Illetve próbáljuk felhozni azokat a játékosokat, akik nincsenek formában/kevesebb játékperc jutott nekik. Stefan, Andris, Bene, Krivi, dobassuk Szilit, esetleg Jordanot.
A mai mérkőzés igaz tét nélküli,de azért nem lenne rossz tudatosítani bennük,hogy hazai pályán sincs esélyük ellenünk ha még találkozunk a rájátszásban Velük.
Elfogadom a normális hangvételű kritikákat, részemről ez egy ötlet volt az utánpótlás támogatására, nem is biztos hogy a legjobb, részleteiben nincs kidolgozva, és mint mindennel vissza lehet vele élni. A létszámcsökkentést a futballban megvalósították, kérdezem, mennyit emelkedett azóta az Nb1 színvonala, mennyivel eredményesebben a magyar klubcsapatok a nemzetközi porondon?
Ezt az utánpótlás játékosok pályára küldésének a dotálását ugye nem gondolod komolyan? Az ellenfelek így is sokszor feladják már a meccset a Falco ellen a feldobás előtt, szerinted én azt akarom látni nézőként, hogy az ellenfél felküldi az utánpótlást azért, hogy egy kis lóvét szerezzen? Vagy mondjuk játszik egymással két csóribb csapat, aztán az egyik már vezet hússzal, erre a másik csapat felküldi az utánpótlást, erre válaszul a hússzal vezető csapat szintén, és a nézőknek azt kell nézniük?
Az meg valami elképesztő, hogy egyesek olyan gyengék matekból, hogy nem értik, ha van x használható magyar játékos 14 csapatban és ha azt 10 csapatra csökkentjük, akkor erősebb csapatok alakulhatnak ki. Ráadásul a magyar játékosok árait sem veri fel (sőt), hiszen nem az lenne, hogy egy csapatban esetleg egy értékelhető magyar játszik.
Én nem azt mondom, hogy ez a hosszútávú perspektíva, de jelenleg ez segítene a színvonal emelkedésén.
Az európai top bajnokságok közül kevés olyan van, amely országnak ne lenne jóval nagyobb a népesség száma, mint a magyaré. Na most a görög a ritka kivétel egyike, de náluk csak 12 csapat szerepel az első osztályban, pedig a kosárlabda kultúra ott jóval nagyobb, mint nálunk.
Továbbra is úgy gondolom, h rövidtávon csökkenteni kellene, de emellett olyan intézkedéseket hozni, olyan munkát beletenni, ami lehetővé, sőt, szükségessé teszi az újbóli bővítést. Ennek elengedhetetlen része a másodosztály felfejlesztése pl.
Az utánpótlás kérdését nem fejtem ki, annyira evidens, h anélkül ezek sem hoznak eredményt.
A létszámcsökkentés én sem látom be, miért vezetne színvonalemelkedéshez. A probléma szerintem inkább az, hogy a TAO rendszer által a sportágba pumpált pénzeket ellopják, nincs eredmény, nincs utánpótlás. Amíg nem volt TAO, a magyar kosárlabda sokkal több tehetséget termelt ki, mint most. A rendszer állatorvosi lova az NKA Pécs. Oda aztán tényleg rengeteg állami pénz dőlt, minden van, NB1, 5 légiós, de egyetlen kinevelt használható magyar játékost nem tudnak felmutatni, amiért tulajdonképpen megalakultak. Meleg Gergőt is a PVSK-tól csaklizták el. Amíg a jelenlegi rendszeren nem akarnak változtatni, lehet itt játszadozni a létszámmal, légiósok számával ezek látszatintézkedések, érdemi változást nem fognak hozni. Ami talán a fiatalokat helyzetbe hozhatná, ha a szövetség utánpótláskorú játékos pályára küldését játszott perc alapján dotálná. Ez főleg a csóróbb csapatokat érdekelté tenné, hogy többet foglalkozzanak tehetségek felkutatásával, utánpótlásneveléssel.
A fiatalok "bedobása" az U23nak is köszönhető volt. Vannak játékosok, akik enélkül alig kerültek volna pályára. Nyilván azért, mert a tudásuk alapján nem voltak erre hivatottak. A baj pont ez: nincsenek fiatalok, akik teljesítményükkel pályára helyezik magukat.
Azt írod: bízol egyes klubvezetők (edzők?) lojalitásában. De ha egy csapat mondjuk nem kerül 8ba, vagy épp kiesik, nem fogják aut mondani, h sebaj, legalább játszottak a fiatalok. Így aztán játszik majd a tucatlégiós, hisz ő még többe is került, ugye...
Ez is egy ok, hogy miért kéne csökkenteni az A csoportos csapatok számát. A kersletet a kínálattal valahogy egyensúlyba kéne hozni. Egyébként ha megnézitek a hozzánk hasonló méretű és népességű országokban sehol nincs ennyi elsőosztályú csapat.
Az aspektus amiből megközelítetted a témát egyébként valóban érdekes. Érdemes -e olcsóbb légióst idehozni annak érdekében, hogy túlárazva megszerezz egy közepes szintű magyart? Én azért bízom benne hogy nem minden klubvezetőnek ment el az esze, és marad annyi józan lojalitás a fiatal játékosok felé hogy rájöjjenek sok helyen, hogy kiegésztő szerepre be lehet dobni néhány fiatalt is vagy eddig máshol mellőzött magyart. Lásd Kass Balázst, vagy Mucza Tamás példáját.Hogyha bizalmat szavazol és jó érzékkel választod ki a szerepkört akkor mennyivel többet ki lehet hozni egy játékosból...
Lehet én közelítem meg nagyon sarkítva, de ha abból indulsz ki, hogy a magyar játékosok bére durván megugrik az új szabálytól - ahogy hallani, nem egy esetben duplájára kb. - akkor azt a pénzt valahol ki kell gazdálkodnia a kluboknak plusz bevétel hiányában. Márpedig ezt csak a légiós béreken tudják megspórolni, ergo olcsóbb játékosok jönnek majd a bajnokságba, ami vezethet színvonaleséshez.
Amiért én most biztosan csökkentenék: használható magyar ma kevés van. Kevesebb, mint amennyit a 14 csapat alkalmazni kényszerül. (12es keretet alapul véve ez legalább 84 játékos, de vehetjük "csak" 70nek is, ha két helyre fixen juniort ültetünk, mert 10 embert forgatni is szép, 12-t meg lehetetlen.)
Ha kevesebb helyre koncentrálódnak a használható játékosok, szükségképp csökken az áruk, illetve növekszik a pályán a konkurenciaharc.
Ma ha valaki nem akar kiesni, hoz gyorsan légióst, vagy épp cserél. A magyarok meg - leszámítva a mindenképp szükségeset - a padon nézik a meccset.
A légiósoknak sem kell olyan nagy tudást hozniuk, mivel a legtöbb magyarnál biztosan jobbak lesznek.
Mint látszik: a logika kiindulóeleme az, h nincs elég játékos. Ahhoz, hogy legyen, kell utánpótlás. Ez a téma pedig messzire vezet, amibe pont ezért most nem megyek bele.
S igen: ha látható, hogy pl a másodosztályú csapatokban is sok a fiatal, akik rendre sokat és jól játszanak, akkor érdemes lesz megint a létszámemelésen gondolkodni.
Igazából szerintem a létszámcsökkentés lehetne egy átmeneti intézkedés is. Semmiképp sem egy cél. Mindennek a kulcsa az utánpótlásképzés. De amíg nem képesek megfelelő mennyiségű értékelhető magyar játékost kinevelni, addig teljesen felesleges elaprózni őket 14 csapatba. Csak sajnos az a legnagyobb probléma, hogy A-csoportos adminisztratív intézkedésekkel próbáljuk meg javítani a helyzetet, holott az csak a tünet. És semmi nem garantálja, hogy majd 5 év múlva nem rosszabb lesz a helyzet.
A létszámcsökkentés ÖNMAGÁBAN nem jó semmire. Ezt egy átfogó reform részeként viszont támogatnám.
A másodosztály ma egy vicc kategória. Emiatt egy fiatal játékosnak max az U-bajnokság marad, kivéve az extra tehetségeket. De ugye az meg nem lehet mindenki.
A tv-közvetítések, a sportág megismertetése/megszerettetése a gyerekekkel, a légiósszabály stb-stb. Megannyi kérdés, teendő, fejleszteni való. Ha csak egyhez nyúlsz, nem ér semmit.
Igazából semmivel nem értek egyet amit ide leírtál,de mivel ezzel a témával kapcsolatban már részletesen leírtam a véleményem az MNK-n, így ide már nem írom le ugyanazt mégegyszer.🙂
Ha a tévében adják a bajnoki meccseket és az emberek meg is nézik, akkor el lehet játszani a gondolattal, hogy a kevesebb csapat egyenlő-e a magasabb színvonallal, és ezért megéri-e variálni. De amíg egy átlag magyar jóformán csak és kizárólag úgy tud magyar kosárlabdával találkozni, ha kimegy egy első osztályú csapat meccsére, nem szabad csökkenteni ezeknek az alkalmaknak a számát! Kellenek, kellenének DIVATSZURKOLÓK, szándékosan nagybetűvel, ez fontosabb mindennél szvsz!
Szóval szerintem stratégiai hiba lenne a csapatok számának csökkentése, az amúgy sem nagy kosárlabdaszerető bázis jelentős részét lenyesnénk egy jelentéktelen rövidtávú cél érdekében!
Viszont a bajnokság színvonalának csökkenése a kevés minőségi magyar játékos miatt egy tünete az utánpótlás hiányának.
A csapatszámcsökkentés egy tüneti kezelés, ami rövid távon emelheti a bajnokság színvonalát, de hosszú távon káros. Az utánpótlás helyzetét nem oldja meg. Ráadásul azzal, hogy kevesebb helyen lesz első osztályú kosárlabda, kevesen helyen folyik pénz a kosárlabdába, kevesen helyen lesz utánpótlásnevelés, kevesebb helyről történik a kiválasztás. Egy minimális rövidtávú haszonért még tovább erodálnánk az így sem túl erős alapot!
A csapatszám jó ahogy van! Viszont a 4 légiós kevés a minőség fenntartásához, ez tény.
A legfontosabb viszont a kosárlabda népszerűsítése, elismertségének növelése lenne! Ha ebben nem történik előrelépés, akkor csinálhat az MKOSZ meg a klubok akármit…
Annyiban hülyeséget írtam, hogy mondjuk 70 használható magyar esetén nyilván kevés lenne a 10 csapat, hiszen akkor minden csapat 11-12. játékosa is bevethető minőségű lenne, de annyi játékost meg nem lehet normálisan forgatni. De maradjunk annyiban, hogy 45-50 értékelhető magyarra sincs egy ideig esély.
Teljesen egyértelmű, hogy elég lenne 10 csapat és engedélyezni 5 légióst csapatonként. A múltkor azt írtam, hogy kb. 30-40 értékelhető magyar játékos van, de ezek szerint még el is túloztam. Egyszerűen nem értem, hogy miért nem elég 70 magyar játékos az első osztályban (plusz 50 légiós)? Ha az utánpótlás helyzete javulna is, akkor sem tudnának soha az életben kinevelni 70-nél több használható magyart. És nem is lenne rá szükség, a válogatott szempontjából sem.
Viszont amiről hetek óta óta megy a diskurzus itt meg a másik topicban: én a csapatok számának a csökkentésében nem látom semminek a megoldását…
- A magyar játékosok nem lennének jobbak tőle, és abban sem hiszek, hogy a kevés jó játékos ára lejjebb menne
- Kevesebb csapatra nem jutna több szponzori pénz, az egyes csapatok nem gazdálkodnának több pénzből. Nem jutna több a minőségi légiósok szerződtetésére.
- A légióskiválasztás minősége szakmai és nem pénzkérdés: amikor a csapatok 8-10 légióst kipróbálnak egy szezonban, nincs miről beszélni.
- Az A-ból kieső játékosok nem fogják közelebb hozni a légiósokkal telepakolt első osztályhoz a Piros csoportot. Pénz és légiósok nélkül marad a szakadék…
Marketing kell a sportágnak és szisztematikus utánpótlásnevelés. Az kellene már hosszú évek óta…
Én is ezt mondom, most még több gyenge képességű magyart fogunk látni, jó sok pénzért, akik érnek is valamit azoknak meg még jóval több fizu kell, amiből akár jobb légiós is jöhetne. Ez a 4 légiós szabály úgy faszság ahogy van, ettől nem lesz jobb a bajnokság. Miért ne lehetne visszavonni amúgy? Az U 23 is baromság volt annak legalább vége, ezt meg be sem kell vezetni.
Valamelyik nap próbáltam összeszedni, hogy hány épkézláb magyar játékos játszik itthon. Nagy vonalakban kb 25 olyan játékosunk van aki érdemben hozzá tud tenni a játékhoz, és ebben a számban nem csak a kezdő kaliberek, hanem 5 pontos cserejátékosok is be vannak vonva.
Ez 14 magyar csapatra levetítve, 7 fős (nagyon szűknek számító) rotációkat alapul véve is néhány csapatnak konkrétan 6 légiósra lenne szüksége egy normális minőségű bajnoksághoz.
Ki kell mondani az igazságot, hogy a bajnokságunk színvonala drasztikusan romlott, a válogatottban nincs megfelelő utánpótlás, és nem az a megoldás, hogy a magyar játékosoknak több perc jusson. Nincsenek meg azok a játékosok akik megérdemlik. Több légiósra van szükség, a rosszabb játékosok pedig menjenek játszani a B csoportba, aztán lehet gondolkodni az utánpótlás javításán.
Szerintem a 4 légiós szabály nem fog színvonal csökkentést okozni,a mostani színvonalhoz képest sőt.. A mostaninál szerintem mindenképpen jobb lesz a helyzet, mert nem lesz u23-as szabály, ami korlátozza az edzőket, légiósokat, kiegészítő szerepre alkalmas magyarokat... Így én nem gondolom hogy ezt a szabályt majd azonnal vissza is kéne majd vonni...
Én azért még reménykedem benne, hogy Báder kinyitja a szemét és visszavonja a 4 légiós baromságot, simán megtehetné szerintem. Előbb nyerjük meg a kupát aztán a bajnokságot aztán jöhetnek a hírek, a régi - új igazolâsokról..