nehézségeim jelentős méretű (PROGMEM-mel paraméterezett) tömböknél. Úgyhogy elmatekoztam 1 dimenzióssá és inkább trükkel hívtam, így működött. (Gyakorlatilag adott egység méretű szekvenciák voltak, ezeket egyesítettem.)

Előzmény: vfp (149)
vfp Creative Commons License 2014.01.23 0 0 149

Nézegetem az Arduino szoftvert, de nem tudok rájönni hogyan lehet kétdimenziós tömböt létrehozni.

Van valakinek ötlete?

Prof Creative Commons License 2014.01.23 0 0 148

Hogy ne legyen feszültség-eltérés. Ez csak annyi, hogy az Arduino kitolja a kártyának, hogy hány volton működik (az elterjedtek közül a Due kivételével mind 5V-on). Bár az arduino.cc kapcsolási rajza szerint be sincs kötve... :-)

Előzmény: Laci_L (147)
Laci_L Creative Commons License 2014.01.23 0 0 147

én is így látom. SPI-nél nem nagyon lehet hibázni.

Már intézem a visszaküldést....

btw Vref minek? hova?

Én a SPI rádugásán kívül még a D10-chip_selectet vittem át egy kábellel.

Előzmény: Prof (146)
Prof Creative Commons License 2014.01.22 0 0 146

Asszem a 10-11-12-13 láb kell adatforgalomra, ebben az SPI is benne van, plusz az 5V, plusz a test plusz a Viref, a többi az SD kártya. Próbapanelen össze lehetne dugdosni, bár nem egy egyszerű művelet. Az SPI csatlakozóval (oldalt középen "anya") ne foglalkozz, annak az összes lába megfelel az Uno V3 (és így a Nano) egy-egy lábával.

Szóval szerintem inkább küldd vissza, hogy hibás.

Előzmény: Laci_L (145)
Laci_L Creative Commons License 2014.01.22 0 0 145

Sajnos nem áll rendelkezésre UNO, csak Nano van itthon. 2db. De egyikkel sem kommunikál.

Illetve, ha már az alap LAN dolgai is problémássak, hiába kommunikálna...

Előzmény: Prof (144)
Prof Creative Commons License 2014.01.22 0 0 144

Egyébként szerintem told rá egy kártyára (bármi UNO v3 kompatibilis jó, kivéve a DUE-t), és futtass le bármiylen tesztet.

Előzmény: Laci_L (142)
Prof Creative Commons License 2014.01.22 0 0 143

Nem, küldd vissza cserére!

Előzmény: Laci_L (142)
Laci_L Creative Commons License 2014.01.22 0 0 142

Köszönöm!

Azért kérdeztem, mert belefutottam egy hibás kártyába és még így-  csak +5V táppal - sem működik, csak nagyon ritkán!?

Tehát rapszódikus és kva ritka, ha világítanak a FULLD, 100M, LINK, stb. ledje.

Kommunikálni SPI-n (+D10 high)  meg pláne nem tudott eddig soha.

Nemtom, javítható-e ez.....!?

Előzmény: Prof (141)
Prof Creative Commons License 2014.01.21 0 0 141

Elvileg helyes a meglátás. Valahogy nekem most nem adja, hogy csináljak egy gyors tesztet, de szerintem működik így.
Bár azon túl, hogy tudod, hogy működik, sokat nem érsz vele, mert az SD kártyát nem fogod tudni kezelni.

Előzmény: Laci_L (140)
Laci_L Creative Commons License 2014.01.21 0 0 140

Üdv. Mindenkinek itt!

Jól gondolom, hogy egy Eth./SD Shield-nek, ha csak tápot adok és rádugom az RJ45-öt hálózattal, akkor tökéletesn vissza kellene jeleznie a FULLD, 100M, LINK ledekkel, hogy mi van?

Ehhez nem kell neki alaplap vagy kommunikáció!?

Előzmény: Prof (135)
John Zero Creative Commons License 2014.01.10 0 0 139

"Az eddig begyűjtött információk alapján gyerekkori izgalom motoszkál bennem, mert végre olyan dolgokat is megvalósíthatok, amiket eddig nem is gondoltam volna."

Tökéletesen megfogalmaztad az Arduino platform (egyik) lényegét, valóban ez volt a célja a kitalálóinak!

Előzmény: somat22 (132)
Prof Creative Commons License 2014.01.09 0 0 138

Az bőven nem elég, hogy kikapcsolod. Folyt. köv. majd a hétvégn.

Előzmény: somat22 (137)
somat22 Creative Commons License 2014.01.09 0 0 137

Nagyon köszönöm az infókat. Igen, én is láttam, hogy angolul rengeteg minden elérhető

Tudom, hogy nem lesz ilyen egyszerű, de amíg a lehetőség adott, addig a cél lebeg a szemem előtt.

Mindenképpen ki/be kapcsolható lesz, így pl indításnál mindenképpen kikapcsolt állapotban, áramtalanítva lesz.

Igen, nem a legolcsóbb, de jobb áron jött akcióban a lap, mint itthon, és itt fedeztem fel ugye:)

Azóta találtam már jópár olcsóbbat is, akár az ebayen is.

Viszont ha van megbízható, olcsó forrásod, megköszönöm, ha megosztod velem.

Üdv

Előzmény: Prof (135)
Prof Creative Commons License 2014.01.09 0 0 136

Ez a miniinthebox.com valami döbbenetesen drága.

Előzmény: somat22 (134)
Prof Creative Commons License 2014.01.09 0 0 135

Hali!

A magyar Arduino érában én ezen a blogon és a távírós jóemberen kívül érdemi információforrással nem találkoztam. Angolul ennek kb. az ezerszerese van, gyakorlatilag még nem találkoztam olyan problémával (egy halott kárgyát leszámítva), amit ne tudtak volna orvosolni napokon (sokszor órákon) belül. Kiváló angol irodalma van.

Az ATmega328 kontroller lábanként elvileg 40 mA-t bír, gyakorlatilag 20-25 mA-nél többel nem javasolják terhelni. Ezen felül az egész mikrokontroller összesen 400 mA-rel terhelhető.

A kitek (amiket azért tudatosan választottam) kb. harmadát használom, a maradék tök fölösleges. IR távirányító például. Vagy 8x8-as mátrix LED. 7 szegmenses shift register... Dőlésérzékelő... Sok felesleges kacat.

8-10 ledhez már shift register vagy pwm meghajtó kell. Különben 8-10 lábad oda (vagy multiplexelsz, de akkor ugye a mikrokontroller értékes programhelyét és számítási kapacitását pazarlod). Ez nem különösebben alkatrészigényes.

Nem úgy a vezérlések. A "rákötöm a relét, azt kész" eleve nem működik. Kell egy előtétellenállás, egy NPN tranzisztor és egy dióda. Ha elegánsan akarod megcsinálni, akkor még egy optocsatoló, hogy ha az autóban galiba van (ami alapból pl. egy indítózásnál előfordul jelentős tüskék formájában), ne tudjon SEMMILYEN módon visszamenni a lábakra, üzemzavar esetén sem. És ez ugye relénként. Plusz a próbanyák, amire mindezt felforrasztod, meg az egyebek, sorkapcsok, műszerdoboz, kábelek, nyavalyatudjami.
Fényérzékelés nem nagy mutatvány, három alkatrész. Jól működőre megcsinálni már annyira nem magától értetődő.

Prof

Előzmény: somat22 (134)
somat22 Creative Commons License 2014.01.09 0 0 134

Üdv!

A lapot, ami egy Arduino Uno R3 kínai webshopból rendeltem, valamikor a jövő héten érkezik.

A magyar webshopokat is néztem, biztosan rendelek tőlük, márcsak a támogatottság, leírások miatt is.

Azért is nem mertem berendelni mindent egyszerre, mert egyrészt még nagyon az elején járok, másrészt szeretném az ismereteket megszerezni ahhoz is, hogy mire lesz szükségem a projektemhez.

Ha érdekel valakit, magával az arduinoval is az alábbi webshopban találkoztam, innen indult az ismerkedés:

www.miniinthebox.com

Eddig minden megjött ingyen postával, jó áron, szóval reménykedek, hogy nem lesz átverés.

Az ebayes kitekre azért gondoltam, mert tényleg nagyon sokminden benne van, és kárba nem fog veszni(vagy továbbadok a felesleges dolgokon, vagy éppen jól fog jönni valamikor.

Az nem világos még számomra, hogy mennyire terhelhetem a boardot?

Az első projekt biztosan az előbb is említett autós fedélzeti computer lenne.

Amit szeretnék benne:

-Fordulatszámmérés, kijelzés 8-10 led segítségével

-Külső hőmérséklet kijelzése LCD panelen

-fényérzékelés, bizonyos sötétedés után felkapcsolna relén keresztül a tompított

-víz/esőérzékelés, víz hatására relén keresztül kapcsolja az ablaktörlőt

Emellett láttam, hogy vannak átfolyásmérő modulok, amivel akár egy hozzávetőleges fogyasztás is mérhető.

Ezeket egy board elbírja?

Előzmény: Prof (133)
Prof Creative Commons License 2014.01.09 0 0 133

Hali!

Üdv a fedélzeten!

A starterkitek jelentős része 70% lőzung, tökéletesen felesleges alkatrészekkel. Amelyeket én rendeltem magamnak (még olcsóbban is), azok kb. harmadát épeszű áron ki tudtam árusítani, így kb. az ár fele visszajött (a kártyák rendszerint megmaradtak, bár erre is van kivétel).

Kártyát mindenképp kínából kell rendelni (több normális árú és tisztességes minőségű gyártó van), alkatrészekre pedig a 3-4 normális budapesti illetőségű webshop. Kínából igazán csak a nagytételes dolgokatérdemes rendelni (pl. LED, tranzisztorok, sorkapcsok, relék, motorok, vezérlő IC-k stb.), ahol számottevő a kinti és a hazai ár közti különbség.

Prof

Előzmény: somat22 (132)
somat22 Creative Commons License 2014.01.09 0 0 132

Üdv Mindenkinek!

Az elmúlt időszakban nagyon sokat böngésztem a neten, és az Arduino platformra bukkantam.
Az érdeklődésemet nagyon felkeltette, így jelentkeztem egy ingyenes tanfolyamra is, amit ezúton is köszönök a szervezőjének.

A neten egy Arduino uno R3-as panelt rendeltem is magamnak, és igyekszem folyamatosan beszerezni a dolgokat a további tanuláshoz. Célom, hogy elsajátíthassam a programozást(ezt a részét érzem részemről a szűk keresztmetszetnek), és a különböző modulokkal, érzékelőkkel, ledekkel, kijelzőkkel a jelenlegi öreg járgányomba hozzak össze egy amolyan fedélzeti számítógépet(Fordulatszámmérés, hőmérséklet kijelzés, esőérzékelés, fényérzékelés, stb)

Ennek megfelelően nézelődök starter kiteket is, és nagy meglepetésemre az ebay jobbnál jobb packokat kínál, igen baráti(10-14k áron). Remélem nem lövök mellé.
Az eddig begyűjtött információk alapján gyerekkori izgalom motoszkál bennem, mert végre olyan dolgokat is megvalósíthatok, amiket eddig nem is gondoltam volna.

A tanácsokat, figyelmeztetéseket előre is köszönöm, és örülök, hogy megtalálhattam a megfelelő hobbit magamnak:)

Üdvözlettel:
Soma

vfp Creative Commons License 2014.01.03 0 0 131

LCD kijelző, RTC, talán EEPROM

meg még nem tudom

Eredetileg egy LCD Keypad-ot akartam rárakni, de rájöttem, hogy majd az SD kártya és a hálókártya használni fogja azokat a digitális lábakat.

A hőmérők DS18S20-asok lesznek.

Lehet a ventillátor sebességét is szabályozni (ötlet).

Most még ötletelek, aztán rájövök hogy valamivel nem stimmel és átvariálom.

Egy egyszerű hőfok különbség kapcsoláshoz nem kellene ennyi cucc, de tanulásnak miért ne próbáljak mást csinálni.

Aztán ha beletörik a bicska, még mindig vissza lehet térni a mostani megoldásokhoz.

Előzmény: Prof (130)
Prof Creative Commons License 2014.01.03 0 0 130

De mihez kell it i2c? Szenzorokhoz?

Előzmény: vfp (129)
vfp Creative Commons License 2014.01.03 0 0 129

Ismerkedem még csak.

Sörkollektor vezérléstől indultam el, de már messzebb nézek.

Vezérlés, mérés-adatgyűjtés, mérési eredmények kiértékelése és WEB-oldalon való megjelenítése.

Aztán majd még meglátjuk mi lesz belőle (remélem nem fogpiszkáló).

Amit 25-30éve nem tudtam kipróbálni, most bepótolom.

Előzmény: Prof (128)
Prof Creative Commons License 2014.01.03 0 0 128

Ki kell próbálni, elvileg működhet, gyakorlatilag meg az Arduino ugye prototyping platform. :-)

Mi tépítenél? LED kocka, vagy valami hasonló huncutság?

Előzmény: vfp (127)
vfp Creative Commons License 2014.01.03 0 0 127

Egy dobozban lenne minden, és azt is tudom, hogy a címzés alapján elméletileg 127 db lehetne.

Arra gondoltam, hogy a felhúzó ellenállások után egyszerűen párhuzamosan 2-8db eszközt rá lehet dugni?

Mint itt: http://sandboxelectronics.com/store/index.php?main_page=product_info&products_id=191

Vagy kell néhány eszköz után egy aktív bus-kezelő. 

Előzmény: Prof (126)
Prof Creative Commons License 2014.01.03 0 0 126

A „hány eszköz” az címzés kérdése. Ha az eszköz címében ütközésvan, akkor kell egy routerszerű irányító (i2c switch vagy multiplexer).

Technikailag centiméterek, gyakorlatilag pedig megfelelő méretezéssel 1-2 méter árnyékolt kábellel áthidalható, de nem erre találták ki.

RS485... Jobban jársz.

Előzmény: vfp (125)
vfp Creative Commons License 2014.01.03 0 0 125

Az I2C BUS alap esetben milyen hosszú lehet és kb. hány eszközt lehet megbízhatóan rápakolni?

John Zero Creative Commons License 2013.12.31 0 0 124

Rendeltem 2 db-ot össz 1241 Ft-ért (postával) az 5V pro mini-ből, meglátjuk milyen lesz.

Eddig jó tapasztalatom volt az eBay-en. Egyszer jött 10 USD-ét egy autós USB töltő+FM adó, ami konkrétan be se kapcsolt, és pillanatok alatt visszakaptam a pénzt, kérdés nélkül.

Eddig kb. 99% a posta átérési arányom, de ami nem jött át, arra refundot kaptam.

Előzmény: Prof (123)
Prof Creative Commons License 2013.12.30 0 0 123

Kici kínai másolat... :-)

Van itt pár kártya, ami ilyesmi sorozatból jött... Hát, valami egészen hitvány minőség mind. Volt olyan, ami ugyan csak 4 USD volt (Nano), de ahogy megjött, úgy volt egyből hibás a bootloadere is. Nem lehetett éleszteni, legalábbis nekem egyelőre nem sikerült.

Szóval ezek működő dolgok, csak van bennük kockázat.

Egyrészt az ár kikiáltási ár, amit több eladó úgy értékel, hogy ha nem éri el azt a árat, amit gondolt ére, akkor ismán törli a listázást. Másrészt ha megkapod (mert ugye az ingyen posta a legritkább esetben kap tracking ID-t), akkor sem biztos, hogy teljesen működni fog.

Bár mág így is nagyon kafa árat lehet realizálni ezekre.

Előzmény: John Zero (122)
John Zero Creative Commons License 2013.12.30 0 0 122
Előzmény: Prof (121)
Prof Creative Commons License 2013.12.30 0 0 121

Hali!

Ez a 600 forint azért postával nagyon erős, tekintetbe véve, hogy az SMT AT328 magában kb. 1 USD. Egy linket küldhetnél róla.

Előzmény: John Zero (120)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!