"Leendert Ammeraal
C For Programmers
A Complete Tutorial Based On The ANSI Standard"
Nem tod ez hol erheto el? Egy vegigolvasas/lapozas erejeig szivesen beleneznek (bar, mivel 91-es, talan meg a BME kozponti konyvtarban is megvan...). Cserebe van 20-25 Java-konyvem :)
Nem tessek aggodni a papirotok miatt.
1., Tenyleg pejorativ felhangja van.
2., Amit tehettek, hogy ha meg van a papir, beiratkoztok egy posztgradra,ELVEGZITEK !!! (2 ev), es hoppa, egy osszehasonlithatatlanul ertekesebb papirotok van.
3., Tanitgattam ott, nem rossz hely egyebkent. :)
Az biztos, hogy a SZAMALK-os ugyintezo holgyek tul vannak terhelve. Altalaban mindig zsufolva van az iroda, vagy hirtelen egyszerre betodul ezer ember. Megertem, hogy igy nehez dolgozni.
De azt is igaz, hogy ha valaki veszi a faradsagot es elmegy a Tanulmany osztalyra ugyet intezni, vagy erdeklodni joggal elvarhatja, hogy tisztessegessen foglalkozzanak vele. Plane elvarhatja egy "fizetos" sulitol, ami ugye a diakokat "ugyfel"-kent kezeli.
Egyszer a tanulmanyin azt egyik kis holgy annyira kivolt idegileg, hogy majdnem sirt. En ereztem kenyelmetlenul magam, hogy ilyenkor zavarom, pedig semmi kozom nem volt a felidegesitesehez.
Ne felejtsétek el, hogy a Harvardon is megveszik a diplomát, lévén fizetős suli, és bizonyára ott is végezhetnek segg hülyék.. Nem szabad általánosítani... Sok múlik az adott személy érdeklődésén és azon, mennyi ideje van. Én azért azokat sem szólnám le, akik munka mellett elmennek, hogy képezzék magukat... Ez becsülendő, akkor is, ha nem annyira érdekli őket a dolog... Valamit biztos tanulnak ők is... Végülis a képzps neve is: NYITOTT RENDSZERŰ KÉPZÉS. Vagyis sok múlik rajtad is...
A tananyagról annyit, hogy sok jó könyv van és a tananyag meglehetősen rugalmas, és biztosan nem kell a GDF-n annyi hülyeséget, haszontalan marhaságot megtanulni, mint a BME-n...
Egyébként örülök, hogy van ilyen topic, és annak is, hogy mennyire árnyalt lett a kép a 2. és 3. hozzászóló óta.... Nekik ugyanis nincs igazuk...
Előszőr is talán nem az e-mail címemet kéne nézni, hanem azt, hogy esetleg valami igazság is van abban amit írtam.
Mellesleg nem egy itt dolgozó jár a GDF-re, és ők talán másképp látják a dolgokat.
Hiszen ők diákok és ügyintézők is egyszemélyben.
Biztosan nem minden tökéletes, de ez a "bunkó csajok" kifejezés azért talán túlzás volt.
Most vegzek (ha minden igaz). Csak szakiranyon van ilyesmi tudtommal. Nem az enyemen... En alapkepzes szintjere vinnem le, hogy mindenkinek legyen a dologrol valami fogalma.
En speciel a Tanuljunk C-ben programozni (vagy valami hasonlo) cimu konyvet gyurtem. Igaz, hogy nem a Keringhan-Ritchie fele szabvanyt adja elo, de meg lehetett belole tanulni sokmindent, mert sokat es jol magyarazott. Pl. a pointeresdi ott van a legnormalisabban kifejtve.
A SZAMALK-os konyveket nem ismerem, de el birom kepzelni, milyen szornyuek.
"Amugy szerintem is C-vel kene kezdeni, hogy valamikepp hasznalhato tudast nyujtson az egyetem. Javat pl. mi abszolut nem is
tanultunk, pedig nem artott volna meg. Ehelyett egy csomo mas marhasag... "
Mikor vegeztel? ma mar a JDBC meres AFAIK kotelezo egesz infon... meg a Java Programozas meres is (azt eppen most update-lem Swing-re) bar az lehet h csak szakiranyon az...
Ajjjajaajj! A kovetkezo nemzedeknek annyi! :-)
Amugy szerintem is C-vel kene kezdeni, hogy valamikepp hasznalhato tudast nyujtson az egyetem. Javat pl. mi abszolut nem is tanultunk, pedig nem artott volna meg. Ehelyett egy csomo mas marhasag...
ja, meg lehet menni hegeszteni, megtanitjak mitol megy a szovogep, es hogy kell muanyagot hegeszteni. csupa modern dolog, es biztos nem azert tanitjak, mert tele vannak a sulik jo kis "vas es acel orszaga leszunk" tanarokkal, akiknek meg van 3 evuk a nyugdijig, vagy 70 eves korukig.
Es a legjobb duma az, hogy ez az "altalanos muveltseghez kell"... Csak valaki azt mondja meg, akkor a muanyag-hegeszto mernoknek miert nem tanitjak meg, hogyan kell egy bongeszot hasznalni? (Nzilvan azert, mert az meg nem resze az altalanos muveltsegnek...)
Egyebkent a Tannenbaum (Halozatok, OpRsz) tenyleg rulez, de errol az a velemenyem, jo lenne, ha egy atlag vegzett infos (akar BME akar BDMF akar GDF stb.) legalabb annyit tudna, ami a szamalkos konyvekben van. Akkor -ISP-nel dolgozva- nem kellene azt tapasztalnom, amikor mondjuk uzembe helyezek egy routert valahol, hogy a fiatal szakerto kollega ugy nez ram, mint borju az uj kapura, amikor azt mondom, hogy NAT, meg 192.168.x.x -bol valasszon egy szimpatikus tartomanyt es ossza ki a gepeinek...
"Na ezt a ket "remekmuvet" hagyjuk szerintem, ugy ahogy van vacak mindketto. "
K&R hejett mejik C-s konyvet ajanlanad kezdoknek?
Magyarul a Petho-fele abC messze a legjobb bevezeto, de nagyon elavult (lasd - pre-ANSI). Angolul: C Primer? nem tom h van-e ujabb, ANSI verzioja.
Szal SZVSZ a K&R nem rossz. Az angol eredeti persze - az uj kiadasu magyarban is talaltam az InfOpen-es kritiam megjelenese utan komoj forditasi hibakat. A fent nevezett B-betus urge SZAMALK-os konyvenel pedig sokkal jobb - a Gusztitol vmikor elkerem oszt bepotyogom ide a legdurvabb hibait, ha erdekel.
"Brutalis, milyen nyelveket tanitanak. Mi
a francnak az a szabvanyos Pascal, maig nem jottem ra. :-( "
Allitolag 1-2 even belul C lesz az 1. nyelv - maga a Pongor Gyuri all a C mogott. Ezt fel fullel hallottam, igy nem garantalt, h igaz, majd a Pongor Gyurira is rakerdezek, foleg, ha telleg megirom az InfOpen-be meg az egyetemi lapokba a Pascal levaltasat szorgalmazo cikksorozatomat.
Szal nagyon jo lenne ha C lenne a Pascal hejett... hogy Java legyen, arra gondolni se merek, ui oktatogarda meg nincs... talan szeptemberben 1-2 kihejezett Java tanfojamot tartunk a Sun-nal BME oktatoknak h Java legyen az elso nyelv (meg jobb megoldas lenne - nem lenne kesobb szivas OOP-vel, parhuzamos programozassal, Windows programozassal etc).
"Mindenesetre okatatasi anyagban es modszerekben 10 evvel a magyar atlag elott jar. "
Ezzel vitatkoznom kell - jopar uj SZAMALK-os konyvet olvastam ujabban (konkretan pl. Operacios Rendszerek, a Moricz-fele Java programozasi nyelv es a C programozas, valami B-betus irta) amelyek TELE voltak durva szakmai hibakkal. Nalunk legalabb K&R es Tannenbaum megy...
Van egy felev assembly + C++, igy egyben. Az alapokhoz nagyon jo. A Szirmay nev pedig garancia arra, hogy sokat gyotrodjon a targgyal az ember. Utolag meggondolva megeri a gyotrodes.
Pl. az infosoknak 0 tanulassal tok jol el lehetett vegezni a fokent villamosmernokoknek tartott Guszti C++-t 4-essel vagy 5-ossel.
De nekem is az a velemenyem, hogy raferne mar az okatatasra valami alapos valtoztatas. Brutalis, milyen nyelveket tanitanak. Mi a francnak az a szabvanyos Pascal, maig nem jottem ra. :-( Pedig szivtam vele eleget, brrr.
Eleg vad hozzaszolasokat olvasok, amolyan Makarenkoval keresztezett porosz baromsagon edzett iskolarendszerbelieket. A GDFfel az a cucilisztikus megkozelites a baj, hogy ott fizetni kell, es ezt nem mindenki tudja megtenni. Es ez igy 10 evvel cucilizmus utan meg faj. Egyebkent nem sokban kulonbozik (legalabbis a tavoktatasa, mert azt ismerem) a magyar felsooktatas atlagatol. Ami csak annyit jelent, ha valamit meg akarsz tanulni, a feltetelek (legalabbis jegyzet, konzulens, gepterem, tantargyi kovetelmenyek stb.) adottak. Aki meg nem akar semmit csak papirt, az pl. az igen melyen tisztelt Kando tavoktatasat is el tudja bekkelni.
Mindenesetre okatatasi anyagban es modszerekben 10 evvel a magyar atlag elott jar. Csak mivel 10x annyi embert vesznek fel, mint a tobbiek, nyilvan a suttyedtek szama is 10x annyi. De ez nem az iskola hianya, hanem az emberi igenytelensege, es aze a tevhite, hogy a diploma tudas nelkul majd jol eleg lesz...
"Van viszont egy jo kis kotelezo Szirmay-Kalos fele C++ elotte. Azert az nagyobb falat. Vagy a villamosmernokokrol beszelsz? "
Most nemigen tudom mit tanitanak kotelezo jelleggel - en regebben vegeztem. A Szirmay-Kalos-targy jo (vegre egy kotelezo C++ / OOP targy...), kar, h villamosmernokoknek nem tanitjak. Apropos, errol jut eszmebe: meg kell a Szirmay-Kalos-ekat dobnom egy maillel h mikor jo nekik a Konyvhet / InfOpen interju...
"Bizony! Legjobb programozó a süket-vak-idióta szakbarbár-analfabéta programozó! Aki (mivel semmi máshoz nem ért, mint
programot írni) még véletlenül sem esik abba a hibába, hogy a felmerült problémára ad megoldást, ahelyett, hogy megírná a
programot, amit rendeltek tőle. Gondoljátok, hogy ezeket a kódgeneráló ütődötteket fizetik jobban? Akkor ne tanuljatok semmi
szemetet! Nem kell azt tudni, mi van mögötte annak, amire programot készítetek. Hogy mi a fizikája, matematikája, vagy épp
milyen gazdasági folyamatok működnek a háttérben. Kit érdekel a szemét alja tudomány? Programozni! Az igen! Írtok pár
egymásba ágyazott ciklust, felnyomtok pár szép iterációsort, aztán meg is találjátok az objektumorientált megoldást: "
De legalabb MEG tudja irni a programjat. Egy BME-s vegzos altalaban naem ert semmi kurrens, eladhato temahoz, azaz elhejezkedesre keptelen. Mostansag persze javuloban a hejzet, de eddig altalaban az volt a hejzet, h aki NEM tanult az 1etem mellett / nem kodolt / Linuxolt naphosszat az tuti h nem kapott munkat. Mert mit oktatnak az 1etemen? 1 felev Pascal. Kitorolheted vele... max. Delphi. 1 felev C. Azalatt senki se tanulja meg, foleg ugy nem, h nincs assy ismerete semmi. Aztan a tobbi mar csak fakultativ targy (az Adamis Guszti C++-a pl) vagy NAGYON elmeleti targya... en mar csak tudom - szamitogeprendszerek szakiranyra jartam (akkor vezettek be), SEMMI gyakorlati tudast nem adott. Ha nem kodolok mellette 24 orat naponta akkor megsuthettem volna a diplomamat... Mert arra ki kivancis h OCCAM-ba tudok (papiron!) kodolni meg fejbol elsorolom a parhuzamos programozas kolcsonmos kizaradsanak megvalositasait Ada-ban, Concurent Pascal-ban etc? Amikor mindenki C++-t meg Java-t ker, ezen felettebb 'elterjedt' nyelvek pedig egyszeruen csak ballasztkent jelentkeznek?!?!
Egyszoval: se a BME, se a legtobb 'hagyomanyos' 1etem / foiskola nem ad eladhato, piackepes tudast. Csak MELLETTE lehet arra szert tenni.
Bizony! Legjobb programozó a süket-vak-idióta szakbarbár-analfabéta programozó! Aki (mivel semmi máshoz nem ért, mint programot írni) még véletlenül sem esik abba a hibába, hogy a felmerült problémára ad megoldást, ahelyett, hogy megírná a programot, amit rendeltek tőle. Gondoljátok, hogy ezeket a kódgeneráló ütődötteket fizetik jobban? Akkor ne tanuljatok semmi szemetet! Nem kell azt tudni, mi van mögötte annak, amire programot készítetek. Hogy mi a fizikája, matematikája, vagy épp milyen gazdasági folyamatok működnek a háttérben. Kit érdekel a szemét alja tudomány? Programozni! Az igen! Írtok pár egymásba ágyazott ciklust, felnyomtok pár szép iterációsort, aztán meg is találjátok az objektumorientált megoldást: Szarva közt a tőgyét! :o)))
Az en velemenyem az, hogy a GDF nem sokkal rosszabb mint a BME vagy a Kando vagy barmelyik felsooktatasi intezmeny - ha csak programozni akarsz tanulni, olyanokkal pedig, mint matek, fizika, villanytan, mikroelektronika nem akarsz foglalkozni, akkor a GDF a legjobb valasztas.
Persze emberanyagban nem tul jo - legalabbis a sok kis kurva nem csoda h nem hat az oktatas szinvonalara jol - de ez van. Legalabb nem tanulsz szemetet (lasd fent: matfiz etc).
Ami a Pascalt illeti - a legutolso Java tanfolyamomra (a Sun hivatalos tanfolyama) egy SZAMALK-os tanarno is eljott, o mondta, nemsokara Java lesz a 2. oktatott nyelv, amier (a C++ mellett) specializalodni lehet.
Termeszetesen amennyiben a jovoben sem akar a GDF atallni Pascalrol valami ertelmes nyelvre (C vagy Java), az szivas. A BME-n is remelhetooleg hamaorsan atallunk vagy C-re, vagy Java-ra elso nyelvkent - a Pascal csak megrontja a hallgatokat.
Amugy van egy poenos sztorim: 1ik munkatarsam (BME) attanitott anno multimediat. Nagyon kemenykezu a srac, agyonszivatta a tarsasagot, azokat pedig, akik nemi penzmagot ajanlottak fel azert cserebe, h atengedje oket, mind kirugta. Nos, a GDF vezetosege egy letanitott 2 szemeszter utan kirugta a sracot :) szal ha nincs szerencsetek nem garantalt h bent maradtok :DDD
Hmmm... iskolák ...
Egy iskola nem elegendo. Nincs elég idő és lehetőség. Melyik iskola tudja megadni, hogy egy 5 gépes halózaton játszadozzon (!) hetekig (!) az átlaghallgató? Egy cégnél meg akad pár leselejtezett gép a szélre, meg egy türhető szerver-tűzfal mifene céljára középre, aztán hajrá !
Vagy pl. a SAP-ot jól fizetik. Ezt se fogod a suliban megtanulni. El kell helyezkedni négerként és figyelni.
Ha informatikus akar lenni valaki, akkor a legjobb, ha beszáll egy középiskolába vagy egy kisvállalatba rendszergarázdaként, és amikor már látja mitől döglik a légy továbblép.
Persze ezt nem 40 évesen kell elkezdeni :)
A Fortrant meg ne szolja le senki. Egyszer egy Matrox videodigitalizáló kártyához kellett kezelőprogramot írnom, és nem volt a közelben csak egy Fortran forditó :) Jó kis nyelv. De inkább a C a javallott. Ha van egy nyelvben goto utasitás meg assembler beépítési lehetőség, akkor tökmindegy, hogy mi a neve. Azért a C a legjobb, mert komoly rendszerekben ez a legelterjedtebb.
A legjobb, ha autodidakta módon tanul valaki és van akitől kérdezhet, de csak keveset.
Mert akkor gondolkozni kell.
kár volt beleszólnia ebbe a témába, mert Ön nem "bennfentes körökben mozog", hanem az Etele úton DOLGOZIK. Nem tanul! Hiszen a diákoknak micimaci.gdf.hu az email cimük és nem okk.szamalk.hu! Megadott email cime alapján Hujber Krisztinával azonos vagy az ő email cimét használja, ami viszont nem etikus. különben Ön az egyetlen, aki a Szamalk email cimét használja. Ez nem furcsa egy kicsit?