A kvarchomokban is lehet arany, de ha egy kicsit megrázod a tálat már nem marad felül, amit ezután a tetején látsz az biztos nem arany. Hogy pontosan mi az, az annyira nem érdekelt hogy utána nézzek, valószínű csillám, és pirit. Ha óvatosan döntöd a tálat és úgy is viszi a víz, akkor biztos nem arany, az arany elég nehezen indul meg ez az oka hogy bedúsul a parton. Ha meg akarod találni azokat a helyeket keresd ahol a víz lassul vagy az áramlása megváltozik, pl örvényes lesz. Ezek a helyek a kanyarok belső ívén vannak, nem sokkal a kanyar után. Ezeken a pontokon a lassulás miatt a hordalék egy része kirakódik, ebben van az arany. Ha itt a part szöge is megfelelő,10 fok körüli, akkor a hullámverés tovább dúsítja a fövenyt, és a parton már szinte csak a nehezebb dolgok maradnak. Ezt keressük mi.
Sziasztok!
Atay, az aranyat úgy találod meg legkönnyebben , ha a kísérőit, a vörös gránit homokot és a vasat keresed a parton. A vörös gránit lényegesen nehezebb mit a kvarchomok ezért ahol ez bedúsul, a többi nehezebb anyag úgy, mint a vas és az arany nagy valószínűséggel megtalálható. Ha jól csinálod a lapátpróbát, szérelést aranyat addig nem láthatsz, amíg legalább a vörös homokig le nem tisztítottad az anyagot. Amit e fölött látsz az mind haszontalan. Ha egyszer találsz néhány szem aranyat többet nem téveszted össze mással, amíg elég víz van fölötte a többi anyagnál lényegesen lassabban mozog a tálad alján, de ha kevés vizet hagysz rajta, a víz szélének felületi feszültsége könnyen magával ragadja, és ilyenkor legtöbbször megy vissza a levesbe.
A Dunában a fél milis szemcsék már nagynak számítanak, ha találsz jól felismerhető vörös fövenyt ott biztos, hogy tálanként 10-30 szemcse arany is lesz, de ha jó helyet találsz ott 100 felettit is számolhatsz, bár én ha ilyet látok már nem számolgatok hanem már rakom is a padra.
Szia Altay Szerintem szinte mindenki először a bolondok aranyát mossa, ami általában pirit, calkópirit. Én is így kezdtem. A Dunában az átlagos mennyiség szerintem tányérjában 4-5 szemcse. Ez azt jelenti, hogy szinte bárhonnan veszed a mintát , egy átlagos sóderanyagban, a tányérodban biztos van ennyi szemcse. Ha nincs, akkor inkább csak nincs meg hozzá a technikád hogy észreved. Az aranyszemcse elég egyértelmű, ha helyes technikával előkeríted. Ő a legnehezebb anyag a tányérban, ill. az érdes felülete miatt amit csak mikroszkóppal lehet látni, remekül letapad a műanyag tányéromon. Színe ilyenkor aranysárga. Amikor cipót csinálsz belőle, akkor lehet fekete, mert annyira érdes, hogy nem veri vissza a fényt, de ha nagyítóval megnézed akkor látható hogy aranyszínű szemcsékből áll. Mérete a szemmel alig látható, v. talán nem is láthatótól, talán a fél mm-ig. Viszont pikkelyhez hasonlóan nagyon vékony. Legalábbis zömmel ilyenek, ezek az Alpokból származnak. Lehet látni néha tű alakúakat is ezek hazai patakokból is belekerülhetnek. Lehet hogy ezek már másodszor kristályosodtak ki., kifejezetten a vízmederbe... Ezt arra alapozom hogy többször találtam ilyet pl. régi dunai üledékben, ahol az eredeti szemcsék már feloldottak, már nem megtalálhatók. Persze az is lehet hogy oda is patakból kerültek, nem tudom., némelyik szemcse ezüst színű, de ez nem ezüst, inkább elektrum, vagyis tizennyolc karát alatti arany, vagy platina. Érdekes hogy ismerek egy partszakaszt ahol valami miatt ezek gyűlnek ott jobban össze..Az aranyszemcsék puhák, egy csavarhúzó hegyével egybe is lehet préselni. A higany (vigyázat mérgező) megfogja, megszínezi, el sem engedi. 100-300 ezer dunai szemcse tesz ki egy gramm aranyat. Egyre többen vannak a kollégák és egymás elöl mossuk néha a termést...Nekem a legjobb anyag amit láttam 4 szemcse/ kiskanál. Sajnos nem tudok jó és gyors módszert a kitermelésre, a veszteségek mindegyiknél iszonyatosak.
Most láttam meg az előző hozzászólásomban több hiba is van. A legfontosabb az alábbi tartalmi baki: "Régebben már gondolkodtam rajta, de nem eredménytelenűl." A "nem"-t elfelejtettem kitörölni. Így pedig már egészen más a mondat értelme.
A találkozóval kapcsolatban annyi jutott még az eszembe, hogy jó lenne egy hónapon belűl megtartani, mert nagyon gyorsan hűl az időjárás, és a folyók szintje is emelkedni fog az esőzések miatt.
Sadant : A linken látható video egy desert foxo-t mutatbe. Ha visszább olvasol a topicban akkor találhatsz róla néhány szót.
S Te fene sügér vagy : Mi volt az eredeti neved?
Hind2: Ha sikerrül találkoznunk akkor elviszem az én kerek szérkémet. Úgy már lesz összehasonlítási alapod. Egyébbként én nem vagyok teljesen megelégedve vele.
vágo z:Ha lenne egy ötleted arra, hogyan lehetne olcsón használható másolatot készíteni a már meglévő szérkékről akkor sokat spórolhatnánk. Régebben már gondolkodtam rajta, de nem eredménytelenűl.
A találkozóval kapcsolatban: Hol legyen? Dunaalmási, Budapest, esetleg Dunaújváros? Ki mikor érne rá?
Kb. fél évig nem voltam sem itt, sem más fórumon, nem is tudtam belépni régi nikkel, ezért újra regeltem, és újra köztetek a gyulai aranyos!
Fél évig szkipetárok közt próbálkoztam, nem teljesen eredménytelenül. Bocs, ha kicsit off, de talán sokakat érdekelhet az ottani tapasztalat. hamarosan beszámolok, csak még meg kell látogatnom sok régi topicomat.
Sziasztok! A pan ból hármat rendeltem, így postával 3500 ft körül jött meg darabja, kb egy hét alatt.Amit én vettem ez a Hex Pan nekem nagyon bejött, lapátpróbát nagyon gyorsan és hatékonyan lehet csinálni vele, és arra is alkalmas, hogy teljesen letisztítsam vele az anyagot. Viszont kerek normális pant még nem használtam ezért nincs összehasonlítási alapom. itt vettem: http://www.gpsupply.us/servlet/the-GOLD-PANS-cln-The-Hex-Pan/Categories
Köszi a bordás gumi ötletét. Ha annyit elárulnál még, hogy a pan-t mennyiért és milyen módon vetted. Az én bádog szérkém igen nehéz, persze nagy is, teljesen kitölti a hátizsákomat, arról nem is beszélve, hogy az erdőben ugy csörömpölök vele /gyal ásó, geológus kalapács stb/ mint valami fémhulladék gyüjtő.
Tényleg nagyon jó lenne egy szakmai találkozó. Papaver elég ambiciózus és energikus, hogy összehozza.
Az akkus megoldással a használói szerint végig lehet dolgozni, ha jól láttam autó akkut használnak, és csak azt cipelik haza, a padot kint tárolják a parton elrejtve.
A bordás gumiból én kétfélével találkoztam, mindkettőn 3 miliméterenként vannak a bordák, de az egyiknek rádiuszos a bordaköze alul, a másikon trapéz formájú az árok, és a teteje is. Nekem a trapézos jött be jobban. Ezeket a gumikat tekercsben árulják talán csúszásgátló szőnyegként, én találtam már építőanyagokat áruló boltban, szinesfém kereskedésben, és kertészeti kellékeket forgalmazó üzletben.De ha van otthon egy régi katonai UAZ annak a padlója is ilyen.
Az enyém ma is bizonyított :)
Ilyenkor jó aranyászni, üresek a strandok.
Ez az elektromos megoldás jól hangzik. Csupán az áramforrás látszik problémásnak. Attól félek, hogy az akumlátorok gyorsan lemerűlnek és nem tudnak egyenletesen energiát adni. hind2! Milyen bordás gumit használsz? Honnan tudtad beszerezni?
Hát igen valóban sokféle szőnyeg van ami megfogja az aranyat, csak az a baj, hogy szinte minden mást is megfog. A nyáron egy kétnapos mosás után kb 5 kiló fekete homokot vittem haza , amit aztán egy héten keresztül dústgattam különböző módszerekkel amíg végre érdemes volt kihiganyozni. Az eredmény még az egy grammot sem közelítette meg. Ezek után próbáltam ki a bordás gumit, a különbség ég és föld, gyakorlatilag már a padon letisztul az anyag annyira, hogy azonnal megcsodálható a munkánk gyümölcse, és nem utolsósorban az is látszik hogy jó e az anyag amit mosunk. És a nap végén nem kell hazacipelni a sok meddőt csupán egy két evőkanálnyi anyag marad a padon amit akár széreléssel is le lehet tisztítani.
A szivattyú amit használnak elég sokféle , több elektromos megoldást is láttam ami akkuról ment, egy kis ablaktörlő motor hajtott egy műanyag centrifugálszivattyút amit mosógépből szedtek ki.Ezeknek a teljesítménye egy 25, 30 centi széles padhoz volt elég. És vannak a benzinmotoros szivattyúk , ezekkel 50, 60 centi széles padon lehet dolgozni, és akár egy köbméter fövenyt is át lehet mosni velük óránként. Én is ilyet használok.
Jó hallani, hogy segítőkészek voltak. A posztó helyett valóban van jobb, vagy legalábbis olcsóbb megoldás. A TTL szőnyegárúházban egészen jónak tűnő anyagokat lehet találni. Bár még nem teszteltem, de biztos vagyok benne, hogy megfelelnének. (Mindeddig egy alkalmat kivéve én is csak szérkét használtam.) Van aki pedig posztó helyett bordázott gumiszőnyeget használ. ---------------------------------- Igazad van, akkor halasszuk el a pad építését. ---------------------------------- vago z! Gyere ha tudsz, feltéve, hogy lesz egyáltalán valami. Mert ahogyan elnézem rohamosan hül az idő. A gépel kapcsolatban két észrevételem lenne. Az egyik, hogy nem posztót, hanem gumiszallagot használ. A másik, hogy 20g aranytartalmú föveny megmozgatása csak gépi erővel lehetséges. Ilyen esetben pedig a költségek könnyen felűlmúlhatják a hasznot. ------------------------------- Ó, milyen szivattyúkat ajánlottak azok az aranyászok akikkel találkoztatok?
Régóta olvasom a topikot, de ez az első alkalom, hogy hozzászólok ezért talán előszőr néhány szó magamról. Régi vágyam volt az aranymosás kipróbálása, és talán ennek a topiknak is a hatására év elején rendeltem egy pant amerikából és mivel eltöltöttem néhány hetet a zempléni hegységben gyakorlásképpen végigmostam szinte az összes patakot az aranybányák környékén gyakorlatilag eredménytelenül. Próbálkoztam a Börzsönyben is szintén nem sok sikerrel.Ezek után próbáltam szerencsét a Dunaparton, ha már rögöt nem találtam legalább pár szemcsét lássak csillogni. Lementem hát az első utamba kerülő strandra és kerestem a vörös gránit homokot, és ahol úgy gondoltam, hogy ez mintha az lenne megpróbáltam a mosást. Az eredmény az lett, hogy néhány próba alatt több aranyszemcsét találtam, mint a több heti patakban turkálás alatt összesen. Természetesen rögtön megszületett az elhatározás, padot készíteni, és legalább egy gramm aranyat zsákmányolni még az idén.Tehát padot készíteni de hogyan, hát úgy ahogy mindenütt le van írva 10 fokos lejtő peremekkel rá a posztó , rosta aztán hajrá. El is készült a padom kb két nap alatt az otthon talált anyagokból és mentem is monsni oda ahol a régiek is mostak. Megtaláltam a helyet nagyon megörültem a rengeteg vörös homoknak és már mostam is nagy reményekkel. Aztán megjelentek a helyi aranyász erők, és eligazítottak, elmondták , hogy az jó hogy piros, de inkább arébb próbáljam, mert ők ezt már átmosták és az csak meddő, csak a víz szétterítette, és hogy jó dolog a posztó, de ma már senki nem használja mert van jobb, és a m eringülés helyett is inkább szivattyút használnak, meg csúszórostát mert azt nem kell borogatni. Ami azt illeti nem gondoltam, hogy az aranyászok ennyi segítőkész és önzetlen emberek, és nem a konkurenciát látják bennem hanem elsősorban a rokon lelket. Hát ezért gondoltam, hogy amit tőlük tanultam azt veletek is megosztom, hátha ez a kis plusz nektek is meghozza azt a sikerélményt amiben nekem ezen a nyáron részem lehetett.
Szóval szerintem a hivatkozott szerkezet 0,1 mm aranyszemcséket is kitudja mosni mert azok megfogása föleg a felfogó anyag minőségén /poszto stb/ és a pad dőlésszögén múlik, na meg a vizsugár erején. Nekem igazán a viszonylag nagy kapacitás tetszik, bár mire kitermelném a bekerülés költségeit, már a 12. Gyurcsány kormány áldásos tevékenységét élveznénk.
Kedves Papaver! ezen a héten bontom szét a kb 10 évvel ezelőtt összetákolt padomat /colos deszka, lakkozás/ amit igen lelkesen készitettem és Ásványrárónál kétszer be is vetettem, a Hernádon többször, sajnos dögnehéz, de egy galéria padlóburkolatának most pont jó lessz.
Szeretnék én is részt venni egy aranyász találkozón, de olyan helyen ahol van némi fogás.
vago z: A belinkelt oldalon látható képek engem egy spiral drum sluice-ra emlékeztetnek. Amennyiben ez így van, akkor ezt a szerkezetet nem érdemes finomszemcsés aranyhoz használni. Ezen a képen is jól látható, hogy az ilyen szerkezetek csak nagyszemcséjü aranyhoz alkalmasak: http://www.extrac-tec.com/images/HPC-10%20800pix%20wide/hpc10-10.JPG A Tisza magyar vagy Ukrán szakaszánál jártál?
ooooobi: Szerintem egy hagyományos magyar aranyászpaddal kellene kezdeni. A tervrajza meg van, csak fa és szög szükséges hozzá. Igaz, hogy nehéz, de ez a legolcsóbb megoldás. Évekkel ez előtt egy asztalos 15'000ft-ért készítette volna el nekem. Erre kell még egy borítás, az 2000ft és egy acél háló. Plusz a saroglya költsége. Ugyan ez sem kevés de, vagy szétosztjuk az összeget egymás közt, vagy valahogyan megcsináljuk otthon. Ha viszont egy high banker-t építenénk azt 40000ft alatt nem hiszem ,hogy ki lehetne hozni. Még akkor sem ha az egészet fából készítenénk, és használt pumpát vásárolnánk hozzá. Ráadásúl a meglehetősen nehéz lenne, és a benzint is igényel. Az elektromos pumpával pedig sok a probléma. Jó szerencsét!
hat ez eleg durvan nez ki, amugy a dunaban tuti h talalnank is aranyat, az efott-on a partrol szereztunk homokot a bemutatohoz, es voltak benne ilyen kis nagyon pici szemek, amiket nem mi raktunk bele
A tisza nem biztos, hogy mutat valami izgalmat, én kb 10 szer próbáltam a felsátisza vidékén de 0. Ilyet fogok csinálni szerintem ez király bár ettől még nem biztos "sőt", hogy eredményes leszek http://www.extrac-tec.com/pages/photos_hpc10.htm
mosopadhoz nem ertek, ha van valami tervraj akkor ossze lehet dobni, amugy mar hazajott angliabol, szal elerheto elvileg, suliba nemtom kell e meg jarnia vagy mit csinal egyaltalan mostanaban
A Duna azért lenne jó, mert jó pár ismert aranyászpart van arra felé (pl. Dunaalmás) és könnyű megközelíteni. A Murát azért érdemes megfontolni, mert akkor talán többen is eljönnének a fórumozók közül. A Tisza pedig közel van. De nem 100% ,hogy találunk valamit. Minden esetre úgy is jó túra lenne.
Üdvözlettel Papaver.
Ja és mit szolnáttok hozzá, ha összeraknánk egy rendes mosópadot is?