A korábban hivatkozott táblázatban (http://www.naturodoc.com/library/nutrition/protein.htm) nem írják, hogy szárazanyagra vonatkoztatnak-e (pedig nyilván arra), pedig a gyümölcsök 50-90%-a víz, ezért 2-10x nagyobb mennyíség kell(ene) belőlük, mint amit a táblázat ír.
Teljesen igazad van, a nyomelem-, és vitamintartalom nagyon függ a termelés módjától (termőtalaj, földrajzi hely, stb.), akár nagyságrendi eltérések is lehetnek. Ugye Te is tudod, hogy a piacon/boltban kapható zöldségeket/gyümölcsöket nagyüzemileg termesztik, _rengeteg_ műtrágyával..?
Mindannyian ismerjük a hatalmas, majd kicsattanó almákat, paprikákat, paradicsomokat, amelyeknek semmi ízük..
Teljesen más a biológiai értéke egy "hagyományos", és egy "nagyüzemi" termesztésű gyümölcsnek.
> A vitamin: ananász, egyes dinnyék, faeper
Faepret (kövezzetek meg érte) még sohasem ettem (hol lehet venni?), az ananász is inkább a csemege kategóriába tartozik. Az "egyes dinnyék" (sárga, görög, ?) nagyon finomak, de azok is szezonálisak: egy fontos vitamint nem elég évente egyszer bevinni a szervezetbe.
> D vitamin: majd napozunk
Ez jó is lenne, ha :
1.) örök nyár lenne (nincs ősz és tél)
2.) nem kellene dolgozni :)
> A többit meg még nézni kell.
Nézem:
B12 vitamin: "Legjobb B12-vitamin forrásaink a máj és a hús. Kis mennyiségben van jelen a tejben és a tejtermékekben."
D-vitamin: "Legjobb D-vitamin forrásaink a halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, margarinok.
Fontos megemlíteni még egyszer, hogy a bőrben is képződik, ha azt napfény éri. A légköri szennyeződések elnyelik az ultraibolya sugarakat, így kevesebb D-vitamin tud keletkezni a bőrben (az angolkór közvetett okozója az iparosodás miatti légszennyezés volt). A szervezetbe kerülő nehézfémek (ólom, kadmium) növelik a D-vitamin szükségletét."
A-vitamin: "Legjobb A-vitamin forrásaink a belsőségek (tehát a máj, vese, szív), a tojássárgája, a tej és tejtermékek, tengeri halak. "
(mindhárom idézet forrása a www.hazipatika.hu)
Az általad idézett oldalon leírják az egyes aminósavak előfordulását, de ezek szerint nap-mint-nap kellene enni az alábbiakat:
avokádó, papaja, kókuszdió, tengerisaláta (Ulva Lactuca), horseradish (ez nem volt benne a szótárban), cucumbe (?), okra (?), vizitorma, dandelion greens (?), stb.....
De pont ez az, hogy egy fél - egy órai keresgetés után sem sikerült egy valamire való táblázatot találnom. Pláne többszörösen független forrással. Annyira meg nem érint a téma, hogy most emiatt könyveket szerezzek be. Amit publikálnak hivatalosan azzal úgy is bajom az, hogy szerintem a nyomelemtartalom erősen függ pl. a talajtól, aztán kenhetem a hajamra az eredményt, ha szelénszegény vagy -mentes talaj esetén (Magyarországon tipikus) akarok szelént felhalmozó növényt enni.
Láttam már más táblázatban is szárazanyag-tartalom relatívan megadott értékeket.
szerintem hitelesnek vehető bármely táplálkozástudománnyal / dietetikával foglalkozó szakkönyv, vagy honlap, amely nem elfogult egyik irányban sem.
(tehát nem www.vegetarianus.hu, de nem is www.ringa.hu :)
Tovább növeli a megbízhatóságot, ha két, vagy több független forrás is ugyanolyan (vagy hasnoló) eredményt szolgáltat.
Az általad hivatkozott oldalt csak átfutottam, de szerinted hihető, hogy a spenótnak (Spinach) a fehérjetartalma (Protein Content) 49 %, vagy a brokkolinak 46 % ?
Szerintem először azt kéne tisztázni Petikével hogy mik azok a források amiket hitelesnek ismer el, mert szeret söprögetni:)), neked meg leszárad a kezed a sok gépeléstől...
Nem is olyan könnyű ilyen táblázatot találni (a növényi forrásokra kerestem). Itt van egy. Hivatalosabbat nem igazán sikerült találni, valószínűleg ügyetlen voltam. Mindenesetre az a napi 40-60 g fehérje, amire az átlagembernek szüksége van, azért könnyen összedobható: emlékszem volt olyan, hogy a félkilós napsütöde napraforgómagos rozskenyeret vékonyan szeletelve, margarinozva egy étkezésre "bedobtam". ;-) (Na jó, ez nem egy jellemző diéta...)
Megjegyzem, relatíve nagy vegetáriánus ismerősi kör alapján, nem az eszenciális aminosavak okozzák leginkább a problémát...
A szóját jómagam sem tartom pártolandó tápláléknak, aki viszont a fokozatos átállást tervezi, annak egy köztes lépés lehet(ett) (amikor én átálltam - 13 éve -, akkor még nem volt oly sok alternatíva a megszokottak pótlására, mint manapság).
az "elég sok" növényben "relatíve magas" mennyíségű, és "elég sok" aminósav elég nehezen értelmezhető fogalom. Ha lesz egy kis időm, megkeresem Nektek az egyes növények aminósav-tartalmát.
(bár ezt bárki megteheti: google, altavista, stb.).
A szóját nem erőltetném, nem csak azért, mert a mi táplálkozásunktól idegen anyag, hanem mert megfigyelték, hogy serkenti a T3 és T4 pajzsmirigy hormonok termelését,
valamint az egyik izoflavonja, a daidzen nem-specifikus nemi-hormon serkentő hatással is bír.
A köles, és tönköly(búza) fogyasztását egyébként én is kívánatosnak tartom. Meg úgy általában a teljes kiörlésű (korpát is tartalmazó) gabonafélékből készült kenyérét is.
Nagyon szeretem az indiai konyhát is, de amellett a görögöt is, szerintem (ez csak privát véleményem) egy finom, ízletes suvlakival (nyárson sült bárány) semmilyen szójababtúró nem ér fel.. :)
5. Tudtommal azért elég sok növényben relatíve magas mennyiségű, jó minőségű és elég sok aminosav megvan, még az eszenciálisokból is (pl. olajos magvak, csírázó növények, szójadolgok - már ami nem savazással és vagy lúgozással előállított -, gabonák (quinoa, amarant, köles, tönköly).
Nem hiszem, hogy nagyon nyögvenyelősen kéne összeválogatni. A szervezet úgy is raktároz. Gabona, hidegen sajtolt olaj, zöldség. Rengeteg kombináció, nagyon sok ízféleség.
Jó pár népcsoport évszázadok vagy inkább évezredek óta vegetáriánus (lakto vagy akár vegán), nem mai tudományos alapokon dobta össze a kajáját, mégis itt van, egész jó kajáik vannak különösebb szenvedés nélkül. Nézzünk meg egy jó pár vegán indiai kaját. Változatosabb mint a jó mai magyar húst-krumplival esetleg krumplit-hússal...
Joember te aztán magasfokon űzöd a projektiot... Minden elismerésem. Ritkán találkozom a ilyennel. Még az elején kényelmetlenül éreztem magam hogy személyeskedtem, de látom hogy nem kell félteni téged...
Tényeket követelsz, de te valahogy nem látod meg a számodra kinos kérdéseket.
Számonkéred a személyeskedést, de te ugyanezt teszed...
Kiböffentesz valamit ami eszedbe jut, de tőlem rossznéven veszed ha szerinted nem ide való...
EZÉRT kértem hogy kimélj meg a kioktató, flegma stilusodtól...
A témában a tudásom átlag feletti, bármit is gondol erről egy okl. vegyészmérnök. Én legalább tudom mi a pehely... :))
Az emberi kapcsolataim köszönöm jól vannak. De hogy kerül ez ide, ebbe a topicba?? Ez nem zavarja a szemedet??
Ne izgulj példát veszek Lady Vidiáról. Ő ezt tudja. Igaz-e ;)???
Én is várom a te válaszaidat. Félre söpörheted azokat amire nem tud válaszolni, de azok még attól nem tünnek el...
Miért gondolod hogy Lady Vidia ezeket nem fogja megkérdezni? Ott hogy bújsz majd ki?
Üdv
Adept
Ui: Részemről a kölcsönös fikázási szekciót lezártam. Bár ha megint ekkora marhaságot irsz mint ez a "heti 2szer eszem hust" cimű dolog, akkor azért reagálnék rá. Nem mintha bármi értelme is lenne...:))))
a hajdinakását elkészítés előtt néhány órával célszerű beáztatni, ilyenkor a szemek kb. 3-4x -re dúzzadnak, és a főzési idő kb. fél órára rövidül.
A hajdina-_pehely_ gondolom már valami előfőzött dolog lehet, amit nem kell áztatni. Mindenesetre az áztatás nem árthat neki, legfeljebb szétmállik, de akkor már tudni fogod, hogy legközelebb nem kell áztatni. :)
Csak tanácsot szeretnék kérni,gondolom,ti nálam jobban ismeritek a különféle pelyheket-kásákat.Vettem a gyereknek hajdina-és kölespelyhet,a rizst nem eszi.De nem tudom,hogyan kell elkésziteni(nincs ráirva,a biocégek biztos ugy gondolják,máshonnan már kimüvelte magát az ember:-) ).Be kell áztatni fözés elött,meg meddig kell fözni,hideg vagy meleg vizbe tegyem,mennyibe,ilyen alaphiányosságaim vannak:-)
köszi
ha nem tetszik a stílusom, akkor nem kell elolvasnod a hozzászólásaimat.
Javaslom, hogy ne csak az itt folyó témában próbáld meg a tudásodat legalább az átlagos szintre felhozni, hanem az emberi kapcsolatokban is próbálj fejlődni.
Remény mindíg van.. ;-)
Továbbra is várom Lady Vidia (Wie Diamant? :) válaszát.
(Adept, sok tekintetben példát vehetnél róla..)
Ne te döntsd már el hogy mi lehet a téma és mi nem... Ki az a "mindenki"?:))
Nagyon érdekesen szelektálsz a témák között...
Az hogy folyamatosan ismétled a saját mondandódat még nem lesz igaz... Ismerd el nyugodtan ha marhaságot irtál, nem szégyen az...
Még egyszer leirom, csak hoyg megértsd. Álliottál valamit (nem én hoztam fel!!!),én erre reagáltam tényekkel, te erre azt irod hogy ez most itt nem téma... Még szerencse hoyg mások is tudnak olvasni...
Úgy látszik a hülyeség nem csak a vega oldalon divik...
Üdv
Adept
Ui: A leereszekedő, gyerekes stilustól kiméljél meg kérlek. Csak olyan legyél amit te is elvársz másoktól...
örülök, hogy ismét az érveké a képernyő. :)
Most rohannom kell, ezért csak címszavakban:
1. a szerzeteseknél az összes tényező (tiszta környezet, nyugodt életmód, önmegtartóztatás az étkezésben és minden egyébben) egyszerre jelentkezik, ezért nem jelenthető ki, hogy melyik tényezőnek milyen hatása van. Egyedül az örökletes tényezőket tudjuk "kigolyózni", hiszen nem egy családból származnak, így más-más tulajdonságokat örökölnek.
2. " húsevő: az aki évente 1x húst fogyaszt "
E definíció szerint a szabadon élő majomfélék is a húsevők csoportjába tartoznak, hiszen a -főleg növényi- táplálékukat ennél gyakrabban egészítik ki hússal.
Ezeket helyesen vegyes táplálkozásúaknak kell hívni, akárcsak az embert. Ezt támasztja alá a fogazat, és az emésztőrendszer is. Cáfolj meg, ha... :)
3. Charles Darwin 1882-ben meghalt, azóta rengeteget fejlődött a tudomány. Szó szerint véve az ő nézetei is megdőltek, t.i. az ember nem a majomtól származik, csak őseink közösek.
Tehát az ember nem gyümölcsevő, avagy szerinted mit kell(ene) ennie az embernek a -gyümölcsökben meglehetősen szűk- téli hónapokban..?
Az eszkimók a rendkívül mostoha életkörülmények között is megélnek, noha a táplálékukat zömében fóka, rozmár, bálna, és rénszarvasHÚS alkotja.
A Te elméleted szerint gyümölcsöt kellene enniük..
4. kimaradt.. ?
Nem baj, ha a homeopátia már a listán is háttérbe szorult, akkor egy pótkérdés:
Melyik gyümölcsben van A vitamin ? D vitamin? F vitamin? K vitamin?
5. aminósavak: megtalálhatók a növényekben, de messze nem olyan mennyíségben, és kedvező arányban, mint a húsban. Nagyon gondosan kell(ene) összeválogatni a növényi étrendet (megkockáztatom: tudományos alapon), hogy fedezze az aminósav-szükségletet. Ha valamit eleve ilen nyögvenyelősen, táblázatok böngészésével tudsz csak kielégítő szintre hozni, az szerintem nem tekinthető természetes táplálkozásnak.
Még mindíg nem irtad meg, hogy mákból hány kg.-t kell havonta fogyasztania egy termékeny korban lévő nőnek, hogy a havonta kiürülő vasmennyiséget pótolja..? Illetve mennyi élesztőt kell megenni, hogy bevidd azt a D-vitamin mennyíséget, ami egy tojás sárgájában, vagy egy pohár tejben található ?
6. a természetes, és mesterséges vitaminok között nincs különbség hőállóságban (írtad: "a mesterségesek nem bomlanak le"), egy természetes pl. citromból kinyert L-aszkorbinsavnak teljesen megegyeznek a fizikai/kémiai/biokémiai tulajdonságai a szintetikus L-aszkorbinsavéval.
7. A magyar lakosság egészségtelenül táplálkozik.
Pl. túl sok rosszminőségű húst fogyaszt. De ezért még nem kell átesnünk a ló túloldalára, és vegáknak lennünk. A magyar lakosság -átlagban- túl sok alkoholt fogyaszt. De ettől még nem kell antialkoholistáknak lennünk ! (pl. pohár sör a vasárnapi ebédhez). A magyar lakosság -átlagban- túl keveset mozog. De ettől még nem kell körülfutnunk a Földet, stb..
8. Ezt ne nagyon hangoztasd szakmai körökben. Meg másutt se.
Ez itt a purin:
Ez pedig a hem: (a jobboldali)
Ha megmutatod nekem, hogy hol van a hemben purin, akkor felterjesztelek kémiai Nobel-díjra..
Szép napot mindenkinek!
Fazekas Laci gondolatáról egy tanárom kedvenc mondása jut eszembe:"akinek nem inge ne vegye magára, de akinek inge, legyen szíves felöltözni...)
No de talán térjünk vissza az érdemi vitához:
Kedves petike23!
1. sex és szerzetesség:igazad van ebben is visszafogták magukat, de az a MÁsodik 50%-ba tartozik
2. húsevő: az aki évente 1x húst fogyaszt ( orvosantropológiai definíció) megjegyzés, hogy aki két vagy 3 évente teszi- ilyet az antropológia nem jegyzett fel: DE valőszínüleg rosszul lenne, mert 1 év alatt anövényi koszttól az enzimrendzerek aktivitása megváltozik, jó példa erre az idegen kontinensen orszéágokban fogyasztott ételek: hozzá kell szokni az adott körülményekhez, mert az enzimszintézis apró szabályozása időigényes (pl orosz területi sózott haltól rosszul lesz vki (nem romlottt:)))és két - 3 nap múlva már bírja fogyasztani
3.Az ember gyümölcsevő, mint fentebb írtam..No Comment(ld Darwin)
!. Hát én nem tudom, hogy a húselhagyás előnyökkel jár - e ,de én volt, hogy nem bírtam lábraállni- izületi problémák- mióta vega vagyok, ilyen gondom nincs Emberek ez hátrány lenne?
5.aminósavak, olvasd el újra figyelmesen, a 20 aminósav megtalálható a növényekben is csak más arányban, mint a húsban, ezért változatos növényi étrenddel bevihető
6. vitaminok: nagy részük elpusztul hőkezelés hatására ( a mesterségesek nem bomlanak le, ezértteszik ezeket a hőkezelt tejekbe,kenyérbe stb) a húst viszont nem esszük nyersen..
7 a magyar lakosság talán annyiban mégis fontos, hogy mi is ahhoz tartozunk
8. hem most csak annyit, porfirin= purinegységek purin=N +CH-gyűrű, ez egy biológus szleng, bocs, azt hittem, ez egyértelmű
nem tudom még nyilvánvalóbban megírni: a magyar lakosság táplálkozási szokásai nem tartoznak a témánkhoz. A magyar lakosság nagy része egészségtelenül táplálkozik: túl sok, zsíros húst fogyaszt (+dohányzik, +alkoholt fogyaszt, stb.)
A vita NEM erről szól (úgy látszik, Rajtad kívül ezt mindenki rögtön átlátta), hanem a vegetarianizmus létjogosultságáról. A vegetarianizmusnak nem a nyakra-főre történő disznóhúsevés az alternatívája, hanem az általam már egy tucatszor leírt _mértékletes_ húsfogyasztás. Azaz: hetente 1-2x, jó minőségű, nem zsíros, bla-bla-bla.
Próbáld vévigolvasni a thread-et, akkor vagy felfogod, hogy miről van szó, vagy -vegetáriánus lévén- igen-igen komoly érv leszel a vegetarianizmus egészségkárosító hatása mellett.. :)
Örülök hogy ezt leirtad, mert igy kilöttük azt az ellenérvet, hogy a régi magyarok is mennyi hust ettek...
A végén leirtakkal nagyon egyetértek, de ez független a vegaságtól. Mindenkinél kialkulhat vashiányos állapot. Ezért utaltam Reinsinger Orsolya védőnő könyvére (akit petike félresöpört hamar, lévén csak egy védőnő), mert ő pont ezeket vizsgálta a kutatásaiban. Érdemes megnézni, hogy ő mit tesz hozzá a témához.
Állitottad:
húsevésen nem az állandó, zsíros, nehéz húsok fogyasztásával járó húsevést értjük, hanem a heti 1-2 alkalommal történő sovány (szárnyas) hús fogyasztását. Az érveimet alább olvashatod, hogy miért nem igaz ez. Te ezt állitod, holott ezt nem támasztja alá semmi.
Ezzel kapcsolatos kérdéseimre nem válaszoltál ezért ujra beidézem.
Ha csak megnézed a piacon az átlag magyar embert, elhiszed, hogy csak 2szer eszik egy héten és csak sovány szárnyast?? Ilyen lenne az átlagos magyar ember?
Igen vagy nem?
A másik kérdésem, ha te azt hivod husevőnek aki heti 2szer sovány szárnyast eszik, akkor mi a neve a disznót, marhát, körmöt, pacalt, velőt, vesét, májat, kolbászt, szalonnát fogyasztó embereknek? A növények csak 10%-át adják a táplálékunknak itthon naponta, viszont zsirból másfélszeresét fogyasztjuk az ajánlottnak(haon.hu).
Válasz?
A topiccim feltünt és véleményem szerint nagyon is köze van ennek a témához. Másrészről a meghatározást te irtad, én pedig reagáltam rá. Azt talán a topicgazdának kéne megszabni hogy mi off és mi nem...
Üdv
Adept
Ui: Hiába irattatsz velem érveket, ha nem akarod látni őket...
" Nem érdekel?? Furcsa, hogy ilyen kurtán idevágod ezt a "nem érdekel"-t. "
Nem tudom, feltünt-e: a topic címe "Vegetariánus étkezés pro és kontra", és nem "A magyar lakosság táplálkozási problémái".
Annak, hogy a magyar lakosság egy része egészségtelenül táplálkozik, semmi köze a vegetarianizmushoz.
" Állitasz valamit, amit megcáfolnak a statisztikák. Ennyi. "
Légy szives, írd meg _konkrétan_, hogy melyik állításomat cáfolná meg "a" statisztika. Ha ezt nem teszed meg, akkor csak a levegőbe beszélsz.
Mindegy, ezt a hozzászólásodat úgy veszem, hogy erősen frontérzékeny vagy :), természetesen, ha _érveket_ is fel tudsz hozni, azokat továbbra is várom !
Nem érdekel, hogy az átlag magyar/európai polgár mennyi húst fogyaszt Nem érdekel?? Furcsa, hogy ilyen kurtán idevágod ezt a "nem érdekel"-t.
Fentebb te emlegetted a statisztikákat, meg a tudományt...
Állitasz valamit, amit megcáfolnak a statisztikák. Ennyi.
Hiába határozod meg te, hogy mi a husevés, ha az messze esik a való élettől...
Az afrikai éhező az neked vega, de az átlag magyar az nem húsevő... Kicsit számomra féloldalas a logikád. Ha akarom igy forditom, ha akarom ugy.
Üdv
Adept
Ui: Heti 0 alkalommal eszem hust, tejet, sajtot, tojást. Heti sokszor eszem növényeket 6 éve. 181cm és 90 kg vagyok. Én is irtam már ezt.