A Where eagles-ben fantasztikus a dob! Olvastam valahol, hogy Harris magyarázta Nicko-nak, hogy hogyan játssza a dobrészt. Nicko nem igazán értette, erre Harris leült és eldobolta, ahogy ő képzelte. Helyet cseréltek és Nicko eljátszotta Harris "csapkodását", persze szuperül. Majd megkérdezte: Így gondoltad? Mire Steve: Yesss!:-)
Nem akarok nagyon okoskodni, de ez teljes tévedés. Csak látszólag olyan görcsös. Lényegesen nehezebb dolgokat játszik, mint Dave és az az érdekes, hogy már a Number-Piece korszakban is vannak benne tök gyors és nehéz részek, pedig azok még sokkal egyszerűbbek a későbbi szólóinál. Nagyon jó trükkjei vannak, amik tök jól szólnak, csak kényelmetlenek, ezért tűnik görcsösnek. Aki Adrian szólót játszik és nem görcsös, az többnyire csak valami hasonlót játszik. Amiket esetleg a yuotube-on láttok itt-ott, hogy játszanak emberek Maiden nótákat és szólókat, azok tele vannak marhasággal, ahogy a kották is. Meg persze megy alatta a zene és nem hallani, hogy mennyire rossz amit játszanak.
Dave sokkal lazább és látványosabb, de sokkal egyszerűbb is. Mint említettem nagyon lusta, mint a legtöbb gitáros.:) Adrian meg szorgalmas, ezért vannak nehezebben eljátszható dolgai. A Dave szólókat mondjuk képtelenség pontosan lemásolni, mert nagyon improvizatív, de majdnem ugyanolyat viszonylag könnyű csinálni. Ettől függetlenül persze hatalmas feeling van benne is. Főleg a lassú szólóit imádom.
Látod milyen érdekes ez az dolog. Nekem például Nicko játéka egyértelműen a Piece-en tetszik a legjobban az összes lemez közül. A Where Eagles Dare szerintem zseniális dob szempontból nézve! A Trooper sem semmi ám! De persze lehet, hogy nem elég rock-os a nagyokosok szerint...
Szerintem is kicsit kezd bántóba átmenni egy-két hozzászólás.
Nem is értem, hogy jutottatok el odáig, hogy a Maidenben nem a hangszereik császárai játszanak.
Hol igen? Akkor egy, azaz egy elismert zenekarból állna a paletta!?:)
Mindenki profi szinten tud zenélni a saját hangszerén és ez elég.
Nicko szerintem a Powerslave óta teljesen bevált, a Piece-en furcsa volt az új stílus, de nyilván akkor is frankó dobows volt.
Adrian zseniális dalszerző, egy jó arc, kiváló ritmusgitáros, de szóló tekintetében kicsit görcsös és lassú ( DE EZ RELATÍV ). Amit játszik, az viszont hibátlan!!!!
Dave szerintem jobb gitáros, mint Adrian, szólóban mindenképeen, de mit számít???
Janick valóban kicsit anarchista-kaotikus a koncerteken, de emberileg biztosan stimmelt közéjük+ Ő mutatta meg Dave-nek a színpad többi részét!:)
Addig Dave oda volt ragadva a bal oldalra!!!
Ráadásul Janick nagyszerű dalszerző.
Én is kicsit elszontyolodtam a Moonchild szólón, de ze nem fair!!
Otthon a CD+DVD-t kell kritikus szemmel hallgatni, egy élő bulin abban az adrelinnal teli hangulatban nem hinném, hogy bárki elkezdi csóválni a fejét.
Nekem a Maiden koncertekkel a legnagyobb bajom, hogy nem tudom valós időben feldolgozni a látottakat!
Prágában-Ostravában is többször előfordult, hogy a dal első versszakát még toltam ezerrel, aztán tátva maradt a szám a gyönyörtől, a zenétől, a látványtól, a fényektől, ahogy ott pengetnek előttem az én Isteneim :)... és mire újra magamhoz tértem, hogy tovább énekeljem a kompozíciót, már vége volt, csak a nyálam csorgott és jött a következő nóta... és így tovább.
Ez számít!!!! Nem az, hogy halál pontosan játszották-e az adott dalt.
Értem a kritikát a szólót illetően, hogy egy abszolút zsír szóló téma, amit elvártunk, nem úgy hangzott el, de ez maradjon a művészi szabadság kategória.
Nem gép senki, hadd játssza úgy a szólót, ahogy akkor szeretné.
CD-n, DVD-n még nekem soha nem volt panaszom arra, hogy nem összeszedett a társaság.
A koncert más, Juhász Előd örökzöldjét idézve: ez az élő zene varázsa!:)
Vagy én vagyok igénytelen:)
Ma láttam a youtube-on a Marinert totálból: ÚRISTEN!!!! :) Hát az akkora hangulat, a zene, a fények.... lenyűgőző!!!
Szerintem is zárjuk le a vitát. Rengeteg Janick-vitát láttam már mindenféle Maiden-fórumokban, talán az ő személye osztja meg leginkább a rajongókat. Egyik ilyen vitának sem lett nagy, összeborulós egyetértés a vége.
Van akinek Janick a kedvence, van akinek Adrian, van akinek Dave az isten. Vannak Dickinson hívők, és kevesebben, de olyanok is akiknek a két első Maiden lemez a tökéletes Paul DiAnnóval. Vitatkozzunk másról, mert már tényleg kezd kicsit elfajulni a vita, és igazából szerintem itt senki nem szeretné megsérteni a másikat. Végülis valamennyien maidenesek vagyunk, és várjuk az augusztus 12-t...
Kár ilyen dolgokon veszekedni, főleg hogy a kedvenc zenakarunkon vitázunk tulajdonképpen. Mindnekinek megvan a maga igaza végülis. Én 84-ben ott voltam a BS parkolóban és emiatt kezdtem zenélni, nyilván a klasszikus felállást szeretem első sorban. Ugyanakkor tudomásul kell vennem , hogy a következő generáció meg ugyanúgy rajong Janick-ért, vagy Baley-ért. És ezen valószínűleg nem fog változtatni az sem, ha hetekig vitázunk szakmai és egyéb dolgokon. Tény , hogy a Maiden sohasem a fene nagy precizitásáról volt híres, de teljesen egyedülálló amit csinálnak, ez vitathatatlan.
Látom nem érted a lényeget, bár nálad ez nem meglepő, mert összevissza beszédből és mellébeszélésből mindig remekeltél. Leírom mégegyszer hátha felfogod. Ebben a zenekarban nem az a lényeg, hogy mindenki hűde nagy zenész, hanem amit együtt pródukálnak. A Maiden együtt fantasztikus. Én így imádom Őket együtt. Külön nem tetszik Bruce szólólemeze sem igazán és az Adrian szóló munkája sem fogott meg. És mindemelett tartom, hogy a zenekar tagjainál van jobb a saját hangszerén a világon, nem is egy, de ezt a közös teljesítményt senki nem tudta túlszárnyalni szerintem az elmúlt kb. 25-30 évben! Tetszik érteni?
Persze hogy nem teljesen egyformák a szólók, de az nem azt jelenti, hogy össze-vissza marhaságokat játszanak helyette, bár az is megesik. Technikalilag toronymagasan Adrian a legjobb hármuk közül, ezt bámilyen jól gitározó ember megerősíti, aki kicsit is ért a gitározáshoz. Hogy valakinek jobban tetszik a Gers féle kesze-kusza vakargatás, vagy a Dave féle hubli-hublizás az szíve joga, de ez már ízlés kérdése. Mindegyiknek vannak nagyon jó szólói, meg vannak nem olyan jók is. Amúgy a Gers szólókat is nehéz reprodukálni, pont azért mert többnyire nagyon zavarosak. Ettől viszont még nem lesz jobb gitáros senkinél. Sőt, negyed ennyi hangból sokkal jobb szólókat is lehet írni, vagy improvizálni. Én még olyan gitárossal nem találkoztam aki őt tartaná a legjobbnak a zenekarban. Mondjuk oké, elfér egy ilyen stílus is a Maidenben, ha már így alakult, de a mostani turnét sokkal szívesebben nézném nélküle.
Szerintem kicsit tévedésben vagy a szóló lényegével kapcsolatban. Az igazán jó gitárosok soha nem szólóznak két egyformát. Pont ez a szóló lényege, hogy ott, az adott pillanatban jön létre. Persze valami váz, amire felépül a szóló mindig van, de a többit akkor alkotják. Épp ezért soha nem is egyformán "jó" egy adott szóló.
Ami meg a gitárosok összehasonlítását illeti, ugyan nem vagyok szakértő, de nálam Gers a három közül a legjobb...
Annyit azért látni kell, hogy annak idején 18 éve, egy sikeresnek mondható Maiden korszakban Adrian gondolt egyet és megunván az együttest elment szóló karriert építeni. Ebben az időszakban jött Janick és nem lehetett könnyű helyzetben. Ez kb. olyan mint mikor a Randy Rhoads meghalt és Jakie Lee-nek kellett volna őt pótolnia, hát az se sikerült nagyon. Viszont a kilencvenes években amikor a metál zenének nem volt piaca, becsülettel végignyomta a tíz szük esztendőt. Én úgy gondolom, hogy már csak emiatt és a zeneírói kvalitásai miatt is érdemes és kell is Őt tisztelni! Az hogy nem tökéletes gitáros? És akkor mi van? Kapásból tudok legalább 10 gitárost mondani akik jobbak mint a Maiden gitárosai, mint ahogy a Dickinson-nál is van jobb énekes bőven. Viszont mint már lejjebb is írtam ez nem számít. Ők együtt fantasztikusak és ezért szeretjük őket, ezért beszélünk róluk állandóan.
egyetértek az alábbbiakkal . sztem sem illik annyira Janick a bandába, nekem olyan mintha nem is lenne..már bocs. de annak idején ő volt a legjobb beugró
Adrian meg egy hatalmas ember, és gitáros.
eszembe jut a multkori maidennen a kisstadionban volt egy technikai hiba. egy nóta közben az összes hang elment kivéve Adriant...Dave leállt és földhöz bafta a gitárját. nem emlékeztek? egyedül Adrian gitározott tovább biztos neki szólt a kontroll ládája. kifelé ugyebár nem hallják ami megy..elég halk és gyenge volt a gitárhangja...lehet h csak ennyit kapott? vagy Ő is technikai hiba miatt volt ilyen szar? nemtom
Öregem, ne küldjön már el senki engem New Kids koncertre, mert azt mondom hogy Adrian jobban szólózik mint Janick! Van egy ilyen maszatolós, elnagyolt stílusa élőben, ezt szerintem kár vitatni. Ez kint a helyszínen kevésbé feltűnő, ezért nem mondok le az élményről hogy élőben lássam őket. DVDn, a fotelban punnyadva azért jobban kitűnnek a részletek.
Jan mindig is egy vitatott tag marad, van aki szerint fölösleges. Mi azért ilyet nem mondtunk, kiváló dalokat ír, jó arc, és azért nem minden szólót nagyol el ennyire. Ahhoz viszont elég gyakran, hogy minden turné idején megnyíljon néhány Janick-topic a világ összes Maiden fórumán, ez van.
Azért stúdióban is van különbség a technikájuk között. Bocs, de attól még Maiden-fan vagyok, hogy a középső szóló tetszik a legjobban:
Annyi a történet lényege, hogy Adrian szólóiban vannak kötött és vannak impró részek. Adrian is úgy játsza őket többnyire, hogy ahol a lemezen imprózott, az turnén is az. Illene a kötött részeket Janicknak is eljátszania, de sajnos többnyire nem teszi, így aztán persze, hogy mindeki morog, aki odáig van Adrain dolgaitól. Mint pl. én.:)
Adrianről én írtam a lusta kifejezést, de csak egy kérdő mondatban, hogy miért játszotta az ő szólói többségét Janick a Rock in Rio-n, és feltettem a kérdést, hogy lusta volt-e, amit persze nem gondoltam komolyan, de ez szerintem lejött a mondatból, úgy néz ki nem voltam világos.
,,Janick gitártudását fikáztátok. Erről beszéltem én. Janick Gers 18 éve a Maiden gitárosa. A nevéhez fűződik nem is egy hatalmas nóta, valamint több száz koncerten játszott."
Sokaknak nem tetszik Janick gitárjátéka világszerte. A maidennek egy elég vitatott figurája volt, és marad. Szerintem kitűnő zeneíró, ezt itt senki sem vitatta. A gitártudását sem fikáztuk. Azt mondtauk, hogy az a gond vele, hogy általában a szólói nem illeszkednek a számokba. Vannak olyan szólók, vagy legalábbis olyan részek a szólókban, amiket nem illik, nem javallott megváltoztatni, nem jó ha ezeket( a részeket) imprókkal pótolják. Az a gond, hogy Janick gyakran ezt teszi és ezzel van bajunk, és erre ez a moonchild videó kitűnő példa.
,,Vagy azt gondolod Harrisről, hogy ostoba és nem veszi észre hogy egy kutyaütő játszik a színpad bal oldalán?" Én nem vágnám ki egy barátomat ezért. Szerintem biztosan volt ez náluk is téma. És valószínűleg a banda, a management belegyezése is kell, hogy kivágják.
Egy zenészt lehet tisztelni, rajongani a zenéjért, de én akkármekkora rajongó vagyok nem tartom jobb, vagy több embernek magamnál egyiket sem(és ezt minden egoizmus nélkül mondom). Ők zsenik, művészek, a munkájukhoz tartozik, hogy rajonganak értük, mert alkotnak. De ez nem árul el semmit az emberről, ,,csak" annyit hogy képes alkotni, olyat, amit más nem. Ez óriási dolog, de attól még ugyanolyan ember, akinek vannak barátai van családja, vannak problémái, gyengeségei. Vele is ugyanúgy le lehet ülni beszélni, és ha beszélne veled, vagy velem vagy bárkivel, ő is találna benned olyat, amitől ő dobja el az agyát, és tisztel érte. Szerencséjük volt, hogy ahhoz van tehetségük, amiért milliók rajonganak. Nézz meg egy klasszikuszene-szerzőt. Sokkal többet ért a zenéhez a műfajbol eredően, mint egy rockzenész, és mégsem őrülnek meg érte, pedig egy olyan művészet, amit tényleg csak a kivételes tehetségek képesek művelni(és nem akarok ezzel vitát, hogy jobb-e a klasszikus zene, mint a rockzene).
"Janicken kívűl senkire nem vetettünk egy követ sem."
Adrian-ről valaki leírta, hogy lusta, Nicko-ről meg írta valaki hogy nem rockdobos.
"Szerintem bármilyen rajongó elvárhatja a kedvencétől, hogy jó minőségben játszon, tudnillik nekik ez a munkájuk...végezzék jól. "
Ez így is van, egyetértünk. Viszont itt nem csak erről a bizonyos Moonchild-os szólóról volt szó, hanem alapvetően Janick gitártudását fikáztátok. Erről beszéltem én. Janick Gers 18 éve a Maiden gitárosa. A nevéhez fűződik nem is egy hatalmas nóta, valamint több száz koncerten játszott. Ez jelent valamit nem? Vagy azt gondolod Harrisről, hogy ostoba és nem veszi észre hogy egy kutyaütő játszik a színpad bal oldalán?
A rockzenészt meg igenis lehet isteníteni. Őket hallgatod otthon, a kocsiban, róluk olvasol az újságban és a neten, valamint este 10-kor ahelyett, hogy kufircolnál az asszonnyal egy elcseszett fórumba irogatsz szintén róluk :-). Az, hogy Te jó vagy a szakmádban az senkit nem érdekel max. a családod. A zenész a más. Ettől nagy tömegek jól érzik magukat, boldogak lesznek tőle. Remélem érted.
Valóban nem gondolkodnak magukról így. A világ legszerényebb csókái és halál jó fejek. Bruce egy kicsit nehezebb eset, de ő is jó arc. Nicko még a naplójában is poénkodni szokott rajta, ha valamit elbaszik bulin, ami elég gyakran megesik a turnék elején. Persze a többiekkel is.
,,Először leírta valaki, hogy a Nicko nem rockdobos, utána elkezdtétek basztatni a gitárosokat."
Janicken kívűl senkire nem vetettünk egy követ sem. Ha hallottad azt a Moonchild szólót, akkor nem írtad volna le az előző hozzászólásomat, nézd meg légyszíves a youtube-on(ha van minőségérzéked-szerintem van, mert maident hallgatsz-akkor rájösssz, hogy miről beszélünk). Arra egyszerűen maiden ide vagy oda, nem lehet azt mondani, hogy jó. És az, hogy valaki azt mondja, hogy nem nehéz lejátszani egy számot, még nem jelenti, hogy szidja a gitárost vagy a zeneírót. Itt van pl. a Smoke on the water(hamár Blackmore-ról volt szó), annál nem sok egyszerűbb riff rendszer van, és a szólója sem a legbonyolultabb a világon, és nézd meg a világ talán legismertebb rockszáma. Mindannyian imádjuk a maident(ezt szerintem mindenki nevében kijelenthetem), és szeretnénk, hogy a koncert tökéletes lenne, és képzeld idegesítő, hogy az egyik gitáros elég béna módon belerondít egy szólóban, ami az egész számot tönkrevágja. Szerintem bármilyen rajongó elvárhatja a kedvencétől, hogy jó minőségben játszon, tudnillik nekik ez a munkájuk...végezzék jól.
,,Szeretitek Ti egyáltalán ezt az együttest? Az IRON MAIDEN? HEEEEE??? Minek mentek ki a koncertre? Ja kitalálom: hogy utána legyen mit fikázni. Menjetek inkább bad boys blue vagy new kids on bolock bulira. Ott majd biztos tökéletes lesz a gitárszóló (feltéve hogy van benne gitár?)."
Ha a maiden följön a színpadra kannázni, és tök hamisan játszik, akkor tőlem lehetnek az Iron Maiden, akkor is megdobálom és kifütyülöm őket, míg te ott fogsz csápolni a szarnak, mert ŐK AZ IRON MAIDEN ÚRISTEN. Éppen azért a kedvenc zenekarom, mert sohasem bújtak a nevük mögé, és mindíg minőséget produkáltak élőben, amihez nem illik Janick elcseszett szólója.
,,A Nicko-nak a cipőjét nem pucolhatnátok, a Janick-nek a gatyáját nem moshatnátok ki!!! "
Ettől a dumától falra mászom. Igen mindketten tehetséges zenészek, örömet okoznak a világnak. De ők is emberek. Nem hiszem, hogy ők így gondolkodnak magukról, hogy ők jobbak nálam vagy nálad. Abban, amit én csinálok jól abban ő nem pucolhatná az én cipőmet, csak azért mert az övéhez nagy tömegek imádata járul, még nem lesz isten tőle.