Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Csak azt a borszőlőt és akkor szüretelheted, ha minden, abban az évben használt növényvédőszerednek lejárt már az é.v.i.-je, ugyanis a szüret időpontját is rögzítened kell a permetezési naplóba, nem csak a felhasznált permetszereket. Azaz, borszőlőnél még szigorúbb az előírás...
Azon, hogy nem mérgező, mit nem lehet érteni, de komolyan?
A topas egész más tészta. Amúgy a permetszerek csomagolásán nem dísznek van a felhasználási utasítás. Azt mindig kibontás és felhasználás előtt kell elolvasni, méghozzá az elejétől a végéig. Tudnod kell azt is, kb mikor lesz a betakarítás/szüret időpontja, hogy az adott szer élelmezésegészségügyi várakozási ideje nehogy belelógjon.
azért lehet rendelni "keletről"is,hivatalosan ,megfelelő tanusítványokkal is...,csak itt /link/min.100usd értékben😢,csak ugye most már áfa,vám,és egyebek🤗
A magánimport eu-n kívülről/törvényesen/kisembernek felejtős.
A Topas felszívódó. És más-más kultúrában más lebomlási idővel bír.
A szőlő extra hosszú idejére az is lehet magyarázat, hogy (mint a mankocebnél is) borszőlőnél az erjedést gátolná a maradék.
Az eper meg talán azért lehet ilyen rövid, mert 90+ százaléka víz a gyümölcsének. És a nedvkeringése gyorsan megtisztítja magát az ehető részt.
Van sok olyan vegyszer, aminek különböző ÉVI-t adnak szabadföldi és intenzíven hajtatott kultúrákban. Más a növekedési erély. És így a szer kihígulása is.
Előzőekhez lazán kapcsolódva: kíváncsiságból megnéztem a Topas 100 EC gombaölő (azt is szoktam használni) É.V.I -jét is. Szőlőre: 35 nap (0,25 l/ha)!
Azért az nem kevés idő... Ugyanakkor ha szamócára tolod, kétszer akkora dózisban : 3 nap?! (0,5l/ha)
Na, az hogy jön ki???
(Cseresznye, megy, szilva, kétszer akkora dózisban : 7 nap)
Mindegy, csak valamiért ránéztem, lényegtelen is. Az biztos, hogy nem enném meg azt a szamócát... Az is biztos, hogy megetették már velem, nem egyszer...
Pontosan talán igen, de érthetően nem... Illetve kicsit hihetetlen volt, hogy nem ír konkrétan semmi várakozási időt permetezés után , azért akartam meggyőződni róla, hogy jól értem e.
Ha kizárólag thiovit jet+lombtrágya volt a permetlében és előtte a permetező előírásszerűen ki lett tisztítva, akkor nem lehetett benne réz, mert se a thiovit jetben (70-90% kén), se a lombtrágyákban (sokminden van/lehet bennük, de kén nem, mert ha igen, akkor nem lombtrágya, hanem gombaölő permetezőszer kell legyen) nem lehet semennyi kimutatható mennyiségű réz sem.
Thiovit jet permetszer + lombtrágya használata (szőlőre) után a maradékot rápermeteztem a szeder bokrokra, amin kb. egy hét múlva már szép érett szemek lesznek...
Emiatt - utólag, okosan - aggódni is kezdtem, vajon mikor ehetünk belőle először (mérgezés nélkül)
Rákerestem, és ezt írja a gyártó:
"Élelmezésegészségügyi várakozási idő: összes engedélyezett kultúra előírás szerinti felhasználás esetén nem szükséges."
Valamit nem értek. Ehető, azaz nem veszélyes a réz-permet? Az is lehet, hogy nem előírás szerinti időben permeteltem a szedertet:-) de attól még megmondhatnák, mikortól ehetem meg, nem?
Persze, hogy kisebb a választék, mert az ukránoknál nem megy végig az uniós engedélyezési folyamat, ami akár 20-30 év is lehet, mire vírusmentes tötzsültetvény lesz az újonnan előállított fajtából. Ugyanis az unióban kizárólag így megtermelt szaporítóanyagot szabad forgalomba hozni. Az oltványosnak csomó adminisztrációs teendője van, mire te megkapod az uniós származási bizonyítvánnyal ellátott oltványt. A származási bizonyítvány a garancia a nyomon követhetőségre és arra, hogy azt kapd, amit kértél.
Minden Ukrajnából feladott csomagot hivatalból át kell nézzenek, a szőlőoltványokat/vesszőket mérlegelés nélkül kötelező elkobozniuk és megsemmisíteniük (a tudományos kisérletekhez szánt anyagok kivételével, de ahhoz speciális engedélyek kellenek).
Értem, de, ha nem gyakori az elkobzás, akkor még lehet, hogy meg is érné, hisz nem nagy összegben rendelnék. Nem tudom... Az EU-s oldalak sokkal drágábbak és a választék is kisebb.
Pl. a szlovákoknál bemehetsz a boltba, vehetsz permetszert, de át nem hozhatod a határon, mert a növényvédöszerekre nem vonatkozik az áruk szabad mozgása. Szölöoltványoknál csak az EU-n belül van szabad mozgás és csak a valamely országban engedéllyel rendelkezö fajták számára. Az, ha elkobozzák az általad már kifizetett árut a vámosok, miután valaki áthozta az ukrán-magyar határon, az azt jelenti, hogy akkor te bukod a pénzed, nem az ukránok.
Viszont nem értem, hogy akkor miért tüntetik fel, hogy szállítanak az EU-ba, még azt is írják, hogy mennyiért, 30$-ért.
Ráírtam az oldalra, hátha elmagyarázzák, hogy hogyan is működik a dolog. Ha úgy látom, hogy valami nem stimmel, akkor inkább nem kockáztatok és beszerzem a fajtákat máshonnan.
nem, nem kivitelezhetö, kizárólag olyan szölö hozható be, aminek van uniós engedélye, ill. speciális esetekben lehet behozni, de az se rád, se az eladórdra nem vonatkozik (kutatás).
Na most ezek alapján szerintem te is átérzed, nem lehet annyira egyszerű a dolog. Vannak kivételek, ami alapján be lehet hozni dolgokat, de én még a 2019-es módosítások előtt olvastam róla, így nem tudom, most mi a helyzet. De szerintem ha nekiállsz levelezni az eladóval, megmondja, működik-e a dolog. És a nébihvel is lehet egyet levelezni. Jobb, mintha a sok 10eFt-os anyagot útközben megsemmisítik.