Keresés

Részletes keresés

Karmaresz Creative Commons License 2012.02.15 0 0 235

Na megnéztem view NX alatt is, itt lassabb ha raw-ban nézem a képet, mint Lightroom alatt. kb. 4 mp nekem is.

Előzmény: Babbabú (233)
MLaca Creative Commons License 2012.02.15 0 0 234

bocs, hogy bele szólok, de az ssd minél nagyobb kapacitású, annál gyorsabb, HDD meg még nem született (nem is fog), ami gyorsabb lenne, mint egy SSD. hosszú lenne leírni, hogy mik az összefüggések és mi miért működik úgy, ahogy, ha ráérsz, olvasd el a prohardver ssd-s cikkeit, azokból mindenre fény derül: http://prohardver.hu/fooldal/rovat/adattarolo/index.html

Előzmény: Törölt nick (225)
Babbabú Creative Commons License 2012.02.15 0 0 233

Nekem a ViewNX jpg-ből raw-ba kb 4mp alatt vált át (kattintás a "raw"-ra és a sárgára váltás közti idő). 4 magos i5 2500K, 3,3GHz, 8GB ram, 96GB SSD, képek az SSD-n. HDD-n lévő képekkel ugyanennyi.

Miért is ilyen lassú? Van valakinek tippje? (videókártya integrált az alaplapon, intel Hd Graphics 3000). Sokat számít a videókártya?

Előzmény: Karmaresz (231)
Karmaresz Creative Commons License 2012.02.15 0 0 232

Na srácok, ha megléptem a DVD ki, SSD be történetet, majd megírom a tapasztalatokat. Egyelőre itt olyan összehasonlításról beszélgetünk amit egyikünk sem próbált még a saját gépén.

A 16Mpixeles raw file-ok feldolgozása még pont kényelmes a mostani gépemen, de gyanítom, valamiben mindenképp lépnem kell, ha a D800 majdnem tripla méretű képeit is kezelni akarom elfogadható sebeséggel.

Előzmény: dzzsoni (227)
Karmaresz Creative Commons License 2012.02.15 0 0 231

Ha frissen lépek a Lightroomba úgy 1,8mp ha nincs a nyers, 16Mpixeles raw képen semmi utómunka. (MBP, core i5 2,3GHz, 8Gbyte ram, WD 500Gbyte 7.2K hdd). Olyan képen amin van 10-12 adjustment brush, kb. ennek a duplája.

Ha viszont pörgetem a nyers, vagy már feldolgozott raw állományokat jobbra-balra, több száz képen keresztül, a cache telítődésével érezhetően belassul.

Előzmény: Törölt nick (230)
dzzsoni Creative Commons License 2012.02.14 0 0 228

"Szerinted egy 600GB-os HDD, 10ezres fordulattal"

Azok már rendesen döngetnek! Gondolom melegszik is rendesen.

dzzsoni Creative Commons License 2012.02.14 0 0 227

Indításkor nem mindegy milyen vinyórol indít(7200/5400), viszont, ha már betöltött a program, akkor már mindegy melyikről nézem a képet. Én pont ezért szeretem Viewnx-t, ráadásul innen egy kattintás az NX2, ami szintén induláskor lassú,bár jóval lassabb a Viewnél. Elindítom, egy sört bedobok, utána jöhet a munka.:)))) Ezért ssd-t venni?

Előzmény: Kleroo (221)
Hachimoto Creative Commons License 2012.02.14 0 0 226

Nem sok kicsit a 32GB cache? Nem 32 mb?

Karmaresz Creative Commons License 2012.02.14 0 0 223

Érdemes utánaolvasnod, ha nekem nem hiszel. Gondolod, hogy a fényképezőgéped az lcd-jén, ott helyben a RAW képeket jeleníti meg villámgyorsan a maga kis célprocesszorával? Minden NEF tartalmaz egy jpeg képet is. Ez az amit a vázad kijelzőjén is látsz és ez amit a ViewNX gyártói szoftverként villámgyorsan lekezel. Ha külön beállítod, hogy a raw mellett készítsen egy jpeg képet is, az nem egyenlő azzal, hogy ezt a raw file-ban is automatikusan megteszi tudtommal bármelyik nikon dslr váz.

Előzmény: Törölt nick (220)
arnyekxxx Creative Commons License 2012.02.14 0 0 222

persze, hogy érezthető lapozáskor, meg importkor, ilyenkor beolvas gigányi adatot, naná, hogy ssd-ről gyorsabban mint hdd-ról.  Érzésre gyorsabb lesz a gép, amig érdemi munkát nem kell végeznie, csak lemezműveleteket.

Előzmény: Karmaresz (216)
Kleroo Creative Commons License 2012.02.14 0 0 221

Pedig bizony, a ViewNx a beépített jpeg-et mutatja.Külön kell bekapcsolni ,hogy a NEF-et nyissa,illetve mutassa(a RAW szövegre kell kattintani,és akkor van aktiválva,ha sárga lesz a mező körülötte).
Na akkor már gondolkodik szépen.Régebbi E8200procimon is több mp volt. Egy SSD gyakorlatilag minden téren nagy sebesség béli ugrást jelent. De az is igaz,hogy nem a fotózás az a terület ahol nagyon nagyot domborít. De nem butaság beruházni.(betöltési idők eltűnnek,már cask ezért is)

Előzmény: Törölt nick (220)
Karmaresz Creative Commons License 2012.02.14 0 0 219

Ha jól tudom a ViewNX ilyen nézegetésnél a NEF-be ágyazott jpeg képet kezeli. LR-ban is van ilyen, de ha nem teljes méretű jpeg-et kérek importnál, csak valami thumbnailt és a válogatásom alapja pl. hogy melyik kép lett éles, jól fókuszált, azaz szükségem van pár pillanatig az 1:1-es nézetre, akkor meg kell várnom amig azt a 20Mbyte-os NEF-et betölti.

Sajnos a viewNX nekem nem vált be. Jó kis képnézegető, az alap dolgokat mind tudom benne állítani de hiányzik belőle sok olyan amit a LR-ban pillanatok alatt el tudok végezni. Nem fogja így sose helyettesíteni a Lightroom-ot nálam. A Capture NX más tészta, de kellene rá pár hónap, hogy jól megismerjem. Meg hát az is pénz.

A workflow mindenkinél olyan amilyet kitalál magának. Ha úgy érezem, hogy ezen az ssd segít, akkor megköszönöm a mások véleményét, de nehéz lesz meggyőzni, hogy az ssd helyett használjak inkább viewNX-et. Megnézném hogy működne abban pl.: a spot healing, vagy bármilyen adjustment brush, de néhány tucat dolgot még ide lehetne venni ami nekem LR alatt egyből kézre esik, nem kell hozzá külön Gimp, vagy PS.

Előzmény: Törölt nick (218)
Karmaresz Creative Commons License 2012.02.14 0 0 217

A képfeldolgozást, ha egy mód van rá  tápra kötött géppel végzem. A sztenderden 6-7 órán át üzemképes mac-em LR, Gimp, vagy PS alatt, komolyabb terhelésnél 80-100 perc alatt megadja magát.

Előzmény: Törölt nick (214)
Karmaresz Creative Commons License 2012.02.14 0 0 216

Nekem nem a Mac os X gyorsabb betöltése számít, mert csak akkor indítom újra, ha valami frissítás miatt muszáj. LR alatt komolyan érezhető a sebességbeli különbség, miközben a D7000 NEF állományai között lapozgatok, ha beimportálok 4-500 képet egyszerre. Márpedig nekem az első lépés, hogy végignézem ezeket és P,U,X gombokkal "zászlózom" vagy "rejected"-be teszem a fotókat. Itt azért, ha képenként csak egy másodpercet nyerek a beolvasással, már komoly időt spóroltam.

De nem akarlak meggyőzni az előnyéről, mert nem biztos, hogy mindenkinél működik Saját esetemben látom, hogy sokat segít a workflow-ban, főleg ha a majdani D800 50-80Mbyte-os NEF-jeit nézem.

Előzmény: Törölt nick (214)
bbm.75 Creative Commons License 2012.02.14 0 0 215

A D800 március végére (április szerintem valószínűbb) várható 800-900e Ft közötti áron. A D4 is átcsúszik márciusra.

nord Creative Commons License 2012.02.14 0 0 213

Szerintem ne offoljunk, főleg ilyen sületlenségekkel ne (link)... (SSD-HDD-t nem is említve) ;)

Előzmény: Törölt nick (209)
Karmaresz Creative Commons License 2012.02.14 0 0 212

7200-as WD scorpion black, vagy mi a fene van benne. Egy ismerősöm most vett egy Macbook Air-t ssd-vel. Porrá alázta az enyémet i/o műveletekben.

A tervem nem az, hogy kidobom belőle a hdd-t, hanem a DVD helyére pakolnám be. Így a ritkábban használt, vagy nem i/o igényes tartalom a hdd-n csücsülne, míg az oprendszer, a programok, a virtuális memória és az aktuális LR katalógus meg az ssd-n száguldana.

Előzmény: Törölt nick (210)
Kleroo Creative Commons License 2012.02.14 0 0 211

Az sírhat is,akinek lenne pénze,de 2013 januárjában kapja meg. :)

Előzmény: Törölt nick (209)
Kleroo Creative Commons License 2012.02.14 0 0 208
Szerintem ez is azt mutatja,hogy egy kicsit bátrabban kellett volna az árképző cerkát nyomni... Ez a 36mp annyira kilóg az fx mezőnyből, még a D3x is bőven túlnőve,hogy butaság volt ugyanannyiért bevezetni,mint anno a D700at. Így most jóval kisebb profit mellett kell annyi gépet gyártaniuk,hogy beleszakadnak. Nomeg mindenki hőbörögni fog. Szerintem egy kerek ezressel is adhatnák drágábban. Akkor is bőven el lennének havazva a rendelésekkel,de komoly profit lenne amiből hamarabb egyenesbe jönnek az árvíz után. Maj karácsonyra lenyomják 500al az árát,aztán lassan tovább csökkentik az árát.
Előzmény: Karmaresz (207)
Karmaresz Creative Commons License 2012.02.14 0 0 207

Ahogy látom, az amerikai D800 előrendelők a hatalmas érdeklődés miatt nem sok jóra számíthatnak. Tucatjával jönnek azok a posztok, hogy az Amazon az első napos előrendeléseiket is 2013. január elejére igazolta vissza. Többen ugyan csak valami technikai malőrre gondoltak, de mások már kiegészítő leveleket is kaptak, miszerint olyan hatalmas az előrendelési igény, hogy a Nikon által eddig ígért mennyiségek alapján ebben az évben nem tudnak mindenkit kiszolgálni. A most írt dátum persze worst case scenario, de ha a Nikon nem tud többet szállítani, úgy várhatóan lesznek olyanok akik 5-6-7 hónap várakozás után kapják meg a D800/E-t.

Sajnos/szerencsére nálunk kevesen engedhetnek meg ilyen vázat maguknak, így remélem, legkésőbb áprilisig már kezemben foghatom a gépet.

Aztán párhuzamosan be kell majd szerezni egy 32Gb-os CF és SD kártyát is, meg egy néhány terrás külső diszket, hogy a Macbook Pro-m SSD upgrade-jét már ne is említsem.

elefi Creative Commons License 2012.02.14 0 0 206

Most komolyan, ez a gep valoszinuleg az elso tagja egy nagyobb csaladnak amik ugyanazt az uj szenzort hasznaljak, de megis sok parameterukben, sebessegben kulonbozni fognak. Egyenlore a mostani hardver/szoftver ennyit tud, ekkora sebesseggel kepes kiolvasni es feldolgozni a tobbszoros adatmennyiseget. 36MP mar nem piskota, olyan savszelesseg es szamitasi kapacitas kell ilyen adatmennyiseghez hogy bszaras. Van meg mit fejleszteni, hogy elerjek a 10fps-t, de ezen vaz megcelzott vevokorenek nem erre van szuksege. Arra majd ott lesz talan a D5.

Előzmény: gyárimikulás (179)
bbm.75 Creative Commons License 2012.02.13 0 0 205

Nem a zajjal van a gond, hanem a színegyensúly beállítása után a két utolsónál a színek nem az igaziak. Persze lehet, hogy RAW-nál jobb lesz a helyzet, de nem valószínű. Végül is ez a D3/D700-nál is így volt.

Előzmény: Karmaresz (204)
Karmaresz Creative Commons License 2012.02.13 0 0 204

Ahogy a D4-en is a Hi-iso szintek.

Ilyen felbontástól én csodát nem várok. Ha zajban iso 800 felett hozza a D3/D700 szintjét leméretezve 12Mpixelre, akkor én már elégedett leszek teljesen. Ha dinamikában, kontrasztban még ad hozzá, akkor az már csak hab a tortán

Előzmény: Kleroo (202)
Karmaresz Creative Commons License 2012.02.13 0 0 203

Én el tudok képzelni ilyen szituációt.

Valamelyik újságíró megkapja egy órára a helyi Nikon képviseletnél tesztelésre. Egyedül hagyják a szobában. Kipakolja ami a zsebében van és suttyomban saját kártyájára lő néhány képet.

Reális?

Én tuti nem csinálnám jobban. :)

Előzmény: bbm.75 (201)
Kleroo Creative Commons License 2012.02.13 0 0 202

Köszönjük a képeket. :)
Egész jó. Viszont a 12800 és 25600 tényleg inkább csak dísz :)

Előzmény: Karmaresz (197)
bbm.75 Creative Commons License 2012.02.13 0 0 201

Ki lehet az a kivételezett egyén akinek lehetősége van D800-at próbálgatni és egy ilyen sorozattal áll elő. Remélem nem egy profi!

Előzmény: Karmaresz (200)
Karmaresz Creative Commons License 2012.02.13 0 0 200

Én sem laktam jól vele, de legalább csöpög valami a csapból.

Előzmény: bbm.75 (199)
bbm.75 Creative Commons License 2012.02.13 0 0 199

Elég "vérszegény" tesztképek.

Előzmény: Karmaresz (198)
Karmaresz Creative Commons License 2012.02.13 0 0 198

A felbontás miatt én először az anyag textúrájára és a doboz kisebb DPI-n nyomtatott felíratai és raszteres átmenetei miatt azt hittem, hogy alacsonyabb iso-n is zajt látok.

Így első körben, szerintem iso1600-ig különösebb beavatkozás nélkül, iso6400-ig sztenderd zajszűréssel, kis élesítéssel használható lesz A3-ig. Hogy miként viszonyul a többi FX vázhoz, azt meg mások majd megmondják.

Előzmény: Karmaresz (197)
Karmaresz Creative Commons License 2012.02.13 0 0 197

Az információéhséget csillapítandó, itt letölthető egy teljes szett beállított D800 tesztfotó iso50-től iso25600-ig.

https://rapidshare.com/files/498221805/D800_sample_by_Arnaud.rar

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!