Keresés

Részletes keresés

emojnarode Creative Commons License 2014.04.09 0 0 2891

A tegnapi Sandzaklive nevü hírportál a következő felhívást tette közzé : " a sarajevoi rendőrség felhívja a lakók és különösen az itt lévő túristák figyelmét, hogy legyenek óvatosak a városban garázdálkodó és szervezetten dolgozó tolvajokkal szemben. A model a következő. Különösen a nagyobb forgalommal rendelkező csevapdzsinicákra jellemző. ahol a vendég leveti felsőruházatát és kézitáskáját a fogasra helyezi. A fogason már ott lóg egy táska, ami értéktelen holmikat tartalmaz. A lesben álló tolvaj vagy tolvajok aztán a vendég táskájával távozik. A rendőrség tehetetlen még tettenérés esetén is, mert arra hivatkoznak, hogy összetévesztették a táskát és tévedésből vitték el. Ketten "dolgoznak" ezen a trükkön a vendéglátó helyiségekben és szervezett formában, a forgalmas helyeket keresik fel. " Arra kérnek mindenkit, tartsa keze ügyében a személyes holmiját.

zithea Creative Commons License 2014.03.26 0 0 2890

Az előbb elrontottam a képek beillesztését. Íme a látnivalók:

Előzmény: bulis22 (2888)
zithea Creative Commons License 2014.03.26 0 0 2889

Szia!

Jajceban mindenképp érdemes megállni, ha csak rövid ideig is. A vízesés és a vár már magában megéri. Ha kicsit több időtök van, Jajcetól úgy 5 km-re van a Pliva-tó, partján a vízimalmokkal.

Előzmény: bulis22 (2888)
bulis22 Creative Commons License 2014.03.26 0 0 2888

Sziasztok!

Idén a nyaralásból most nem Sarajevo felé vennénk az irányt, hanem Mostar - Jajce - Banja Luka felé.

Mi az amit Mostar és Banja Luka közötti útvonalon feltétlen meg kell nézni? Mit javasoltok, tanácsoltok?

Előre is köszönöm!

Üdv,

Laci

Prigradica Creative Commons License 2014.03.08 0 0 2887

Na, részben frissítettem a komp-menetrendeket.

Most már fent van az egész éves menetrend:

A többit később frissítem.

Előzmény: lobalint (2849)
oleandro Creative Commons License 2014.03.06 0 0 2886
Előzmény: emojnarode (2884)
Prigradica Creative Commons License 2014.03.06 0 0 2885

Nem volt most módom figyelni, olvasni a híreket, de szombaton megyek le Korculára, majd beszélgetek az emberekkel.

Előzmény: emojnarode (2884)
emojnarode Creative Commons License 2014.03.05 0 0 2884

Ha már itt vagyok, megemlítem, hogy a hazai sajtó szokás szerint, megint, vagy még mindig hallgat, arról az új megállapodásról, ami Bih kapcsán született. Nevezetesen arról van szó, hogy itt az új Dayton 2 megállapodás. Ebben az van, hogy eddigi két entitás helyett, most itt a harmadik-a horvát. Eddig is itt volt, de most hivatalos jelleget adtak neki és az EU, meg az USA bábáskodása és felügyelete mellett. A szerbeknek nincs nagyon kifogása ellene, a horvátok hallgatnak, nem így a bosnyákok. Ők fel vannak háborodva és egy felsőbbrendű nép elleni merényletnek tartják. Mit tudsz ennek kapcsán? Bizonyára neked is van valami híred ezzel kapcsolatban.

Előzmény: Prigradica (2877)
emojnarode Creative Commons License 2014.03.05 0 0 2883

Köszönöm, és örülök, hogy jelentkeztél. Üdv.

Előzmény: lborli (2881)
Prigradica Creative Commons License 2014.03.05 0 0 2882

Köszönöm, megtisztelsz.

Előzmény: lborli (2880)
lborli Creative Commons License 2014.03.05 0 0 2881

Téged is ölellek, barátom!

Előzmény: emojnarode (2873)
lborli Creative Commons License 2014.03.05 0 0 2880

Bravó!

Mindig mondtam, hogy kitűnő az írói vénád. :-) 

Tudom, anno más betűt használtam dicséretem során, de ami kocka betűvel "b", az latinul "v". Ölellek!

Előzmény: Prigradica (2871)
emojnarode Creative Commons License 2014.03.02 0 0 2879

Így van, Prigradica! Azt hiszem ezzel helyre is tetted a témát, hiszen a fogalmaknak megvan a maga eredeti értelmezése, viszont más színezetet kap, ha pejorative használjuk őket. Kösz.

Előzmény: Prigradica (2878)
Prigradica Creative Commons License 2014.03.02 0 0 2878

Az érdekes az, hogy a bozgor nem jelent hazátlant, azt csak mi magyarok hisszük, a románok nem használják ilyen értelemben (volt is egy riport erről, ahol megkérdezték az utca emberét Bukarestben, hogy mit jelent az, hogy bozgor). A bozgor egyszerűen magyart jelent, pejoratív értelemben. Kb. azonos a mi oláh jelentésünkkel a románra.

Előzmény: emojnarode (2873)
Prigradica Creative Commons License 2014.03.02 0 0 2877

Ha felmerül valami, akkor szoktam ezt-azt irogatni, ha legalább szőrmentén idetartozik. Az ilyen kérdésekben azért nem árt az óvatosság, mert rengeteg elmebeteg van, akik össze-vissza irogatnak mindent. Így bár sokszor valóban beletenyerelnek valami új információba, de azt mindjárt teljesen el is hiteltelenítik. Sok olyan dolog van, amin én is nevettem csak, amíg valóban rábukkantam valami meghökkentő tudomány által is elismert tényre, ami tényleg fevet újszerű kérdéseket. Persze az elmebeteg teóriákat ezek sem igazolják, csak kiderül, hogy az alapkérdés, jogos.

Előzmény: mimi_bacsi (2875)
Szajci Creative Commons License 2014.03.01 0 0 2876
mimi_bacsi Creative Commons License 2014.03.01 0 0 2875

Prigradica!

Köszönöm az érdekfeszítő írást!

Érdeklődve olvastam, szívesen olvasnék még hasonlókat...:-)

emojnarode Creative Commons License 2014.03.01 0 0 2874

Szia Cobranco. Való igaz, hogy korábban volt itt egy eszmecsere, miszerint "odalent" nagy az enyves kezűség . Kategorikusan ki kell, hogy jelentsem, én eddig még személy szerint nem tapasztaltam ilyent, pedig aztán jó néhányszor jártam és járok arra. El kell ismernem, hogy erre mindig a helyiek figyelmeztettek és nem győzték hangsúlyozni ennek fontosságát. Ők tudják, hogy miért, én minden esetben odafigyeltem. A ti tervetekhez meg kell találni azt a módot, hogy hol parkoltatjátok az autót? Az én ismereteim főleg Szarajevóra vonatkoznak, de Banja Luka estében nem mernék javasolni semmit, még akkor sem ha sokat jártam arra is. Gondolom addig kialakul valami javaslat, akár itt a fórumon, mire indultok. Egy a lényeg, meg kell szerveznetek egy biztos őrző helyett. Én azért nem esnék annyira pánikba ez miatt, mert szerintem azért lehet találni ilyen megőrzésre vállalkozó személyeket, akár magánháznál is.

Előzmény: cobranco (2872)
emojnarode Creative Commons License 2014.03.01 0 0 2873

Szevasz Prigradica. Oleandro " szegen találta a fejét" a bozgor fogalmával kapcsolatban. Érdekes elméletet vázoltál fel, van benne logika én inkább magával a szó eredetével foglalkoznék egy hangyányit. Valahol olvastam és ha megfeszülök sem emlékszem, hogy hol. De nem is ez a lényeg, hanem az hogy az általam olvasott elmélet szerint a bozgor kifejezést a hazátlan egyénre vonatkoztatták. Ezt aztán nagy örömmel használják a románok velünk szemben. De hogy az eszmefuttatásodnál maradjunk, közeli a gondolat, a bosnyákoknál maradva, ahol a két nemzet, a horvát és a szerb, a bosnyákokat megveti, mert szerintük, ők nemzet nélküliek, ugyanis nincs nemzetük, csak a vallásuk. Ez olyan elmélet lenne, mint a zsidóság fogalma, most ők nemzet, vagy vallás? Erről a témáról parázs elméleti vita zajlik napjainkban is odalent. Bevallom ilyenkor mindig tartózkodom a véleménynyilvánítástól ottlétem alatt, mert nem szeretném ha valaki szájon vágna pusztán azért, mert ő másként gondolja. Hiába a nyelv ismerete, azért én magyarul gondolkodom.

cobranco Creative Commons License 2014.03.01 0 0 2872

emojnarode:

Korábban irtad,hogy elterjedt az enyveskezüség,ez a szerb részre is igaz vagy inkább a föderációban.

A gondom az,hogy hol hagyjuk az autót kb 10 napra.Banja Luka környéke kellene,kempingben gondolkoztam,de nam nagyon van,valaki benzinkutat javasolt....szóval nem lenne jó,ha visszaérünk kiberhelnék az autót vagy ne adjisten meglovasitanák.

Prigradica Creative Commons License 2014.03.01 0 0 2871

Az köztudott, hogy a olyan román szó, hogy bozgor nincs, mindenki, még a románok is csak találgatják, hogy mit jelenthet.

Sok feltevést olvastam már: pl. hogy a bocskor szóból származik és magyarok használták a románokra, vagy, hogy a b@sz ungur összeolvasztásából ered.

Eddig leghihetőbbnek a bez gora, hegy nélküli ember,olyan értelemben, mint, földtelen, legelő-nélküli, hazátlant tartottam. Ez logikus is lett volna, hiszen ha ez szláv kifejezés, akkor szlávok használhatták valami hegyi emberekre. Ebből persze az is következne, hogy szlávok használhatták románokra eredetileg (különben miért honosodott volna meg a románban, és nem a magyarban). Nyilván olyan helyen kellett ez történjen, ahol hegyek is vannak, meg románok és szlávok is. Ez pedig nem a kárpátok, vagy erdély, hanem a balkán. És itt összeér a történelmi ismeret, azaz, hogy a románok macedónia/makedónia és koszovó/albánia térségéből vándoroltak ide fel. Még azt kell hozzá tudni, hogy a román nyelvben sok ó-albán jövevényszó van, tehát egészen bizonyos, hogy a románok az albánok mellett éltek. Az albánok meg tudvalevő nem vándorokt sehova. Ennyit a román dáko-román elméletről.

Viszont néhány éve, találtam egy érdekes összefüggést, amiből le tudok vezetni egy másik, talán még hihetőbb magyarázatot. Az eredet könnyen lehet, hogy a bozkurt szó. Ez ugyanis török nyelvekben farkast jelent. Már alakilag is igen közel állnak egymáshoz a bozgor-bozkurt szavak. Mikor a törökról van szó, legtöbben az oszmán birodalmi 150 évi megszállásra gondolnak, pedig a legtöbb török (vagy inkább türk) eredetű szavunk honfoglalás előtti, ősi szó. Sokan ezért is tartják a magyart egy török népnek. Az ősi magyar mitológiában pedig két állatnak van kitüntetett szerepe, ők ketten a szent, totem állataink. Ennek a kettőnek még neve sincs, csak kürülírjuk őket. Van neve a rókának, a nyúlnak, az őznek, a gyíknak. De nincs neve a szarvas-állatnak és a farkas-állatnak. Mind a hun, mind a magyar mondákban szarvast űznek a vadászok (akár a farkasok). Túl sokat nem tudunk az ősi magyar hitvilágról, mert a kereszténység bevezetésekor tűzzel-vassal irtották a "pogányságot" és minden ami ezzel kapcsolatos volt, így nem nagyon maradtak fel a hitvilágunk részletei. De mi a helyzet a honfoglalás előtt velünk együtt élő népekkel? Bizony a törököknél Asena a nőstény farkas nevel fel egy gyereket, majd félig farkas, félig ember gyerekeik lesznek, melyek közül egyikük lesz a türk népek őse. (persze nem lehet nem észrevenni a latin/etruszk mondabeli hasonlóságot, a törökök egyre inkább hangoztatják, hogy az etruszk egy török nép volt. Az biztos, hogy az etruszkok nem indo-európaiak voltak, ők is ragozó nyelvet használtak.). Tehát a türk népek (és így akár a magyarok is) gyakorlatilag fél-farkasok, a monda szerint. Bozkurtok, bozgorok.

A fentieket még sehol nem olvastam, a saját elképzelésem, amit most először írtam le, és mivel nem szakmám a történelem, és kultúra kutatása, lehet, hogy teljesen hibásak a következtetéseim, mindesetre az internet egy fantasztikus dolog, ha az ember sokat használja, ilyen összefüggések kerülhetnek elő.

Elnézést a teljesen nem idevaló információkért, de talán érdekesnek találtátok. Ha hihetőnek találjátok, nyugodtan terjeszthetitek (akar valaki egy bozgor szócikket írni a wikipedia-ba?).

emojnarode Creative Commons License 2014.02.28 0 0 2870

Nem egészen. Amikor egy bosnyák csetniknek gúnyolja a szerbet, vagy usztasának a horvátot, akkor ez visszafelé is működik. A bozgor szerintem keményebb.

Előzmény: oleandro (2869)
oleandro Creative Commons License 2014.02.28 0 0 2869

de ez kb olyan, mint amikor a románok bozgoroznak, nemde? :(

Előzmény: emojnarode (2868)
emojnarode Creative Commons License 2014.02.28 0 0 2868

Ne tulajdoníts neki jelentőséget.

Előzmény: oleandro (2867)
oleandro Creative Commons License 2014.02.28 0 0 2867

de mért balijázol???

Előzmény: emojnarode (2866)
emojnarode Creative Commons License 2014.02.28 0 0 2866

Ez igaz. De a mostari balhé Milanovic nélkül is meg lett volna. Nem volt más választása, mert otthon szorongatták politikus társai, kormányon és ellenzékben is. Mostarban megkérdezték tőle, miért ide jött, miért nem Szarajevoba ment inkább, mégiscsak az a főváros, ekkor tette a szerencsétlen kijelentését, mondván " Szarajevo messzebb van, mint Mostar.  Fent a hegyen álló kereszt is nagyon piszkálja a baliják csőrét, kijelentették, fel fogják robbantani. Azóta őrzik. A szerbek nagy bőlcsen csendben vannak, nem mintha ott nem volna elégedetlenség és alig várják az alkalmat, hogy kiugorjanak a szövetségből.

Előzmény: oleandro (2864)
oleandro Creative Commons License 2014.02.28 0 0 2865
Előzmény: oleandro (2864)
oleandro Creative Commons License 2014.02.28 0 0 2864

Azért egy horvát miniszterelnök azzal, hogy Mostarba megy, pláne most, már önmagában felkavarja a kedélyeket, ez elkerülhetetlen. És az is hogy ez sokakban ellenérzéseket ébreszt.

Előzmény: emojnarode (2862)
emojnarode Creative Commons License 2014.02.28 0 0 2863

Még egy megjegyzés az alábbiakhoz. A dolog érdekessége, hogy a horvát miniszterelnök visszavágott e nőnek, "szívesen látunk Horvátországba, de nem kéne elfelejtened, hogy a horvát kormány 3.800.000 kunát adott neked egy olyan film rendezéséért, amit kb százan néztek meg" Egy darabig csendben maradt, de ma újra akcióba lépett. Egyébként már a tuzlai lázadás kezdetekor Ukrán "szakértők"  értékelték a tüntetést és arra az elhatározásra jutottak, mint mondták is a bosnyákoknak ,hogy "kevesen vagytok" És lőn.

emojnarode Creative Commons License 2014.02.28 0 0 2862

Sarajevoban pl. ma délután ért végett egy tüntetés - és úgy néz ki ezt követni fogja másik - amíg csendes a felvonulás és a megélhetésért tüntetnek, mert ez a fő oka az egésznek, addig nincs baj. Viszont a mai demonstráció is átcsapott nacionalista soviniszta felhangokba. Elől jár ebben az értelmiség. Sajnos. Különösen kiemelkedő szerepet játszik ebben a bosnyák Jasmila  Žbanić filmrendezőnő. A " Grbavica" c. film rendezője /nálunk ez a film, Szerelmem, Szarajevo címen futott/ rendesen felkavarta a kedélyeket és komoly összetűzésekre került sor a mostari bosnyákok és horvátok között. Az ő nacionalista kijelentései miatt diplomáciai bonyodalom is keletkezett. Nyílt felhívást intézett Milanovic Horvát miniszterelnök ellen, " Milanović, marš doma. Ovo je Bosna" felhívással -Milanovic, tünj haza, ez Bosznia- tudtára adva a horvátoknak, hogy a balijáknál nem kívánatosak. Nem volt nagylelkübb a szerbekkel sem, sőt a török külügyminiszternek is elkente a száját. Ez a nacionalista parázs ott izzik a felszín alatt.

Előzmény: Direkt_ (2858)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!