Mondjuk azért szerintem ebben is meg lehet találni a középutat. OK, hogy meg kell tanulniuk, de én akkor sem szeretném, ha ott hemzsegnének az ágyam körül. Ha bejön pl. egy tanonc, és tapintatosan, de belefolyik a dolgokba, az viszont nem biztos, hogy baj.
Az én szülésemen nagyon kedvesen megkérdezte a szülésznő, hogy bent lehet-e a tanonc (akivel egyébként már korábban is találkoztam NST-n). Beleegyeztem, és nem is volt gond, nyilván meg lehet úgy is oldani, hogy ne nagyon zavarja a szülő nőt.
Lányok! a medikusok nem azért vannak jelen, mert kiváncsiak arra, hogy milyen fazont gyantáztattatok, hanem azért mert meg kell tanulniuk a szülészet-nőgyógyászat tantárgyat!!!!
Éppen elég szomorú, hogy nem nyúlhatnak beteghez - mert a fizetős kuncsaftokhoz mindenki ragaszkodik.
Ti meg boldogan megcsászároztatjátok magatokat, csak azért mert felnőtt egy olyan orvos generáció, amelyik nem tanult meg faros szülést levezetni, csak mert nem engedték be szülésekhez, a nőhöz meg nem érhetett.
Bármelyikötök kerülhet olyan fiatal orvso keze közé, aki azért bénázik, mert eddig mindenki sikítozva elzavarta.
a péterfyben is aláíratnak egy papírt, hogy bent lehetnek tanoncok, de valahogy az volt a benyomásom, hogy a saját doki ötven-százezrében benne van az is, hogy nem fog behívni közönséget, hanem azokhoz irányítják őket, akik nem fizetnek. durva, de így van. és ha egyedül szeretnél lenni, alap, hogy megkérheted, hogy lsz fáradjon ki, ha egyszer azzal segít a legtöbbet.
a péterfyben amúgy egy darab lap van, amit alá kell írni, és azon van az is, hogy minden beavatkozásról és műtétről részletesen tájékoztattak, és nem támaszthatsz követelést vagy panaszt a kórházzal szemben... de mondtam az ügyeletes szülésznőnek, hogy engem semmiről sem tájékoztattak, inkább megvárnám, míg megteszik. kezdő lány volt, így otthagyta a papírt, hgoy majd később aláírom - valahol szerintem még megvan itthon :)
vizsgálatot és beavatkozást jogod van visszautasítani, ha csak rutinból csinálják, más kérdés, hogy pl szülés közben ehhez kinek van ereje? egy vizsgálat persze más tészta, de a biztonsági őr egész biztos nem jöhet bilincsekkel, hogy lekötözzön :) egyébként nálunk a védőnőhöz is lehetett menni nst-re, ott egész biztos nem vizsgált meg senki. ezt esetleg kérdezd meg tőle.
mellbimbó: sok gyerek még a teljesen sík felületen is képes a szájával vákumot képezni, ha éhes (pl az enyém ilyen volt, a saját karjáról is alig lehetett lecuppantani :))), bízz a babádban, menni fog az neki! ha pedig mégsem, tényleg segítenek a csecsemősök, nem te leszel az egyetlen lapos mellbimbóval, akivel életükben találkoznak.
Alliának tökéletesen igaza van. Szerintem is nyugodtan megkérheted őket, hogy most menjenek ki. Vagy legalább húzódjanak olyan mértékben a háttérbe, hogy ne is lásd őket.
Szerintem nyugodtan megteheted, hogy nem írod alá a papírt.
Most vadul fog hangozni amit írok, de én úgy tudom, hogy a baba érdekében sem vagy köteles elfogadni semmilyen beavatkozást vagy vizsgálatot. Más kérdés, hogy épeszű ember nem ellenkezik pl. egy NST ellen vagy olyankor, ha a babája életét, egészségét veszélyeztetettnek látja, akkor akármilyen vizsgálat ellen.
Szerintem a legkedvesebb modorodat elővéve kérd meg őket, hogy amíg lehet hagyjanak téged békén, csak a legszükségesebb számú személyzet legyen bent a szülésednél. Ha húzódoznak, akkor mondd meg, hogy különben hisztériás rohamot fogsz kapni és nyomás helyett felpattansz és toporzékolni kezdesz ;o))
Szoval ha most masszirozgatom vagy probalom kisegiteni, akkor félo, hogy kontrakcioim lesznek???
Bar igy is gyogyszert szedek, mert tul sok a méhosszehuzodasom, még akkor is, ha elmegyek a wcre. Azt még a honap végéig szednem kell.
En eddig olyan jol aludtam, most mar kezd fajni a hasam, vagy hogy is mondjam, ha az oldalamon fexem, akkor az éjszaka kozepén arra ébredek, hogy iszonyuan "huzza " lefelé a suly. Probalok ala tamasztani, de az sem segit. Tudtok valami okosat tanacsolni?
A medikusoknak, egyéb egészségügyi tanoncoknak empátiát is kell gyakorolniuk, tanulniuk, nem csak a konkrét vizsgálati, ellátási módszert... stb. Ha terhedre van, és nem létszükséglet a jelenléte, nyugodtan küldd ki. Oktató kórház ide vagy oda, vannak más esetek is nyilván, menjen oda tanulmányozni. Aztán ha mindenkinek épp a terhére van, hát peche van. :-)))
Igen, a szülésnél velünk is aláirattak ilyent, bár én ezt sem tartom jogosnak, mert ha enm írom alá, akkor pl. mi van? Ráadásul most fognak majd vizsgázni, így ilyenkor amúgy is túltengenek. Amúgy nincs ellenemre, de ha terhemre van azért remélem csak szólhatok, hogy menjen ki, és csak akkor jöjjön, ha feltétlenül szükséges ellenőrizni a babát, vagy engem. Legalábbis remélem.
A vizsgálatok visszautasítása csak annyiban érdekes, hogy ugye itt nemcsak rólam van szó, hanem a babáról is, és mi az a pont, amikor azt mondják, hogy ez a baba érdeke, és nem utasíthatom vissza. De nem hiszem, hogy ilyenkor ez a baba érdeke lenne, az NST az az, azt végig is csinálom.
Igen, pedig még sosem csinált ilyet, mindig nagyon kíméletes volt. DE azt hiszem most szólni fogok, mert tényleg nem érzem szükségét.
Hát tágítani tényleg nem kell, már egy hete bő 2 ujjnyi a méhszáj, mások ezzel már vígan szülni indulnak...
És köszi, ezt aztán tényleg nem gondoltuk volna, ilyenkor már a lányom is 2 napja megvolt. Most persze ez újabb parát okoz, hoyg túl nagy lesz, meg tudom-e szülni.
Én haszáltam bimbókiemelőt a második terhesség alatt, mert az első nem tudta a szájába venni a lapos bimbót. Úgy emlékszem, hogy a terhesség vége felé már nem is szabad használni, csak a szülés után, mert ugyanúgy stimulál, mint a masszírozás, megindíthatja a szülést.
Nekem egyébként bejött. Harmadiknál nem használtam előre, ugyanúgy jártam, mint az elsővel.
Persze lehet, hogy nem ez volt az ok, csak véletlen egybeesés.
Nekem is lapos, meg befele forduló, meg minden, és anno a védőnőm állandóan azzal paráztatott, hogy majd nem fogok tudni szoptatni, meg vegyek bimbókiemelőt, meg mittudoménmi. :-) Aztán Kicsilány azonnal rájött, hogy is kell ezt csinálni; semmi gond nem volt; 1 éves koráig szopott. Szóval ne aggódj, attól még simán mehet a dolog; a lényeg, hogy jól legyen mellre rakva és hidd el, kialakítja magának a bébi a frankót. :-) Amúgy a tejbelövveléskor kicsit változik a bimbó alakja, a szoptatás elkezdésekor meg pláne. Szerintem egyenlőre nem érdemes bármit is csinálni; nem is nagyon lehet.
Masszírozni inkább ne; az méhösszehúzódásokat okozhat.
Én úgy tudom, hogy oktatókorházban aláiratnak egy papírt, hogy engedélyezed, hogy a vizsgálatokon, beavatkozásokon... stb. a kórház dolgozóin kívül mások is résztvegyenek. Azt, hogy hozzád is nyúljanak, azt szerintem nyugodtan visszautasíthatod.
A SOTE II.-n aláiratták a papírt anno. Meg a Bajcsyban is.
Ja, és minden vizsgálatot visszautasíthatsz!!! Bármilyet!
(elvileg egy életmentő beavatkozást is vissza lehet utasítani)
A kérdés csak az, hogy érdemes-e az ottani orvosokkal rosszban lenni.
Kicsinap, a saját dokid vizsgált így? Igazából mindegy is, de a vizsgálat előtt elmondhatnád a dokinak, hogy mi volt a múltkori után és így inkább ne. Hmmm? (pláne, hogy a te szüléseidről olvasva, igazán nincs szükséged kézzel tágításra) A szülésznőtanoncot pedig azért el tudod intézni.:) Őszintén örülök, hogy minden kezdeti és időközbeni viszontagság ellenére még most is pocakban van Gergő!!!
Én azt kérdezném, hogy mit van jogom elutasítani a vizsgálatok és egyebek közül. Holnap megyek a 2. NST-re, és a múltkor olyan brutálul turkáltak meg utána, hogy 3 napig vérezgettem. Mi a fenének?! Hogy tudjam, hogy milyen a méhszáj? Anélkül is elvagyok (magzatvízvizsgálat még nincs ilyenkor, mert 38 hetes vagyok). Molndhatom, hogy köszi, de nem kérek vizsgálatot?
Más. Oktató kórházban fogok szülni, de mert nincs más választásom, hiszen nincs más kórház. Mondhatom, hogy nem kérek a szülésznő tanoncokból? (A múltkor az egyik szétböködte a kezemet, mire nagy nehezen be tudta kötni az infúziót, és végig ott üldögélt mellettem, kérdezgetett nagy butaságokat, én meg egyedül szerettem volna lenni.)
Nekem az egyik mellemen befelé forduló a bimbó, simán ment és megy aszoptatás. Nyugodj meg, és mindenképpen beszélj egy tapasztalt szülésznővel vagy csecsemőssel a kórházban, hogy megnyugodj:)
Aha, tuti, mert túl nem hordhatom, a sürgősségi csaszi miatt. Szerdáig van haladéka a lányomnak magától elindulni, de akkor is műtét. Akkor töltöm le a terminust. Bízom benne, hogy a gerincközeli most menni fog, az előzőnél sietni kellett.
hat nalam nem kellett sietni, viszont lehet, hogy nem volt bent eppen olyan, aki ert hozza, nem tudom. oszinten szolva engem mar nem erdekelt, hogy, csak szedjek ki (c:
nekem eredetileg program-csaszar lett volna, mivel a gyerek nem fordult be, es nagy sulyunak is igerkezett, nem vallaljak az ilyesmit manapsag. hat befekudtem, es konkretan a csaszar elotti delutan befordult a gyerek (hogy hogyan, az rejtely, nem vettem eszre). ekkor vartak meg tobb mint egy hetet, hatha elindul, ezalatt bent rontottam a levegot a terhespatologian (feltek a toxemiatol, vagy mittudomen, mivel 35 kg-t hiztam a terhesseg alatt) a 42. hetbe lepve megprobaltak inditani, de nem reagalt a vilagon semmit egy teljes napig, ugyhogy hiszedtek - amit nem nagyon bantam utolag, mivel 4600 g es 61 cm lett a kis dragank. en szemely szerint ugy ebredtem az altatasbol, hogy azt hittem, veletlen, es meg nem varrtak ossze. kurvara fajt, mintha fajdalomcsillapitot se kaptam volna. aztan masfel ora mulva mar jol voltam, telefonon beszeltem a ferjemmel, stb. de hozzateszem, hogy en ritka rosszul turom a fajdalmat.
Cserri, nem ismerem, csak amikor dokit kerestem, végigolvastam a babaneten a Jahn Ferences topikot, meg valamennyire most is követem, onnan tudom. Egyébként teljesen rajongó hozzászólások vannak róla. :)
Az, hogy megpróbálják elkerülni a gátmetszést. A szülésznő masszírozza a gátat, segítve a tágulást, illetve picit lassabb lehet a kitolás, hogy minél simábban bújjon ki a baba feje. Nekem tökéletesen sikerült, semmi sérülés nem volt a gátamon, pedig első baba volt. (persze sok tényező befolyásolja, hogy mit lehet elérni)
Mellbimbó:
Biztos, hogy teljesen befelé forduló, nem csak lapos? Ami lapos, az ingerre (pl. hideg víz) azért kiugrik, viszont a befelé forduló tudtommal akkor se. Nekem az egyik lapos, de bimbó kiemelővel lehet segíteni, plusz a baba nagyon hamar megtanulja ám, hogy kell belőle szopizni. Nekem a kórházban nem hitte el a csecsemős, hogy nem bimbóvédővel szoptatok, és különben is hogyan tudok én ezzel (ami egyébként kedves, önbizalomerősítő hozzáállás volt a részéről :) )
Cserri, de a kozos bankokban tarolt ossejt nem biztos, hogy jo "donor" lehet nektek.. figyu, én most kaptam meg a mintavételi csomagot otthonrol. A Sejtbank eléggé korrektnek tunik, ha filozol rajta persze jard még korul a témat, de nincs mit veszteni...ha pedig a tudomany olyan mértékben fejlodik, hogy ha szukségunk lesz ra, akkor tudok hova nyulni! Es ez megnyugtat!
Jo, jo masok is mondjak, hogy nem olcsosag, de akkor gondoljuk végig mire koltenénk, mondjuk egy nyaralasra, vagy egy hazimozira, vagy egy uj autora, ...én nem ezeket valasztom inkabb, hanem bebiztositom a jovojét a gyerekemnek, még ha nem is fogom hasznat venni, akkor is megnyugszom, hogy megtettem mindent, amit szulo tehet a gyerekéért.
Ha nagyon sürgősen vágni kell (császár), akkor altatnak azonnal. Ha van idő, ill. program-császár, akkor spinál (gerincközeli érzéstelenítés). Ez utóbbi sokkal jobb mindenkinek - ha van választási lehetőség.
Tényleg vicces lenne :) (bár nálunk a lány név változni fog még sztem) MAjd leinformálom a dokit szülésznőről kicsit később.
piupiup, épp ilyen érzésem lett, hogy csak pénzszerzés miatt megy nálunk ennyire ez a dolog, náluk meg nem. Hát még utána kell olvasnom, úgy hallottam, hogy van vmi közös őssejtbank, és onnan is lehet kérni ha kell. De sejtelmem nincs hogyan. Informálódok még. :)
hétszínvirág, ismered a dokimat? Esetleg vélemény tapasztalat? Még csak 2szer voltam nála, de egyelőre meggyőző, nála akarok szülni :)
hatnemistudom, mért nem tesztelsz? Ezt nem mi tudjuk megmondani hogy vane rá esély :) De a tüneteid stimmelnek!
Aiiaiiyo, császárnál mi dönti el hogy altatnak vagy gerinces? És mi oylna nagy baj az ébredéssel? Most megijedtem :) Miért lettél császáros?
hat en ott es akkor megfogadtam, hogy nem lesz tobb gyerek (mondjuk gondolom a jelenlevok sem gyakran halljak ebredes utan elso mondatkent azt, hogy "basszameg, ez kurvara faj!"...) aztan persze ezt atgondoltam :)
Nagy valószínűséggel csak akkor lenne altatásos, ha a gerincközelit nem tudnák beadni/nem hatna. Megértelek amúgy, egy ideig azért tiltakoztam a tesóprojekt ellen, mert a mélyaltatás utáni ébredés az tényleg pokol volt.