Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
A szölön (szerintem) lisztharmat elsö jeleit észleltem, ezért tegnapelött Quadrissal megpermeteztem. Úgy láttam, hogy a vesszöfoltosság és egyes szemek erre utaló jeleket mutatnak, de csak néhány helyen. De én mindig minden permetezéssel úgy vagyok, (legalábbis, ha akkor permetezek, amikor már látható kártétel van), hogy fogalmam sincs, hogy hatott-e valamit. Kell aggódni? Jól látom, hogy ez lisztharmat?
Engedélyezett, annak, akinek van saját méregraktára. Kiskerttulajdonos ritkán rendelkezik ilyennel. Ugyanis aki nem rendelkezik méregraktárral, az kizárólag a következő permetezéshez szükséges permetszereket tárolhatja ideiglenes jelleggel.
A Syngenta még akkor is a blokkban kezelést ajánlotta a strobilurin esetében, amikor a BASF már figyelmeztetett, hogy meg kell törni más hatóanyaggal a blokk-kezelést. De a Syngenta nem tanult belőle.
Az engedélyező hatóság a Ridomil Gold Plus 42,5 WP engedélyokiratát 2020. december 31-i hatállyal visszavonta. A terméket nagy- és kiskereskedők a 2021. június 30-ig értékesíthetik, a szer felhasználása 2022. június 30-ig engedélyezett.
Én ezt a "blokkszerűen javasolt alkalmazni" megjegyzést nem tudom hova tenni. Amikor azt javasolják, hogy egymás után többször, 1-2 hetes eltéréssel fújjam ugyanazt. Ez az antibiotikumra hasonlít, amit végig kell szedni 5 napon keresztül, hiába enyhülnek a tünetek? Vagy ezt a rezisztencia kérdést elhanyagolva írják, ne hallgassak rá?
mondjuk pont a ridomilra már nem lesz rezisztens, lévén, hogy kivonták a forgalomból, kiskertben jövöre amúgy se használható, mert kiskerteseknél senkinél sincs méregraktár, ahol az idén esetleg még szabályosan megvett szert szabályos keretek között tárolhatná.
Egy adott szer lepusztítja az adott kórokozók mondjuk 99,99 százalékát. A maradék 0,01 % fog szaporodni. Ezek közül lesz olyan, amelyik valamilyen genetikai eltérés miatt ellenálló az adott szerre. A következő generációban ezek már sokkal nagyobb arányban lesznek jelen, a második kezelés hatékonysága ezért már csak 99 %, ami még mindig nem rossz, de a harmadik már csak 90 és így tovább. De, ha váltogatod a szereket, akkor amelyik túlélte az első szert, az majd pusztul a másiktól és így tovább, nem szaporodnak fel az ellenálló változatok.
Itt sincs ez másképp, mint az emberi baktériumokkal: a sok, rosszul, rosszra, ész nélkül, nem kúraszerűen szedett antibiotikum elpusztította a kórokozók nagy részét, de amelyik túlélt, tovább szaporodott, az később arra az adott szerre már nem reagált, sőt sokszor másra sem. Ha áttelelő fajta kártevőről/gombáról beszélünk, akkor rossz esetben örökre rezisztens marad az adott hatóanyagcsoportra (ha jól rémlik, a strobilurin így járt). Ezért illik váltogatni a hatóanyagot, valamint kontakt szerrel (réz/kén, egyéb) megtámogatni a hatékonyságot.
A nagy aszály miatt gyakorlatilag szinte nem is voltak gombabetegségek. Azonban a zivatarok utáni meleg, párás levegő annál inkább kedvez nekik. A permetezés nagyon sürgős. A boltokban többnyire vannak megfelelő szerek. Nagyon fontos, a gyári vagy az otthoni kombinációja a felszívódó és kontakt szereknek. A ként ebben a hőségben nem ajánlom mert perzselhet. Helyette a Karathane a megfelelő. A szakirodalom ennek a perzselő hatását 30 foknál húzza meg- A perzselés egyébként fajtától is függ. Bizonyos fajták, mint az Otelló leperzselődnek a kéntől hőfoktól függetlenül is.
Vigyázzunk a tapadást fokozó szerekkel is mert erősíthetik a perzselő hatást, ez saját tapasztalás, ezért csupán fél vagy negyed adaggal dolgozom, vagy kihagyom, hiszen a szárazságban a cseppek azonnal a levélzetre száradnak. Többnyire mechanikusan 10 naponként permetezek.
Ha olajos foltokat találunk néhány levélen az a peronoszpóra jele. Sürgős beavatkozás kell. Nekem úgy tűnik a legerőteljesebb hatást a Ridomil plus hozza, az egyik leghosszabb tartamhatással, amely 14 nap. A metalaxil hatóanyag ennyit tud de vigyázni kell csak 2x szabad egymás után használni. különben rezisztencia alakulhat ki.
Csak azért, hogy a szomszéd ne lásson át kihúztam egy drótra egy 3 m hosszú Saszla vesszőt.
A Saszla az egyik leghálásabb szőlő a házikertekben. Több oka is van ennek, többek között a rügyek termékenysége. Ezen a 3 méter hosszú vesszőn 55 db fürtöt számoltam meg, melyeket ki is fog nevelni ez a fehér Saszla tőke.
Nincs benne mankoceb. Ez ellen nem hatásos. Lehet, elég lesz ledobni azt a pár levelet, bogyókat is figyeld, napégéshez hasonló, besüppedt foltokat okoz. Azokat is vágd le. Sok helyen jelen van már, a Dithan jó volt a megelőzésre, csillapításra, de most már mást kell keresni, ha valakinek elfogyott.
Köszönöm a válaszodat ! Igen csak pár levél érintett . Egyébként most terveztem a hétvégén permetezni , a maradék Rdomil plusszal . ( de akkor az nem lesz jó ??? )