Igen. Viszont egy egyszerű főzelék+fasírt+ mosogatás kapásból van 1,5 óra. Szerintem. :) És akkor ez még csak a kaja. Hol van a gyerekkel való tanulás, de legyen csak egy minimális ellenőrzés, hogy megvan-e a lecke, ellenőrző, ilyesmi. Boltba sem kell minden nap menni, de azért úgy másnaponta nem árt. Idő, idő, idő. Akkor még nem volt semmi takarítás (mert azt majd hétvégén, egyben a lakást mondjuk), szülői értekezlet, gyereknek különóra, edzés.
Ugye onnan indultunk, hogy napi minimum 2 óra házimunka otthon. Mi van? Én pl. kikerekedett szemmel hallgatom azokat a nőket, akik feszt pusztulnak bele a vasalásba. Sosem fogom megérteni, hogy mi a francnak konyharuhát, ágyneműt, bugyit, pólót, zoknit vasalni. Jól kell teregetni. Én mondjuk a másik véglet vagyok vasalás szempontjából. Semmit nem vasalok alapvetően. Ha kell egy ing, előtte kivasalom. Úgysem lehet úgy eltenni a szekrénybe, hogy felvétel előtt ne kelljen kicsit itt-ott átvasalni. Minek vegyem elő vasaláshoz az egész szerelvényt 2x?
A főzés körül is vannak felesleges körök. Pláne, ha nincs mosogatógép a háztartásban. Például mi a francért kell minden áron áttenni kisebb edénybe a maradék étel? Ha befér úgy is a hűtőbe, akkor miért kell még egy edényt bepiszkolni? Vagy mi szükség van egy sima családi ebédnél a lábasból átmerni a levest üvegtálba (vendégség esetén oké), miért nem jó a lábasból szedni? Vagy főzés során hatvanhat műanyag tálat használni, miért nem lehet ugyanabba az tenni a dolgokat.
Mondjuk vegyünk egy pörköltet. Nálam az 1 db vágódeszka, 1 db tál. Pedig még mosogatógépem is van. Hagymát felkockázom, megy a serpenyőbe. Míg dinsztelem, addig felkockázom a húst bele a tálba, onnan megy a serpenyőbe. Ugyanazon a deszkán felkockázom a paprikát, paradicsomot, bele ugyanabba a tálba, amiben a hús volt. Az egészet egyben megfőzöm. Mi a franc baja lesz a kajának, ha a húsos vágódeszkán aprítottam a paradicsomot és a paprikát?
Ja, és főzés közben lepörög a mosás, az nem plusz idő. :)
Engem anyám szokott kérdezni, hogy aztán mikor keltél, lányom. (tudja, hogy azért nem fogok hajnalban kelni hétvégén, hogy döngethessem a mellem, hogy nálam már 10-kor ott a húsleves az asztalon)
Nyugdíjas, de ez még most is így van, hogy ő 5-kor kel. És büszke rá bmeg. Igaz, hogy különben sem tud aludni, mert délután 5 körül meg bekotlik a tv elé, és bólogat közben.
Ami a főzést illeti, én is csak a legritkább esetben éltem a rendeléssel, mert azért az 3-4 főre elég húzós. Nálunk a felsősök nem kapnak ebédet a suliban. Így, ha nem is minden nap, de általában főztem.
Én pusztán arról beszélek, hogy ebben a nőknek éppúgy részük van, mint a férfiaknak. Azt is látni kell viszont, hogy a férfiak vállalnak többször túlórát, másodállást, ők mozgósítják inkább magukat hétvégi munkavégzésre. Azon lehet vitatkozni, hogy mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás, egy biztos, a feleknek kölcsönösen kell kialakítaniuk a dolgokat úgy, hogy az mindenkinek jó legyen, kompromisszumokat kell kötni, le kell vetkőzni terhes, de beidegződött, nem is igazán valós igényeket.
Egyoldalúan nem szabad nézni ezt a dolgot. Vannak olyan helyzetek, amit a felek nem mernek a másikra bízni (gyerekkel kapcsolatos dolgok, bevásárlás, "bütykölés"). Ha a fene fenét eszik, akkor is vannak NŐK és vannak FÉRFIAK. Nem egyforma a két nem.
Tescóba járok nagybevásárolni (ahogy eszembe jut : reggel/napközben/este) , ott jobbára csak nyögdíjasokat látok párban cipekedni . Anyu egyedül jön , persze kocsival .... gondolom addig apu a gyerekekkel foglakozik , és ha anyu hazaér , elébe megy behordani a cuccot . Persze ... valahol logikus , hisz anyu tudja mi kell otthonra . De egy bevásárló cetli sokat segítene apunak is ....:-)
Érdekes , de a menyem szerint pl.-ul a szülőin is max 1-2 apuka látható . Fel nem fogom , miért teszik direkt olyan időpontra , amikor az apák még gályáznak . Talán ha vasárnapra tennék ....:-D
Hádde nem?:-) Mindig kell nézni a másik oldalt is. Fordítva meg ritka, h a pár nő tagja a fő családfenntartó, apuci meg ilyenolyan tinglitangli melókkal is elvan, ami mellett van ideje például a gyerekért menni. Nagybevásárolni meg tán közösen szoknak, nem? Bár nemtom, manapság mi a 'szokás'.
valojaban amivel a nok tobbet foglalkoznak a haztartassal, a ferfiak annyival tobbet dolgoznak (kb. heti 7 ora) es akkor meg nem is beszeltunk arrol, hogy a haztartasi melobol mennyi a feleslegesen vegzett. (tul gyakori takaritas, vasalas, vagy a fennt emlitett allando vacsorafozes, stb...)
Mint ahogy az is, h még manapság is jellemzően a pár ffi tagjának jövedelméből él nagyobbrészt a család. Így aztán logikus, h úgy osszák meg, h akinek a munkája másodlagos a megélhetés szempontjából, az intézi a gyerekkel kapcsolatos teendőket. Apuci nemigazán tudná megbeszélni a főnökkel, h ő mostantól hamarabb elmegy, mert a gyerekért kell menni az oviba.
Csak elvétve látok akár reggel , akár délután apukákat , akik a gyerekért jöttek .
ez lehet, bar en inkabb 30%-ra tennem az aranyt. (en is sokat jartam a gyerekekert, lattam mas ferfiakat is). a ferfiak viszont atlagosan egy oraval tobbet dolgoznak munkahelyen. (de pl. edzesre, meccsre szinte csak ferfiak hordjak a gyerekeket irl tapasztalat szerint.)
Veled ellentétben , nekem fogalmam nincs , hogy elvárás-e a meleg vacsora (otthoni íz) , vagy anyu "flepnije" . Gondolom van ilyen is , olyan is ....aztán megszokás lesz . Egy azonban biztos : ma még a nők zöme végzi a több házimunkát , a gyerekek körüli teendőket . Pl.-nak okáért : mellettem van egy iskola/óvoda . Csak elvétve látok akár reggel , akár délután apukákat , akik a gyerekért jöttek . A boltban max nyugdíjas bácsika kószál bevásárlás címén (vírus előtti állapotot nézve) . Nem gondolom , hogy az anyák mind htb.-k lennének , és ráértükben hozzák-viszik a gyereket , jönnek bevásárolni .
Lehet ezt tagadni , megideologizálni , de attól még így van .
A hagymaaprító szopás. Azzal nem lehet egyenletes szép pici darabra aprítani a hagymát. Mindig le kell tuszkolni az oldalfalról a felragadtakat, és sose lesznek egységes méretű hagymáid. Szóval nem tudom mi a trükkje.
Ha a kézzel való hagymaaprítás trükkjét kérded, akkor hagyma félbevág, fél hagymát szeletekre úgy, hogy megmaradjon a fél hagyma alak, aztán kereszt irányban újra szeletekre és kész a kocka. Ja, és egy jó kés!
Vagy, ha írod, hogy férj palacsintát süt, akkor szintén lusta vagy, vagy hazudsz. Meggyőződésem, hogy egy csomó "elnyomott" nő maga alakítja úgy az életét, hogy panaszkodhasson az "elnyomásról".
Vannak dolgok, amiket nem jó, vagy nem hatékony robotizálni. Én pl. nem használok zöldségaprítót hagyma aprításához vagy a majonézt magam keverem ki fakanállal olajat lassan hozzáadva. Olyan gépet én még nem láttam, amivel olyan állagú és keménységű majonézt lehetne készíteni, mint kézzel. :) Vannak perverzióim. :)
Na igen, ez is egy jó példa.... _nekik_ fontos a másodszori meleg étel - ugyanakkor meg ajvékolnak, hogy milyen sok napi szintű meló van a háztartásban....
Meg akkor is lusta vagy, ha ünnepnapon nem pörögsz hajnaltól a konyhában, hogy elkészítsd a "hagyományos" családi ebédet, ha meg pörögsz, akkor el vagy nyomva. Emlékszünk ugye, volt már ilyen. :)
Ugye az is egy flepni, amikor az egész család iskolában, munkahelyen eszik meleg ételt, anyunak mégis meggyőződése, hogy vacsorára is frissen készült főtt ételt kell felszolgálni a családnak. Ezek a nők még be is magyarázzák maguknak, hogy ez a család elvárása, pedig rendszerint nem.
nekem a gyerekeim mondtak (by anyuci), hogy lusta vagyok, azert van robotporszivom. (a szaritogeprol meg nem volt velemeny, az ujabb beszerzes, de jol jott, amikor a gyerek leontote a feher polojat ketchuppal, es delutan ment volna haza.)